Gå til hovedindhold

Cloud antivirus er en programstyret løsning, der offloader antivirussoftware til en skybaseret server i stedet for at belaste en brugers computer med en komplet antiviruspakke. Hvor traditionelle sikkerhedsprogrammer er afhængige af processorkraften fra en brugers lokale computer, installerer skybaserede computerløsninger kun et lille "klient"-program på en pc, som så etablerer forbindelse til sikkerhedsudbyderens webtjeneste. Der analyseres dataene fra antivirusscanninger, hvorefter der sendes tilsvarende modforanstaltninger tilbage til brugerens computer.

Cloud antivirus-markedet vokser i takt med at både velkendte og nye sikkerhedsvirksomheder udnytter distribueret computerteknologi til at levere bedre beskyttelse.

Fordele

Ved at satse på skybaseret teknologi til at bearbejde og fortolke data behøver brugerens computer kun at scanne sit filsystem regelmæssigt og derefter uploade resultaterne. Dette reducerer betydeligt den mængde processorkraft, der kræves for at holde systemet sikkert. Derudover kan realtidsdata flyttes til desktop-klienten til opdatering af lokale sortlister (ondsindede filer og websteder) og hvidlister (godkendte filer og websteder) frem for at vente på, at brugeren foretager en manuel opdatering, eller at støtte sig op ad automatiske opdateringer én gang om ugen eller måneden. Cloud antivirus er ofte billigere end at købe en komplet softwarepakke. Alle gængse funktioner, for eksempel antivirusscanning, scanningsplanlægning, rapportering og fjernelse af filer, er en del af skybaserede antivirustilbud. Proceslokationen er den eneste signifikante ændring.

Ulemper

Mulige ulemper ved denne antivirusløsning er blandt andet afhængigheden af forbindelse – hvis en udbyders webtjeneste går ned, efterlades slutpunktscomputere rent faktisk uden beskyttelse, da den lokale klient kun kan scanne og ikke fortolke. Desuden er optimering altafgørende; leverandører skal beslutte, hvilke sortlistede og hvidlistede definitioner, der er kritiske nok til at være inkluderet i den lokale klient uden at belaste den, og hvilke, der kan forblive på en skybaseret server. Endelig er der en vis bekymring om brugerdata, der uploades til skybaserede servere, som kan udgøre en potentiel risiko for sekundær inficering.

Andre artikler og links relateret til definitioner

Hvad er Cloud Antivirus?

Cloud antivirus er en programstyret løsning, der offloader antivirussoftware til en skybaseret server i stedet for at belaste en brugers computer ...
Kaspersky Logo