Gå til hovedindhold

En trojaner er en type malware, der er forklædt som lovlig software. Den benyttes ofte af cyberkriminelle til at stjæle personlige oplysninger, udspionere brugere og opnå uautoriseret adgang til systemer. Hvis du ellers har været opmærksom på computer- og internetsikkerhed i løbet af de sidste ti år, er du uden tvivl stødt på udtrykket "trojansk virus". Selv om du måske ved, at denne form for malware er dårligt nyt, har du muligvis ikke været klar over, hvad de kan gøre ved din computer, hvordan de kommer ind i din maskine, og hvordan du undgår dem. Ved at opnå en dybere forståelse af, hvad en trojaner er, og hvad den kan gøre, stiller du dig i den bedst mulige position til at undgå overhovedet at skulle tage dig af disse former for farlig software.

Hvad er en trojansk virus?

Udtrykket "Trojansk virus" er lidt misvisende, men det anvendes almindeligvis i stedet for den mere korrekte betegnelse "Trojaner". En virus inficerer almindelige computerfiler, overtager en bestemt fil og ødelægger den i processen. Virussen forsøger derefter at sprede sig til andre computere ved at inficere andre filer.
I modsætning hertil er trojanere programmer i sig selv, da de ikke behøver at ødelægge en anden fil for at udføre deres beskidte arbejde. De spreder sig heller ikke til andre computere, og de inficerer kun én maskine ad gangen. Men lad det ikke narre dig. De værste trojanere er lige så skadelige som enhver anden computervirus.

Sådan fungerer trojanere

Ligesom historien om den trojanske hest fra antikken er den trojanske malware tilsyneladende noget, du gerne vil have. Den viser sig ofte som et stykke gratis software eller en vedhæftet fil i en e-mail, og når du giver den tilladelse til at installere sig på din maskine, åbner den sluserne.

Når trojaneren har adgang til din computer, kan den finde på hvad som helst, men de fleste af disse typer malware forsøger at få fuld kontrol over din pc. Det betyder, at alt, hvad du foretager dig på computeren, bliver registreret og videresendt til en server, som er udpeget af trojaneren. Dette kan være særdeles farligt, hvis du bruger din pc til økonomiske transaktioner, da trojaneren videresender dine kreditkort- eller bankoplysninger til personer, der ønsker at bruge eller sælge dem. Trojanere kan også bruges til at forvandle din computer til en zombie, som gør det muligt for hackeren at bruge din computer og internetforbindelse til at iværksætte cyberangreb rundt om i verden.

Sådan beskytter du dig selv

De kaldes trojanere, fordi de har brug for din tilladelse til at køre på din computer, enten når du selv kører programmet, eller hvis du åbner et dokument eller billede, som derefter kører programmet. Med dette in mente er det første og bedste forsvar mod trojanere aldrig at åbne en vedhæftet fil i en e-mail eller køre et program, hvis du ikke er 100 % sikker på kilden, hvilket omfatter alle filer, der downloades fra peer-to-peer-programmer eller websteder. Det er dog sjældent muligt i dagens internetforbundne verden, så der er brug for nogle mere specifikke sikkerhedsforanstaltninger.

Hold altid din software opdateret. Dette gælder i dobbelt forstand for vigtige programmer som dit styresystem og din browser. Hackere udnytter kendte sikkerhedshuller i disse typer programmer, der kan hjælpe trojaneren med at udføre sit arbejde, og selv om leverandøren lapper hullerne i programmet, er du ikke bedre stillet, medmindre du opretholder den nyeste version af softwaren. For at gøre din internetforbindelse så sikker som mulig, skal du altid konfigurere en firewall. Både software- og hardwarefirewalls er fremragende til at kontrollere ondsindet internettrafik og kan ofte forhindre trojanere i at blive downloadet til din computer i første omgang.

Alle disse ting er nyttige, men for virkelig at være på den sikre side, skal du installere en antivirussoftware eller trojanerfjerner. Hvis denne software holdes opdateret, scanner den dit system for at sikre, at du ikke har downloadet en trojaner, og vil automatisk scanne alle programmer eller filer, du aktiverer, for at garantere, at de er sikre. Der er gratis trojanerfjernere på internettet, men kun de færreste opdateres regelmæssigt, og nogle er endda selv trojanere. Forsøg med et kendt mærke inden for antivirussoftware med en gratis prøveperiode for at beskytte din computer bedst muligt. Dermed har du mulighed for at opleve fordelene ved et sådant program, før du køber det. Disse programmer leveres ofte som en del af en samlet sikkerhedspakke, men giver dig mulighed for at angive, hvilken type beskyttelse, du har brug for, og for at deaktivere andre funktioner.

Det behøver ikke at være en monumental opgave at beskytte din computer mod trojanere. Ved at følge nogle få enkle regler om internetsikkerhed, og koble disse regler sammen med en robust sikkerhedsløsning, kan du være sikker på, at din computer er sikret mod størstedelen af de trojanere og anden malware, der findes derude.

Undgå en trojanervirus: Hold portene lukket

Trojanere er en type malware, der er forklædt som lovlig software. Få mere at vide om, hvordan du beskytter dig selv, her.
Kaspersky Logo