Gå til hovedindhold

Du tænker måske: "Hvad er shareware-software?" Shareware bliver ofte forvekslet med sin fætter; freeware. På trods af forskellene har shareware mange fordele og risici, som freeware kan medføre. Shareware er normalt sikkert, men kan nogle gange være et potentielt middel til at levere virus og andre ondsindede nyttelaster.

Vi er alle blevet fortrolige med at downloade gratis software – uanset om det er på mobilen eller computeren.

Da shareware giver os en chance for at prøve ny software uden omkostninger, kan det være en 'no-brainer' for folk. Men nogle gange kan selv legitime produkter udsætte dig for trusler, hvis du ikke ved, hvordan du holder dig sikker.

I denne artikel vil vi se nærmere på shareware, og hvordan man undgår de risici, der er forbundet med det.

Hvad er shareware?

Shareware er kommerciel software, der distribueres gratis til brugerne, og som i sidste ende enten kræver eller opfordrer brugerne til at betale for den fortsatte support af softwaren.

Du kan se shareware i formater, hvor der er betalingsmur for avancerede funktioner, eller tilbyder den fulde pakke i en begrænset periode. Noget software kan endda være fuldt funktionelt og udelukkende understøttet af frivillige donationer.

Det blev introduceret første gang i begyndelsen af 1980'erne, og dets popularitet steg i 1990'erne, da personlige computere blev mainstream på både kontorer og i hjemmet.

Formatet gør softwareudviklere i stand til at få deres produkter ud til potentielle brugere til en testkørsel i håb om at de beslutter sig for at købe den komplette version af programmet.

Shareware er også populært blandt gamere, da det giver dem mulighed for at prøve et nyt spil på begrænset basis, før de køber den fulde version.

Ligesom andre typer software er shareware ikke nødvendigvis en dårlig ting, som man skal undgå for enhver pris. Mange shareware-produkter er lovlige. Men selv lovlige produkter kan have svagheder.

Shareware vs. Freeware

Da der er et vist overlap, bør du forstå, hvad freeware og shareware er.

Shareware forveksles ofte med freeware, men de har to forskellige formål.

Freeware er ophavsretligt beskyttet software, der er tilgængelig uden omkostninger til ubegrænset brug. Udvikleren beholder alle rettigheder til programmet og styrer distributionen. Brugere kan til tider tilkøbe ekstra tjenester eller funktioner.

Et godt eksempel er antivirus-software, der beskytter din computer gratis, men som også tilbyder premium-pakker med mere sofistikeret beskyttelse.

Med shareware opfordres brugerne til at dele den begrænsede version af softwaren for at fremme større distribution og salg.

Bemærk: Shareware er ikke synonymt med open source-software, som er kildekode, der er tilgængelig for alle med softwarens licens. Open source-software er designet til at tillade samarbejde mellem udviklere, der bruger koden. Freeware og shareware giver dig ikke mulighed for at foretage ændringer i programmerne.

Typer af shareware

Definitionen på shareware kan omfatte mange typer software. Det er dog ikke alle, der er ønskværdige.

Forskellige typer shareware kan bl.a. omfatte:

 • Adware: Adware distribueres oftest gennem freeware-software (men der er tilfælde, hvor det er inkluderet i shareware-software). Det gør udviklere i stand til potentielt at kunne tjene penge på annoncer i programmet, selv om brugerne ikke køber den komplette software. Desværre kan adware også finde informationer på en computer og dele dem med annoncører for at hjælpe dem med at skræddersy onlineannoncer til bestemte brugere. Den kan også handle med onde hensigter og inficere et system med trojanere. Adware downloades som regel på en computer uden at blive opdaget.
 • Demoware: Også kendt som "trialware", giver denne software en demo eller prøveversion af programmet til brugerne. Disse forsøg er normalt tidsbegrænsede til et bestemt antal dage eller begrænser de tilgængelige funktioner. Et undersæt af demoware er crippleware, der forhindrer sharewaren i at udføre vigtige funktioner, indtil den fulde version er købt. F.eks. kan crippleware forhindre udskrivning af dokumenter eller forhindre adgang til et komplet udvalg af skabeloner.
 • Donationware: Donationware er et fuldt funktionelt og operationelt shareware-program, men der anmodes om en donation til understøttelse af fremtidig udvikling eller, i nogle tilfælde, til at støtte en velgørende sag eller en nonprofitorganisation.
 • Nagware: Denne delmængde kan anvendes på ethvert shareware, der gentagne gange beder brugeren om at betale for en licens. Denne software kan placere irriterende, tidsindstillede vinduer for at forstyrre din frie brug. Den vil blive ved med at minde dig om det, indtil du betaler for at slippe for disse gener.
 • Freemium-software: er meget almindelig på mobile platforme og tilbyder et grundlæggende funktionssæt "gratis" med "premium"-opgraderinger mod betaling. I stedet for at være en demo giver de fleste freemium-apps brugerne en komplet oplevelse. Brugere med avancerede behov kan betale for forbedringer og fordele for at forbedre deres oplevelse.

Sikkerhedsproblemer med shareware

Shareware er generelt sikkert, men det er aldrig risikofrit.

Malware:Cyberkriminelle kan bruge shareware til at distribuere malware ved hjælp af taktikker, der ligner dem, som anvendes i andre socialt konstruerede angreb. Brugere narres til at tro, at URL-links, som ofte findes i annoncer er legitime. Disse vildledende links fører dem til sider, hvor de downloader malware i stedet for et sikkert shareware-program.

Sikkerhedssårbarheder: Selv om alle typer software er i risikozonen for svagheder og fejl, der kan føre til skadelige angreb, er shareware særligt udsat. Fordi programmerne ikke er fuldt licenserede, programrettelser og opgraderinger ikke er tilgængelige, hvilket kan udsætte et system for fare. Dette gælder især ved software, som ikke længere benyttes på en computer.

Sponsoreret software: Nogle shareware-programmer (og freeware) giver brugerne mulighed for at downloade et andet program som en ekstra funktion. Sekundære programmer kan hjælpe sharewareudviklere med at tjene en provision fra hver brugerdownload. Denne finansiering giver dem masser af incitamenter til at fremme disse downloads. Faktisk er feltet til accept af det ofte allerede markeret som standard, så den ekstra software downloades automatisk. Selvom softwaren kan være legitim, er det også en måde for svindlere at narre brugere til uforvarende at downloade noget skadeligt.

Enterprise datalæk: Brug af shareware i virksomheder og offentlige netværk kan forværre ovenstående risici, hvis følsomme data bliver lækket. Databrud kan skyldes skjult spyware, der følger med shareware-apps, eller dårligt styret sikkerhed i selve appen. Små udviklingsteams kan ikke altid vedligeholde deres software med ordentlige patches. Så organisationer kan udsætte sig selv og deres kunder for risiko for uønsket eksponering.

Sådan beskytter du dig selv, når du bruger shareware

Shareware er et fremragende valg for dem, der ønsker at prøve et stykke software, før de foretager et dyrt køb, eller som kun har behov for et bestemt program en enkelt gang.

Du skal dog være sikker på, at du beskytter dig selv med alle shareware-downloads.

Her er nogle vigtige tips til, hvad du skal huske på med dit shareware:

 • Reklamer kan være farlige. Shareware kan yderligere understøttes af reklamer, men nogle af disse kan være ondsindede. Selv legitim software kan utilsigtet vise annoncer, der fører til sider, der er inficeret med malware. Undgå at klikke på annoncer, når det er muligt.
 • Medfølgende software kan invitere til ondsindet aktivitet. Nogle gange pakker shareware yderligere sponsoreret software ind i installationen. Disse ekstra programmer kan være adware eller andre potentielt skadelige risici. Læs alle vejledninger, før du går videre med softwareinstallationen. Mange add-ons kræver, at du fravælger dem, så kig efter bokse, du kan fjerne markeringen i.
 • Hold øje med falske apps; vær altid sikker på, at dine apps er officielle. Lyssky apps kan forsøge at forklæde sig som populære, velrenommerede apps. Det gør de ved at komme til tops i søgeresultaterne – både i websøgninger og i officielle app-butikker. Se efter officielle hjemmesider og app-udviklere. Det første resultat er ikke altid autentisk.
 • Forældet shareware kan være en gateway for malware. Sikkerhedshuller er almindelige og skal konstant lappes i alle former for software. Da shareware måske ikke har den nødvendige support til at opdage og rette sikkerhedsfejl, har hackere det perfekte sted at placere deres malware. Undgå at bruge software, der ikke er blevet opdateret i lang tid.
 • Websteder, der tilbyder downloads, har også brug for opdateret sikkerhed. Brugere skal huske, at de websteder, de downloader disse programmer fra, også er forbundet med en vis risiko. Det er vigtigt at sikre sig, at siderne er legitime med opdateret sikkerhed, før man downloader software.
 • Cybersikkerhedssoftware er din sikkerhed. Sikker adfærd er ikke en erstatning for ordentlige antivirusløsninger. Når det værste sker, skal du have en omfattende sikkerhedspakke til at holde dine enheder sikre. Produkter som Kaspersky Premium tilbyder forebyggelse og fjernelse af spyware, adware og mange online-svindelforsøg.

Disse potentielle farer definerer ikke kun shareware, men alle downloads, du henter ind i dit system. Du skal være på vagt for at opdage dem, før de gør skade.

Relaterede artikler:

Hvad er shareware? – Hvordan det fungerer, og hvordan du beskytter dig

Hvad er shareware? Her er alt, hvad du bør vide
Kaspersky Logo