Gå til hovedindhold

Når du sidder ved tastaturet, kan du få alt lige fra nyt tøj til madvarerer leveret lige til døren, så du nærmest ikke behøver rejse dig. Det lyder nemt, og det er det. Husk, at hackere bare sidder og venter på at få fat i dine personlige oplysninger og sende sig selv en flot ny gave samtidig. Der er heldigvis nogle enkle løsninger, du kan bruge til at beskytte dig selv og sørge for, at dine kreditkortoplysninger ikke bliver stjålet online.

(1) Begræns din risiko med én konto

Vælg blot ét kreditkort til alle dine onlinekøb. På den måde undgår du at eksponere flere konti for hackere og kan nemt kontrollere, om der optræder mistænkelige gebyrer. Nogle banker tilbyder også specielle kort til onlinebrug. Vær klar til at modtage sms- eller e-mailbeskeder, hver gang der er foretaget et køb på din konto. Når det er muligt, så tjek ud som gæst, når du foretager et køb i stedet for at oprette en konto, der lagrer dine kortoplysninger i en profil.

(2) Få viruelle kontonumre

Forhør dig hos dit kreditkortselskab for at se, om det har en tjeneste til virtuelle numre. Denne funktion opretter et midlertidigt engangskortnummer for hvert køb, du foretager online. Dine rigtige kortoplysninger eksponeres ikke under betalingsprocessen, men det midlertidige nummer er stadig knyttet til din konto for at registrere din købsaktivitet. Hvis hackere får fat i dine data på et senere tidspunkt, har de ikke dit rigtige kortnummer.

(3) Opret unikke adgangskoder

Adgangskoder til dit onlinekort og dine netbankprofiler skal være unikke og komplekse for at forhindre hackere i at få adgang til flere konti med samme loginoplysninger. Generelt er en effektiv adgangskode lang, indeholder både store og små bogstaver, har numre og bruger symboler (hvis tilladt). Prøv at bruge et udtryk eller en hel sætning for at skabe kompleksitet og udskifte ord som "to" med tallet 2 og "og" med et &-tegn. Brug sætninger, du ikke glemmer - men som heller ikke indeholder nogen personlige oplysninger - og skriv ikke dine adgangskoder ned nogen steder.

(4) Husk "S står for "Sikker"

Sørg altid for, at din forbindelse til et websted er sikkert. Når du ser på låsesymbolet i din internetbrowsers URL-felt, og adressen starter med "https" i stedet for "http", betyder det, at transaktionen er krypteret. Den er ikke 100 procent sikker, da cyberkriminelle kan få lovlige sikkerhedscertifikater, men det forhindrer opportunistisk svindel.

(5) Brug af kendte websteder, der er tillid til

Vælg forhandlere, du kender. Hvis du ikke kender sådan et websted, skal du undersøge tingene ordentligt for at få mere at vide. Vær opmærksom på designet, hvis det ser lidt mærkeligt eller uprofessionelt ud. I det tilfælde bør du finde dit produkt et andet sted. Der er masser af velrenommerede handelswebsteder at vælge imellem.

(6) Handl kun på et sikkert netværk

I forbindelse med onlinehandel bør du kun bruge sikre og anerkendte websteder og undgå at shoppe på et offentligt trådløst netværk. Cyberkriminelle spionerer ofte på offentlige Wi-Fi-netværk og opsnapper data, som overføres gennem linket. Du kan være meget sårbar over for disse angreb på offentlige netværk, så hackere kan få adgang til dine fortrolige økonomiske oplysninger, legitimationsoplysninger til netbank, adgangskoder og andre følsomme data. Læs mere om offentlig Wi-Fi-sikkerhed.

(7) Anvend sikkerhedssoftware

Anvend sikkerhedssoftware, der beskytter både dine stationære og mobile enheder. Mange af os handler på den lille skærm, og det kan gøre os mere sårbare over for hackere. Beskyt dig selv med antivirussoftware eller en omfattende internetsikkerhedssoftware, der giver beskyttelse på alle enheder.

(8) Opdatering til sikker brug

Hold styr på opdateringer til operativsystemet og anden software. Ofte udbedrer disse opdateringer huller i sikkerheden, så du kan være mere sikker. Når du får en meddelelse om, at en opdatering er tilgængelig, kan du downloade den med det samme.

Disse tip kan synes enkle, men de er effektive måder at reducere din risiko, når du køber online. Det er nemmere at nyde lidt virtuel "vinduesshopping", når du ved, at dine kreditkortoplysninger er sikre.


8 måder at beskytte dine kreditkortoplysninger online

Vi bruger kreditkort online hver dag lige fra betaling af regninger til levering af mad. Find ud af, hvordan du beskytter dine kreditkortoplysninger online med disse enkle tip.
Kaspersky Logo