Skip to main

Cybertrusler er ikke kun et problem for store virksomheder og myndigheder, små virksomheder kan også være et mål. Undersøgelser har påvist, at 22 % af de små virksomheder har været mål for cyberangreb. Cirka 11 procent af disse forekom inden for det seneste år ifølge en undersøgelse foretaget af Better Business Bureau.

Det er vigtigt at beskytte din virksomhed mod cyberangreb, men sandheden er, at nogle virksomhedsejere ikke er helt sikre på hvordan. Her er en guide til at hjælpe ejere af små virksomheder med at navigere i en verden fyldt med cybertrusler.

Hvad er risikoen?

Cyberangreb udsætter dine penge, dine data og dit it-udstyr for fare. Hvis hackere får adgang til dit netværk, kan de gøre meget skade, f.eks. i forbindelse med:

 • Adgang til kundelister
 • Kundekreditkortoplysninger
 • Virksomhedens bankoplysninger
 • Din prisstruktur
 • Produktdesign
 • Udvidelsesplaner
 • Produktionsprocesser

Disse angreb udsætter ikke kun din virksomhed for fare. Hackere kan bruge deres adgang til netværket som et springbræt ind i netværk af andre selskaber med forsyningskæder, du er en del af.

Hvad er konsekvenserne af et angreb?

Et cyberangreb kan påvirke din virksomhed markant. Faktisk må 60 % af de små virksomheder, der rammes af et angreb, lukke ned inden for seks måneder efter databruddet.  Selvom det er det værste, der kan ske efter et angreb, er der andre konsekvenser, som virksomheden kan risikere at blive udsat for, herunder følgende:

 • Økonomiske tab i forbindelse med tyveri af bankoplysninger
 • Økonomiakse tab på grund af driftsforstyrrelser
 • Høje omkostninger til at befri dit netværk for trusler
 • Skade på dit omdømme, efter at du har skullet fortælle kunderne, at deres oplysninger er blevet kompromitteret

Hvad kan du gøre for at beskytte din forretning mod cybertrusler?

Som en lille virksomhed føler du dig måske hjælpeløs over for truslen om cyberangreb. Heldigvis kan du gøre noget for beskytte dit firma. Sådan kan du komme i gang.

Uddan medarbejdere

Medarbejdere kan gøre din virksomhed sårbar over for et angreb. Undersøgelser viser, at 43 procent af tab af data stammer fra interne medarbejdere, som enten bevidst eller utilsigtet giver cyberkriminelle adgang til dit netværk.

Der er mange scenarier, der kan resultere i medarbejderinitierede angreb. Det kan dreje sig om, at en medarbejder mister en arbejdstablet eller videregiver loginoplysninger. Det kan også dreje sig om, at en medarbejder åbner e-mails fra svindlere, så der implementeres virus på netværket.

Invester i uddannelse i cybersikkerhed for dine medarbejdere for at beskytte mod trusler indefra. Lær dem, hvad de skal gøre, hvis de for eksempel modtager en mistænkelig e-mail.

Foretag en risikovurdering

Vurder de potentielle risici, som kan forringe sikkerheden af virksomhedens netværk, systemer og informationer. Identifikation og analyse af mulige trusler kan hjælpe dig med at udarbejde en plan til at lukke sikkerhedshuller.

Som en del af din risikovurdering skal du undersøge, hvor og hvordan dine data lagres, og hvem der har adgang til dem. Identificer, hvem der eventuelt gerne vil have adgang til data, og hvordan de evt. kan forsøge at få fat i dem. Fastslå risikoniveauerne for mulige hændelser, og hvordan databrud potentielt kan påvirke virksomheden.

Når analysen er færdig, og du har identificeret truslerne, skal du bruge de oplysninger, du har fået, til at udvikle eller forbedre din sikkerhedsstrategi. Gennemgå og revider sikkerhedsstrategien med jævne mellemrum, og når du foretager væsentlige ændringer i forbindelse med opbevaring og brug af oplysninger. Det bidrager til at beskytte dine data bedre.

Implementer antivirussoftware

Du skal bruge antivirussoftware, der kan beskytte alle dine enheder mod vira, spyware, ransomware og phishing-svindel. Sørg for have software, der yder beskyttelse, samt teknologi, der hjælper dig med at rense computere efter behov og nulstille dem til deres præ-inficerede tilstand.

Hold softwaren opdateret

Den software, du bruger til at holde virksomheden kørende, bør være opdateret. Hvert stykke software opdateres regelmæssigt for at styrke den, eller der tilføjes programrettelser, der lukker kodningssmuthuller, som hackere kan smutte igennem.

Sikkerhedskopier dine filer regelmæssigt

Sikkerhedskopierer din virksomhed sine filer? Hvis der forekommer et cyberangreb, kan data risikere at blive kompromitteret eller slettet. Hvis det sker, kan din virksomhed så stadig køre? Når man tager i betragtning, hvor mange data du evt. gemmer på bærbare computere og mobiltelefoner, ville de fleste virksomheder ikke kunne køre.

Som en hjælp kan du sætte din lid til et sikkerhedskopieringsprogram, der automatisk kopierer dine filer til opbevaring. I tilfælde af et angreb kan du gendanne alle filer fra dine sikkerhedskopieringer. Vælg et program, der giver dig mulighed for at planlægge eller automatisere sikkerhedskopieringsprocessen, så du ikke behøver at huske på det. Gem kopier af sikkerhedskopier offline, så de ikke bliver krypterede eller utilgængelige, hvis dit system bliver udsat for et ransomwareangreb.

Det skal du forvente af en cybersikkerhedsvirksomhed

For mange virksomheder er cybersikkerhed lidt uden for deres kompetenceområde. Hvis du har brug for hjælp til cybersikkerhed, er det helt forståeligt. Når alt kommer til alt, har du en virksomhed, der skal drives. Men kan du så vide, hvad du skal forvente af en cybersikkerhedsvirksomhed? Som en hjælp er der her en tjekliste over funktioner.

Uafhængige test og anmeldelser

En cybersikkerhedsvirksomhed kan sagtens forblænde dig med smarte tekno-gloser og en imponerende markedsføringskampagne, men kig på uafhængige test og anmeldelser. De bedste cybersikkerhedsvirksomheder ønsker deres produkter testet og er mere end villige til at dele resultaterne.

Undgå billige muligheder

Du vil ikke have en virksomhed, der bare dukker op, installerer noget software og forsvinder igen. En virksomhed, der hævder at specialisere sig på et felt uden samtidig at tilbyde supplerende produkter eller support, kan ikke give den nødvendige beskyttelse.

Ekstra support

Uanset om der er registreret en trussel, eller du har problemer med sikkerhedskopiering af dine filer, vil du have en virksomhed, der tilbyder uovertruffen support. Vælg et firma, der hjælper dig med at navigere uden om trusler, finder løsninger og fjerner besværet med cybersikkerhed.

Vækstpotentiale

Din virksomhed vil sandsynligvis vokse, og du har brug for en cybersikkerhedsvirksomhed, der kan vokse sammen med dig. Fokuser på virksomheder, der tilbyder komplette programpakker af sikkerhed, herunder dem, du kan få brug for i fremtiden. Ejere af små virksomheder har altid haft masser at se til, men nu står cybersikkerhed øverst på listen. Heldigvis kan du gøre noget for at beskytte din mindre virksomhed, og den rette cybersikkerhedsvirksomhed kan reducere dine risici.

Relaterede artikler og links:

Hvad er cybersikkerhed?

Hvad er cyberkriminalitet: risici og forebyggelse?

Produkter og løsninger:

Kaspersky Small Business Cyber Security

Kaspersky Small Business Endpoint Security

Tip til cybersikkerhed for små virksomheder: forstå de grundlæggende funktioner

Et cyberangreb kan ødelægge en lille virksomhed - 60 % af de små virksomheder rapporterede, at de måtte lukke efter et cyberangreb. Find ud af, hvordan du beskytter din virksomhed mod cybertrusler i dag.
Kaspersky Logo