Gå til hovedindhold

Hvorfor det er vigtigt at have en stærk adgangskode

En stærk adgangskode er den største forhindring for, at de fleste af dine online-konti bliver hacket. Hvis du ikke opdaterer jævnligt, bruger du muligvis adgangskoder, som cyberkriminelle let kan gætte inden for få timer. At udsætte dig selv for identitetstyveri og afpresning er en risiko, du aldrig bør tage. Du bliver nødt til at oprette adgangskoder, der kan bekæmpe moderne metoder til tyveri af adgangskoder.

Svagheder i dine kontooplysninger kan være en cyberkriminels drøm. Men deres succes er dit mareridt, så du bliver nødt til at tage nogle skridt for at undgå at blive offer for hacking af adgangskoder.

Trusler mod adgangskodesikkerhed

Kompromitterede adgangskoder giver cyberkriminelle en åben dør til dine mest personlige konti. Så selvfølgelig vil du gerne opbygge en adgangskode, som hackere sandsynligvis ikke vil finde ud af.

Den gennemsnitlige bruger vil oprette adgangskoder, der kan at narre menneskelige hackere. Dette var tidligere en smart måde at bekæmpe datatyveri på. En kriminel ville bruge alle oplysninger, de kunne finde om dig, og så bruge almindelige mønstre i adgangskoder til at gætte dine. Du plejede at være i stand til bare at skifte tegn i dine adgangskoder og “SnyD3” g vej til sikkerhed. Men hackere bemærkede det.

Cyberkriminelle bruger sofistikeret teknologi til at få fat i dine adgangskoder i dag. Dette er vigtigt, da mange mennesker forsøger at gøre adgangskoder svære for folk at gætte, men ikke overvejer effektive algoritmer. Software er designet til at redegøre for snu brugeradfærd, da den gætter dine adgangskoder.

Her er nogle metoder, hackere bruger til at komme ind på dine konti:

Ordbogsbaserethackning bruger et automatiseret program til at kombinere ord fra ordbøger på almindelige måder. Brugere laver adgangskoder, der er lette at huske, så disse hackninger forsøger at efterligne åbenlyse mønstre.

Sociale medier og offentligt delte personlige oplysninger bruges til personligt at målrette sig mod dig. Brugere inkluderer ofte navne, fødselsdage og endda foretrukne sportsholdsnavne i deres adgangskoder. Megen af denne info kan afsløres blot ved at bruge lidt tid på at surfe på dine sociale medier.

Brute force-angreb bruger et automatiseret program til at genskabe enhver mulig kombination af tegn, indtil de finder din adgangskode. I modsætning til ordbogshackning håndterer brute force ikke lange adgangskoder godt. Imidlertid kan korte adgangskoder i mange tilfælde let gættes inden for få timer.

Phishing involverer en svindler, der presser dig til at give hackeren dine penge eller værdifulde oplysninger. De foregiver at være troværdige, som regel som en pålidelig organisation eller nogen, du måske kender. Phishing-svindlere kan muligvis ringe, SMS´e, e-maile eller sende dig en besked på sociale medier. Men de kan også bruge falske apps, websteder og profiler på sociale medier. Hvis du mener, at du har brug for beskyttelse mod phishing-angreb, anbefaler vi at bruge Kaspersky Internet Security.

Eksisterende dataovertrædelser har allerede eksponeret mange adgangskoder og andre følsomme data. Virksomheder er blevet hacket mere hyppigt, og hackere tager alle data for at placere dem online mod en fortjeneste. Dette kan være særligt truende, hvis du har genbrugt gamle adgangskoder, da forældede konti meget sandsynligt er blevet kompromitteret.

why you need a strong password for your internet devices

How to Create a Strong Password

Sådan opretter du en stærk adgangskode

For at beskytte dig mod de nyeste hackingmetoder har du brug for stærke adgangskoder. Så hvis du undrer dig. “Hvor stærk er min adgangskode?” Her er nogle tip, der hjælper dig med at oprette en stærk adgangskode:

 1. Er den lang? Prøv mindst 10-12 tegn, men gå efter at gøre den længere, hvis det er muligt.
 2. Er den svært at gætte? Du bør undgå sekvenser (“12345” “qwerty”), da disse kan være brute force hackede på få sekunder. Undgå også almindelige ord (“password1”) af samme grund.
 3. Bruger den forskellige karaktertyper? Små bogstaver, store bogstaver, symboler og tal kan alle have en plads i din adgangskode. Variation kan øge, hvor uforudsigelig din adgangskode er.
 4. Undgår den åbenlyse tegnerstatninger? For eksempel bruger du måske tallet nul "0" i stedet for bogstavet "O." Hackere koder disse i deres software i dag, så undgå dette.
 5. Indeholder det nogen usædvanlige ordkombinationer? Adgangskoder er muligvis mere sikre, når du bruger uventede ord. Selv hvis du bruger almindelige ord, kan du arrangere dem i en ulig rækkefølge og sørge for, at de ikke er forbundet. Begge metoder kan afbryde ordbogshacking.
 6. Vil du huske det? Brug noget, der giver mening for dig, men som vil være svært for computere at gætte. Selv tilfældige adgangskoder kan huskes af muskelhukommelse og være halvlæselige. Men adgangskoder, der låser dig ud af din egen konto, hjælper ikke meget.
 7. Har du brugt den før? Genbrug af adgangskoder kompromitterer flere konti. Lav den original hver gang.
 8. Bruger den en regel, der er svært for computere at gætte? Et eksempel kan være en adgangskode af tre ord med 4 bogstaver, hvor du erstatter de to første bogstaver i hvert ord med tal og symboler. Den kan se sådan ud: “?4ee#2ge?6ng” i stedet for “treecagesing”

Eksempler på sikker adgangskode

Generelt er der to hovedmetoder til at oprette pålidelige adgangskoder:

’Passphrases’er baseret på en kombination af flere ægte ord. Ikke-almindelige ord med karakterudskiftning og tilfældige tegn blandet i er blevet brugt i fortiden, som "Tr1Ck" for "trick" eller "84sk37b4LL" for "basketball." Algoritmehackning kender til denne metode nu, så bedre passphrases er normalt en blanding af almindelige ikke-relaterede ord i en ulogisk rækkefølge. Nogle gange kan der være en sætning, der er delt op i stykker og byttet ud med et mønster, som kun brugeren kender.

Et eksempel på en passphrase kan være, “coW!burN#movE?pianOh” (ved hjælp af ordene cow, burn, move og piano.)

Passphrases fungerer, fordi de er:

 • Lette at huske.
 • Snyder ordbøger og brute force hackning.

Tilfældige tegnstrenge er rent tilfældige ved hjælp af en blanding af alle tegntyper. Disse adgangskoder inkluderer store og små bogstaver, symboler og tal i en spontan rækkefølge. Da der ikke er nogen metode til, hvordan tegnene er arrangeret, er de utroligt vanskelige at gætte. Selv hacking-software kan tage billioner af år at finde ud af disse adgangskoder.

Et tilfældigt tegnstrengseksempel kan være "f2a_+Vm3cV*j" (som måske huskes ved hjælp af huskereglen, fruit 2 apple _ + VISA music 3 coffee VISA * jack)

Tilfældige tegnstrenge fungerer, fordi de er:

 • Næsten umulige at gætte.
 • Meget vanskelige at hacke.
 • Kan huskes af muskelhukommelse og huskeregler.

Eksempler på stærk adgangskode

Når du opretter din adgangskode, kan eksempler hjælpe dig gennem processen.

Her er nogle tips til, hvordan du opretter en stærk adgangskode:

Eksempel 1: IwiCcR!fOdIiNkE?

Hvorfor den betragtes som stærk:

 • Begynder med en passphrase, "I want ice cream! for dinner in Kentucky?”
 • Bruger en regel til at bevare de første 2 bogstaver i hvert ord og aktivere hvert andet bogstav.
 • Længde på 14 tegn.
 • Bruger specialtegn: ”!” og "?"
 • Inkluderer store og små bogstaver.

Sådan gør du den bedre:

 • Tilføj tegn for at gøre den længere.
 • Tilføj numre.
 • Eksempel: IwiCcR!7fOdIiNkE?6

Eksempel 2: !HMnrsQ4VaGnJ-kK

Hvorfor den betragtes som stærk:

 • Tilfældigt genereret ved hjælp af en adgangskodegenerator.
 • Længde på 16 tegn.
 • Bruger specialtegn: ”!” og “-”
 • Bruger store og små bogstaver.

Sådan gør du den bedre:

 • Brug en huskeregel for at huske det.
 • Eksempel: ”! HULU MUSIC nut rope skype QUEEN 4 VISA apple GOLF nut JACK - korean KOREAN”

Eksempel 3: rageducksimplemoon

Hvorfor den betragtes som stærk:

 • Baseret på en passphrase ved hjælp af flere almindelige, ikke-relaterede ord.
 • Længde på 18 tegn.

Sådan gør du den bedre:

 • Brug forskellige tegn - store og små bogstaver, symboler, tal.
 • Udskift nogle tegn med andre typer.
 • Eksempel: !Age#Uck?Imple3Oon (Brug denne regel: store bogstaver i hvert ord og erstat hvert første bogstav med et tegn.)
how strong password protect your laptop from hackers

Sådan bruger og husker du adgangskoder

Med så mange unikke adgangskoder at holde styr på, skal du være forsigtig med, hvordan du gemmer dem.

For stadig at være sikker skal du ikke gøre følgende:

 • Skrive adgangskoder på papir.
 • Gemme adgangskoder i telefonens notat-app.
 • Gemme dem i din browsers autoudfyld adgangskode husker.

Du vil derimod gerne bruge følgende metoder:

Aktivér tofaktorgodkendelse på alle dine mest værdifulde konti. Dette er en ekstra sikkerhedskontrol efter en vellykket adgangskodeindtastning. Den bruger kun metoder, som du har adgang til, såsom: e-mail, SMS, biometri (fx: fingeraftryk, ansigt-ID) eller en USB-sikkerhedsnøgle. 2FA holder skurke og nysgerrige øjne væk fra din konto, selvom din adgangskode er blevet stjålet.

Opdater ofte dine vigtigste adgangskoder. Når du beslutter at opdatere, skal du sørge for faktisk at ændre dem. Det er en farlig praksis at bevare din adgangskode og kun ændre et par tegn. Du ønsker at opdatere dine adgangskoder indenfor regelmæssige tidsrammer som f.eks. hver måned. Selvom du ikke opdaterer alle adgangskoder, skal du som minimum sørge for at ændre dem til følgende konti:

 • Internetbank
 • Betaling af regning
 • Adgangskodemanagers hovedadgangskode
 • Sociale medier
 • E-mail
 • Telefonudbyder

I sidste ende skal du huske, at hvis din adgangskode er belejlig for dig, er den sandsynligvis også belejlig for hackere. Komplekse adgangskoder er den bedste måde at beskytte dig selv.

Brug en adgangskodemanager som Kaspersky Password Manager. De største fordele ved at bruge en adgangskodemanager inkluderer at være krypteret og være tilgængelig overalt, hvor du har internet. Nogle produkter har en adgangskodegenerator og en adgangskode-styrkekontrol indbygget.

Relaterede artikler:

Tips til generering af stærke og unikke adgangskoder

Hvor stærke er dine adgangskoder? De er måske ikke så stærke, som du tror! Lær hvordan du opretter en stærk adgangskode og læs vores vigtigste sikkerhedstips til sikring af adgangskoder.
Kaspersky Logo