Gå til hovedindhold

Som bærer af kontakter, sms-kæder, kontooplysninger og gigabytes af dyrebare fotos er en moderne mobiltelefon en dybt personlig genstand. At miste den medfører umiddelbart panik, og disse følelser intensiveres hurtigt, hvis den faktisk ender i hænderne på en tyv, der vil stjæle personlige oplysninger til kriminelle formål.

Hvis du mister eller får stjålet din telefon, skal du ikke spilde tiden på at føle dig hjælpeløs. De førende operatører tilbyder værktøjer, som hjælper brugerne med at finde og få deres telefoner tilbage, beskytte deres data og forhindre tyve i at få adgang til vigtige konti.

De nøjagtige trin til at finde eller slette en mistet eller stjålet telefon varierer afhængigt af telefonen, men det første skridt er vigtigt og altid det samme; anmeld tabet til politiet omgående.

Selv om chancen for at få den tilbage er lille, øges chancerne ved at melde det til politiet. Nogle af de detaljer, der afdækkes via telefonens funktioner, kan også hjælpe politiet i deres efterforskning.

Android

Hvis den mistede telefon er en Android-enhed, der er tændt, forbundet til internettet, logget på Google Play og har placeringstjenester aktiveret, kan du sikkert finde den ved hjælp af Androids enhedshåndteringstjeneste. Webstedet Android.com tilbyder et par nyttige funktioner, selv hvis det er første gang, du logger på. Et kort viser telefonens placering og placeringshistorik. Du kan fjernbetjene telefonen til at ringe – selv hvis den er sat til at vibrere – låse enheden med en ny PIN-kode eller adgangskode og slette data helt fra enheden.

Bemærk, at sletning af enhedens data er det sidste trin, da det også afbryder forbindelsen mellem telefonen og din Google-konto. Selv om det er ekstremt, vil dette trin beskytte din Google-konto mod uautoriseret adgang.

iPhone

Apples Find Min iPhone-funktion er nok den berømteste placerings-app. Den er tilgængelig på iCloud eller via appen Find min iPhone på en anden Apple-enhed – så længe Find min iPhone er aktiveret på den mistede telefon. Appen viser et kort med enhedens placering og lader dig aktivere positionstjenester på afstand. Du kan også låse enheden eksternt, vise en besked på skærmen, der anmoder om, at telefonen returneres, og deaktivere Apple Pay.

Ligesom med Android-funktionen kan du slette din bortkomne enhed eksternt, og det fjerner også telefonen fra din iCloud-konto. Hvis enheden er slukket eller frakoblet internettet, når ændringerne foretages, træder ændringerne i kraft, når telefonen tændes og opretter forbindelse til internettet.

Windows Phone

Operativsystemet til Windows-telefoner omfatter et lignende værktøj til at finde og fjernslette telefonen. Det første trin er at gå til Windows Enhedshåndtering og klikke på "Find min telefon." Værktøjet indeholder et kort med telefonens placering.

Kortet kan også vise enhedens placeringshistorik og den sidst kendte position, før batteriet døde, hvis denne indstilling er aktiveret. Fra denne side kan du ringe på telefonen via fjernadgang, låse den, vise en meddelelse på skærmen og slette data.

Opfølgning

Selv hvis en telefon er ryddet og alt håb om at få den tilbage er ude, er det vigtigt at følge op med nogle få ekstra anbefalede trin. Ring til din mobiludbyder og anmeld tabet af telefonen. Udbyderen kan deaktivere telefonens datatjenester og afbryde den fra netværket, hvilket forhindrer tyven i at bruge telefonen til at øge gebyrer eller udgive sig for at være dig med sms-beskeder eller opkald.

Derudover bør adgangskoder til alle konti, der er gemt på telefonen, udskiftes med det samme. Hvis det lykkes en tyv at bryde igennem låseskærmen, vil vedkommende kunne få adgang til netbank-apps, e-mails, sociale medier og betalingsoplysninger, der er gemt på telefonen.

Endelig kan du underrette familie, venner og andre kontakter om, at telefonen er gået tabt. Det giver dig mulighed for at indhente kontaktoplysninger og give dem en besked om, at alle sms'er eller opkald fra dig, før du får en ny telefon, ikke er dig.

Når din nye telefon ankommer, skal du træffe de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at du kan finde den, hvis den mistes. Kontrollér mulighederne for værktøjet "Find min telefon" eller "Find min iPhone", og overvej at aktivere placeringstjenester for at gøre din telefon synlig på kortet. Konfigurer endvidere automatiske sikkerhedskopieringer for at garantere, at vigtige billeder, dokumenter og data bevares, hvis telefonen bortkommer eller bliver stjålet.

Mange telefoner leveres med en indstilling, der beskytter dit SIM-kort mod uautoriseret brug og forhindrer telefontyve i at øge dataregningen, hvis det lykkes dem at komme forbi telefonens andre forsvarsværker. Når telefonen genstarter, vil den kræve, at brugeren indtaster en PIN-kode for at låse SIM-kortet til telefonen op.

På iPhones er funktionen i appen Indstillinger under kategorien Telefon. Vælg SIM-pinkode og følg instruktionerne for at aktivere den. Vælg en PIN-kode, du ikke glemmer, da ukorrekte gæt kan låse SIM-kortet permanent. Processen er forskellig for de forskellige versioner af Android og forskellige mobiloperatører, men det kan svare sig at undersøge foranstaltninger til beskyttelse af dit dataabonnement.

Relaterede artikler:

Relaterede produkter:

Hvad du skal gøre, hvis du mister eller får stjålet din telefon

Hvis du mister eller får stjålet din telefon, skal du ikke spilde tiden på at føle dig hjælpeløs. Her er de vigtige trin, der skal udføres, for ejere af Android-, iPhone- og Windows-enheder.
Kaspersky Logo