Gå til hovedindhold

Takket være Apples mange pålidelige funktioner, som er integreret i deres iPhones gennem årene, er det let at forstå, at mange ejere bruger dem til næsten alt i hverdagen: arbejde, fotos, videoer, spil, for at nævne noget. Den store eksponering for alle facetter af den digitale verden, medfører også en større risiko for at få virus. Selvom forskningen viser, at iPhones er mindre sårbare over for cyberangreb end Androids (delvist på grund af Apples lukkede økosystem til udviklerne), betyder det ikke, at din iPhone er 100 % beskyttet mod internettets mange trusler.

Hvis din iPhone måske opfører sig lidt mærkeligt eller kører langsommere end normalt, bør du nok tjekke den for virus. Heldigvis har vi skrevet denne vejledning, der forklarer, hvordan iPhones får virus, hvordan du ser, om din iPhone er blevet inficeret, hvordan du fjerner virus fra din iPhone, og hvordan du beskytter din iPhone med et antivirusprogram fremover.

Kan iPhones få virus?

Heldigvis for Apple-fans, er virus på iPhones ekstremt sjældent, men ikke umuligt; Bare i de seneste år, kan nogle iPhone-brugere måske huske skaderne fra Pegasus (en spyware, der spredes via tekstbeskeder) eller AdThief (en adware, der sendte uønskede reklamer fra et piratnetværk). Selvom du generelt er sikker, når du holder dig inden for Apples driftsparametre, er en af de primære ting, der gør iPhones mere sårbare over for vira, "jailbreaking” eller køb af en “jailbroken” iPhone. Jailbreaking af en iPhone er lidt ligesom at låse den op (bare mindre legitimt). Det går ud på at opnå rodprivilegier, som tilsidesætter de sikkerhedsregler, som normalt begrænser programmers funktioner på enheden. Apple forsøger at løse problemet med jailbreaking og lukker sårbarhederne på deres iPhones med de løbende opdateringer.

Bagdørsmetoden, med at jailbreake iPhones, giver brugerne større kontrol over operativsystemet. Det kan fx være muligheden for at tilpasse systemets udseende, slette forudinstallerede apps og downloade apps fra andre steder end App Store. Selvom det måske lyder spændende, giver åbningen af din iPhone adgang til ubekræftede apps, der kommer fra hackere, som åbner flere bagdøre i systemet, via ondsindede og piratkopierede apps. Så selvom svaret på spørgsmålet "Kan iPhones få virus?" er "sjældent", kan iPhones godt få virus, især når de er jailbreaket.

Hvorfor er iPhone-vira så sjældne?

Der er mange gode grunde til, at iPhones sjældnere får virus (Se fx ovenfor). Den bedste måde at beskrive, hvorfor iPhone-vira er så sjældne, og hvad Apple gør anderledes, er at fortælle, hvad en virus er, og hvordan den virker.

Virus er skadelig computerkode, der replikerer sig selv. Den spredes over hele systemet og forårsage store skader og slette eller stjæle data. For at virussen kan sprede sig, skal den kunne kommunikere med de forskellige programmer, der udgør et system. Det operativsystem, som iPhonen bruger, gør det imidlertid vanskeligt. Det skyldes, at Apples operativsystem er designet, så hver app kører i et separat, virtuelt område. Basalt set er interaktionerne mellem de forskellige apps ret begrænset, som gør det svært for en virus at sprede sig.

Desuden skal alle applikationer, som Apples brugere downloader på deres iPhones, downloades fra den officielle App Store. Apple har en meget streng kontrolproces, der gælder alle de applikationer, som findes i App Store, Det betyder, at det er utroligt usandsynligt, at man overhovedet kan downloade nogen malware-inficerede apps.

Har din iPhone fået virus, og hvordan tjekker du det?

Selvom iPhones er mindre modtagelige for virus, er det klogt at stille nogle enkle sikkerhedsspørgsmål:

Er din enhed jailbroken? Som diskuteret ovenfor, hvis din iPhone er jailbroken (især med et populært open source-program som "JailbreakMe"), er den også mere sårbar over for virus. Hvis du har købt telefonen brugt, så kig efter eventuelle jailbreak-apps eller få hjælp fra en officiel Apple-repræsentant, hvis du er bekymret.

Har du set nogle apps, du ikke kender? Ukendte apps kan være et tegn på malware på enheden. Vi anbefaler, at du fører en liste over alle de apps, du downloader, og fjerner alle apps, du ikke genkender eller virker mistænkelige.

Bliver dine apps ved med at gå ned? Hvis dine applikationer løbende går ned - uden nogen entydig grund, kan det godt betyde, at din telefon er ramt af slags malware.

Er dit dataforbrug steget? Et øget dataforbrug, der ikke kan forklares ud fra en anderledes brug af telefonen, kan skyldes malware. Vi anbefaler, at du holder godt øje med dataforbruget vha. Apples egne, faste overvågningsapps.

Får du uventede gebyrer på dine webkonti? Nogle former for malware sender beskeder til premium-tjenester eller kapre dine shoppingapps. Så, hvis du får en uventet, større regning, på en af dine webkonti, kan det sagtens skyldes en virus.

Ser du pop op-vinduer, når browseren lukker ned? Det bør ikke ske, når alt er i orden på iPhonen. Pop op-vinduer, der dukker op, når browseren lukkes, er et tydeligt tegn på virus.

Tømmes batteriet hurtigt? Nogle energikrævende former for malware (som mining-software eller adware) tømmer typisk batteriet hurtigere end normalt. Hvis du bliver ved med at løbe tør for strøm, kan telefonen være inficeret med en virus.

Bliver din telefon for varm? Nogle gange kan telefon blive varmere end normalt, pga. malware, som kører i baggrunden, eller piratkopierede apps, der bruger telefonens ressourcer. Vær derfor opmærksom på, at overophedning også kan være et tegn på malware.

Fordi vira er så sjældne, på iPhones, er det også vigtigt at overveje, hvilke andre ting, på enheden, der kan få systemet til at opføre sig mærkeligt. Generelt er der tre ting, du bør kigge efter:

  • Der er en "underlig" eller fejlbehæftet app, som skal opdateres eller slettes. Hvis du tror, du ved, hvilken app, der sløver systemet, kan du fx søge efter opdateringer til den eller bare slette den. Alternativt, kan du blive tvunget til at gendanne systemet (hvis du har en sikkerhedskopi) til et tidspunkt, hvor det fungerede normalt.
  • Ofte holder iPhones op med at fungere normalt, når telefonen er ved at løbe tør for hukommelse. Vi anbefaler altid at overføre dine data til en ekstern enhed for at holde din iPhone velkørende.
  • Din iPhones funktionalitet kan måske også begrænses, fordi dit batteriet skal skiftes. Men et batteri, der tømmes alt for hurtigt, er også et tegn på virus. Derfor bør du nok søge ekstern hjælp, hvis du vil finde den virkelige årsag til problemet.

Folk, der spekulerer på, hvordan man kan slippe af med en virus på deres iPhone.

Sådan fjerner du virus fra en iPhone

Hvis du er sikker på, at din iPhone er inficeret med en virus, viser dette, hvordan du selv fjerner den fra din iPhone:

Opdater dit iOS: Hvis apples udviklerteam kender virussen, kan en enkel opdatering af dit iOS - til den nyeste version (som indeholder den relevante patch) - løse problemet. Indstillinger > Generelt > Softwareopdatering og tryk Download og installer.

Slet apps, som virker mistænkelige: Slet alle apps, du ikke kender, eller som du har downloadet omkring det tidspunkt, hvor problemet opstod.

Ryd dine data og historikken: Gå til Indstillinger og klik på Safari. Derfra trykker du på Ryd historik og hjemmesidedata.

Sluk og genstart: Hold tænd/sluk-knappen nede, og swipe til siden, for at slukke telefonen. Hold tænd/sluk-knappen nede igen for at genstarte den. Det løser ofte problemet. Hvis problemet stadig er der, når du har forsøgt dette, kan du prøve de to næste muligheder (vær opmærksom på, du kan miste nogle af dine seneste data).

Gendan din telefon fra en tidligere sikkerhedskopi: Prøv nogle af dine sikkerhedskopier (hvis du har aktiveret denne funktion) og fortsæt med at teste dem, indtil du finder en, der ikke udviser nogen problemer/er fri for malware.

Gendan fabriksindstillingerne: Hvis alt andet svigter, skal du føre telefonen tilbage til fabriksindstillingerne. Husk først at sikkerhedskopiere dine vigtigste filer (forudsat at de ikke er inficeret). Det gør du via Indstillinger > Generelt > Nulstil > Slet alt indhold og indstillinger og vælg Slet nu.

En kvinde søger efter iPhone-virus på sin iPhone.

Sådan beskytter du din iPhone mod virus

Nu ved du altså, hvordan iPhones får virus, og hvordan du selv fjerner dem. Ergo er det vigtigt at lære, hvordan du undgår, at din iPhone rammes af vira og anden malware fremover.

Antivirusprogrammer - Det, at købe et godt antivirusprogram, er en af de enkleste måder, som sikrer din iPhone. Vi anbefaler at beskytte telefonen med Kaspersky Premium. Vores software sikrer både vigtige sikkerhedsoptimeringer, meddelelser om relevante sikkerhedshændelser og et værktøj, der tjekker "svage" systemindstillinger.

Download kun apps fra App Store: Som vi allerede har fortalt, fører Apple grundig kontrol med sin App Store. Når du downloader apps derfra, betyder det, at de næppe indeholder nogen malware.

Tjek udviklerens beskrivelser i App Store: Generelt er det altid klogt at læse om dem, der har udviklet den app, som du er ved at downloade. Det står i beskrivelsen. Du kan også tjekke virksomheden på nettet, og verificere dens legitimationsoplysninger.

Læs appens brugeranmeldelser: Læs altid brugernes anmeldelser. Det er ofte den hurtigste måde at genkende en dårlig app på. Husk, at de ægte anmeldelser både rummer gode og dårlige ting om produkterne. 

Tjek antallet af appens downloads: En god tommelfingerregel, som gælder App stores applikationer, er at tjekke antallet af appens downloads. Apps, der har millioner af downloads, har sjældnere malware.

Tjek de tilladelser, appen beder om: Hvilke tilladelser anmoder den om? Virker det fornuftigt? Hvis det, den anmoder om, lyder mistænkeligt, bør du ikke downloade appen, eller fjerne den, hvis du allerede har installeret den.

Undgå at klikke på ubekræftede links: Marker alle spam-e-mails som junk og lad være med at åbne dem. Hvis du alligevel kommer til at åbne en spammail, skal du lade være med at klikke på de links, den indeholder.

Hold iPhonens operativsystem (iOS) opdateret: Opdater operativsystemet løbende. Dermed beskyttes telefonen af de seneste sikkerhedsopdateringer, som Apple råder over.

Hold dine applikationer opdateret: Opdater alle dine apps regelmæssigt, når og hvor det er muligt. Det mindsker faren for, at svindlerne kan udnytte sårbarheder i tredjepartsapps, der kan kompromittere din sikkerhed.

Vær opmærksom, når du bruger gratis netværk: Undgå shopping og netbanker på offentlige netværk. Det er ideelle værktøjer for cybersvindlerne. Hvis du skal bruge et gratis netværk, bør du bruge en VPN-forbindelse, som fx Kaspersky VPN Secure Connection. Det beskytter forbindelsen ved at kryptere dine data, via en digital tunnel.

Relaterede artikler:

Anbefalede produkter:

Kan iPhones få virus? Sådan fjerner du virus fra din iPhone og beskytter den

Er du bange for, at din iPhone har virus eller vil du vide, hvordan du fjerner en fra dit iOS? Klik her og læs mere om malware på iPhones.
Kaspersky Logo