Gå til hovedindhold

E-mails, der hackes af cyberkriminelle, er en guldgrube af personlige data og kan potentielt give adgang til alle dine andre konti. I betragtning af antallet af onlinekonti, der er knyttet til din e-mail-adresse – inklusive netbank og online shopping – er gendannelse fra et e-mail-hack meget tidsfølsom. Du bliver nødt til at handle hurtigt og omhyggeligt for at minimere skaden på din identitet og økonomi, samt den indvirkning, det kan have på dem omkring dig. Læs videre for at finde ud af, hvad du skal gøre, hvis du er offer for et e-mail-hack, og hvordan e-mail-hack kan ske.

Hvad skal du gøre, hvis din e-mail er hacket?

Så hvad skal du gøre, hvis en svindler har din e-mailadresse og har hacket din konto? Her er de skridt, du kan tage for at beskytte dig selv:

1. Kør dit antivirusprogram

Som nævnt i FTC's guide til hackede e-mail-konti, er det første du skal gøre, hvis din konto er hacket, at køre en omfattende antivirusscanning. Spring indstillingen "hurtig scanning" over til fordel for en dyb scanning for at identificere og eliminere alle former for malware og potentielt uønskede applikationer (inklusive trojanske heste, spyware og keyloggere, der kunne spore dine tastetryk, selv efter hacket er blevet identificeret).

Hackere vil ikke bare have adgang til din konto, så de kan sende dine venner pinlige beskeder – de leder efter måder, hvorpå de kan narre penge fra dig eller begå svindel med kreditkort. For eksempel angriber hackere virksomheder, der regelmæssigt sender penge via bankoverførsel. Når en e-mailkonto bliver kompromitteret, kan de sende deres egne uautoriserede overførsler. Ifølge FBI's Internet Crime Center forårsagede business email compromise (BEC) økonomiske tab på $2,4 milliarder i 2021, op fra $1,8 milliarder i 2020. Disse tab forblev lige så høje i 2022.

Jo før du kører en antivirus-scanning, desto bedre. Det er vigtigt at sikre, at dit system er rent, før du ændrer andre følsomme oplysninger, så du undgår at genstarte cyklussen.

2. Skift dine adgangskoder

Når din computer først er fri for malware, er det tid til at ændre din adgangskode. Hvis du har mistet adgangen til din konto, kan du kontakte e-mailudbyderen direkte for at bevise, hvem du er, og bede om en nulstilling af adgangskoden. Mange udbydere tilbyder nu en dedikeret gendannelsestjenesteside til din konto, hvor du kan besvare sikkerhedsspørgsmål for at genvinde kontrollen over din e-mail.

Vælg en ny adgangskode, der er anderledes end din gamle, og sørg for, at den ikke indeholder strenge af gentagne tegn eller tal. Hold dig fra adgangskoder, der har åbenlyse forbindelser til dit navn, din fødselsdag eller lignende personlige oplysninger. Hackere kan nemt finde disse oplysninger og ofte bruge dem i deres første brute force forsøg på at få adgang til din konto.

Din adgangskode skal være unik for hver konto, kompleks (det vil sige en blanding af bogstaver, tal og specialtegn) og mindst 12 tegn lang (ideelt set flere). Hvis du har brug for hjælp til at oprette nye adgangskoder eller administrere alle dine nye komplekse, skal du bruge en Password Manager og Generator til at oprette og opbevare dem sikkert.

3. Henvend dig til andre onlinetjenester og kontoudbydere

Det er også vigtigt at ændre dine adgangskoder med andre onlinekonti: betalingsbaserede konti, såsom Amazon, Netflix, kreditkortselskaber og endda det lokale bibliotek, skal nulstilles.

Det er vigtigt at holde dine andre konti sikre, da sekundære tjenester i sidste ende er de meget mere værdifulde mål i disse sikkerhedsbrud. Din bankkonto kan f.eks. nemt blive det næste indbrud, hvis svindleren finder de oplysninger, der er nødvendige for at nulstille din adgangskode.

Sørg for at bruge en unik adgangskode til hvert websted: Risikoen for opfølgende brud stiger, hvis du bruger den samme adgangskode til flere websteder. Undgå strømlinede logins via din e-mail eller sociale mediekonti for at reducere yderligere risiko. Men selv varierede adgangskoder er måske ikke nok, hvis du har e-mails på din konto, som fører direkte til onlineforhandlere, der er knyttet til dig.

4. Giv besked til personer, du kender

Husk, at du også skal beskytte din kontaktliste. Det er en god idé at fortælle dine venner, familie og kolleger, at du er blevet hacket.

I den periode, hvor angriberne havde kontrol over din konto, kan de have sendt snesevis eller endda hundredvis af malware-belastede e-mails til alle, du kender. Denne type phishing-angreb giver dem igen adgang til et nyt sæt potentielle ofre.

Du bør også underrette dine kontaktlister på andre platforme: E-mail kan kun være én vej, angriberne tager for at lokke dine kontakter efter et hack. Hvis hackere har brudt ind i dine sociale medier eller beskedapps, kan der sendes svigagtige beskeder fra hver af disse. Ved at advare dine kontakter, kan de tage deres forholdsregler for at sikre, at deres egne enheder er rene og upåvirkede.

5. Skift dine sikkerhedsspørgsmål

Selv om din adgangskode er den mest sandsynlige angrebsrute, er det også muligt, at hackere brød ind på din konto efter at have svaret på dit sikkerhedsspørgsmål.

Ved at bruge falske svar på sikkerhedsspørgsmål, kan du undergrave en hackers chancer for at bryde ind igen. Sørg for, at de er mindeværdige for dig, men at de ikke kan findes via dine opslag på sociale medier eller andre offentlige oplysninger. Ifølge Google-undersøgelser vælger mange brugere det samme svar på almindelige sikkerhedsspørgsmål (næsten 20 % af de amerikanske brugere svarede "pizza" på spørgsmålet "Hvad er din yndlingsmad?").

Aktivering af multi-faktor-godkendelse giver dig mulighed for at beskytte dine logins og nulstilling af adgangskode. Denne godkendelse bruger sekundære e-mail-adresser, ekstra sikkerhedsspørgsmål eller tekstbeskeder for at sikre din e-mail yderligere.

6. Rapportér e-mail-hacket

Hvis du ikke allerede har gjort det, skal du kontakte din e-mail-udbyder og rapportere hackingen af e-mails. Dette er vigtigt, selv hvis din hackede e-mail ikke har været årsag til, at du har mistet adgangen. Ved at rapportere et hack kan udbyderne spore svindelbaseret adfærd. Når du rapporterer et hackerangreb, beskytter du dig selv og andre mod fremtidige trusler ved at hjælpe udbyderen med at forbedre sin sikkerhed.

Desuden vil din e-mailudbyder måske være i stand til at tilbyde oplysninger om oprindelsen og arten af angrebet. Du vil muligvis opleve, at bruddet er større og også har påvirket andre tjenester.

7. Opret en ny e-mail-konto

Nogle gange er det nemmere at starte igen. Tag et øjeblik til eftertanke: Er denne e-mail blevet hacket før? Gør din udbyder ikke noget for at mindske mængden af spam, du modtager? Det er måske på tide at skifte.

Se efter en tjeneste, der tilbyder standardkryptering af dine e-mails: datakryptering hjælper dine private e-mails med at forblive skjult, hvis udbyderens servere brydes. Hackere kan ikke låse disse data op uden den rette sikkerhedsnøgle.

Det er ikke altid ligetil at ændre e-mailadresser. De fleste e-mailtjenester giver dig ikke mulighed for at ændre din e-mailadresse, hvilket betyder, at du normalt skal oprette en ny konto og derefter overføre dine oplysninger til den. Du kan gøre processen lettere ved at oprette en korrekt videresendelse og informere folk om ændringen. Nogle tjenester giver dig mulighed for at overføre e-mails fra din gamle konto. Når du har oprettet en ny konto, vil du måske beholde din gamle konto aktiv i et stykke tid. Du kan bruge det i nogen tid for at sikre, at du ikke går glip af vigtige beskeder og ikke bliver låst ude af nogen af dine onlinekonti fremover.

8. Kontakt kreditbureauer

En hackers rækkevidde er ofte meget mere betydningsfuld, end et simpelt e-mail-hack indikerer. Det er en god idé at kontakte og bede kreditoplysningsbureauerne om at overvåge dine konti i månederne efter, at du er blevet hacket.

Hvis du for nylig er blevet kontaktet, eller du har besvaret mistænkelige e-mails, skal du også være opmærksom på dette. Bedragere er langt mere tilbøjelige til at forsøge at tage personlig kontakt og overbevise dig om at dele personlige oplysninger, før de begynder at fuppe med dine konti og udføre køb på dit kreditkort. Svindlere ved, at en personlig kontakt ofte får dem igennem den første linje af spamforsvaret.

9. Overvej dine muligheder for ID-beskyttelse

Hvis du er blevet hacket, er det også en god idé at overveje en id-beskyttelsestjeneste. Disse tjenester tilbyder typisk overvågning af e-mail og online detailhandelskonti i realtid. Derudover tilbyder de også normalt kreditvurdering og personlig assistance i tilfælde af identitetstyveri.

Se efter virksomheder med en solid historik, da der ofte er betydelige omkostninger forbundet med denne form for beskyttelse. Sørg for, at du bruger en lovlig tjeneste - ikke en forklædt hackersvindel-tjeneste, der er ude efter dine personlige data.

Overvej desuden at bruge cybersikkerhedssoftware med kontoovervågningstjenester. Udvidede internetsikkerhedssuiter har tendens til at overvåge dine onlinekonti for databrud. De vil normalt give dig fuld støtte og vejledning i tilfælde af en lækage eller et hack.

Man is smiling while looking at his phone

10. Bliv fuldstændig sikker

Kør en antivirusscanning på alle tilsluttede enheder, inklusive din bærbare computer, tablet og smartphone. Sørg for at sikre skyen, da den også kan indeholde dine personlige data. Skift dine adgangskoder, giv dine udbydere besked, og overvej at rense dine sky-data og sikkerhedskopier med en antivirus-scanning. Disse foranstaltninger kan give dig yderligere ro i sindet.

Opgrader din grundlæggende antivirusbeskyttelse til fuldtidsbeskyttelse med internetsikkerhed, hvis du ikke allerede har gjort det. Søg efter en tjeneste, der proaktivt blokerer nye, ukendte trusler og beskytter dine handlinger online.

Når du først ved, hvordan du reparerer din hackede e-mail, bliver det meget nemmere at forsvare dig selv. Hvis du nogensinde opdager, at din e-mail er blevet hacket, skal du følge ovenstående trin for at tage kontrollen tilbage og forhindre fremtidige problemer.

En digital tablet viser en advarsel om hacking af e-mail.

Hvordan bliver en e-mail-konto hacket?

De vigtigste årsager til, at en person kan blive offer for e-mail hacking, er bl.a:

Phishing-svindel: Dette kan involvere en e-mail, der ser ud til at være fra et ægte mærke, der beder dig bekræfte din adgangskode, kontooplysninger, kontakt eller andre oplysninger. Kriminelle bruger phishing-svindel og social engineering-teknikker til at narre ofre til at udlevere deres e-mail-adgangskoder. Ofte kan de være meget overbevisende.

Databrud: Hackere kan have fået dine e-mail-legitimationsoplysninger gennem et databrud. Hvis du bruger den samme adgangskode til flere konti, betyder én kompromitteret konto, at en hacker kan få adgang til dem alle. Nogle gange køber hackere adgangskoder fra dark web, hvor cyberkriminelle sælger dem efter succesfulde databrud.

Ikke at logge ud efter brug af en offentlig pc eller enhed: Hvis du bruger en offentlig pc til at tjekke din e-mail, men ikke logger ud bagefter, kan en bruger efter du få din adgangskode og bruge den til at hacke dine konti. Log altid ordentligt ud efter brug af en offentlig pc eller enhed. Derudover skal du være opmærksom på, at offentlige pc'er alligevel kan være inficeret med malware eller spyware - Så træd varsomt.

Brug af et offentligt Wi-Fi-netværk, der ikke er sikret: Gratis offentlige Wi-Fi-forbindelser, som dem i kaffebarer eller lufthavne, har ofte ringe eller ingen sikkerhed. Det gør det nemt for hackere at udspionere den trafik, der strømmer gennem den - herunder dine e-mailoplysninger. En måde at undgå dette på er ved at holde dig til netværk, som du har tillid til, eller som er beskyttet af en adgangskode. Brug af et virtuelt privat netværk (VPN) hjælper også, da det sikrer og krypterer din forbindelse.

Adgangskode som er svage eller lette at gætte: Som vi har nævnt, hvis du bruger en svag eller indlysende adgangskode, kan hackere ganske let gætte, hvad det er. En stærk adgangskode består af mindst 12 tegn - gerne længere - og er sammensat af store og små bogstaver, tegn og tal. Brug af en adgangskodeboks/manager kan hjælpe dig med at oprette og holde styr på flere adgangskoder.

Ikke at bruge opdateret antivirussoftware: Brug af et antivirussoftware af god kvalitet (og at holde det opdateret) er den bedste måde at beskytte dine enheder mod malware, der er designet til at stjæle dine adgangskoder. Husk, malware inficerer din maskine gennem kompromitterede vedhæftede filer eller downloads, som normalt findes i mistænkelige e-mails.

Hvordan kan jeg se, om nogen har hacket sig ind på min e-mail-konto?

Hvis du spekulerer på, om din e-mail er blevet hacket, kan varselstegn være:

Din adgangskode virker ikke længere: En af de klareste indikationer på at være blevet hacket er, at du ikke længere kan logge ind på din e-mail-konto. Hvis du indtaster din sædvanlige adgangskode til din e-mail, og den ikke virker, er det sandsynligt, at en anden person har ændret den. Når hackere har fået adgang til din e-mail, ændrer de ofte adgangskoden med det samme for at forhindre dig i at logge ind igen.

Der er e-mails på din konto, som du ikke genkender: Nogle gange ændrer hackere dog ikke altid din adgangskode. Du vil måske opdage, at der er meddelelser i din "Sendt mail"-mappe, som du ikke kan genkende, fordi du ikke har sendt dem. Eller måske er der e-mails til nulstilling af adgangskode i din indbakke fra websteder, som du ikke har anmodet om – da hackere muligvis bruger adgang til din e-mail til at forsøge at ændre din adgangskode på andre websteder. Meddelelser, som du ikke kan genkende, er et tegn på, at din konto er tilgængelig for en hacker.

Venner siger, at de har modtaget mærkelige eller spam-beskeder fra dig: Hvis dine kontakter rapporterer at modtage spam fra din e-mailadresse, er det et tegn på, at din e-mail potentielt er blevet hacket, og at dine data er i fare.

Forskellige IP-adresser vises i din log: Nogle e-mail-udbydere har et værktøj, der afslører din IP-adresse – hvilket betyder, at hver gang du logger ind på din e-mail-konto, registreres din IP-adresse. Hvis en anden har haft adgang til din e-mail-konto, vil forskellige IP-adresser blive vist i den relevante log eller indstillingsvindue.

Hvad kan hackere gøre med din e-mailadresse?

Hvis du tror, at din e-mail er blevet hacket, er det naturligt at antage det værste, såsom "kan nogen nu hacke min bankkonto med min e-mailadresse?"

Din e-mail-konto er en guldgrube af værdifulde oplysninger, og derfor vil hackere gerne have fat i den. Enhver, der hacker din e-mail, får adgang til din kontaktliste, som de kan bruge til phishing-forsøg på at udføre yderligere svindel. Ud fra indholdet af dine e-mails vil de desuden have en god idé om, hvilke websteder du har konti på, herunder finansielle websteder og bankwebsteder. De kan bruge din e-mail til at nulstille andre kontoadgangskoder, få adgang til kreditoplysninger eller endda slette konti. De kan bruge de oplysninger, de finder frem til, til at stjæle penge eller få fat i personlige data, som de kan sælge på dark web.

I sidste ende er vores e-mailadresser ofte den primære identifikator i mange login-processer. Hvis en hacker ønsker at få adgang til dine onlinekonti, er det et godt første skridt at kende din e-mailadresse.

Hvordan stopper man hacking af e-mails?

Der er flere måder, hvorpå e-mail-hacking kan stoppes og forhindres:

Stærke adgangskoder: Som tidligere nævnt anbefaler vi at bruge en "stærk" adgangskode (omkring 10-12 tegn lang, der indeholder en blanding af specialtegn, tal, store og små bogstaver) fordi det er en af de bedste måder at beskytte din e-mailadresse mod hackere.

Hold din e-mailadressebog opdateret: Vi anbefaler altid at bede dine kolleger og kunder om at give dig besked, hvis de ændrer deres e-mailadresser. Det er også klogt ofte at spørge kontakter, om de har haft brud på persondatasikkerheden eller er blevet hacket for nylig.

Aktivér spamfiltre og blokering: Sørg for, at din e-mailudbyders spamfilter altid er aktivt, så der er mindre chance for, at du klikker på en ond e-mail eller et link.

Brug to-faktor-godkendelse (når det er muligt): Når du bruger en app eller e-mail-klient, skal du tilmelde dig "to-faktor godkendelse", når du får muligheden. Kendt som "totrinsbekræftelse" (eller "2FA" for kort), tilbyder de fleste betroede e-mail-klienter denne service som standard. Denne sikkerhedsforanstaltning kræver, at du indtaster en ekstra identifikationsinformation, lige fra et "hemmeligt svar" til et spørgsmål, et "sikkert link" eller en "godkendelseskode", der sendes til din telefon eller sekundære e-mailadresse.

Brug af "Burner"-e-mail-konti: Når du beslutter dig for, om du vil bruge din e-mail-adresse med websteder, der ikke er meget verificerede, bør du bruge en brænder-e-mail-konto i stedet. En burner-konto er en e-mailadresse/konto med falske eller meget få identificerende oplysninger. Moderne e-mail-konti er nemme at lukke, hvilket betyder, at du kan holde din burner aktiv på lang eller kort sigt. Men når du får adgang til din burner-konto, skal du være meget forsigtig, når du klikker på eksterne links eller downloader vedhæftede filer.

Lad dig ikke være sårbar over for hackere, e-mailkapring og tab af data. Beskyt dig selv i dag med Kaspersky Premium Protection, tilgængelig til både Windows PC og Mac iOS.

Relaterede artikler:

Anbefalede produkter:

Min e-mail er blevet hacket! Hvad skal jeg gøre nu?

Når du ikke ved, hvad du skal gøre, når din e-mail er blevet hacket, kan være skræmmende. Men gå ikke i panik- Vi viser dig, hvad du skal gøre, og hjælper dig med at undgå e-mail-hacking.
Kaspersky Logo