Gå til hovedindhold

Spyware er software, der i hemmelighed inficerer din computer for at overvåge og rapportere om din aktivitet og give oplysninger til en tredjepart. Den sporer måske websteder, du besøger, filer, du downloader, din placering (hvis du er på en smartphone), dine e-mails, kontakter, betalingsoplysninger eller sågar adgangskoder til dine konti.

Hvad er spyware? 

Spyware er lusket, og den er meget dygtig til at skjule sig selv. Normalt skjuler den sig ved at knytte sig til dit operativsystem og køre i baggrunden som et hukommelsesindbygget program. Nogle gange forklæder den endda sig selv som en fil, der er uskyldig og en vigtig del af dit operativsystem.

Spyware kan sågar ankomme knyttet til tilsyneladende legitime programmer. Hvis du ser nøje efter, er den sandsynligvis nævnt i det med småt. Det er mere sandsynligt, at den ankommer tilknyttet tvivlsomme downloads eller via et phishingangreb.

Ifølge det tyske magasin Der Spiegel er regeringskontorer endda i stand til at indsætte spyware via iTunes. Den installerede software kan, ligesom FinFisher, give dem mulighed for at snage på Facebook og Skype samt læse dine e-mails. Og hvis regeringer kan gøre det, kan du godt regne med, at kriminelle overalt vil prøve at få fat på den funktionalitet.

Spyware kan installeres på enhver enhed – en pc eller bærbar computer, en tablet, iPhone eller Android-smartphone. Computere var det oprindelige fokus for spywareskabere, men nu kan spyware også udnytte sårbarheder i Android-telefoner, iPhones og tablets.

I denne artikel beskriver vi, hvilke typer spyware du bør holde øje med, fortæller dig, hvordan du finder dem på din computer eller smartphone og viser dig, hvordan du slipper af med dem. Vi giver dig også nogle tips til, hvordan du finder spyware på Android-telefoner såvel som iPhones, så du er dækket, uanset hvilken type mobilenhed du ejer. Dette bør give dig alt det, du behøver at vide for at kunne beskytte dit privatliv.

Typer af spyware

Forskellige typer spyware er fokuseret på at overvåge forskellige typer oplysninger. F. eks. er nogle relativt uskyldige og vil blot spore din webbrowsingadfærd for at sende dataene til annoncører. Nogle sporer dine kontakter eller din geografiske placering. Andre er helt klart kriminelle og fokuserer på tyveri af netværksoplysninger og adgangskoder.

Lad os se på de vigtigste grupper af spyware for at se, hvad de gør, og hvordan de gør det:

 • Keyloggers forsøger at fange computeraktivitet ved at rapportere tastetryk. De stjålne oplysninger kan omfatte websteder, du har besøgt, systemoplysninger og adgangskoder, din internetsøgehistorik og adgangskoder.
 • Programmer, der stjæler adgangskoder , er designet til at indsamle adgangskoder fra enhver inficeret enhed eller computer. Disse adgangskoder kan omfatte gemte webadgangskoder, systemlogins eller netværksoplysninger. Programmer, der stjæler adgangskoder, kan også stjæle cookies for at gøre det muligt for dem at bruge websteder med dit ID.
 • Banktrojanere ændrer websider for at udnytte fejl i browsersikkerhed. De kan forfalske bankwebsteder, så brugerne forsøger at udføre transaktioner på et falskt websted, samt logge tastetryk og stjæle legitimationsoplysninger. De kan ændre transaktioner (f.eks. at sende penge til den cyberkriminelles konto i stedet for den tilsigtede konto) eller overføre indsamlede oplysninger til en anden server.
 • Programmer, der stjæler oplysninger, scanner pc'er for oplysninger som f.eks. brugernavne og adgangskoder, kreditkortnumre og e-mailadresser. De kan også stjæle alle dine e-mailkontakter, så de kan spamme dem med phishingmails.
 • Spyware på mobiltelefon kan spore din geografiske placering, dine opkaldslogs, kontaktpersonlister og endda billeder, der er på din kameratelefon.
 • Lydoptagelses- og videospyware kan bruge din enhed til at optage dine samtaler og sende oplysningerne til en tredjepart. Nogle smartphoneapps kræver adgang til kamera og mikrofon på bærbar computer eller smartphone. Denne tilladelse kan bruges til at optage dig når som helst, overføre billeder og lyd uden at fortælle dig det, livestreame dit kamera videre til internettet og køre ansigtsgenkendelsessoftware på dit ansigt.
 • Cookiesporere kan rapportere dine data til annoncører. Det har du måske ikke noget imod – men hvordan kan du være sikker på, nøjagtigt hvad softwaren rapporterer?

Nogen typer bankspyware samarbejder endda med lignende malware for at droppe en dobbelt bombe. F.eks. "droppede" Emotet Dridex. Selv når pc-ejere udryddede Emotet, kunne den anden spyware stadig have været tilbage. Forskellige typer spyware samles i stigende grad, så du ikke står over for en enkelt trussel men en, der er flerdelt og kompleks.

Alle disse spywareprogrammer er farlige – men heldigvis er der måder at beskytte sig imod dem.

Family is sitting on the couch

Sådan får du spyware

Hvordan ankommer spyware på din computer eller smartphone? Den kan ankomme på flere måder.

For det første kan den installeres med vilje af en anden for at spore dig. Det er én af grundene til, at du bør bruge skærmlåsfunktionen på din telefon – lad den ikke ligge og være åben for interferens.

Det er mere sandsynligt, at spywaren fulgte med et program eller en app, som du selv installerede. Spyware ledsager ofte programmer, der er forklædt som nyttig software, såsom downloadadministratorer, registerrensere osv. Nogle gange kommer den pakket sammen med videospil. Den kan endda komme pakket i en softwarepakke med ægte, nyttige programmer. Selvom både Apple og Google gør deres bedste for at forhindre, at spyware rammer deres operativsystemer, er pakker med spyware inkluderet nået til Google Play Store – så du kan ikke være for forsigtig.

Spyware kan muligvis deles gennem phishing – afsendelse af e-mails med links, der downloader spywareprogrammet, når der klikkes på det. Du kan også blive inficeret med spyware via et forfalsket websted – et, der hævder at tilhøre en velrenommeret organisation, men faktisk er en falsk organisation, og hvis links vil begynde at downloade spyware eller installere den i din browser.

how to remove spyware from your computer

Kan du undgå at få spyware? Et par grundlæggende tips reducerer sandsynligheden for, at du ender med spyware på din computer eller smartphone:

 • Hold dit operativsystem og din software opdateret. Regelmæssige sikkerhedsrettelser hjælper med at løse de svage punkter, som hackere kan bruge til at komme ind.
 • Sæt en skærmlås på din smartphone, og brug stærke adgangskoder på dine computere for at stoppe uautoriseret adgang.
 • Begræns administratorrettigheder på din computer eller telefon . Hvis du kører din pc som administrator eller med rodadgang, gør du arbejdet med at installere spyware meget lettere.
 • At roote en Android-telefon eller jailbreake en iPhone gør dig sårbar overfor spyware . Medmindre du virkelig har brug for funktionaliteten, skal du ikke gøre det.
 • Brug ikke usikret Wi-Fi , eller hvis du gør det, skal du bruge et virtuelt privat netværk for at beskytte dig selv.
 • Se nøje på de tilladelser, du giver apps, når du installerer dem , især hvis de beder om tilladelse til at få adgang til mikrofonen, kameraet, telefonen eller personlige data. Hvis appen ønsker flere oplysninger, end du finder rimeligt, f.eks. eksempel et Sudoku-spil, der ønsker adgang til dit kamera, kan det være et tegn på medfølgende spyware.
 • Klik ikke på links i e-mails, medmindre du er sikker på, at du ved, hvor de fører hen . Download ikke filer fra mistænkelige fildelingsnetværk – de vil sandsynligvis være kompromitterede.
 • Sørg for at have tilstrækkelig beskyttelse mod virus og malware på dine enheder.

Sådan finder du spyware

Selv om du ikke kan finde spywareprogrammet, kan du muligvis registrere tegn på det. Hvis en computer f.eks. begynder at køre mere og mere langsomt, kan det være et tegn på, at den er kompromitteret. Se efter følgende spor:

 • Øget langsomhed og langsom reaktion.
 • Uventede reklamemeddelelser eller pop op-vinduer (spyware pakkes ofte med adware).
 • Nye værktøjslinjer, søgemaskiner og hjemmesider på internettet, som du ikke kan huske at have installeret.
 • Batterier aflades hurtigere end normalt.
 • Problemer med at logge ind på sikre websteder (hvis dit første loginforsøg mislykkes, og dit andet lykkes, kan det betyde, at det første forsøg var på en forfalsket browser, og adgangskoden blev kommunikeret til en tredjepart, ikke til din bank).
 • Uforklarlige stigninger i dit data- eller båndbreddeforbrug. Disse kan være et tegn på, at spyware søger efter dine oplysninger og overfører data til en tredjepart.
 • Antivirus og anden sikkerhedssoftware fungerer ikke.
 • Hvordan kan du opdage spyware på en Android-telefon? Hvis du kigger på Indstillinger, ser du en indstilling, der tillader, at apps downloades og installeres, som ikke findes i Google Play Store. Hvis den er aktiveret, er det et tegn på, at potentiel spyware muligvis er blevet installeret ved et uheld.
 • Hvordan kan du opdage spyware på en iPhone? Se efter en app kaldet Cydia, som gør det muligt for brugere at installere software på en jailbroken telefon. Hvis den er der, og du ikke har installeret den, skal du fjerne den med det samme.

Fjernelse af spyware

Hvis der opstår nogen af disse kendte tegn, skal du bruge et program til opdagelse og fjernelse af spyware for at scanne efter spyware (nogle antivirusprogrammer har også en funktion til detektion af malware). Derefter skal du fjerne den.

På Windows-computere vil et kig på Jobliste nogle gange give dig mulighed for at identificere ondsindede programmer. Men nogle gange er de forklædt som Windows-systemfiler. På Apple-systemer giver Aktivitetsovervågning dig mulighed for at kontrollere status for programmer, der kører.

Eftersom spyware er så god til at skjule sig selv, er det ikke så nemt at fjerne den ved bare at afinstallere appen. Nogen spyware har endda en slags genopstandelsesfunktionalitet skrevet ind i sig. Dette betyder dybest set, at hvis din enhed er tilsluttet internettet, mens du prøver at fjerne den, vil den downloade sig selv igen. Selvom det kan være svært at slippe af med spyware, er der flere forskellige metoder til fjernelse:

 • En masse spyware kræver, at telefoner er rootede eller jailbreakede, for at de kan fungere. Unrooting eller unjailbreaking af din telefon kan lamme spywaren. For iPhones vil udførelsen af en iOS-opdatering sætte din telefon tilbage til en ikke-jailbreaket status.
 • Fjernelse af spyware på Android-telefoner gøres bedst i sikker tilstand (hold "tænd" -knappen inde i et par sekunder for at få vist en menu, der giver dig adgang til sikker tilstand) eller flytilstand, for at stoppe spyware-kørslen og afbryde din enhed fra netværk, der kunne prøve at geninstallere spywaren.
 • I værste fald kan spyware udryddes ved at udføre en nulstilling til fabriksindstillinger på en iPhone eller Android-telefon. Dette fjerner alle data og downloadede programmer fra enheden og efterlader den i den originale "fabrik"-tilstand. Du skal tage en sikkerhedskopi af dine personlige data, før du udfører nulstillingen, ved hjælp af Google eller iTunes/iCloud, så du kan gendanne alle dine data på din nyrensede telefon.
 • Brug en robust software til fjernelse af malware og spyware for at rense din computer eller telefon. Men vær forsigtig: Nogle programmer, der reklamerer for sig selv som værende spywarefjerningssoftware, er faktisk selv spyware. Sørg for, at din software kommer fra en velrenommeret kilde som f.eks. Kaspersky.
 • Nogle rester af spyware overlever muligvis, når du geninstallerer dine personlige data, så det er bedst at udføre en anden scanning for at sikre, at enheden er helt ren.

Når du har fjernet spywaren, skal du rydde din internetcache for at udrydde de resterende spor af spyware. Kontrollér dine økonomiske konti for transaktioner, du ikke kan genkende, og skift dine adgangskoder for alle dine konti inklusive din e-mail (brug stærke adgangskoder, og brug ikke den samme adgangskode til mere end én konto).

For at sikre, at du er beskyttet fremadrettet, anbefaler vi Kasperskys Premium 2020, som vil beskytte dig med antivirus, antimalware, adgangskodestyring og VPN-kapacitet. Således er du sikret mod, at nogen hacker ind for at udspionere dig i fremtiden.

Relaterede links

Anbefalede produkter:

Hvordan finder man spyware for at beskytte sit privatliv?

Hvordan finder man spyware? Vi forklarer, hvordan man finder og udrydder spyware. Lær om truslerne fra spyware og om, hvordan du beskytter dine enheder og data.
Kaspersky Logo