Gå til hovedindhold

Hvis du har svært ved at holde styr på dine online-adgangskoder, er du ikke alene. Næsten alt, hvad du foretager dig på internettet ud over simpel webbrowsing, kræver et login. Nogle mennesker bruger adgangskoder, der er nemme at huske, mens andre har én kompleks adgangskode til alle deres konti. Ingen af de to muligheder kan anbefales, da de gør det nemt for identitetstyve og andre kriminelle at stjæle dine brugeroplysninger. En langt bedre løsning er en adgangskodeadministrator - men hvad er de, hvordan fungerer de, og er de sikre?

Hvad er adgangskodeadministratorer?

En adgangskodeadministrator er en software, der hjælper brugerne med at oprette stærke adgangskoder gemme dem i en digital boks, der er beskyttet af en enkelt hovedadgangskode, og derefter hente dem efter behov, når de logger på konti.

Skal du bruge en adgangskodeadministrator?

Det er helt sikkert en fordel at bruge en adgangskodeadministrator. Det er blevet almindeligt med lækager af adgangskoder - det vil sige, når websteder bliver hacket, og brugerdata som brugernavne og adgangskoder falder i hænderne på kriminelle. Hvis hackere får fat i dit brugernavn eller dine brugeroplysninger kan de prøve dem på andre websteder. Hvis du bruger de samme brugeroplysninger på flere websteder, kan en lækage af data fra ét websted give kriminelle adgang til alle dine onlinekonti. Derfor er det vigtigt at bruge stærke og unikke adgangskoder til hvert enkelt websted. En stærk adgangskode består mindst af 12 tegn (helst flere) – og er en blanding af store og små bogstaver, tal og symboler. Det er også muligt at undgå indlysende eller almindeligt kendte oplysninger om dig, f.eks. din fødselsdato eller navne på familiemedlemmer.

Men de fleste af os har mange onlinekonti - en undersøgelse fra 2020 viste, at den gennemsnitlige internetbruger har omkring 100 - så det er svært at holde styr på mange lange og komplekse adgangskoder. Det er her, adgangskodeadministratorer kommer ind i billedet - de forenkler processen ved at generere sikre, tilfældige adgangskoder for dig og huske dem, så du ikke behøver at huske dem. I sidste ende er den eneste adgangskode, du behøver at huske, den til selve adgangskodeadministratoren.

Hvordan fungerer en adgangskodeadministrator?

Der findes forskellige adgangskodeadministratorer på markedet. Når du har besluttet dig for, hvilken der er den rigtige for dig, er det første, du skal gøre, at indstille den og beskytte den med en hovedadgangskode. Du vil opbevare alle dine adgangskoder ét sted - dvs. i din digitale boks - og din hovedadgangskode vil være din nøgle til denne boks. Da din hovedadgangskode krypterer indholdet af din boks, skal den adgangskode, du vælger, være en stærk adgangskode. Det er også vigtigt, at du ikke mister den - ellers skal du nulstille adgangskoderne til alle dine onlinekonti - så sørg for, at det er noget, du ikke kan glemme. På mobile enheder giver nogle adgangskodeadministratorer adgang via fingeraftryk eller ansigts-id.

Når adgangskodeadministratoren er installeret, registrerer den dit brugernavn og dine adgangskoder og gemmer dem i din digitale boks, når du logger ind i en app eller på et websted. En god adgangskodeadministrator bør holde styr på alle ændringer af brugernavne og adgangskoder i boksen og tilbyde at opdatere de gemte oplysninger for det pågældende websted eller den pågældende app. Mange adgangskodeadministratorer bruger automatisk udfyldning - det vil sige, at de automatisk udfylder dine loginoplysninger på websteder og apps, når du besøger de relevante sider.

Ud over at spare tid kan funktionen automatisk udfyldning også hjælpe dig med at advare dig om phishing - hvis du f.eks. befinder dig på et websted, der ligner dit normale homebanking-websted, men formularfelterne ikke automatisk udfyldes med dine loginoplysninger, kan det være et tegn på, at du er på et phishing-websted med en anden URL, der muligvis bruger et domæne, hvor der er tale om typosquatting.

Adgangskodeadministratorer husker heller ikke kun adgangskodeoplysninger: De fleste adgangskodeadministratorer husker også dine personlige oplysninger, f.eks. navn, adresse og kreditkortoplysninger, og udfylder dem automatisk, hvor det er relevant, i webformularer. Det sparer tid, når du gennemfører en transaktion som f.eks. online shopping. En god adgangskodeadministrator gemmer også dokumenter, lægejournaler og fotos i en krypteret boks, som kun du kan låse op.

Når du opretter nye konti, tilbyder en adgangskodeadministrator at generere en ny sikker, tilfældig adgangskode for dig, hvilket sparer dig for besværet med at oprette nye adgangskoder hver gang. Gode adgangskodeadministratorer bør også give dig besked, hvis eksisterende adgangskoder er svage eller er blevet kompromitteret i forbindelse med et databrud.

En måde, hvorpå brugerne kan maksimere sikkerheden i deres adgangskodeadministrator, er ved at aktivere multifaktorautentificering (MFA) til deres konti. MFA betyder, at du skal bruge noget andet end din hovedadgangskode for at låse din adgangskodeadministrator op. Det kan være et fingeraftryk, ansigtsgenkendelse, en kode, der sendes til en mobil autentificeringsapp, eller en hardwaresikkerhedsnøgle.

Når du har oprettet din hovedadgangskode og indstillet multifaktorautentificering på din konto, kan du gøre din adgangskodeadministrator nemmere at bruge ved at installere en browserudvidelse. En god adgangskodeadministrator tilbyder udvidelser til populære browsere.

Er adgangskodeadministratorer sikre?

I betragtning af de oplysninger, de indeholder - alle dine adgangskoder, kontaktoplysninger, kreditkortoplysninger og andre potentielt vigtige dokumenter - er det rimeligt at spørge, hvor sikre adgangskodeadministratorer er, og om adgangskodeadministratorer er sikre?

Nogle adgangskodeadministratorer kan hackes. Men i disse tilfælde er der et vigtigt forbehold: Oplysningerne i din adgangskodeadministrator skal være krypteret. Hvis din adgangskodeadministrator bruger en branchestandardkryptering som Advanced Encryption Standard (AES), burde det være næsten umuligt for kriminelle at tyde indholdet. Selv om hver enkelt adgangskodeadministrator tilbyder forskellige funktioner, er det generelt rigtigt at sige, at adgangskodeadministratorer er sikre at bruge.

Adgangskodeadministratorerne i sig selv gemmer ikke eller har ikke adgang til din hovedadgangskode eller de krypterede oplysninger i din adgangskode-database. Dette giver et ekstra lag af sikkerhed. Et vigtigt aspekt af adgangskodeadministratorens sikkerhed ligger i styrken af din hovedadgangskode - så det er vigtigt at vælge noget stærkt (og at opbevare det sikkert).

En kvinde bruger en adgangskodeadministrator

Tips til at vælge en adgangskodeadministrator

Her er nogle nyttige tips til at vælge den rigtige adgangskodeadministrator til dig:

  • Vælg software med stærk kryptering.
  • Tjek, om der er en spærringsfunktion, som er nyttig, hvis du glemmer din adgangskode.
  • Hvis noget går galt, skal du være forberedt på at forstå, hvordan leverandøren vil hjælpe dig - telefon, e-mail eller chat.
  • Kontroller, om softwaren tilbyder beskyttelse mod identitetstyveri, og om den træffer andre foranstaltninger for at beskytte mod anden skadelig adfærd.
  • Vær fortrolig med softwaren. Undersøg brugervenligheden af enhver adgangskodeadministrator, du overvejer, og sørg for, at du kan integrere den med de enheder eller browsere, du typisk bruger.
  • Beregn omkostninger og fordele. En komplet pakke til administration af adgangskoder giver helt sikkert den bedste værdi, men der findes også gratis programmer til administration af adgangskoder, som du kan downloade som en prøveversion for at teste din interesse.

Et par ord om browserbaserede adgangskodeadministratorer. Nogle webbrowsere har integrerede adgangskodeadministratorer. De kan ikke sammenlignes med dedikerede adgangskodeadministratorer, da de normalt gemmer adgangskoder på din computer i ukrypteret form. Det betyder, at medmindre du krypterer harddisken på din computer, kan andre få adgang til adgangskodefilerne på din computer og se dem. Desuden genererer nogle browserbaserede adgangskoder ikke automatisk tilfældige adgangskoder, og de tilbyder muligvis ikke synkronisering på tværs af platforme.

Spørgsmål og svar om adgangskodeadministratorer

Hvordan fungerer adgangskodeadministratorer?

Adgangskodeadministratorer gemmer alle dine adgangskoder i en digital krypteret boks. Når du bruger en adgangskodeadministrator, vil adgangskodeadministratoren automatisk udfylde de relevante loginoplysninger for det pågældende websted, når du besøger websteder. Det betyder, at du ikke behøver at huske dit brugernavn, din adgangskode og din e-mailadresse for hvert enkelt websted - det gør adgangskodeadministratoren for dig.

Hvorfor bruge en adgangskodeadministrator?

Det anbefales at bruge stærke, unikke adgangskoder for hvert websted, du logger på. Men de fleste af os har mange adgangskoder, og det kan være svært at holde styr på dem. En adgangskodeadministrator forenkler processen ved at generere sikre, tilfældige adgangskoder og huske dem, så du ikke behøver at huske dem. I sidste ende er den eneste adgangskode, du behøver at huske, den til selve adgangskodeadministratoren. Desuden giver de fleste adgangskodeadministratorer dig mulighed for at gemme dokumenter, lægejournaler og fotos i en krypteret boks, som kun du kan låse op.

Hvor sikre er cloud-baserede adgangskodeadministratorer?

De fleste eksperter i cybersikkerhed er enige om, at cloud-baserede adgangskodeadministratorer er sikre at bruge, og at de faktisk er den mest sikre måde at gemme dine adgangskoder på. En adgangskodeadministrator med AES-256-kryptering - dvs. kryptering af militær kvalitet - er næsten umulig at knække. En god password manager bør fungere ud fra et nul-viden-princip - det vil sige, at softwareudvikleren ikke bør vide noget som helst om dine data, og det bør ingen andre heller ikke. Desuden giver muligheden for at aktivere multifaktorautentificering (MFA) på din adgangskodeadministrator som et ekstra lag sikkerhed. Uanset hvilken adgangskodeadministrator du vælger, skal du undgå at få adgang til den på offentlige netværk, da dine data til enhver tid kan blive opfanget.

En adgangskodeadministrator hjælper med at beskytte dine data online

Når de bruges dagligt, er adgangskodeadministratorer en praktisk løsning, der kan hjælpe med at sikre dine mest private og følsomme oplysninger på internettet. Der findes forskellige adgangskodeadministratorer på markedet, og det er værd at tage sig tid til at finde en, der passer til dig. Den rigtige adgangskodeadministrator vil hjælpe dig med at beskytte dine data online.

Kaspersky Password Manager opbevarer alle dine adgangskoder og dokumenter i en sikker privat boks, som du kan få adgang til med et enkelt klik fra alle dine enheder. Den gør også følgende:

  • Udfylder automatisk loginfelter og udfylder automatisk formularfelter med oplysninger om f.eks. e-mailadresser og bankkort.
  • Advarer dig, hvis du bruger svage eller duplikerede adgangskoder, og advarer dig, hvis dine adgangskoder er blevet lækket online, så du kan skride til handling.
  • Bruger ultra-stærk AES-256-kryptering og opererer ud fra et nul-kendskabs-princip, hvilket betyder, at hverken Kaspersky eller andre kender noget til dine data.

Læs videre:

Referencer (de er ikke beregnet til at være læservendte og er kun angivet for at hjælpe med en intern gennemgang):

https://www.howtogeek.com/141500/why-you-should-use-a-password-manager-and-how-to-get-started/

https://uk.pcmag.com/password-managers/137639/why-you-need-a-password-manager-and-how-to-choose-the-right-one

https://www.allthingssecured.com/identity-protection/how-do-password-managers-work/

https://cybernews.com/best-password-managers/are-password-managers-safe/

Sådan beskytter du dine data online ved at bruge en adgangskodeadministrator

En adgangskodeadministrator hjælper dig med at administrere digital sikkerhed ved at oprette, gemme og hente unikke passwords til onlinekonti. Hvordan fungerer adgangskodeadministratorer, og er de sikre?
Kaspersky Logo