Gå til hovedindhold

I september 2017 fik cyberkriminelle adgang til Equifax – et kreditrapporteringsagentur – med kreditdata fra 143 millioner amerikanere. Hvis man har en kreditfil hos Equifax, er det meget sandsynligt, at ens personnummer, fødselsdato, adresse og kørekortnummer er blandt de kompromitterede oplysninger [1].

Hvis man ikke allerede har truffet de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at cyberkriminelle ikke kan bruge ens personlige data, skal man tage affære nu. Det første trin er at finde ud af, hvordan man overvåger og fastfryser sin kredit.

Hold øje!

Der er forskellige måder, hvorpå man kan holde øje med sine kreditrapporter for ændringer, der kan være relateret til uautoriseret brug. Enhver forbruger er berettiget til én gratis kreditrapport hvert år fra hver af de tre store kreditrapporteringsbureauer: Equifax, TransUnion og Experian.

Trioen har etableret et fælles websted til bestilling af rapporter. Man kan bestille alle tre rapporter på én gang, men det kan være en god ide at sprede dem ud i løbet af året for at følge ændringer over tid. Husk, at andre virksomheder etablerer websteder, der gør stort set det samme, men de kræver kreditkortoplysninger eller en abonnementsaftale. Det officielle websted tilbyder denne service gratis [2].

Reklamer for kreditovervågningstjenester dukker regelmæssigt op ved siden af nyheder, der er relateret til kreditproblemer, men er de virkelig det værd?

Virksomheder, der er blevet brudt, tilbyder ofte gratis kreditovervågning til ofrene, men disse tjenester er reaktive og ikke proaktive.

Derudover kan overvågningsfirmaet registrere, når en svindler søger om kredit i offerets navn, men det kan ikke forhindre, at ansøgningen bliver godkendt [3]. To muligheder kan forhindre ulovlige ansøgninger i at blive godkendt, og begge er relativt billige.

1. Rød alarm!

Så snart du har fundet ud af, at du er sårbar over for identitetstyveri, kan du anmode om en bedrageriadvarsel hos alle kreditrapporteringsbureauer. Agenturet, der modtager anmodningen, skal videregive anmodningen til de andre to. Denne service er gratis at bruge én gang for hver 90 dage.

Alarmen kræver, at virksomhederne kontrollerer, at den person, der har ansøgt om kredit, er den person, hvis oplysninger vises i ansøgningen, og det gør godkendelsesprocessen sværere for svindlerne [4].

2. Frys!

Den anden mulighed er at indlede en kreditfastfrysning, hvilket betyder, at kreditbureauerne ikke reagerer på anmodninger om kreditrapporter fra andre end kontoens indehaver.

Hvis en identitetstyv forsøger at ansøge om kredit med dine oplysninger, afvises ansøgningen.

Du skal kontakte hvert rapporteringsbureau enkeltvist for at indlede en fastfrysning, og det koster typisk mellem $5 og $10 for hver fastfrysningsanmodning.

Frigivelse af kredit koster også et gebyr i de fleste tilfælde. En fastfrysning varer syv år, eller indtil du ophæver den.

Fastfrysning af kredit har nogle ulemper. Det er vigtigt at overveje følgende:

  • Du kan ikke ansøge om kredit, når du har brug for det, og det kan være til hinder for jobansøgninger, leje af ejendom, forsikring og alt andet, der involverer en kreditrapport.
  • En kreditfastfrysning forhindrer ikke nogen i at stjæle og misbruge kreditkortoplysninger eller kontooplysninger til at foretage uautoriserede køb.
  • En fastfrosset kredit kan endda skades af aktiviteter på allerede åbne konti, selv falske konti.
  • Gebyrer i forbindelse med gentagen fastfrysning og frigivelse af kredit kan blive dyrt med tiden [5].

Mange mennesker, som forsøgte at fastfryse deres kredit efter det sidste store brud, oplevede, at bureauerne ikke kunne svare dem i kampens hede, mens de kæmpede for at behandle den enorme mængde af anmodninger.

Eksperter anbefaler, at man bliver ved med at forsøge, hvis man beslutter, at en fastfrysning af kreditten er det rette valg. Fastfrysning er et værdifuldt værktøj, men det kan kun startes ved at ringe til bureauerne eller udfylde formularer på deres websteder [6].

Bruddet hos Equifax var ikke det første store cyberangreb, og det bliver ikke det sidste. Alle forbrugere drager fordel af øget agtpågivenhed ved overvågning af deres kredit, uanset hvordan overvågningen foregår.

[1] https://www.consumer.ftc.gov/blog/2017/09/equifax-data-breach-what-do

[2] https://www.consumer.ftc.gov/articles/0155-free-credit-reports

[3] https://krebsonsecurity.com/2014/03/are-credit-monitoring-services-worth-it/

[4] https://www.consumer.ftc.gov/articles/0275-place-fraud-alert

[5] https://www.consumer.ftc.gov/articles/0497-credit-freeze-faqs

[6] https://www.nytimes.com/2017/09/14/your-money/equifax-answers-data-breach.html

Relaterede artikler:

Relaterede produkter:

Sådan overvåger og fastfryser du din kredit

Ved du, hvad dit første skridt bør være, hvis en cyberkriminel får adgang til dine personlige oplysninger? Få mere at vide om at overvåge og fastfryse din kredit – vær klar.
Kaspersky Logo