Gå til hovedindhold

En smartphone er den mest udbredte elektroniske enhed i dagligdagen for mange af os. De dage, hvor mobiltelefoner primært blev brugt til at ringe til nogen eller sende en sms, er for længst forbi - nu fungerer de som bærbare computere med et stort udvalg af apps til alt fra sociale netværk til netbank. Den grad, i hvilken vi er afhængige af vores telefoner, og den mængde data, de indeholder, betyder, at sikkerhed på telefonen er af afgørende betydning.

I takt med at vores afhængighed af mobile enheder er steget, er de mobile sikkerhedstrusler også steget. Læs videre for at få mere at vide om telefonsikkerhed, og hvordan du beskytter din telefon.

Sikkerhedstrusler på mobiltelefonen

Nogle af de vigtigste trusler mod sikkerheden på telefonen omfatter:

Skadelige apps og websteder

Mobil malware (dvs. skadelige programmer) og skadelige websteder kan nå de samme mål - f.eks. at stjæle data og kryptere data - på mobiltelefoner som på traditionelle computere. Skadelige apps findes i forskellige former - de mest almindelige er trojanere, der udfører reklame- og svindel med klik.

Ransomware på mobilen

Mobil ransomware er malware, der bruges til at låse brugere ude af deres mobilenhed og kræve en løsesum, som oftest i kryptovaluta. Den øgede brug af mobile enheder i erhvervslivet har gjort ransomware til en mere almindelig og skadelig malware-variant.

Phishing

På stationære eller bærbare computere starter de fleste phishing-angreb med en e-mail, der indeholder et ondsindet link eller en vedhæftet fil med malware. På mobile enheder tegner e-mails sig dog kun for 15 % af phishing-angrebene. De fleste forsøg på mobil phishing foregår via SMS-beskeder, sociale medier eller andre apps.

Man in the middle-angreb (MitM)

Man in the middle-angreb (MitM) indebærer, at en angriber opsnapper netværkskommunikation, så de kan aflytte eller ændre de data, der overføres. Selv om denne type angreb er muligt på forskellige systemer, er mobile enheder særligt udsatte. I modsætning til webtrafik, der typisk bruger krypteret HTTPS til kommunikation, kan SMS-beskeder let opsnappes, og mobilapplikationer kan bruge ukrypteret HTTP, når der overføres potentielt følsomme data.

Jailbreaking og rooting

Jailbreaking og rooting henviser til at få administratoradgang til iOS- og Android-mobilenheder. Mobilbrugere kan jailbreake eller roote deres enheder for at slette uønskede standard-apps eller installere apps fra app-butikker, der ikke er tillid til - men det er forbundet med risici. Øgede tilladelser kan gøre det muligt for angribere at få adgang til data og dermed forårsage skade.

Spyware

Spyware kan indsamle eller bruge private data uden din viden eller godkendelse. Data, der ofte er mål for spyware, omfatter opkaldshistorik, sms-beskeder, brugerens placering, browserhistorik, kontaktliste, e-mail og private fotos. Cyberkriminelle kan bruge disse stjålne oplysninger til identitetstyveri eller økonomisk svindel.

banner

Er iPhones mere sikre end Android-telefoner?

Et almindeligt spørgsmål inden for telefonsikkerhed er, om iPhones er mere sikre end Android. En afgørende forskel mellem de to er, at iOS er et lukket operativsystem, mens Android bruges af forskellige producenter. Det betyder, at Apple ikke deler sin kildekode, hvilket mindsker chancerne for, at angribere kan finde sårbarheder i Apple-systemet. Derfor mener mange, at iOS er et mere sikkert operativsystem. Uanset hvad er der ingen måde at være helt sikker på, selv hvis du ejer en Apple-telefon - så det er vigtigt at forstå hvordan telefonsikkerhed fungerer og vide, hvordan du beskytter din telefon.

Husk på, at ældre telefoner er mindre sikre end nyere telefoner. F.eks. modtager ældre iPhones ikke længere sikkerhedsopdateringer. Hvis du bruger en gammel smartphone, kan du øge din telefonsikkerhed ved at opgradere til en nyere model.

En kvinde, der holder en smartphone. Det er vigtigt at forstå sikkerhedstips til smartphones.

Sikkerhedstips til smartphones

Hvis du vil vide, hvordan du beskytter din telefon, kan du bl.a. få følgende vigtige tips til smartphone-sikkerhed:

Hold telefonen låst

Hvis din enhed bliver stjålet, kan dine personlige oplysninger blive tilgængelige for tyven. For at forhindre dette er det vigtigt at have en lås på din skærm. Om det er et kodeord, et mønster, et fingeraftryk eller en ansigtsgenkendelse afhænger af dine præferencer og enhedens muligheder.

Du kan normalt angive, hvor længe telefonen kan være inaktiv, før den låses, når du aktiverer en låseskærm. Vælg det korteste tidsrum for at øge sikkerheden på telefonen. Du er beskyttet, fordi skærmen låses automatisk, selv hvis du glemmer at låse den. Det sparer også på batteriet, fordi skærmen slukker efter en bestemt periode med passivitet.

Det er nemt at indstille dette. På de fleste Android-enheder kan du finde instruktioner i Indstillinger for placering og sikkerhed. For iOS-brugere skal du kontrollere det i indstillingerne under Generelt.

Opret en stærk adgangskode til din telefon og dine apps

Opret en stærk adgangskode til din smartphone. Hvis et forsøg på at angive en adgangskode ikke lykkes et bestemt antal gange, låses telefonen og deaktiveres, og i nogle tilfælde vil alle data endda blive slettet. Undersøgelser viser, at mange erhvervsbrugere ikke ændrer standardadgangskoderne på deres mobile enheder eller bruger multifaktorautentificering. Svage adgangskoder kan bringe en hel organisation i fare.

Det er også en god idé at indstille stærke adgangskoder til dine apps - det vil gøre det sværere for en hacker at gætte dem. Ved at bruge unikke adgangskoder for hver enkelt app sikrer du at oplysninger ikke bliver tilgængelige for hackeren, hvis én adgangskode bliver opdaget.

Vær på vagt over for sms-beskeder

SMS-beskeder er et nemt mål for mobil malware, så undlad at sende følsomme oplysninger, for eksempel kreditkortnumre eller vigtige private oplysninger via sms. På samme måde skal du også være forsigtig med de SMS-beskeder du modtager.

Smishing (phishing via SMS-besked) og vishing (voice phishing, der foregår over telefonen) er populære metoder til at ramme mobiltelefonbrugere. Et smishing-offer kan modtage en SMS-besked, der ser ud til at være fra en virksomhed, og som opfordrer dem til at ringe til et nummer og oplyse sikre kontooplysninger for at løse et problem med deres konto. Hvis du modtager e-mails eller SMS-beskeder, som ser ud til at være fra en virksomhed, der beder dig om at bekræfte eller opdatere kontooplysninger, skal du kontakte den pågældende virksomhed direkte for at bekræfte anmodningen. Undgå at klikke på links i uopfordrede e-mails eller SMS-beskeder.

Tjek din browser for hængelåssymbolet

Hængelås-ikonet i browserens adresselinje viser, at du er på en sikker forbindelse, og at det websted, du bruger, har et opdateret sikkerhedscertifikat. Hold øje med dette, når du angiver personlige oplysninger som f. eks. din adresse eller betalingsoplysninger, eller når du sender e-mails fra din mobile browser.

Sørg for, at dine programmer og apps er fra pålidelige kilder

Download altid apps fra officielle app-butikker. Google og Apple tester alle apps, før de bliver godkendt i Play Butik eller App Store, hvilket betyder, at det er mindre risikabelt at downloade en app fra en officiel butik end at hente dem andre steder fra. Cyberkriminelle skaber falske mobilapps, der efterligner pålidelige brands, så de kan få fat i brugernes fortrolige oplysninger. For at undgå denne fælde skal du læse app-anmeldelser og tjekke udviklerens seneste opdatering og kontaktoplysninger. Disse oplysninger bør være tilgængelige i appoplysningerne i butikken Det er også en god idé at slette apps, som du ikke længere bruger eller ønsker at bruge.

Hold dine enheders styresystemer opdaterede

Opdateringer af styresystemer til mobiltelefoner, lige fra ydeevne til sikkerhed, er designet til at forbedre din oplevelse. For at sikre en sikker smartphone er det vigtigt at holde din mobiltelefons styresystem opdateret. Operativsystemopdateringer beskytter din enhed mod nyopdagede trusler. Du kan kontrollere, om telefonens styresystem er opdateret, ved at gå ind under Om Telefonen eller Generelt og trykke på Systemopdateringer eller Softwareopdateringer (afhængigt af din enhed).

Oprette forbindelse til sikkert Wi-Fi

Mobile enheder giver os tilgængelighed til internettet, uanset hvor vi befinder os. Ofte er en af de første ting, vi gør, når vi er ude at rejse, at søge efter Wi-Fi. Gratis Wi-Fi kan spare på data, men usikrede netværk er forbundet med sikkerhedsrisici. For at maksimere din sikkerhed, når du bruger offentlig Wi-Fi, kan du oprette forbindelse til et virtuelt privat netværk, også kaldet en VPN En VPN krypterer dine data, beskytter din placering og holder dine oplysninger fra nysgerrige øjne. Du skal også sørge for, at dit hjemmenetværk er indstillet sikkert for at maksimere din sikkerhed.

Undgå jailbreaking og rooting af din enhed

Jailbreaking eller rooting af din telefon er processen med at låse telefonen op og fjerne de sikkerhedsforanstaltninger, som producenterne har lagt på systemet, så du kan få adgang til alt det, du ønsker. Brugere jailbreaker eller rooter deres telefoner for at få adgang til andre app-butikker end de officielle, men det er forbundet med en risiko. Apps i ulovlige butikker er ikke blevet kontrolleret - hvilket betyder, at de kan spionere på din telefon og stjæle følsomme oplysninger.

Kryptér dine data

Vores smartphones indeholder et væld af data. Hvis din telefon bliver væk eller stjålet, kan følsomme oplysninger som dine e-mails, kontakter og finansielle oplysninger være i fare, hvis den bliver væk eller stjålet. Du kan beskytte dine mobiltelefondata ved at kryptere dem. Krypterede data gemmes i en ulæselig form, så de ikke kan tydes. De fleste telefoner har krypteringsindstillinger, som du kan styre via sikkerhedsmenuen.

Sådan kontrollerer du, om din iOS-enhed er krypteret:

  • Gå til menuen Indstillinger.
  • Tryk på Touch-id og adgangskode.
  • Du vil blive bedt om at indtaste koden til din låseskærm.
  • Gå til bunden af siden - hvis din telefon er krypteret, vises beskeden "Databeskyttelse er aktiveret."

Sådan krypteres en Android:

  • Først skal du sørge for, at din enhed er opladet til mindst 80 %.
  • Hvis din telefon er rootet, skal du afroote den, før du fortsætter.
  • Gå derefter til Sikkerhed, og vælg Krypter telefon.
  • Hvis du afbryder krypteringsprocessen, eller hvis du ikke oplader og afrooter din enhed, kan du miste alle dine data. Krypteringen kan tage en time eller mere.

Aktiver fjernbetjent sletning af din telefon 

Hvis din telefon bliver mistet eller stjålet, kan du foretage en fjernbetjent sletning af dine personlige data fra dens hukommelse. Hvis du tidligere har sikkerhedskopieret dine data til skyen, behøver du ikke at bekymre dig om at miste disse data. Få mere at vide om, hvordan du sletter din iPhone via fjernbetjent kontrol og hvordan du sletter din Android-enhed via fjernbetjent kontrol , på Apples og Googles supportsider.

Log ud af websteder, når du har foretaget en betaling

Hvis du bruger din smartphone til online shopping eller netbank, skal du logge ud af de relevante websteder, når dine transaktioner er afsluttet. Gem ikke brugernavne og adgangskoder på din telefon, og undgå følsomme transaktioner, når du bruger offentligt Wi-Fi.

Sluk for Wi-Fi og Bluetooth, når de ikke er i brug

Når du har Wi-Fi og Bluetooth aktiveret, kan hackere se, hvilke netværk du tidligere har oprettet forbindelse til, forfalske dem og narre din telefon til at oprette forbindelse til Wi-Fi- og Bluetooth-enheder, som hackere har med sig. Når de er forbundet til din telefon, kan hackere angribe din enhed med malware, stjæle data eller udspionere dig - uden at du nødvendigvis opdager det. Derfor er det godt at slå Wi-Fi og Bluetooth fra, når du ikke har brug for dem.

Brug et godt antivirusprogram

Antivirus er ikke kun til bærbare computere eller stationære computere - det er også vigtigt for mobile enheder. Et godt antivirusprogram til mobilen beskytter din smartphone mod virus og hackerforsøg. Kaspersky til Android giver beskyttelse døgnet rundt og omfatter en funktion til at finde "Hvor er min enhed" samt en spion-app-registrering.

Anbefalede produkter:

Læs videre:

Sikkerhed på mobiltelefonen: Sådan sikrer du dig, at din telefon er sikker

Hvad er de vigtigste sikkerhedstrusler på mobiltelefonen, og hvordan kan du forhindre dem? Få mere at vide om sikkerhed på mobiltelefonen, tips til smartphone-sikkerhed og hvordan du beskytter din telefon.
Kaspersky Logo