Skip to main

Adware er navnet på programmer, der er udviklet til at vise reklamer på din computer, omdirigere dine søgninger til annonceringswebsteder og indsamle markedsføringsoplysninger om dig – for eksempel den type websteder, som du besøger – med henblik på at vise kundetilpassede reklamer.

Adware – som indsamler oplysninger med dit samtykke – må ikke forveksles med trojanske spywareprogrammer, som indsamler oplysninger uden din tilladelse. Hvis adware ikke oplyser dig om, at den indhenter oplysninger, anses den for at være ondsindet – for eksempel malware, der benytter trojansk spionageadfærd.

Sådan kan adware påvirke dig

Adware gør ikke meget væsen af sig andet end at vise reklamer og indsamle oplysninger. Normalt vil der ikke være nogen tegn på programmet på computerens proceslinje – og ingen angivelse i programmenuen af, hvor filerne er installeret på din maskine.

Der er primært to måder, hvorpå adware kan lande på computeren:

 • Via freeware eller shareware
  Adware kan indgå som en del af nogle freeware- og sharewareprogrammer – som en legitim måde at generere reklameindtægter, der hjælper med at finansiere udviklingen og distributionen af freeware- eller sharewareprogrammet.
 • Inficerede websteder
  Et besøg på et inficeret websted kan føre til uautoriseret installation af adware på din maskine. Hackerteknologier benyttes ofte. Din computer kan for eksempel blive hacket via en sårbarhed i browseren, og trojanere, der er udviklet til skjult installation, kan også bruges. Adwareprogrammer, der fungerer på denne måde, kaldes ofte for browserkaprere

Sådan beskytter du dig mod adware

Ofte er der ingen afinstallationsprocedurer for adwareprogrammer, og de kan benytte teknologier, som er magen til dem, der bruges af vira til at trænge ind i din computer og køre ubemærket. Da der imidlertid kan være legitime grunde til, at der er adware til stede på computeren, kan antivirusløsninger muligvis ikke afgøre, om et bestemt adwareprogram udgør en trussel mod dig. Kaspersky Labs produkter giver dig mulighed for at vælge, om du vil registrere adware – og om du vil reagere på det:

 • Fjernelse af adware
  Der kan være mange grunde til, at du har mistanke om, at et adwareprogram – som er blevet registreret af Kasperskys antivirusprogram – udgør en trussel. Hvis du for eksempel ikke har givet samtykke til installation af programmet, og du ikke ved, hvor det kommer fra, eller hvis du har læst en beskrivelse af programmet på Kasperskys websted, og du nu er bekymret om dets sikkerhed. I sådanne tilfælde kan Kasperskys antivirussoftware hjælpe dig med at slippe af med adwareprogrammet.
 • Hvis du vælger ikke at registrere adware
  I de tilfælde, hvor der er adware, men du er overbevist om, at det er programmer, som du har accepteret, kan du beslutte, at adwaren ikke skader dine enheder eller data. Kasperskys produkter giver dig mulighed for at registrere disse programmer – eller giver dig mulighed for at tilføje specifikke programmer til en liste over undtagelser – så antivirusprogrammet ikke markerer denne adware som ondsindet.

Mange freeware- og sharewareprogrammer stopper visning af reklamer, så snart du har registreret eller købt programmet. Der er dog nogle programmer, som benytter indbygget tredjepartsadwarehjælpeværktøjer, og disse hjælpeværktøjer kan i nogle tilfælde forblive installeret på din computer, efter du har registreret eller købt programmet. Nogle programmer virker muligvis ikke korrekt, hvis du fjerner deres adwarekomponent.

Hvad er adware?

Adware er udviklet til at vise reklamer på din computer og omdirigere dine søgninger til annonceringswebsteder for at indsamle markedsføringsoplysninger om dig.
Kaspersky Logo