Skip to main

Man siger, at Apple-produkter er immune over for virus og malware, men det er desværre ikke sandt. MacBook, iMac og Mac Mini kan alle blive inficeret af virus og malware, og hackere kan også angribe dem.

Traditionelt har Mac-computere været mindre sårbare end Windows-computere. Det skyldes primært, at cyberkriminelle har fokuseret de fleste af deres bestræbelser på at skabe malware til Windows-maskiner, da disse udgør hovedparten af markedet og derfor giver flere muligheder. Men efterhånden som Macs markedsandel stiger, fokuserer cyberkriminelle i stigende grad deres indsats på at ramme Apples produkter.

Mange bruger udtrykket "virus" som et samlet begreb for alle typer malware. De fleste digitale trusler har tendens til at være forskellige typer malware, hvilket helt sikkert kan påvirke Mac-computere. Konsekvenserne af malware er altid ubehagelige og spænder fra at se irriterende pop op-annoncer, til at dine filer tages som gidsel for løsepenge. Hvis malwaren rammer, findes der måder, hvorpå macOS-operativsystemet kan forhindre, at den spredes, men Mac-brugere er stadig sårbare for onlinetrusler, herunder spam og phishing-e-mails, sårbarheder i browseren og identitetstyveri.

Hvilke onlinetrusler kan påvirke Mac-computere?

De typer malware, der truer Mac-computere, svarer til dem, der påvirker Windows-maskiner. De omfatter:

Virusser

En virus er et ondsindet softwareprogram, der er indlæst på en brugers computer uden brugerens viden om, at der udføres ondsindede handlinger. Det kan replikere sig selv og flytte ind i andre programmer eller filer og samtidig inficere dem. På macOS kan virus f.eks. være skjult i Word-dokumentfiler. Disse trusler kan aktiveres, når du aktiverer makroer. 

Ransomware

Dette indebærer, at hackere overtager personlige eller potentielt værdifulde filer og kræver betaling i bytte for dekryptering eller frigivelse af filerne.

Adware

Denne type malware overtager din computer og bombarderer den med mange annoncer og pop op-vinduer, der kan skade din enhed, spore dig og sænke din enheds ydeevne. 

Trojanske heste

Trojanske heste er en type malware, der narrer dig til at downloade og installere, fordi malwaren forklæder sig som noget andet. Som Mac-ejer kan du blive offer for et phishing-svindelnummer, der forsøger at overbevise dig om at installere falsk MacDefender-, MacProtector- eller MacSecurity-software.

Rootkits

Et rootkit er en malware, som er designet til lade hackere tilgå og styre en angrebet enhed. Selvom det ikke er den mest almindelige form for Mac-malware, har man opdaget rootkits på macOS, siden hackere udviklede den Mac-baserede Machiavelli-malware i 2009.

Spyware

Spyware er et computerprogram, som hackere kan bruge til at udspionere dig og i al hemmelighed følge dine onlineaktiviteter. Det arbejder stille og roligt i baggrunden og deler de overvågede data med virussens ophavsmænd.

Cryptomining  

Cryptomining – også kaldet cryptojacking – refererer til malware, der bruger din Macs computerkraft til at udvinde kryptovalutaer for angriberen. Nogle kryptominere vil også trænge ind i dine browsercookies for at forsøge at stjæle indholdet af dine krypto-tegnebøger, hvis du har nogen.  

Phishing

Phishing er en form for social engineering. Det involverer cyberkriminelle, der udgiver sig for at være en kendt institution eller tæt relation for at narre dig til at afsløre følsomme personlige oplysninger, der kan bruges til identitetssvindel eller økonomisk tyveri.

PUP'er

PUP'er (Potentially Unwanted Programs) optræder normalt i en pakke sammen med anden software, du downloader. Gratis browsertilføjelser eller plug-ins kan gøre det muligt for browsere at afspille videoer, musik eller spil ved hjælp af Java. Ikke alle plug-ins og tilføjelsesprogrammer er sikre, og nogle kan indeholde skadelig malware eller virusser. Konsekvenserne af at installere usikre plug-ins eller tilføjelsesprogrammer kan omfatte identitetstyveri, tab af data og økonomisk tab.

Har Mac-computere indbygget antivirus?

Mac-computere har indbyggede sikkerhedsforanstaltninger, f.eks. en firewall, der blokerer onlineangreb, men de leveres ikke med antivirussoftware i almindelig forstand. Apple har dog flere antimalwarefunktioner, herunder:

  • XProtect – Apple har alle de kendte malwaredefinitioner i sin XProtect-fil, som befinder sig på din Mac, og hver gang du downloader et nyt program, kontrollerer denne fil, at ingen af disse definitioner er til stede.
  • Malware Removal Tool – Apple inkluderer MRT (Malware Removal Tool) i macOS for automatisk at fjerne malware, der er trængt ind i dine systemfiler. Du behøver ikke at gøre noget for at bruge MRT, da den automatisk vil fjerne malware i baggrunden, når XProtect registrerer en ny trussel.
  • Gatekeeper – Apples Gatekeeper-software blokerer apps, der er oprettet af malwareudviklere, og kontrollerer, at apps ikke er blevet manipuleret med.
  • Apple’s Security & Privacy – MacOS bør f.eks. ikke tillade installation af tredjepartssoftware, medmindre det er fra App Store eller identificerede udviklere, jf. indstillingerne for Sikkerhed og anonymitet, som du kan få adgang til under Systemindstillinger > Sikkerhed og anonymitet > Generelt. Hvis du installerer noget fra en ukendt udvikler, vil Apple advare dig om at kontrollere dets ægthed.

 

Apple tager sikkerheden alvorligt — så meget, at de tilbyder en sikkerhedsdusør på op til 1 million dollar til alle, der kan finde kritiske fejl med Apples sikkerhedssystemer.

Kan Mac-computere blive ramt af virus

Sådan kan du se, om din Mac har virus

Hvis din MacBook er blevet inficeret med virus eller malware, er der nogle tegn, du skal holde øje med:

Langsommere ydeevne:

Hvis din enhed eller specifikke apps er begyndt at fungere langsomt, kan det være tegn på problemer. Det kan være tegn på, at din Mac er blevet en del af et botnet, så den potentielt kan deltage i et DDoS-angreb eller udføre cryptojacking. Denne ekstra aktivitet sinker din computer.

Uforklarlige nye apps eller værktøjer:

Hvis du bemærker nye apps, filer eller værktøjer, der er blevet downloadet uden din tilladelse, kan det være tegn på, at potentiel malware er på spil. Hold også øje med uventede ændringer af indstillinger, f.eks. en ny startside.

Talrige annoncer og pop op-vinduer:

Adware fører til en spredning af annoncer og pop op-vinduer, selv når du ikke er online. Hvis du bemærker en forøgelse af disse, er det muligvis et tegn på infektion.

Reduceret lagerplads:

Hvis malware har downloadet og installeret sig selv på din enhed uden din tilladelse, optager disse uønskede programmer lagerplads. Det betyder, at den plads, der er tilgængelig for programmer eller apps, der er tillid til, reduceres. Hvis du bemærker et pludseligt fald i lagerpladsen, kan det være et tegn på, at din enhed er blevet kompromitteret.

Din Mac overophedes:

Når din computer overophedes, er det normalt et tegn på, at mange programmer arbejder i baggrunden. Hvis dette sker, mens du bare surfer eller chatter med venner, kan det betyde, at malware arbejder i det skjulte på din computer.

Mærkelig opførsel: 

Hvis du bliver omdirigeret til spamlignende websteder, eller hvis din Mac ofte går ned eller fryser, kan årsagen være virus eller anden malware.

Enkeltvis er disse tegn ikke nødvendigvis alvorlige. For eksempel kan langsom ydeevne skyldes en overbelastet Mac, så det er en god idé at fjerne uønskede filer for at se, om det gør din Mac hurtigere.

Tip til beskyttelse af Mac-computere

Svaret på "Kan Macs få virus?" og "Kan Mac-computere hente malware?" er desværre ja, det kan de godt. Apple gør et godt stykke arbejde med at beskytte mod almindelige sikkerhedstrusler, men meget målrettede cyberkriminelle kan stadig inficere Apple-enheder. Her er nogle tips til bedste praksis for at hjælpe med at holde din Macbook sikker:

Hent kun apps fra officielle kilder

Som standard er din Macs indstillinger for sikkerhed og beskyttelse af personlige oplysninger indstillet til kun at tillade apps fra App Store og identificerede udviklere. Hvis du ønsker yderligere sikkerhed, kan du vælge kun at tillade apps fra App Store. For at gøre dette skal du gå til Systemindstillinger og derefter klikke på Sikkerhed og anonymitet og derefter Generelt. Klik på låseikonet, og indtast din adgangskode for at foretage ændringer. Vælg App Store under overskriften "Tillad apps downloadet fra".

Hold dit operativsystem, din browser og dine programmer opdaterede.

Mac-computere er allerede konfigureret til at søge automatisk efter softwareopdateringer og advare dig, når der er tilgængelige opdateringer, som du kan downloade. Et vigtigt aspekt ved at undgå virus og andre problemer er at downloade og installere disse opdateringer hurtigt, da de indeholder de nyeste sikkerhedsfunktioner.

Brug et VPN, når du opretter forbindelse til offentlige eller upålidelige Wi-Fi-netværk.

VPN'er forklæder din oprindelige IP-adresse og erstatter den med en IP-adresse på et helt andet sted. Det betyder, at hackere og websteder ikke kan spore din forbindelse og finde din nøjagtige placering, hvilket gør dig delvist anonym online. VPN'er krypterer også dine browserdata, så selv hvis hackere kunne udspionere dig, ville de ikke kunne se, hvad du laver.

Sørg for at aktivere din firewall.

Dette vil sikre, at dine onlineaktiviteter krypteres og ikke ses af potentielle online angribere.

Opbevar sikkerhedskopier af vigtige data.

Den nemmeste måde at sikkerhedskopiere data på er ved at indstille Time Machine, som automatisk sikkerhedskopierer alle oplysninger på din Mac hver dag. Apple giver vejledning i, hvordan du gør dette, her.

Undgå fysisk tyveri eller tab.

Mac-computere kan, ligesom pc'er, blive væk eller blive stjålet. Ud over at sikkerhedskopiere dine data skal du sørge for, at din Mac er beskyttet med adgangskode, at den opbevares på et sikkert sted, og at den er konfigureret med Find min Mac.

Lad være med at ignorere advarsler fra Gatekeeper.

macOS omfatter en teknologi kaldet Gatekeeper, der er designet til at sikre, at din Mac kun kører software, der er tillid til. Vær opmærksom på advarsler fra Gatekeeper, da de hjælper med at minimere risikoen for utilsigtet at downloade malware.

Vær forsigtig med hensyn til plug-ins og tilføjelser til browsere.

Kontroller alle installationsklienter for elementer, der er bundtet i en pakke, ved at fravælge indstillingen for standardopsætning og vælge brugerdefineret tilstand i stedet.

Vær ekstra opmærksom med hensyn til e-mails og downloads.

Undgå at åbne spam-e-mails og ukendte vedhæftede filer, da du kan blive offer for et phishing-angreb. Undgå at downloade filer med en tvivlsom kilde.

Overvej at bruge annonceblokering.

En annonceblokering blokerer eller ændrer onlineannoncering i en webbrowser eller et program. Dette kan gøres ved hjælp af browserudvidelser eller andre metoder.

Undgå at klikke på pop op-vinduer eller virusadvarsler.

Mange af disse vinduer er svindel og designet til at narre brugere til at tro, at du allerede har fået en virus. Når du klikker på linket, der fortæller dig, at du skal downloade softwaren til at "fjerne" virussen, åbner du i virkeligheden døren for et cyberangreb.

Brug et antivirusprogram af høj kvalitet.

Det kan f.eks. være Kaspersky Internet Security for Mac, der beskytter mod en række onlineangreb — herunder de seneste trusler — og beskytter dine persondata og personlige oplysninger.

Relaterede artikler:

Kan MacBooks få virus? Har Mac-computere brug for antivirus?

Kan Apple-produkter få virus, og har Mac-computere brug for antivirus? Find ud af, hvordan du kan se, om din Mac har en virus, og få tips til beskyttelse af din Mac.
Kaspersky Logo