Skip to main

Ifølge Radicati 2015 Email Statistics Report er antallet af e-mailbrugere på verdensplan estimeret til at nå næsten 3 milliarder i 2019. Derudover forudsiger rapporten, at brugerne vil modtage 96 beskeder om dagen, sammenlignet med et gennemsnit på 88 i 2014. Den allestedsnærværende natur af e-mail kombineret med dens fortsatte vækst gør dine konti til et fristende mål for hackere. Hvis du bliver offer for en hacket e-mailkonto, skal du gøre følgende for at afhjælpe situationen.

1. Kør dit antivirusprogram

Som bemærket i FTC's guide om hacket e-mail, er den første ting, du skal gøre, hvis din konto bliver hacket, at køre en altdækkende antivirus-scanning. Det betyder, at du skal springe "quick scan" over og udføre en komplet scanning for at identificere og eliminere alle former for malware (herunder trojanere og spyware samt keyloggere, der kan spore dine tasteanslag, selv efter hacket er blevet identificeret) og potentielt uønskede programmer. Hackere vil ikke bare have adgang til din konto, så de kan sende dine venner pinlige beskeder – de leder efter måder, hvorpå de kan narre penge fra dig eller begå svindel med kreditkort. For eksempel angriber hackere virksomheder, der regelmæssigt sender penge via bankoverførsel. Når en e-mailkonto bliver kompromitteret, kan de sende deres egne uautoriserede overførsler. Ifølge FBI's Internet Crime Complaint Center stod virksomheder over for et tab på mere end $747 millioner i løbet af de sidste to år, på trods af, at de havde netværksbeskyttelse og it-personale på plads. Når det drejer sig om dine e-mailkonti, er det bedre jo hurtigere du kører en antivirusscanning. Det er vigtigt at sikre, at din computer er renset, før du ændrer nogen af dine følsomme oplysninger, for at undgå at cyklussen genstartes.

2. Skift dine adgangskoder

Når din computer først er fri for malware, er det tid til at ændre din adgangskode. Hvis du har mistet adgangen til din konto, kan du kontakte e-mailudbyderen direkte for at bevise, hvem du er, og bede om en nulstilling af adgangskoden. Vælg en ny adgangskode, der er markant anderledes end din gamle, og sørg for, at den ikke indeholder strenge af gentagne tegn eller tal. Undgå adgangskoder, der er forbundet med dit navn, fødselsdag eller lignende personlige oplysninger, da hackere nemt kan finde disse oplysninger og ofte bruger dem i deres første forsøg på at få adgang til din konto. Din adgangskode bør være unik for hver konto, kompleks (dvs. en blanding af bogstaver, tal og specialtegn) og på mindst 15 tegn.

3. Kontakt andre onlinetjenester

Det er også afgørende at ændre dine adgangskoder til andre betalingsbaserede konti, herunder Amazon, Netflix, kreditkortselskaber og endda det lokale bibliotek for at forhindre hackere i at kompromittere disse konti. I nogle tilfælde kan problemet være, at der bruges den samme adgangskode igen og igen til flere websteder, men selv varierende adgangskoder kan ikke være nok, hvis du har e-mails på din konto, som fører direkte til onlineforhandlere.

4. Giv besked til folk, du kender

Credit.com bemærker, at det også er en god idé at fortælle dine venner, familie og alle andre på din e-mailkontaktliste, at du er blevet hacket. I den periode, hvor angribere har haft kontrol over din konto, har de kunnet sende snesevis eller endda hundredvis af malwarebærende e-mails til alle, du kender, hvilket har givet dem adgang til en række nye ofre. Ved at advare dine kontakter, kan de tage deres forholdsregler for at sikre, at deres egne enheder er rene og upåvirkede.

5. Skift sikkerhedsspørgsmål

Selv om din adgangskode er den mest sandsynlige angrebsrute, er det også muligt, at hackere brød ind på din konto efter at have svaret på dit sikkerhedsspørgsmål. Ifølge nylige undersøgelser ho Google vælger mange brugere det samme svar på almindelige sikkerhedsspørgsmål. For eksempel har næsten 20 % af amerikanske brugere svaret "pizza" på spørgsmålet "Hvad er din livret?". For at beskytte din e-mail yderligere, skal du sørge for at anvende multifaktorgodkendelse, som mange leverandører giver mulighed for, for at få adgang til din adgangskode, herunder anvendelse af sekundære e-mailadresser eller sms-beskeder, fordi sikkerhedsspørgsmål alene ikke er nok.

6. Rapportér hacket

Hvis du ikke allerede har gjort det, bør du kontakte din e-mailudbyder og rapportere hacket. Dette er vigtigt, selv om dit e-mailhack ikke gjorde, at du mistede adgang, fordi det hjælper leverandøren med at spore svindelbaseret adfærd. Desuden vil din e-mailudbyder måske være i stand til at tilbyde oplysninger om oprindelsen og arten af angrebet.

7. Opret en ny e-mailkonto

Nogle gange er det ikke værd at starte forfra, hvor du slap. Hvis det ikke er første gang en hacket e-mail har været et problem, eller hvis udbyderen ikke lader til at udføre foranstaltninger for at formindske mængden af spam, du modtager, er det måske tid til et skift. Kig efter en tjeneste, der tilbyder standardkryptering af e-mails og en solid kundeservice i tilfælde af et problem.

8. Kontakt kreditinstitutter

Svindlere ved, at et personligt præg ofte får dem igennem de første spamforsvar, og ifølge Hubspot har e-mails, der sendes fra navngivne konti, en langt højere chance for at blive klikket på. Bedragere er langt mere tilbøjelige til at forsøge at tage personlig kontakt og overbevise dig om at dele personlige oplysninger, før de begynder at fuppe med dine konti og udføre køb på dit kreditkort. Hackeres rækkevidde er ofte meget større end et simpelt e-mailhack indikerer, så er det en god idé at række ud og bede kreditrapporteringsagenturer som TransUnion eller Equifax om at overvåge dine konti i månederne efter, du er blevet hacket.

9. Overvej dine muligheder for id-beskyttelse

Hvis du er blevet hacket, er det også en god idé at overveje en id-beskyttelsestjeneste. Disse tjenester tilbyder typisk overvågning af e-mail og onlineforhandlerkonti i realtid, ud over rapportering af kredit-score og personlig assistance i tilfælde af identitetstyveri. Der er ofte betydelige omkostninger forbundet med denne type beskyttelse, så sørg for at se efter selskaber med en solid baggrund, og sørg for at bruge legitime tjenester – ikke en hackerfidus i forklædning, der er på udkig efter dine personlige data.

10. Bliv fuldstændig sikret

Kør en antivirusscanning af alle tilsluttede enheder, herunder din bærbare pc, tablet og smartphone, for at sikre, at hackere ikke springer mellem platforme og inficerer dine enheder. Udfør foranstaltninger for at sikre skyen, da den også indeholder dine personlige data. Det er afgørende at opgradere grundlæggende antivirusbeskyttelse til fuldtids internetsikkerhedsbeskyttelse, der proaktivt blokerer nye, ukendte trusler og aktivt beskytter dine handlinger online i stedet for at forsøge at rense din computer bagefter.

Hvis du opdager, at din e-mail er blevet hacket, skal du følge disse 10 trin for at genvinde styringen og forebygge fremtidige problemer.

Det skal du gøre, hvis din e-mailkonto er blevet hacket

Den allestedsnærværende natur af e-mail kombineret med dens fortsatte vækst gør dine konti til et fristende mål for hackere. Hvis du bliver offer for en hacket e-mailkonto, skal du gøre følgende for at afhjælpe situationen.

Kaspersky Logo