Gå til hovedindhold

Uanset om du bruger din bærbare eller stationære pc eller mobiltelefon, så er beskyttelse mod malware en vigtig måde at beskytte din enhed på. Har du imidlertid nogensinde tænkt over, hvad malware egentlig er? For at hjælpe dig med at identificere og fjerne malware sikkert kommer vi ind på følgende emner i denne artikel:

  • Hvad malware er og de forskellige typer?
  • Sådan fungerer beskyttelse mod malware, og derfor er det vigtigt
  • Måder hvorpå du kan se, om din enhed har malware
  • Sådan fjerner du malware sikkert med Kaspersky Anti-Virus

Hvad er malware?

Kort fortalt er malware skadelig software, som er bevidst designet til at forårsage skader på dig eller din enhed.

Hvis din bærbare eller stationære pc eller mobiltelefon bliver inficeret med malware, kan det gøre dem langsommere eller få dem til helt at holde op med at fungere. Malware kan også slette eller stjæle data og bringe dine personlige oplysninger i fare.

Hvordan kan du blive inficeret med malware?

Malware kan trænge ind i din enhed på mange forskellige måder. Hvis du f.eks. klikker på et inficeret link eller en annonce, eller hvis du åbner en vedhæftet fil i en spammail.

Hvis den ikke kontrolleres, kan malware skabe problemer på din enhed, og du kan være sårbar over for tyveri af data. Heldigvis er den meste malware let at fjerne med Kaspersky Anti-Virus.

Typer af malware

Malware fungerer på mange forskellige måder. Malware kan være skjult i vedhæftede filer i e-mails eller kan bruge enhedens kamera til at spionere dig. Noget malware (ransomware) holder tilmed dine filer gidsler, indtil du betaler en løsesum.

Der findes flere forskellige typer malware. Lad os se nærmere på den enkelte type, og hvordan de opfører sig, så du kan forstå karakteren af truslerne, din enhed kan udsættes for:

Orm

Orme er en type malware, som skabes igen fra computer til computer uden at inficere andre objekter på den samme computer. De kan blive spredt på tværs af netværk ved at udnytte den enkelte enheds sårbarheder.

Ligesom andre typer malware kan orme beskadige din enhed ved at opbruge båndbredden og levere store mængder skadelig kode.

Adware

Adware står for annonceunderstøttet software (advertising-supported software). Du kan have givet tilladelse til at downloade adware ved en fejl. Denne type uønsket software er ansvarlig for ulovlige popup-annoncer.

Nogle gange pakker hackere spyware ind i adware, hvilket gør dem særdeles farlige. Sørg derfor for, at du aldrig klikker på en annonce, der ser mistænkelig ud.

Spyware

Spyware er forskelligt fra de andre kategorier, idet det ikke er en teknisk definition, men et altomfattende udtryk for programmer der er ligeså forskelligt som adware, riskware og trojanske heste.

Spyware kan overvåge din onlineaktivitet, holde øje med, hvilke taster du trykker på, og få fat i dine personlige oplysninger.

Virus

En virus er en type malware, der er i stand til at formere sig selv og spredes ud i hele enhedens system.

Bots

Bots er skabt til automatisk at udføre bestemte handlinger.

Nogle bots oprettes til lovlige formål. For eksempel kan bots bruges til at gennemsøge websteder og indsamle viden om deres indhold for at indeksere dem i søgemaskiner.

Når de bruges med ond hensigt, kan bots indsamle og få fat i personlige oplysninger, således at cyberkriminelle kan udnytte dem.

Ransomware

Ransomware blokerer for adgangen til enheden eller holder filer på enheden som gidsel. Hackere bruger ransomware til at kræve betaling fra brugerne i bytte for at genvinde kontrollen over deres enhed.

Rootkit

Et rootkit er et program der bruges af kriminelle til at undgå at blive opdaget, mens de får uautoriseret adgang til en computer. Hackere bruger rootkits til at få adgang til og stjæle dine oplysninger via fjernadgang.

Trojansk hest

En trojansk hest eller trojaner er malware, som forklæder sig som en almindelig fil, men som udfører skadelige handlinger på computeren. Når du downloader en trojaner, er du muligvis ikke klar over, at du i virkeligheden er ved at installere malware.

Trojanere kan udføre en række funktioner, som f.eks. at stjæle dine data. Nogle eksempler på trojanere er:

  • Trojanske bæreprogrammer: Det er programmer, som indeholder kode med evnen til hemmeligt at installere skadelige programmer på din computer.
  • Trojanske overførselsprogrammer: Disse kan downloade og installere nye versioner af skadelige programmer på din computer.
  • Trojanske spioner: Disse sporer dine aktiviteter og sender oplysninger om din adfærd til cyberkriminelle.
  • Banktrojanere: Disse programmer ud sig som originale apps og stjæler bankoplysninger, når du downloader dem.
  • Skjulte trojanere: Disse skadelige programmer finder vej til din computer ved at udnytte sårbarheder uden din viden.

Hvorfor er beskyttelse mod malware vigtig?

Beskyttelse mod malware er den bedste måde at beskytte sig selv mod onlinetrusler.

Hvis du ikke træffer passende foranstaltninger for at beskytte dig mod malware, er din enhed og dine private data (f.eks. dine bankoplysninger) i fare for tyveri og/eller udnyttelse. For at holde dine enheder og data sikre, er beskyttelse mod malwarebeskyttelse afgørende.

Sådan beskytter man sig mod malware

Da malware bliver mere avanceret, og med så mange af vores personlige oplysninger, der i dag gemmes online, har malwaretruslen med tyveri af vores private data til forbryderiske formål aldrig været mere reel eller farligere.

Der er imidlertid flere måder at beskytte sig selv på. Følg vores anbefalinger nedenfor for at sikre, at du gør alt hvad du kan, for at forhindre malware i at inficere dine enheder – og få adgang til dine personlige oplysninger.

Brug antivirusbeskyttelse

Beskyt din computer mod malware med Kaspersky Anti-Virus. Vores avancerede software scanner automatisk din computer for at finde trusler, og hvis dit system er blevet inficeret med malware, fjerner vores teknologi den fra din enhed og giver dig besked herom.

Installér antivirussoftware på din telefon

Smartphones er i realiteten små computere, der passer i lommen. Med så mange af os, der bruger vores telefoner lige så meget, hvis ikke oftere end, som vores bærbare eller stationære computere, er de også modtagelige for malware. Så det giver god mening at beskytte din telefon og dine computere mod potentielle malwareangreb.

For at opnå den ultimative beskyttelse af telefonen anbefaler vi Kaspersky Antivirus for Android eller Kaspersky Security Cloud for iOS, hvis du er iPhone-bruger.

Download kun apps fra kilder, du har tillid til

For at reducere risikoen for at få malware skal du kun downloade apps, software eller mediefiler fra pålidelige websteder. Du kan gøre dette ved kun at bruge Google Play Store på Android eller App Store, hvis du har en iPhone. Husk at du ikke bør downloade filer eller apps fra ukendte steder. Hvis du gør dette, er der større sandsynligvis for, at du downloader malware ved et uheld, og endda uden at vide det.

Tjek udviklerbeskrivelserne

Selvom det er sjældent, ender software, der er inficeret med malware, til tider på nettet og ender på velrenommerede websteder. Du bør derfor altid læse om udvikleren i beskrivelsen. Er vedkommende anerkendt? Google hurtigt vedkommende, og find ud af det. Hvis der ikke findes noget om udviklerne online – så undgå at downloade filen/filerne for at være sikker.

Læs brugeranmeldelser

Sørg for at læse brugeranmeldelser af software eller apps, du vil downloade. Ser anmeldelserne legitime ud? Hackere der forsøger at lokke brugerne til at downloade malware, kan forfalske anmeldelser, så du skal være grundig og kontrollere, om noget ser mistænkeligt ud.

Det er værd at huske på, at hvis en app eller et program udelukkende får blændende ros, bør dette få alarmklokkerne til at ringe. En app bør have en blanding af anmeldelser, der fokuserer både gode og dårlige punkter.

Tjek antallet af downloads

Apps der er inficeret med malware, har sandsynligvis ikke tonsvis af downloads. Apps med millioner af downloads er således mindre tilbøjelige til at være malware. Hvis appen er populær (med masser af anmeldelser og downloads), behøver du ikke at være lige så bekymret: Sandsynligheden for at appen er malware, vil være meget lavere.

Tjek de påkrævede tilladelser

Find ud af hvilke tilladelser en app eller et stykke software vil have fra. Ser de påkrævede tilladelser fornuftige ud? Hvis det der anmodes om, ikke synes nødvendigt for appens eller softwarens funktion, skal du være på vagt, og ikke downloade appen, eller fjerne den, hvis du allerede har installeret den.

Klik ikke på ubekræftede links

Undgå at klikke på ubekræftede links i spammails, meddelelser eller på mistænkelige websteder. Et klik på et inficeret link kan eventuelt automatisk starte en download af malware.

Husk også, at din bank aldrig vil bede dig om at give dem dit brugernavn og din adgangskode via e-mail. Hvis du får en e-mail der anmoder om dette, skal du ikke klikke på den, og giv dem ikke dine oplysninger (selvom e-mailen ser ægte ud), og kontakt din bank omgående for at dobbelttjekke om mailen er ægte.

Hold operativsystem og apps opdateret

Det er vigtigt af hensyn til beskyttelsen mod malware at holde operativsystemet regelmæssigt opdateret. Det betyder, at enheden nyder godt af systemets nyeste sikkerhedsopdateringer.

På samme måde er det vigtigt, at du holder dine apps opdateret jævnligt på tværs af dine enheder. Dette gør appen eller softwareleverandøren i stand til at fejlrette med eventuelle sikkerhedsopdateringer, som udviklerne har tilføjet for at beskytte din enhed og dine data.

Undlad ikke at gøre dette: Hackere og ondsindet software venter blot på, at du ikke holder dine apps opdaterede, så de kan udnytte smuthuller i softwaren til at få adgang til din(e) enhed(er).

Vær forsigtig med at bruge gratis WiFi

Når du bruger din bærbare computer eller telefon på en café eller et offentligt sted, skal du være på vagt når du bruger gratis WiFi. Undgå at tilgå følsomme data via nethandel og netbank. Hvis du skal bruge gratis Wi-Fi, skal du bruge en VPN-forbindelse som Kaspersky Secure Connection: Den beskytter din forbindelse ved at kryptere dine data.

Brug aldrig ukendte USB-nøgler

Undgå altid at indsætte fremmede USB-nøgler i din bærbare eller stationære pc. Hvis du ikke ved, hvor USB’et kommer fra, kan det være inficeret med malware.

Har malware inficeret din enhed?

Opfører din bærbare eller stationære pc eller mobiltelefon sig mærkeligt? Det meste malware er usynligt og kan ikke ses med det blotte øje. Der er dog nogle advarselstegn du skal holde øje med, som indikerer at din enhed kan være inficeret med malware.

For at diagnosticere en malwareinfektion skal du holde øje med disse advarselstegn:

  • Enheden bliver langsommere, og alt tager længere tid
  • Apps eller programmer dukker op, som du ikke genkender
  • Apps eller programmer bliver ved med at lukke ned uden grund
  • Telefonens dataforbrug er på uforklarlig vis blevet højere
  • Din telefonregning er på mystisk vis blevet større
  • Du får vist popup-vinduer, når browseren lukkes
  • Telefonens batteri aflades meget hurtigt
  • Din bærbare eller stationære pc eller telefon er overophedet

Fjernelse af malware

Hvis du mener at din bærbare eller stationære pc eller mobiltelefon er blevet inficeret, er det vigtigt at træffe øjeblikkelige foranstaltninger for at fjerne malwaren.

Her er 10 enkle trin til fjernelse af malware på din bærbare eller stationære pc:

  1. Download og installer Kaspersky Anti-Virus
  2. Afbryd forbindelsen til internettet for at undgå yderligere skader forårsaget af malware
  3. Genstart computeren i "Fejlsikret tilstand"
  4. Slet alle midlertidige filer med "Diskoprydning"
  5. Kør en scanning fra Kaspersky Anti-Virus, og følg anvisningerne.
  6. Hvis der findes malware, skal du slette filen eller sætte den i karantæne
  7. Genstart computeren
  8. Skift dine adgangskoder, hvis du mener at de er blevet kompromitteret
  9. Opdatér din software, din browser og dit operativsystem
  10. Scan computeren igen for at kontrollere, at der ikke er yderligere trusler.

Er det din telefon, der er inficeret?

Når du har fjernet malware fra din enhed, skal du følge vores tip til beskyttelse mod malware for at forblive beskyttet.

Download Kaspersky Anti-Virus i dag, så du kan få ro i sindet og absolut beskyttelse.

Hvordan slipper man af med malware?

Hvordan fungerer beskyttelse mod malware og fjernelse af malware? Læs videre for at få mere at vide om beskyttelse mod malware og beskyttelse af dine enheder.
Kaspersky Logo