Gå til hovedindhold

Android-vira og -malware er sjældne, men de ses en gang imellem. Hvis du er bekymret for, om din telefon muligvis har en virus, skal du læse videre og få en detaljeret forklaring på, hvordan du fjerner en virus fra en Android-telefon, og hvordan du kan beskytte dig imod fremtidige angreb.

I denne artikel ser vi på:

  • Sådan installeres og bruges KasperskyAntivirus for Android til at fjerne en Android-virus
  • Sådan fjerner du skadelige apps manuelt fra Android
  • Forskellene mellem Android-vira og -malware
  • Hvordan du kan se, om telefonen har en virus
  • Sådan skader malware din telefon, hvis du ikke fjerner den

Man is looking at his phone

Sådan fjerner du en Android-virus

  1. Download og installer Kaspersky Internet Security for Android
  2. Åbn appen, og tryk på "fortsæt" for at få adgang til systemfunktioner.
  3. Tryk på "Tillad" to gange, så appen kan foretage og håndtere telefonopkald og få adgang til nødvendige filer på din telefon.
  4. Tryk på "fortsæt" for at give telefonen og lagerpladsen adgang, så appen kan scanne enheden for trusler.
  5. Vælg din placering, og tryk på "Næste".
  6. Tryk på "Acceptér og fortsæt" for at acceptere slutbrugerlicensaftalen og Kasperskys sikkerhedsnetværkserklæring.
  7. Tryk på "Har en konto", "Konfigurer en konto", eller spring dette trin over nu.
  8. Tryk på "Køb nu", at du "Har en aktiveringskode" eller "Brug gratis version".
  9. Appen er nu klar til at scanne din telefon. Tryk på "Kør scanning".
  10. Hvis der findes en virus, skal du trykke på "Fjern". Telefonen er nu fri for virus.

Sådan fjerner du en ondsindet app fra Android

Opfører din telefon sig mærkeligt? Det kan skyldes, at du har downloadet en ondsindet app.

Du kan hurtigt identificere og fjerne eventuelle skadelige apps med Kaspersky Internet Security for Android. Der er en manuel metode, men den kan være vanskelig og tidskrævende at benytte, hvis du ikke ved, hvordan den skal gennemføres korrekt.

Hvis du vil prøve, kan du her se, hvordan du fjerner en ondsindet app fra din Android-telefon manuelt:

  • 1) Sæt telefonen i "Fejlsikret tilstand".

Dermed holder alle tredjepartsapps op med at fungere. Hvis din telefon ikke længere opfører sig mærkeligt i fejlsikret tilstand, kan du gå ud fra, at problemet skyldtes en ondsindet eller fejlbehæftet app.

  • 2) Se efter ondsindede apps.

Vælg "Administrer apps" i indstillingerne, og undersøg de apps, du har downloadet. Hvis der er nogle, som virker mistænkelige, eller du ikke kan huske at have downloadet dem, kan de være skadelige.

  • 3) Afinstallér formodede ondsindede apps.

Du skal blot vælge den app, du mistænker for at være ondsindet, og trykke på "Afinstallér". Hvis knappen gråtones, skal du ophæve enhedsadministratoradgang under "Enhedsadministratorer" under punktet "Sikkerhed". Derefter kan du afinstallere apps.

Kan Android-telefoner blive inficeret med malware og virus?

Folk bruger ofte udtrykkene "malware" og "virus" i flæng. Men virus er en undergruppe af malware. Når du derfor læser om Android-virus, refereres der normalt til Android-malware, som ikke kopierer sig selv.

Computervirus formerer sig, ligesom celler. De er hovedsageligt små stykker selvkopierende kode. Det betyder, at de kopierer sig selv og spredes i hele systemet. Nogle computervira er skadelige og ødelægger data eller et helt system. Når en computer bliver inficeret med en virus, kan den helt holde op med at fungere.

Spyware og ransomware på mobiltelefonen er to typer Android-malware. Hvad er forskellen? Spyware stjæler dine personoplysninger fra tredjeparter. Ransomware på mobiltelefonen blokerer derimod dine enheder eller krypterer data og kræver en løsesum for at dekryptere dem.

For nemt at beskytte dig selv og dine enheder kan Kaspersky Internet Security for Android beskytte din telefon mod alle former for Android-malware. Desuden finder og fjerner den malware, hvis telefonen allerede er inficeret.

Hvordan får Android-telefoner virus?

Hvordan inficerer Android-malware så din telefon? Her er de tre primære måder, hvorpå malware kan komme ind i mobiltelefonen:

  1. Ondsindede programmer
    Download af et ondsindet program er en almindelig måde at blive inficeret med malware på. Hackere forklæder malware som populære eller nye apps og spreder dem via appbutikker.
  2. Malvertising
    Dette sker, når malware spredes via lyssky onlineannoncer. Når du klikker på dem, kan de inficere din telefon.
  3. Inficerede links
    Hackere sender ofte e-mails eller sms-beskeder med links til inficerede websider. Hvis du klikker på dem, kan de igangsætte download af malware.

Har din Android-telefon en virus?

Der er en række tegn, der kan indikere, at din Android-telefon er blevet inficeret med malware. Lad os undersøge de enkelte faresignaler hver for sig:

Du har apps, du ikke genkender

Har du fået øje på en app på telefonen, du ikke kan huske, du har installeret? Forekomsten af ukendte apps kan være et tegn på malware. Afinstallér apps, du ikke genkender.

Apps bliver ved med at lukke ned

Hvis apps på telefonen ofte lukker ned uden nogen tydelig årsag, kan telefonen være blevet angrebet af malware.

Dataforbruget er steget

Har du bemærket en mærkelig stigning i dit dataforbrug? Hvis du ikke bruger telefonen anderledes, end du plejer, kan det skyldes malware.

Telefonregningen er steget

Små stykker malware kan øge regningsbeløbene ved at sende beskeder. En uventet stor regning kan være et tegn på malware.

Popup-vinduer, når browseren lukkes

Popup-vinduer og annoncer er i bedste fald irriterende. Hvis du ser popup-vinduer når browseren lukkes, kan telefonen være inficeret.

Batteriet aflades hurtigt

Malware kan dræne batteriet. En telefon der bliver ved med at løbe tør for strøm, kan være et tegn på malware.

Telefonen overopheder

Overopheder din telefon? Malware-aktivitet kan også få telefonen til at blive varmere end normalt.

Sådan undgår du Android-malware

Nu ved du hvordan du får øje på og fjerner malware fra din Android-telefon, men hvordan kan du undgå, at telefonen overhovedet bliver inficeret med malware?

Her er nogle vigtige metoder til at holde telefonen virusfri:

Brug antivirusbeskyttelse til Android

Beskyt telefonen med vores Android-internetsikkerhedssoftware. Der er en gratis basisversion som giver beskyttelse, og et betalt version med mere avancerede sikkerhedsfunktioner, som giver den ultimative og mere sikre beskyttelse.

Download kun apps fra Google Play Store

Download af apps fra en betroet kilde betyder, at der er mindre sandsynlighed for, at du downloader malware, end hvis du bruger usikre websteder.

Se beskrivelserne af udvikleren

Selvom det er sjældent, kan apps, der er inficeret med malware, slippe gennem nettet hos Google Play Store. Du bør derfor altid læse om udvikleren i beskrivelsen.

Læs brugeranmeldelser af appen

Læs altid appanmeldelser fra andre brugere. Vær mistænksom overfor "pyntede" anmeldelser, da de muligvis ikke er ægte. Ægte anmeldelser har en tendens til at fremhæve både fordele og ulemper.

Se antallet af appdownloads

Apps med millioner af downloads er mindre tilbøjelige til at være malware.

Tjek de tilladelser, som appen anmoder om

Virker de tilladelser, som appen anmoder om, rimelige i forhold til den pågældende app? Hvis det der anmodes om lyder mistænkeligt, skal du undlade at downloade appen eller fjerne den, hvis du allerede har installeret den.

Klik ikke på ubekræftede links

Sørg for at markere alle spammails og meddelelser som uønsket, og åbn dem ikke. Hvis du utilsigtet kommer til at åbne en spammail, skal du ikke klikke på links i den.

Hold operativsystemet opdateret

Regelmæssig opdatering af operativsystemet betyder, at telefonen er beskyttet af Androids nyeste sikkerhedsopdateringer.

Hold apps opdateret

Regelmæssig opdatering af alle dine apps medvirker til at rette sikkerhedsopdateringer i appen og i selve Android-systemet.

Vær forsigtig med at bruge gratis WiFi

Undgå nethandel og netbank på offentlige netværk.

Hvis du skal bruge gratis WiFi, skal du bruge en VPN-forbindelse som f.eks. Kaspersky VPN Secure Connection. Den beskytter din forbindelse ved at kryptere dine data.

Sådan påvirker malware din telefon

Malware kan skabe problemer på din mobiltelefon. De kan få apps til at lukke ned og få telefonen til at overophede. Og hvad der er måske mere alarmerende, så kan Android-virus koste dig penge og personlige oplysninger.

Hvis den efterlades ukontrolleret, kan malware tilmelde telefoner til svindelbetalingstjenester, sende dem meddelelser hvilket medfører enorme regninger.

Malware kan også indsamle personlige oplysninger, f.eks. bankoplysninger, og bruge dem til at stjæle dine penge. Den kan tilmed sende hackere optagelser af din private telefonopkald med henblik på afpresning.

Af disse årsager er det af afgørende betydning, at du tager skridt til at beskytte din telefon mod malware. Følg vores telefonsikkerhedstip til, hvordan du undgår Android-malware, og download vores Internet Security for Android, så du ved, at du er beskyttet.

Er du bekymret for, om din Android-telefon har en virus? Fjern malware i dag medKaspersky Antivirus for Android.

Hvordan fjerner du en virus fra Android?

Hvad er den bedste metode til at fjerne en virus fra din Android-telefon? Find ud af alt der er værd at vide om fjernelse af virus på Android.
Kaspersky Logo