Gå til hovedindhold

Logning af tastetryk er en handling, hvor alle tastetryk spores og registreres på en computer, ofte uden brugerens tilladelse eller viden. En keylogger kan være enten hardware- eller softwarebaseret, og den bruges som et legitimt personligt eller professionelt it-monitoreringsværktøj. Men logning af tastetryk kan også bruges til kriminelle formål. Mere bredt er logning af tastetryk ondsindet spyware, der bruges til at få adgang til følsomme oplysninger, f.eks. adgangskoder og finansielle oplysninger, som derefter sendes til tredjepart til kriminelle aktiviteter.

Derfor er logning af tastetryk en trussel

Hvis du ikke er bevidst om, at alt, hvad du skriver på computerens tastatur, bliver optaget, kan du utilsigtet afsløre dine adgangskoder, kreditkortnumre, kommunikation, finansielle kontonumre og andre følsomme oplysninger til tredjepart. Kriminelle kan udnytte oplysninger ved at tilgå dine konti, inden du overhovedet er klar over, at dine følsomme data er blevet kompromitteret.

Keylogger-malware kan opholde sig i computerens styresystem, på tastaturets API-niveau, i hukommelsen eller på selve kerneniveauet. Keylogging kan være svært at opdage, fordi det ikke giver anledning til nævneværdige computerproblemer, langsomme processer eller glitches. Det kan være svært at opdage selv med visse antivirusprogrammer, eftersom spyware er god til at gemme sig – den kan ofte se ud som normale filer eller trafik, og den kan muligvis også geninstallere sig selv.

Heldigvis er det muligt at beskytte din computer mod keylogger-software. At holde dit operativsystem, softwareprodukter og webbrowsere opdateret med de seneste sikkerhedsopdateringer, bør altid være en del af din sikkerhedsløsning, men det bedste forsvar er at installere et godt anti-spywareprodukt, som beskytter mod keylogging-malware, eller en komplet sikkerhedsløsning med stærke funktioner til at besejre keylogging.

Andre artikler og links relateret til definitioner

Hvad er en keylogger?

Branchens definition af begrebet keylogger. Logning af tastetryk er en handling, hvor alle tastetryk på en computer spores. En keylogger kan…
Kaspersky Logo