Gå til hovedindhold

Definitionen på det mørke internet

Det mørke web er en skjult gruppe af internetsider, der kun kan tilgås via en speciel browser. Det gør aktiviteten på internettet anonym og privat, hvilket kan være nyttigt mht. lovlige såvel som ulovlige applikationer. Mens nogle brugere udnytter det til at undgå regeringscensur med, bruger andre det til ekstremt ulovlige aktiviteter.

Hvad er det mørke internet, det dybe internet og overfladenettet?

Internettet er enormt og har millioner af hjemmesider, databaser og servere, der kører døgnet rundt. Men det såkaldte "synlige" internet (alias overfladenettet eller det åbne internet) - som er de sider, man finder med søgemaskiner, som Google og Yahoo - er bare toppen af isbjerget.

Der findes flere begreber om det usynlige internet, og det er værd at vide, hvordan nettene adskiller sig, hvis du ønsker at fravige den vante vej.

Overfladenettet eller det åbne net

Det åbne internet eller overfladenettet, er det lag, som er “synligt” på overfladen. Hvis vi nu forestiller os, at hele nettet er et isbjerg, er det åbne net den øverste del, der er over vandet. Statistisk set, udgør den samling af hjemmesider og data under 5% af det samlede internet.

Alle de almindelige, offentlige sider, der tilgås via traditionelle browsere, som Google Chrome, Internet Explorer og Firefox, findes her. Hjemmesiderne kendes normalt på endelser, som ".com" og ".org" og er lette at finde via de populære søgemaskiner.

Det er muligt at finde overfladens hjemmesider, fordi søgemaskinerne kan indeksere internettet via synlige links (en proces, som kaldes "crawling" på grund af søgemaskinen, der kravler rundt på nettet som en edderkop).

Det dybe internet

Det dybe internet ligger under overfladen og tegner sig for cirka 90% af alle hjemmesiderne. Det er altså den del af isbjerget, som ligger under vandet, og er langt større end overfladenettet. Faktisk er dette skjulte net så stort, at det er umuligt at vide nøjagtigt, hvor mange sider eller hjemmesider, der er aktive på én gang.

For at blive i analogien med isbjerget, kan man se de store søgemaskiner som fiskerbåde, der kun "fanger" de hjemmesider, der er tæt på overfladen. Alt andet, fra akademiske tidsskrifter til private databaser og mere ulovligt indhold, ligger uden for deres rækkevidde. Det dybe net rumme også den del, som vi kender som det mørke internet.

Selvom mange nyhedsmedier bruger "det dybe internet" og "det mørke internet" i flæng, er meget af det dybe net generelt fuldstændigt lovlig og sikkert. Nogle af de største dele af det internet web inkluderer:

 • Databaser: både offentlige og private, beskyttede filsamlinger, der ikke er forbundet med andre områder på internettet, og kun bruges til søgninger i selve databasen.
 • Intranet: interne netværk hos virksomheder, regeringer og uddannelsesfaciliteter, der bruges til at kommunikere og kontrollere aspekter internt i deres organisationer.

Hvis du spekulerer på, hvordan du bruger det dybe net, er det gode odds for, at du allerede bruger det hver dag. Udtrykket "dybe internet" dækker alle de hjemmesider, søgemaskinerne ikke kan identificere. Dybe hjemmesider kan være gemt bag adgangskoder eller andre sikkerhedsmure, mens andre bare beder søgemaskinerne om ikke at "crawle" eller gennemgå dem. Når siderne ikke har nogen synlige links, er de skjult af flere forskellige årsager.

På det større dybe internet, er dets "skjulte" indhold generelt renere og mere sikkert. Alt fra blogindlæg, som skal gennemgås, eller afventende re-designs af hjemmesider til de sider, du bruger, når du bruger din netbank, er en del af det dybe internet. Desuden udgør de generelt ingen trusler mod din computer eller sikkerhed. De fleste af disse sider er skjult fra det åbne net for at beskytte brugeroplysninger og fortrolighed, som fx:

 • Finansielle konti til bank og pension
 • E-mail- og messengerkonti
 • Private virksomhedsdatabaser
 • HIPAA følsomme oplysninger som medicinsk dokumentation
 • Juridiske filer

Lad og tage længere ned i det dybe internet og bringe lidt mere fare frem i lyset. For nogle brugere, giver dele af det dybe internet mulighed for at omgå lokale begrænsninger og tilgå tv- eller filmtjenester, der muligvis ikke er tilgængelige i deres lokale områder. Andre går dybere endnu for at downloade piratkopieret musik eller stjæle film, der endnu ikke kan ses i biograferne.

I den mørke ende af internettet finder du det mere farlige indhold og de yderst risikobetonede aktiviteter. Tor-siderne ligger i den helt fjerne ende af det dybe net, der betragtes som det “mørke internet,” og kan kun tilgås via en anonym browser.

Sikkerheden ved det dybe net er mere relevant for den gennemsnitlige internetbruger end ved det mørke net, da man kan ende i farlige områder ved en tilfældig fejl: man kan stadig nå mange dele af det dybe via de normale internetbrowsere. Her kan brugerne komme via tilstrækkeligt mange sideveje til at ende på en piratkopieringsside, et politisk radikalt forum eller se ekstremt voldeligt indhold.

Image of app

Det mørke internet

Det mørke internet henviser til hjemmesider, der ikke er indekseret og kun kan tilgås via specielle webbrowsere. Den mørke internet, som en del af det dybe internet, er væsentligt mindre end det lille overfladenet. Når vi tænker på billedet af havet og isbjerget, er det mørke internet bunden af det nedsænkede isbjerg.

Det mørke internet er dog en meget skjult del af det dybe internet, som meget få nogensinde vil interagere med eller se. Med andre ord dækker det dybe internet alt under overfladen, der stadig er tilgængeligt med den rigtige software, inklusive det mørke internet.

Hvis man skiller det mørke net ad, ser man nogle vigtige lag, der gør det til et anonymt tilflugtssted:

 • Ingen indeksering af siderne med overfladens søgemaskiner. Google, og andre populære søgeværktøjer, kan hverken finde eller vise resultater, når det gælder sider på det mørke internet.
 • “Virtuelle trafiktunneler” via en randomiseret netværks-infrastruktur.
 • Utilgængelig for traditionelle browsere på grund af den unikke registeroperatør. Det er også yderligere skjult via diverse sikkerhedsforanstaltninger i netværket, som firewalls og krypteringer.

Det mørke nets omdømme forbindes ofte med kriminelle hensigter eller ulovligt indhold og "handelssteder", hvor brugere kan købe ulovlige varer eller tjenester. Imidlertid bruger lovlydige aktører også den del af nettet.

Når det kommer til sikkerheden på det mærke net, er farerne ved det dybe net meget forskellige fra dem, på det mørke net. Ulovlig cyberaktivitet dukker ikke bare op ved et tilfælde. Til gengæld er det ofte langt mere ekstremt og truendet, hvis du opsøger det. Før vi gennemgår truslerne fra det mørke internet, undersøger vi, hvordan og hvorfor brugerne benytter de sider.

sådan får man sikker adgang til det mørke net

Sådan finder du det mørke net

Det mørke web net engang stedet for hackere, politi og cyberkriminelle. Imidlertid har ny teknologi, som krypteringer og anonymiseringssoftwaren Tor, gjort det muligt for alle at dykke ned i mørket, hvis de vil.

Browseren Tor (“The Onion Routing” project) giver brugerne adgang til hjemmesider med endelserne “.onion ” Browseren er en tjeneste, der oprindeligt blev udviklet i slutningen af 1990'erne, af United States Naval Research Laboratory.

Forståelsen af, at internettets natur også medførte manglende fortrolighed, betød, at kan udviklede en tidlig version af Tor for at skjule spionernes kommunikation. Senere brugte man systemet igen, som nu er offentligt tilgængeligt, via den browser, vi kender i dag. Alle kan downloade den gratis.

Tænk på Tor som en webbrowser, lige som Google Chrome eller Firefox. Især i stedet for at tage den direkte vej fra din computer til de dybe dele af internettet, bruger Tor-browseren en tilfældig sti via krypterede servere kendt som "noder". Det giver brugerne mulighed for at bruge det dybe internet, uden at være bange for, at deres handlinger kan spores eller at deres browserhistorik eksponeres.

Siderne på det dybe internet bruger også Tor (eller en lignende software, som fx I2P, "Invisible Internet Project") for at forblive anonyme, hvilket betyder, at du ikke kan se, hvem der driver dem, eller hvor de hostes.

Er det ulovligt at gå på det mørke internet?

Kort sagt, nej, det er ikke ulovligt at gå på det mørke net. Faktisk er nogle måder at bruge det på helt lovlige og understøtter værdien af det "mørke net." Det mørke internet tilbyder brugerne tre klare fordele:

 • Brugeranonymitet
 • Tjenester og sider, der praktisk talt ikke kan spores
 • Muligheden for at udføre ulovlige handlinger for både brugere og udbydere

Derfor har det mørke internet tiltrukket mange aktører, der ellers ville være i fare ved at afsløre deres identitet på nettet. Ofre for misbrug og forfølgelse, whistleblowere og politiske afvigere er hyppige brugere af de skjulte sider. Fordelene kan også let udnyttes af dem, der ønsker at agere uden for lovens grænser, på andre, eksplicit ulovlige måder.

Når man ser sådan på det, er det mørke internets lovlighed baseret på, hvordan man, som bruger, beskæftiger sig med det. Du kan muligvis falde for fristelserne af flere grunde, der er vigtige for at beskytte friheden. Andre kan agere på måder, der er ulovlige, aht. andres beskyttelse og sikkerhed. Lad os uddybe begreberne omkring "den mørke webbrowser" og selve hjemmesiderne.

Er det ulovligt at bruge Tor?

Når det gælder softwaren, er det ikke strengt ulovligt at bruge Tor eller andre anonymiserede browsere. Faktisk er disse formodede "mørke webbrowsere" ikke udelukkende knyttet til den del af internettet. Mange brugere udnytter Tor til at browse privat på det offentlige internet samt nettets dybere dele af.

Den fortrolighed, som Tor-browseren tilbyder, er vigtig i den nuværende, digitale tidsalder. Virksomheder og myndigheder deltager i øjeblikket i uautoriseret overvågning af aktiviteter på nettet. Nogle ønsker simpelthen ikke, at regeringsorganer eller endda internetudbydere (ISP'er) skal vide, hvad de kigger på på nettet, mens andre ikke har andre muligheder. Brugere i lande med streng adgang og ditto brugerlove forhindres ofte i at bruge selv offentlige hjemmesider, medmindre de bruger Tor-klienter og virtuelle private netværk (VPN'er).

Man kan dog stadig udføre ulovlige handlinger via Tor, der kan være kriminelle, uanset browseren er lovlig. Man kan let bruge Tor til forsøg på at kapre ophavsretligt beskyttet indhold fra det dybe net, dele ulovlig pornografi eller engagere sig i cyberterrorisme. Selvom man bruger en lovlig browser, gør det ikke selve ens handlinger lovlige.

Er det ulovligt at bruge og besøge hjemmesiderne på det mørke internet?

Når det gælder netværket, befinder det mørke net sig i lidt af en gråzone. Brugen af det mørke internet betyder typisk, at man forsøger at engagere sig i aktiviteter, man ellers ikke kunne udføre i offentlighedens lys.

Regeringskritikere og andre åbenlyse fortalere kan de frygte repressalier, hvis deres reelle identitet opdages. Og dem, der er blevet offer for andre, ønsker næppe, at deres angribere opdager deres samtaler om begivenheden. Hvis en aktivitet betragtes som ulovlig af de styrende myndigheder, man er omfattet af, er det ulovligt.

Når det er sagt, har anonymiteten også en mørkere side, eftersom de kriminelle og ondsindede hackere også foretrækker at operere i ly af mørket. Cyberangreb og menneskehandel er fx aktiviteter, som aktørerne godt ved, er kriminelle. Derfor udfører og skjuler de handlingerne på det mørke net.

I sidste ende er det egentlig ikke ulovligt at besøge disse områder, men det kan stadig skabe problemer for dig. Selv om det faktisk ikke er direkte ulovligt, sker der mange ubehagelige ting på det mørke net. Det kan udsætte dig for unødvendige risici, hvis du ikke er forsigtig eller er en dygtig, computerkyndig bruger, der er opmærksom på truslerne. Så, hvad bruges det mørke internet til, når det bruges til ulovlig aktivitet?

mørke internet farer og trusler

Typer af trusler på det mørke internet

Hvis du overvejer at bruge det mørke net for at opnå en grundlæggende fortrolighed, bør du stadig stille dig selv spørgsmålet: "Er det farligt at bruge det mørke net?" Det kan desværre meget være et farligt sted at befinde sig. Nedenfor ses en række typiske trusler, du kan blive udsat for, mens du browser:

Ondsindet software

Ondsindet software - dvs. malware - findes overalt på det mørke net. Det tilbydes ofte via visse portaler og giver farlige aktører værktøjer til cyberangreb. Det flyder dog også omkring på det mørke internet og inficerer intetanende brugere, ligesom på resten af internettet.

Det mørke web bruger ikke så mange sociale kontrakter, som internetudbyderne, for at beskytte brugerne på resten af internettet. Derfor udsættes brugerne regelmæssigt for flere typer af malware, som fx:

 • Keyloggere
 • Botnet malware
 • Ransomware
 • Phishing malware

Hvis du vælger at fortsætte med at udforske siderne på det mørke net, risikerer du dig selv at blive fundet og gjort til at mål for hackere etc.. De fleste malwareinfektioner kan fanges af dine lokale sikkerhedsprogrammer.

Truslerne ved browsing på nettet rækker også ud i den "virkelige" verden, hvis din computer eller netværksforbindelse kan udnyttes. Tors anonymitet er stærk og danner rammen om det mørke internet, men den er ikke ufejlbarlig. Enhver aktivitet på nettet kan lægge brødkrummer til din identitet, hvis nogen graver dybt og længe nok.

Regeringens overvågning

Eftersom mange Tor-baserede sider overtages af politimyndigheder verden over, er der en klar risiko for at komme i myndighedernes søgelys, bare ved at besøge en mørk hjemmeside.

Ulovlige markedspladser for stoffer, som Silk Road er tidligere blevet kapret og brugt ifm. politiets overvågning. Skræddersyet software til at infiltrere og analysere aktiviteterne, har gjort det muligt for myndighederne at se brugeridentiteter fra udbydere og tilskuere. Selvom du aldrig køber noget, kan du blive overvåget og inkriminere dig selv ifm. andre aktiviteter senere i livet.

Infiltrationer kan også medføre en fare for overvågning af andre typer af aktiviteter. I nogle lande kan det medføre fængselsstraf, at undgå regeringens restriktioner og udforske nye, politiske ideologier. Kina bruger det, der kaldes “The Great Firewall”, som derfor begrænser adgangen til populære hjemmesider. Risikoen ved at læse eller bruge det indhold, kan sætte brugeren på en overvågningsliste eller straks medføre en mulig fængselsstraf.

Svindel

Nogle påståede tjenester, som professionelle "lejemordere" kan være svindel, som er designet til at tjene penge på villige kunder. Flere rapporter antyder, at det mørke internet tilbyder mange ulovlige tjenester, lige fra lejemord til handel med sex og våben.

Nogle af dem er velkendte, etablerede trusler, der cirkulerer i dette hjørne af nettet. Andre kan også udnytte det mørke internets renommé og franarre brugerne større summer. Nogle af det mørke nets brugere forsøger fx phishing-svindel for at stjæle din identitet eller personlige oplysninger og bruge dem til afpresning.

Beskyttelse af slutbrugere mod udnyttelse på det mørke internet

Uanset om du er virksomhed, forælder eller en anden bruger af internettet, vil du sikkert gerne gøre en del for at holde dine oplysninger og dit privatliv væk fra det mørke net.

Overvågning af identitetstyveri er afgørende, hvis du vil forhindre, at dine private oplysninger misbruges. Alle typer af personoplysninger distribueres for penge via nettet. Adgangskoder, fysiske adresser, bankkontonumre og personnumre cirkulerer konstant på det mørke net. Du ved måske allerede, at ondsindede aktører kan bruge det til at skade din kreditværdighed med eller stjæle penge eller bryde ind i dine andre konti på nettet. Eksponering af personoplysninger kan også skade dit omdømme via social svindel.

Antimalware- og antivirusbeskyttelse er lige så afgørende for at forhindre de ondsindede aktører i at udnytte dig. Det mørke net er fyldt med stjålne informationer fra malware-inficerede brugere. Angriberne bruger værktøjer, som fx keyloggere, til at indsamle dine data, og de kan infiltrere dit system overalt på nettet. Lokale sikkerhedsprogrammer, som Kaspersky Security Cloud er omfattende og yder både identitetsovervågning og antivirusbeskyttelse.

Sådan du det mørke internet sikkert

Hvis du har et legitimt eller rimeligt behov for at bruge det mørke internet, skal du sørge for at sikre dig godt, hvis du vælger at bruge det.

7 tip til sikker brug af det mørke net

 1. Stol på din intuition. For at undgå at blive snydt, skal du beskytte dig selv, ved at tænke dig godt om, når du er på nettet. Det er ikke alle, som er dem, de udgiver sig for at være. Du kan sikre dig ved at holde øje med, hvem du snakker med, og hvilke sider du besøger. Du bør altid bevæge dig væk fra en situation, hvis der er noget, som ikke føles rigtigt.
 2. Adskil din persona på nettet fra det virkelige liv. Dit brugernavn, e-mail-adresse, "rigtige navn", adgangskode og selv dit kreditkort bør aldrig bruges andre steder i dit liv. Opret nye, engangs-konti og logins til dig selv, hvis det er nødvendigt. Få forudbetalte, uidentificerbare betalingskort, inden du køber noget. Brug ikke noget, der kan bruges til at identificere dig - hvad enten det er på nettet eller i det virkelige liv.
 3. Brug aktiv overvågning mod tyveri af identitet eller penge. Mange sikkerhedstjenester på nettet tilbyder også identitetsbeskyttelse aht. din sikkerhed. Brug altid de værktøjer, når du har mulighed for det.
 4. Undgå især download af filer på det mørke internet. Risikoen for malwareinfektioner er betydeligt større i det lovløse område, som udgøres af det mørke internet. Filscanning i realtids via et antivirusprogram kan hjælpe dig med at kontrollere indgående filer, som du alligevel vælger at downloade.
 5. Deaktiver ActiveX og Java i alle de tilgængelige netværksindstillinger. Begge er berygtede for at blive tjekket og udnyttet af ondsindede aktører. Eftersom du bruger et netværk, som er fyldt med de nævnte trusler, vil du sikkert gerne undgå risikoen.
 6. Brug en sekundær, lokal brugerkonto, der ikke er administratorens konto, til alle de daglige aktiviteter. De fleste computeres indbyggede konto har alle de administrative tilladelser som standard. De fleste malwares udnytter dette til at udføre deres funktioner. Derfor kan du bremse eller standse udviklingen af udnyttelsen ved at begrænse kontoens brug til nogle få, strenge privilegier.
 7. Begræns altid adgangen til din Tor-aktiverede Beskyt dine børn eller andre familiemedlemmer, så de ikke risikerer at falde over noget, som ingen nogensinde burde se. Besøg det dybe internet, hvis du er interesseret, men lad aldrig dine børn komme i nærheden af det.

Relaterede artikler:

Anbefalede produkter:

Hvad er det dybe og mørke internet?

Farerne de det mørke internet kan også påvirke dig, selvom du aldrig har brug den side af internettet. Lær at beskytte dig selv i dag.
Kaspersky Logo