Gå til hovedindhold

Definition på adware

Adware, også kaldet reklame-understøttet software, genererer penge til sine udviklere ved automatisk at generere annoncer på skærmen, oftest i din browser. Adware laves normalt til computere, men findes også på mobile enheder. Nogle former for adware er ekstremt manipulerende og åbner døren for skadelige programmer.

Hvad er adware?

Adware er software, der viser uønskede (og nogle gange generende) pop-up-reklamer på din computer eller mobil. Adware ender typisk på brugerens enhed på en af to måder:

 1. Du installerer fx et gratis program eller app, uden at tænke på, at det indeholder ekstra software, der rummer adware. Dermed kan udvikleren tjene penge, mens du downloader adware på dine systemer, uden nødvendigvis at give samtykke til det.
 2. Alternativt kan din software eller dit operativsystem have en sårbarhed, som hackerne bruger til at sende malware, herunder visse typer af adware, ind i dit system.

Sådan får du adware

Adware kommer normalt i software/programmer, som du downloader fra internettet – oftest freeware eller shareware – der installerer sig på din enhed, helt uden du lægger mærke til det.

Gratis software, som indeholder nogle annoncer, kan være generende, men det er ikke ulovligt. Men - hvis et tredjepartsprogram lægger skadelig annoncesoftware på din enhed, uden dit samtykke, så er det ulovligt.

Hvordan fungerer adware?

Adware installerer sig selv, uden du ser det, på dine enheder, i håb om, at du – ved et uheld eller på anden vis – klikker på en annonce, som den viser dig.

Adware eksisterer nemlig kun for at tjene penge.

Adwarens designere og distributører får penge fra tredjeparter via enten:

 1. Pay-per-click (PPC) - de bliver altså betalt hver gang, du åbner en annonce.
 2. Pay-per-view (PPV) - de bliver betalt, hver gang, du ser en annonce.
 3. Pay-per-install (PPI) - de bliver betalt hver gang, den medfølgende software installeres på en enhed.

Adware kan også følge din søge- og browserhistorik og dermed vise annoncer, der er mere relevante for dig. Når udvikleren kender din placering og browserhistorik, kan han tjene flere penge, ved at sælge disse oplysninger til tredjeparter.

I den mindre skadelige ende af spektret, er adware ganske enkelt bare irriterende. I den mere skadelige ende kan den udgøre en skadelig malwaretrussel mod din cybersikkerhed.

Typer af adware

Det er vigtigt at skelne mellem harmløs og skadelig adware. Eksempler på adware:

Legitim adware, der giver dig mulighed for at give samtykke til annoncer og softwarekampagner, der kompenserer for udviklernes omkostninger, så de kan tilbyde deres software gratis. Brugerne downloader gerne den slags adware for at få det gratis produkt. Du kan også vælge at lade programmet at indsamle marketingoplysninger. Nogle gange, kan du ligefrem synes om de medfølgende, personlige annoncer eller sponsorerede tredjepartssoftware.

Legitim adware kommer fra alle typer af udviklere, også de velrenommerede. Det er en helt fair og lovlig måde at give kunder et gratis produkt på.

Det er dog ikke alle applikationers downloads, der får samtykke. Her udviskes de juridiske grænser.

Potentielt uønskede applikationer (PUA'er) dækker ethvert program, du måske ikke har valgt at installere på din enhed. Det kaldes også potentielt uønskede programmer (PUP'er).

PUA-adware lander i en gråzone, hvor graden af det skadelige eller ulovlige afhænger af softwarens mål og dem, der distribuerer den:

 • Juridisk vildledende adware PUA kan aktivt gøre det svært at undgå at installere harmløs, tredjeparts software. Selvom det er frustrerende, bruger de legitime adwares også af og til den metode. Det er lovligt, hvis skaberen ikke bevidst inkluderer annoncer eller software med malware i. Desværre lægger nogle adwares ubevidst og skjult malware på enhederne.
 • Ulovlig adware PUA er designet til at bombardere dig med annoncer. Mange af annoncerne ligger inde i selve adwaren eller i pakket software, som kommer via browserens værktøjslinjer mv. Hvis det ikke rummer malware, er det i øvrigt lovligt. Man ser ofte reklamer for porno eller fitnesspiller i den slags adware.
 • Ulovlig og skadelig adware PUA udnytter ondsindede tredjeparter, der gerne vil sende skadelig software, som fx spyware, vira eller anden malware ud på enhederne. Den malware kan være skjult i selve adwaren, de sider, den annoncerer for, eller i den medfølgende software. Designerne og distributørerne spreder truslen med vilje og bruger grove metoder til formålet.

Når man taler om "adware", har man en tendens til at mene programmer, der misbruger annoncer og åbner op for malware.

Adware kan være frustrerende, uanset om det er lovligt eller ej, og kan sagtens ligge skjult i længere tid. For at undgå enhver invasiv eller træls software, bør du vide, hvad du skal kigge efter.

Sådan ved du, om du har en adware-infektion

Tegnene på, at du kan være inficeret med uønsket adware er fx:

Tegn på adware på computeren

 • En uventet ændring i browserens startside
 • De sider, du besøger, vises ikke korrekt
 • Du overvældes af pop-up-reklamer - også selvom du ikke surfer på internettet
 • Enheden virker langsom
 • Enheden går ned
 • Langsommere internethastigheder
 • Omdirigerede internetsøgninger
 • Tilfældige nye værktøjslinjer eller browsertilføjelser

Tegn på adware på mobilen

Tegnene er de samme på telefonen:

 • Din telefon er langsom
 • Dine apps tager længere tid at åbne
 • Batteriet tømmes hurtigt
 • Din telefon har apps, du ikke kan huske at have downloadet
 • Du ser et uforklarligt dataforbrug og højere telefonregninger, end du plejer at have
 • Masser af annonce-pop-ups

Nogen adware er aggressiv – og gemmer sig dybt i systemerne med rootkits, som gør dem utroligt svære at fjerne. Hvis du er ramt, skal du aktivt rense systemet for de generende programmer.

fjern adware

Mobil adware

Adware ender også på mobiltelefoner, via apps fra populære kategorier, som underholdning og spil. De virker måske harmløse, men når de er installeret, kan de stadig udrette skade.

Her er der atter et spektrum, fra ret harmløse til langt mere skadelige apps. I den harmløse ende, downloader du måske en app, der bare spammer dig med annoncer, når den er installeret. Det kan være generende, især fordi annoncerne nogle gange vises uden for appen, hvilket gør det svært at finde kilden til dem.

De mere skadelige er svindel med annoncer og klik-programmer. Det er fx apps, der hemmeligt downloader eksekverbare filer og kører skadelige aktiviteter i baggrunden. De klikker måske på annoncer, uden at brugerne ved det eller lader brugeren abonnere på premium-tjenester, som han eller hun så skal betale for.

Sådan fjerner du adware

Når du fjerner adware, hjælper det med at løse adware-problemer, som trælse pop-ups og skjult spyware.

Selvom du fjerner det manuelt, garanterer det dog ikke, at du finder alt. Ønsker du en pålidelig løsning, hjælper sikkerhedsprogrammer dig med at fjerne alt det, du ikke selv kan klare.

For at gøre det helt tydeligt, skal du finde og løse alle de følgende problemer:

 • Adware: Legitim, annonceunderstøttet software kan være fin nok at beholde - så længe det sker med dit samtykke. Adware eller tredjepartssoftware bliver PUA, når det enten installeres uden din viden eller gør ting, du ikke ønsker.
 • Adware PUA: Adware og sponsoreret tredjepartssoftware kan i bedste fald være generende og i værste fald åbne for rigtig malware. Uanset hvad, vil du sikkert gerne fjerne begge dele.
 • Malwareinfektioner: Skadelige programmer kan allerede have infiltreret dit system. Du skal fjerne dem for at stoppe de umiddelbare trusler mod din fortrolighed.

Det første skridt kan være at installere et produkt, der håndterer adware effektivt. Softwarepakker, som Kaspersky Internet Security, tilbyder systemscanning og fjerner adware og andre trusler.

Tjek så, om dit sikkerhedsprograms adwareindstillinger er sat til at registrere den slags. Sikkerhedsprogrammet registrerer og fjerner evt. ikke adware som standard.

Ofte har legitime adware-programmer ingen afinstallations-procedurer, når det gælder adware. Nogle bruger teknologier, der ligner dem, som vira bruger, til at trænge ind på din computer og køre i det skjulte. Det er egentlig ikke skadeligt, da annoncerne er en del af aftalen som giver dig gratis software.

Bemærk: Mange freeware- og shareware-programmer stopper med at vise annoncer, så snart du registrerer eller køber programmet. Nogle programmer bruger dog indbyggede, tredjeparts adware-værktøjer. De hjælpeprogrammer forbliver måske stadig på din computer, efter du har registreret eller købt programmet. Hvis du fjerner adware-delen, betyder det måske, at programmet ikke fungerer korrekt. Det er legitimt og bør ikke fjernes, hvis du har givet samtykke til produktets vilkår. Hvis du føler dig usikker på noget, bør du stoppe med at bruge produktet og fjerne det.

Da der kan være legitime grunde til, at der er adware til stede på computeren, kan antivirusløsninger måske ikke afgøre, om et bestemt stykke adware udgør en trussel mod dig.

Kasperskys produkter giver dig mulighed for at finde adware - og at reagere på det:

Mulighed #1: Fjerne adware. Kasperskys antivirus hjælper dig med at slippe af med adwaren. Der kan være mange grunde til, at du tror, at et adware-program - som Kasperskys antivirus finder - kan udgøre en trussel:

 • Du har ikke givet samtykke til installationen af programmet
 • Du ved ikke, hvor programmet kommer fra
 • Du har læst en beskrivelse af programmet, på Kasperskys hjemmeside, som gør dig bekymret ift. dets sikkerhed

Mulighed #2: Vælg ikke at registrere adware.Kasperskys produkter giver dig mulighed for at registrere disse programmer – eller giver dig mulighed for at tilføje specifikke programmer til en liste over undtagelser – så antivirussen ikke markerer denne adware som skadelig. Det kan du gøre, hvis:

 • Du er sikker på, at det er et program, du har givet samtykke til.
 • Du ved, hvor programmet kommer fra.
 • Når du nærlæser programmets beskrivelse, beslutter du, at det ikke skader dine enheder eller data.

Sådan fjerner du adware fra Android

Hvis du tænker på, hvordan du kan fjerne adware fra din Android-telefon, er her nogle specifikke tip:

 • Trin 1: Start din telefon i fejlsikret tilstand
 • Trin 2: Fjern skadelige administratorapps fra enheden
 • Trin 3: Afinstaller skadelige apps fra din Android-telefon
 • Trin 4: Brug antivirus til Android til at fjerne vira, adware og anden malware
 • Trin 5: Fjern omdirigeringer og pop op-annoncer fra din browser

iPhones får sjældnere virus eller malware (medmindre de er jailbroken) på grund af Apples sandkassestruktur og det faktum, at iOS-apps ikke kommunikerer med hinanden. Du kan dog slå annonce-pop-ups fra på din iPhone eller iPad.

Sådan fjerner du adware fra iPhones

 • Trin 1: Åbn Chrome på din iPhone eller iPad
 • Trin 2: Tryk på de tre prikker og på ikonet Indstillinger
 • Trin 3: Tryk på Indstillinger for indhold > Bloker pop op-vinduer
 • Trin 4: Slå Bloker pop op-vinduer fra

Det en god start at fjerne uønsket adware og anden PUA, når du vil styrke din cybersikkerhed. For at minimere dine risici, er det vigtigt at vide, hvordan du forhindrer adware-infektioner fremover.

Sådan beskytter du dig mod adware

Den bedste måde at undgå adware på, er at undgå det problemet helt. Især fordi der konstant kommer nye former til.

Når du løbende vedligeholder din computer og agerer sikkert, er det generelt godt for sikkerheden. Generelt, er du bedre beskyttet mod cybertrusler, inklusive adwares, når du:

Holder alle programmer opdateret. De seneste opdateringer til dine apps, systemdrivere, operativsystem (OS) og anden software indeholder sikkerhedsrettelser. Udviklerne finder konstant sårbarheder og retter dine programmer for at beskytte dig mod trusler.

Vær forsigtig, ikke nysgerrig. I den digitale verden, bør du behandle alt ukendt eller usædvanligt som en potentiel risiko. Hackerne bruger alt, fra USB-ladere til at efterligne dine venner på sociale medier, til at angribe dig med adware og malware. Spørg altid dig selv, "hvad er det værste, der kan ske, hvis dette er skadelig", og tænk dig godt om.

Kig efter de små ting. Uanset om det er en legitim programinstallation eller et link, som kommer i en mail, skal du altid være opmærksom på det, du åbner eller accepterer. Forbryderne forsøger at efterligne pålidelige URL'er, e-mailadresser og profiler på sociale medier for at narre dig, mens du er uopmærksom. Hvis du bruger et øjeblik på at undersøge tingene, ser du ofte betænkelige detaljer, der er tegn på svindel.

Følg loven. Bortset fra de åbenlyse risici, sender piratkopiering af medier og software dig tættere på lyssky kriminelle, der udnytter lysten til "gratis ting". Tjenesterne rummer måske adware-installationer eller inficerede downloads - bevidst eller ej.

Når du downloader gratis computersoftware, mobile apps eller surfer på nettet:

Tjek altid alle vilkår, aftaler og afkrydsningsfelter før du klikker på "næste", mens du installationer programmer. En masse sponsoreret tredjepartssoftware bruger en fravalgs-metode. Det betyder, at du aktivt skal fjerne markeringen fra et felt for at undgå at installere en medfølgende PUA.

Download kun programmer fra pålidelige, velrenommerede kilder. Prøv kun at downloade noget fra mærker og firmaer, du allerede kender. Vær sikker på, at de også har en troværdig historie. Officielle app stores, som Google Play, er ikke helt fri for skadelige apps, men de er mere tilbøjelige til passe på dig.

Læs anmeldelser. Alt, lige fra browserudvidelser til computerprogrammer, bør have anmeldelser på nettet. Søg efter brugerfeedback og bemærk det negative.

Se, før du klikker (eller trykker). Nogle annoncer bruger social engineering til at skabe utilsigtede klik. Falske lukkeknapper, omhyggeligt placerede bekræftelsesknapper og spontane pop-ups får dig til at klikke på et inficeret link. Undgå at falde for det.

Tjek dine kontoudtog. Uventede abonnementsgebyrer kan være tegn på, at du er blevet ramt af mobil adware.

Når du bruger antivirus, som Kaspersky Total Security, har du allerede en af de bedste løsninger, som beskytter dig mod adware.

Sikkerhedsprogrammer beskytter aktivt mod at downloade skadelige eller PUA apps, scanner vedhæftede filer og links og blokerer pop-ups. Din adfærd i den digitale verden er dit primære forsvar. Og dine sikkerhedsprogrammer er afgørende, når du vil beskytte dig selv mod adwarens trusler.

Relaterede artikler:

Hvad er Adware? – Definition og forklaring

Hvad er adware? Hvordan fjerner du adware? Kend farerne, plus, sådan opdager du adware, og sådan forhindrer adware i at inficere dine enheder.
Kaspersky Logo