Gå til hovedindhold

Den voksende popularitet blandt onlinewebsteder har medført en stigning i cyberkriminelles aktiviteter, der retter sig mod uforsigtige forbrugere. Hvis du vil have mest muligt ud af din handel på internettet — uden at blive offer for kriminelle og svindelnumre på internettet — skal du tage nogle forholdsregler.

Tips om sikkerhed på internettet — for sikker handel på internettet

Her er nogle nyttige tips til handel på internettet — fra Kaspersky Labs team af eksperter i internetsikkerhed — som kan hjælpe dig med at få glæde af internettet med større sikkerhed:

 • Sikker søgning på internettet
  Selv om søgemaskinerne er meget nyttige, når du er på udkig efter produkter, anmeldelser eller prissammenligninger, løber du en risiko for utilsigtet at klikke på "forgiftede" søgeresultater, som kan føre dig til malware i stedet for det planlagte bestemmelsessted. Disse forgiftede søgeresultater oprettes af cyberkriminelle, som benytter tricks i forbindelse med søgemaskineoptimering (SEO) — undertiden kaldet sort SEO — til at manipulere søgemaskineresultater, så de indeholder ondsindede links. Værktøjer som Kasperskys URL Advisor — eller tilføjelsesprogrammer til tredjepartsbrowsere, såsom Web of Trust — kan hjælpe med at forhindre dig i at klikke på forgiftede links og gå til ondsindede websteder.

 • Skriv URL-adressen i adresselinjen
  I stedet for blot at klikke på et link, som fører dig til den valgte forhandlers websted, er det mere sikkert at indtaste forhandlerens URL-adresse i webbrowserens adresselinje. Det kræver muligvis en lidt større indsats, men denne simple handling kan medvirke til at forhindre, at du besøger et falsk eller ondsindet websted.

 • Få et midlertidigt kreditkort
  Nogle kreditkortselskaber udsteder et midlertidig kreditkortnummer til deres kunder. Disse midlertidige numre kan være nyttige til engangskøb. Du bør dog undgå at bruge dem til køb, der kræver automatisk fornyelse eller regelmæssige betalinger.

 • Dediker en computer til netbank og handel på internettet
  Af sikkerhedsmæssige årsager kan du benytte en dedikeret maskine til netbank og handel på internettet. Det bør være en "renset" computer, som er helt fri for computervira og andre inficeringer. For at bevare den ren, bør maskinen ikke benyttes til lejlighedsvis søgning på internettet, sociale netværk eller e-mail. Installer Google Chrome med tvungen HTTPS.

 • Brug en dedikeret e-mailadresse
  Det er værd at overveje at oprette en e-mailadresse, som du kun bruger til handel på internettet. Dette kan medvirke til at reducere risikoen for at åbne potentielt ondsindede e-mails eller spammeddelelser, der er forklædt som salgskampagner eller andre meddelelser. Hvis sådanne meddelelser sendes til din primære e-mailadresse, skal du være opmærksom på, at der er stor risiko for, at de er falske og ondsindede.

  Administrer og beskyt dine kodeord til internettet
  En Password Manager (Adgangskodebeskyttelse) kan hjælpe dig med at håndtere flere konti og adgangskoder — og med at kryptere adgangskoder, der ellers ville være i klar tekst. Nogle softwareprodukter, der er beregnet til antivirus- og internetsikkerhed, omfatter administration af adgangskoder og sikkerhedsfunktioner i forbindelse med adgangskoder.

 • Pas på med at bruge offentlig Wi-Fi
  Når du er i et indkøbscenter — og skal til at foretage et køb — kan det være nyttigt at lave en sidste minuts-sammenligning med de bedste tilbud, som internetforhandlere tilbyder. Der kan dog være sikkerhedsrisici forbundet med at gå på internettet via et offentligt Wi-Fi-netværk. Cyberkriminelle kan opsnappe dine data og få fat i dine adgangskoder, loginoplysninger og finansielle oplysninger. Hvis du skal have adgang til internettet, når du er ude at handle, er det sikrere at gøre det via mobiltelefonens netværk.

 • Overvej at bruge din tablet
  Hvis du har en Linux-baseret enhed — f.eks. en Samsung-tablet eller en anden enhed, der kører operativsystemet Linux — kan det være sikrere at bruge den til transaktioner på internettet. Apple iPads er muligvis også mindre udsatte for at blive udnyttet, mens du handler på internettet — forudsat at alle begrænsninger ikke er fjernet på enheden (Jailbroken). Husk altid at undgå brugen af offentlige Wi-Fi-netværk — ellers er der risiko for, at dine adgangskoder og andre data bliver stjålet.

Sikker handel på internettet

Den voksende popularitet blandt onlinewebsteder har medført en stigning i cyberkriminelles aktiviteter, der retter sig mod uforsigtige forbrugere. Hvis du vil have mest muligt ud af din handel på internettet — uden at blive offer for kriminelle og svindelnumre på internettet — skal du tage nogle forholdsregler.
Kaspersky Logo