Skip to main
content/da-dk/images/repository/isc/2017-images/KSY-53-What_is_a_firewall__.jpg

En firewall fungerer som et forsvar for en lokal computer mod vira, orme, trojanere og kraftige hackerangreb. Den kan tage form af enten software (et sikkerhedsprogram) eller hardware (en fysisk router), men begge udfører den samme funktion: scanning af indkommende netværkstrafik for at sikre, at trafikken ikke indeholder sortlistet data. Firewalls scanner hver enkelt data-"pakke" — små dele af en større helhed, reduceret i størrelse for enkel overførsel — for at sikre, at disse pakker ikke indeholder noget ondsindet.

Denne scanning kan tage flere former. For det første kan en firewall screene eventuelle anmodninger om adgang og analysere den anmodende tjeneste for at sikre, at den er et kendt domænenavn og en kendt internetadresse. Firewalls kan også undersøge hver pakke af indkommende data fuldt ud for at lede efter strenge fra sortlistet kode. Endelig kan firewalls vurdere pakker baseret på deres lighed med andre pakker, der for nylig er sendt og modtaget. Hvis pakkerne ligger inden for acceptable lighedsniveauer, får de lov at passere.

Fordele

Firewall er lånt fra et lignende koncept inden for brandslukning, og dens ultimative formål er at blokere for alt, hvad der kan få en brugers computer til at "brænde ned". Firewalls er en nødvendighed, hvad enten de er fra en softwareleverandør eller en sikkerhedsudbyder.

Windows-operativsystemer leveres med en indbygget firewall, og det tilrådes normalt at lade den være aktiveret. Men i tilfælde af et hjemmenetværk anbefales en hardwarebaseret løsning, f.eks. en router. Sikkerhedssoftwarevirksomheder udsender typisk firewall-løsninger i pakker med deres antivirusprogrammer. I mange tilfælde er disse firewalls mere sofistikerede end dem, som leveres som en del af et grundlæggende operativsystem. Fælles funktioner i firewalls omfatter registrering og rapportering af angreb — vellykkede eller ej — samt alarmmeddelelser, hvis de overtrædes.

Ulemper

Potentielle ulemper omfatter en langsommere netværkstrafik, især hvis pakkerne analyseres helt af brugerens lokale computer. Desuden blokerer nogle firewalls utilsigtet for legitime websteder, men dette kan afhjælpes ved at indføre undtagelser i tjenestens kontrolpanel og angive, hvilke websteder eller porte, der skal have tilladelse til at passere.

Andre artikler og links relateret til Definitioner

Hvad er en firewall?

Branchens definition af begrebet Firewall. En firewall fungerer som et forsvar for en lokal computer mod vira, orme, trojanere og kraftige hackerangreb.
Kaspersky Logo