Gå til hovedindhold

Sådan beskyttes din telefon mod at blive hacket

Telefonhacking kan kompromittere din identitet og dit privatliv uden, at du overhovedet ved det. Svindlere udvikler og forbedrer løbende hackingmetoder, hvilket gør dem stadig sværere at få øje på. Dette betyder, at den gennemsnitlige bruger ikke bemærker en lang række cyberangreb. Heldigvis kan du beskytte dig selv ved at holde dig ajour om de nyeste hackingmetoder.

Smartphones har samlet alle vores private konti og data på et enkelt, praktisk sted - hvilket gør vores telefoner til det perfekte mål for en hacker. Alt fra bank til e-mail og sociale medier er knyttet til din telefon. Dette betyder, at når en kriminel får adgang til din telefon, virker alle dine apps som åbne døre til cybertyveri.

Kaspersky Mobile Security banner

Hvad er telefonhacking?

Telefonhacking involverer enhver metode, hvor nogen tiltvinger sig adgang til din telefon eller dens kommunikation. Dette kan spænde fra avancerede sikkerhedsovertrædelser til blot at lytte med på usikrede internetforbindelser. Det kan også indebære fysisk tyveri af din telefon og med vold hacke sig ind i den via metoder som brute force. Telefonhacking kan ske med alle slags telefoner, inklusive Androids og iPhones. Da enhver kan være sårbar overfor telefonhacking, anbefaler vi, at alle brugere lærer at genkende en kompromitteret enhed.

Sådan ved du, om nogen hacker din telefon

En eller flere af disse hejser et rødt flag, som tegn på, at nogle har brudt ind i din telefon:

  1. Din telefon mister hurtigt strøm. Malware og falske apps bruger undertiden ondsindet kode, der har tendens til at dræne telefonen for meget strøm.
  2. Din telefon fungerer unormalt langsomt. En kompromitteret telefon giver måske al sin processorkraft til hackerens lyssky applikationer. Dette kan forårsage, at din telefon bliver langsommere. Uventet frysning, nedbrud og uventet genstart kan undertiden være symptomer.
  3. Du bemærker mærkelig aktivitet på dine andre online-konti. Når en hacker kommer ind på din telefon, vil de forsøge at stjæle adgang til dine værdifulde konti. Kontroller dine sociale medier og e-mail for anmodninger om nulstilling af adgangskoder, usædvanlige login-placeringer eller nye veririkationer af kontotilmeldinger.
  4. Du bemærker ukendte opkald eller tekster i dine logfiler. Hackere har muligvis adgang til din telefon med en SMS-trojansk hest. Alternativt optræder de som dig, for at stjæle personlige oplysninger fra dine kære. Hold godt øje, for enhver af disse metoder efterlader små spor så som udgående beskeder.

how to keep your smartphone protected from hackers

Hvad skal du gøre, hvis din smartphone er blevet hacket

Du har lært, hvordan du identificerer, om nogen hacker din telefon. Nu er du klar til at kæmpe igen. Her er, hvordan du fjerner disse cyberkriminelle fra din personlige teknologi.

Først skal du fjerne al malware, der har infiltreret din enhed. Når du har fjernet alle disse data, kan du begynde at beskytte dine konti og holde hackere ude af din telefon.

Sådan fjernes hackeren fra din telefon

Installer mobil antivirus for at scanne efter og fjerne malware. Android-produkter som Kaspersky Android Security kan også hjælpe med at holde nysgerrige øjne væk med app-specifikke adgangskoder.

Når du har fjernet hackerne fra din telefon, skal du opdatere adgangskoder på alle de vigtigste konti.

Disse kan omfatte:

  • Internetbank
  • E-mail (arbejde og personlig)
  • Apple ID eller Google-konto
  • Telefon adgangskode
  • Alle sociale medier

Check også eventuelle økonomiske eller online shoppingtjenester, der har gemt dine kreditkort eller bankoplysninger (som Amazon, eBay osv.) Dette vil samtidig hjælpe dig med at finde frem til eventuelle falske transaktioner. Sørg for at melde og gøre indsigelse mod disse hos din bank.

keeping your smartphone safe from hackers

Sådan stopper du nogen fra at hacke din telefon igen

Telefonhacker sikkerheden bliver stadig vigtigere, da flere af vores personlige oplysninger bliver digitaliseret og forbundet til mobilen. Da metoderne konstant udvikler sig, bliver du nødt til at være opmærksom på sikkerheden.

At være opmærksom på din digitale opførsel er den bedste måde at beskytte dig selv, og heldigvis er der mange kendte fremgangsmåder, der har vist sig at mindske risikoen for hacking.

Sådan beskyttes din telefon mod at blive hacket

Download ikke underlige eller upålidelige apps. Se på anmeldelser og undersøgelser, før du installerer, hvis du er usikker. Hvis du ikke er tryg ved sikkerheden i appen, skal du ikke installere den.

Jailbreak ikke din telefon. Selvom det giver dig mulighed for at downloade fra uofficielle app-butikker, øger jailbreaking din risiko for ubevidst at blive hacket. Udover malware eller spyware betyder det også, at du går glip af sikkerhedsrettelser i de nyeste OS-opdateringer. Jailbreakers undlader opdateringer for at bevare funktionen af jailbreaks. Dette gør, at dine risici for at blive hacket er endnu større end normalt.

Hav altid din telefon på dig. Fysisk adgang er den nemmeste måde for en hacker at beskadige din telefon. Tyveri og en enkelt dags arbejde kan resultere i, at din telefon bliver kompromitteret. Hvis du har din telefon på dig, bliver en hacker nødt til at arbejde meget hårdere for at komme ind i den.

Lås altid med en adgangskode og brug komplekse adgangskoder. Brug ikke PIN-koder, der er nemme at gætte, så som fødselsdage, dimissionsdatoer eller grundlæggende standardindstillinger som “0000” eller “1234.” Brug en udvidet adgangskode, hvis den er tilgængelig, ligesom dem med 6 tegn. Brug aldrig den samme adgangskode mere end et sted.

Gem ikke adgangskoder på din enhed. Det kan være vanskeligt at huske unikke adgangskoder til hver konto. Brug derfor en sikker adgangskodemanager i stedet, så som Kaspersky Password Manager. Disse tjenester giver dig mulighed for at gemme alle dine sikre legitimationsoplysninger i en digital boks - hvilket giver dig nem adgang og den sikkerhed, du har brug for.

Ryd ofte din internethistorie. Det kan være enkelt at sammenstykke en baggrundsprofil om dig, udfra de små spor du efterlader i din browsers historik. Så ryd alt, inklusive cookies og cache.

Aktivér sporingstjenesten for mistede enheder. Hvis du mister din enhed mens du er ude, kan du bruge en sporingstjeneste til at finde dens nuværende placering. Nogle telefoner har en indbygget applikation til dette, mens andre muligvis har brug for en tredjepartsapp for at gøre brug af denne funktion.

Hold alle apps opdaterede. Selv pålidelige apps kan have programmeringsfejl, som hackere udnytter. App-opdateringer leveres med fejlrettelser for at beskytte dig mod kendte risici. Det samme gælder for dit operativsystem, så opdater selve telefonen, når du kan.

Aktivér altid tofaktorgodkendelse (2FA). Dette er en dobbelt bekræftelsesmetode, der følger umiddelbart efter en indtastning af dit password. 2FA anvender en anden privat konto eller noget, du fysisk har. Apple ID og Google-konti tilbyder 2FA, hvis din enhed bliver brugt af lyssky personer, så aktiver altid den for at opnå mere sikkerhed. Biometri som fingeraftryk og ansigt-ID er ved at blive populære muligheder. Fysiske USB-taster er også et godt valg, når de er tilgængelige.

Vær forsigtig med at bruge SMS eller e-mail til din 2FA. SMS og e-mail 2FA er bedre end ingen beskyttelse, men kan blive opfanget gennem hacking så som SIM-udskiftning.

Brug ikke offentlig wi-fi uden et virtuelt privat netværk (VPN). Produkter som Kaspersky VPN Secure Connection krypterer og anonymiserer dine data, så uønskede personer ikke kan se dem.

Relaterede artikler:

Sådan fjernes en hacker fra din smartphone

Skal du bekymre dig om telefonhacking? Lær hvordan du forhindrer nogen i at hacke din smartphone og holde nysgerrige øjne væk fra dit privatliv og dine data.
Kaspersky Logo