Gå til hovedindhold

På internettet kan du finde oplysninger og billeder af næsten hvad som helst. Men når det kommer til dine børns onlineaktiviteter, skal du sørge for, at de er beskyttet mod kontakt med uønskede personer, upassende eller skadeligt indhold og ondsindet software eller angreb. At lære et par online sikkerhedstips til børn kan hjælpe med at holde dem sikre.

Internettet er en velkendt konstruktion for mange mennesker: De var vidne til overgangen fra opkaldsmodemer til kabel til bredbånd og så, hvordan mobilteknologien fejede hen over kloden. Børn fødes nu ind i en verden, der er udstyret med internet – denne teknologi gennemsyrer alt, hvad de foretager sig, fra skole til hjem til leg, og den evige opkobling har ikke skortet på bekymringer for opmærksomme forældre.

Hvorfor børn har brug for beskyttelse på internettet.

Forældre hører om vigtigheden af onlinesikkerhed for børn fra flere kilder; nyhederne mangler for eksempel aldrig historier, der involverer børn og rovdyr på nettet. Anekdotiske beviser fra andre forældre og advarsler fra lokale politimyndigheder bidrager i mellemtiden til en nagende frygt for at give børn nogen form for onlineadgang.

Statistikker fra NetSmartz (en online indsats fra 'National Center for Missing and Exploited Children'), bekræfter dog det faktum, at børn er online mere end nogensinde. Treoghalvfems procent af børn mellem 12 og 17 år er online, og 75 procent i samme aldersgruppe har en mobiltelefon. Treoghalvfjerds procent af teenagerne har sociale netværksprofiler på sider som Facebook, og næsten halvdelen uploader billeder af sig selv.

Farerne ved internetbrug for børn

https://www.kaspersky.com/content/en-global/images/repository/isc/2017-images/internet-safety-tips-img-10.jpg

Efterhånden som computere og internetforbundne enheder bliver mere almindelige – til arbejde, leg eller skoleopgaver, kan det blive sværere for forældre at beskytte deres børn mod de mange trusler på nettet.

Der er en lang række farer, som kan ramme børn online.

Kontakt med uønskede personer, herunder:

 • Pædofile – for eksempel i beskeder på sociale medier eller chatrum i spillobbyen.
 • Cybermobbere — børn kan blive udsat for mobning på nettet, også i det virkelige liv.
 • Phishing-svindlere – de narrer dit barn til at udlevere følsomme oplysninger om sig selv eller dig.

Upassende indhold, som f.eks:

 • Seksuelt eksplicit indhold – især pornografiske billeder og video.
 • Voldeligt eller grafisk indhold – såsom blod eller overfald.
 • Uanstændigt eller aldersmæssigt upassende indhold – som grimt sprog eller brug af stoffer og alkohol.
 • Download af piratkopieret materiale – herunder musik- eller videofiler.

Computersikkerhedsproblemer:

 • 'Drive-by downloads' – hvor blot det at besøge en hjemmeside kan resultere i, at ondsindede programmer automatisk bliver installeret på dit barns computer.
 • Malware-infektioner — kan give andre personer adgang til dit barns computer. Kan forekomme i peer-to-peer (P2P) fildelingsprogrammer, weblinks, vedhæftede filer og meget mere.
 • Uønskede reklamer, pop-ups og adware-programmer installeres ofte automatisk, når man downloader freeware- eller shareware-programmer. De kan også indeholde spyware.

Der er en reel bekymring omkring internetsikkerhed for børn, da de i mange henseender er klogere end deres forældre, når det kommer til nettet. Heldigvis bliver familiens internetsikkerhed mere og mere en prioriteret.

Hvad du kan gøre for at beskytte dine børn online

https://www.kaspersky.com/content/en-global/images/repository/isc/internet-safety-for-kids-time-to-grow-up.jpg

Spørgsmålet "hvordan giver jeg børn sikkerhed på internettet?" bliver et skræmmende perspektiv, fordi mange forældre antager, at forældrekontrol kræver omfattende teknisk viden.

Men takket være brugervenlig software til internetsikkerhed, kan stort set alle forældre beskytte deres børn mod anstødeligt materiale eller forhindre dem i at downloade skadelig malware.

Styring og overvågning af dine børns internetadgang

For forældre er adgangsstyring afgørende, og det tager to brede former:

 1. Forældrekontrolssoftware — leveres ofte sammen med internetsikkerhedsløsninger og giver dig mulighed for at styre den tid, dit barn tilbringer online.
 2. Antivirus-softwareprogrammer — hjælper dig med at håndtere problemer som spyware og virus fra hjemmesider, som dine børn uforvarende kan besøge.

Forældrekontrolfunktioner giver dig mulighed for at kontrollere alle aspekter af dit barns internetoplevelse. Det kan være alt fra, hvor meget tid de må bruge online, til hvilke programmer og hjemmesider de må bruge. Ethvert forsøg på at bruge blokerede programmer vil blive stoppet og registreret i programmets log til senere visning.

Hvis du foretrækker mere avancerede indstillinger, kan du også begrænse korrespondance med bestemte kontakter på sociale netværk, begrænse beskeder, der indeholder personlige oplysninger, eller endda forhindre beskeder med bestemte ord eller sætninger i at blive sendt.

Et forældrekontrolprogram af høj kvalitet giver dig magt sammen med gennemsigtighed, hvilket gør det nemt at indstille begrænsninger for hver bruger. Det betyder dog, at du skal være omhyggelig med at logge af din egen profil, når du er færdig med computeren; ellers saboterer du dine egne tiltag.

Antivirusbeskyttelse er lige så afgørende for din families onlinesikkerhed. Hjemmesider, der ser legitime ud, kan i virkeligheden indeholde ondsindet kode. Alternativt kan de omdirigere dit barn til en falsk hjemmeside, der ser ud som den samme, men som faktisk indeholder en keylogger eller computervirus.

For at sikre, at dit barns personlige oplysninger ikke indsamles uden dit vidende, skal du oprette en regelmæssig tidsplan for automatisk viruskontrol og også køre en dyb systemscanning hver måned for at sikre, at du ikke har nogen uønskede besøgende på din harddisk.

Giv dine børn tillid og respekt.

Børn skal have plads til at lære og vokse af deres egne valg. Undertrykkende indholdskontrol vil ikke hjælpe dem med at opnå det. Det gør dem blot mere oprørske.

I sidste ende står forældrene over for en krig på to fronter:

 1. Begrænsning af upassende internetadgang.
 2. Anerkende deres barns spirende uafhængighed.

For at undgå en tabt kamp er det vigtigt at respektere de tekniske aspekter af onlinekontrol og børns evne til at modvirke dårlige sikkerhedsforanstaltninger.

Børn er født ind i en verden af tablets og smartphones og har en iboende fortrolighed med internettet, som mange voksne ikke har. Denne tryghed fører dog ofte til blindhed over for potentielle risici.

Det vigtigste for forældre er, at brug af online sikkerhedskontrol skal gå hånd i hånd med respekt for dit barn. Børns sikkerhed online starter med tilpasningsdygtig, kraftfuld forældrekontrol og understøttes af en ordentlig virusbeskyttelsessoftware. Men det fungerer bedst, når det kombineres med en sund dosis respekt og frihed for deres internetkyndige børn. Med de rigtige værktøjer og den rigtige indstilling kan forældre hjælpe med at gøre deres børns onlinetid mindre bekymrende.

Sådan vælger du den bedste sikkerhedssoftware til din husstand.

Ved vurdering af programmer til forældrekontrol for din familie, er det vigtigt at sikre, at softwaren yder omfattende beskyttelse mod trusler fra internettet.

Forældrekontrol er kun en del af at beskytte din familie mod farerne på internettet. Online sikkerhed for børn betyder:

 • Beskyt dine børn mod anstødeligt materiale.
 • Beskyttelse af dine enheder mod virus eller malware, spam og mobile trusler.

Din sikkerhedspakke skal dække hver af disse baser for at få et stærkt sikkerhedsnet.

Heldigvis giver mange internetsikkerhedsløsninger holistisk beskyttelse fra en central hub til at bekæmpe alle onlinetrusler.

Markedet er fyldt med sikkerhedssoftware, så at vælge den rigtige kan virke som en overvældende proces. Heldigvis kan du teste produkter ved at bruge en gratis prøveversion af internetsikkerhedssoftware. Med en prøveversion kan du danne dig et indtryk af softwaren og sikre, at den er et godt valg til din familie.

Hvad dine børn skal vide om sikkerhed på internettet

https://www.kaspersky.com/content/en-global/images/repository/isc/2017-images/hardware-and-software-safety-img-14.jpg

At lære dine børn om risikoen ved onlineaktivitet kan være endnu et vigtigt skridt til at holde deres oplevelse sikker, sjov og tryg. Men det kan være en udfordring at holde børnene sikre på internettets legeplads. Når alt kommer til alt, er der ingen lærere til at holde øje med dem og du kan bestemt ikke overvåge dem hvert minut.

Så hvordan beskytter du dine børn på internettet? Lad os se på, hvordan du kan beskytte dig mod de daglige farer, dine børn kan blive udsat for.

1. Tal ikke med fremmede.

Uanset om de spiller onlinespil med venner eller deltager i samtaler på sociale medier, kommer børn i kontakt med fremmede hver dag.

Men online kommentartråde, chatrum og private beskeder indeholder også cyberkriminelle. De gemmer sig bag avatarer for at narre børn til at udlevere personlige oplysninger. Disse oplysninger kan derefter bruges til at stjæle din identitet og dine penge. Dette phishing-svindelnumre er især almindelige, når de er rettet mod sårbare mennesker som børn og ældre.

Hvad dine børn skal vide: Dine børn skal vide, at folk sandsynligvis ikke er dem, de giver sig ud for at være online. Selv om nogen ser ud, lyder eller opfører sig som en på deres egen alder, kan de blive narret. Vær altid forsigtig, og giv aldrig nogen personlige oplysninger, selv ikke til "kendte" venner. Det kan være alt fra alder og bopæl til loginoplysninger på nettet, eller om dine forældre er hjemme.

Sådan kan du hjælpe dine børn: Hvis du holder dig til kendte spil eller velrenommerede sociale sites, kan det hjælpe med at beskytte dit barn. Men selv da kan det være svært at holde dit barn sikkert på internettet ved at overvåge, hvem de taler med online, og hvad de siger. Omfattende internetsikkerhedsprodukter som Kaspersky Premium kan hjælpe. Disse forhindrer dit barn i at sende oplysninger som bankkontooplysninger, navne og adresser via chatrum og instant messengers.

Og det er ikke kun cyberkriminelle, der opererer i disse chatrum. Desværre findes der mobbere på internettet, ligesom i virkeligheden.

2. Bloker og anmeld mobbere på nettet

På spillesider og sociale medier er der nogle, der logger på for at chikanere og håne andre. Disse spillere kaldes cybermobbere.

Det er svært at kontrollere og forebygge cybermobning. I de fleste onlinespil forsøger moderatorerne at udelukke dem. Men med så mange spillere kan det være svært at få alle med. Sociale medier kan være lige så vanskelige, da hver platform har forskellige retningslinjer for, hvordan man skal reagere på cybermobning. De definerer måske endda chikane anderledes end andre platforme.

Hvad dine børn skal vide: Hvis dit barn føler sig utilpas eller angrebet på grund af andres handlinger, bør det fortælle dig det. Du eller dit barn bør også dokumentere adfærden og rapportere den til støttepersonalet, hvis det er muligt. Vigtigst af alt er, at dit barn ikke bliver hængende for at blive udsat for mere misbrug. De kan blokere personen, hvis det er nødvendigt. Nogle gange kan mobning være en forlængelse af chikane i det virkelige liv, som kræver yderligere indgriben.

Sådan kan du hjælpe dine børn: Igen kan forældrekontrolfunktioner beskytte dit barn mod internetbøller på den online legeplads. De fungerer ved at overvåge, hvem dit barn snakker med online, og giver dig mulighed for at blokere uønskede kontakter. Du kan også få besked, når der anvendes bestemte ord i onlinekommunikation.

Selv med al denne beskyttelse er det stadig umuligt at overvåge dit barn 100 % af tiden. Tilsyneladende uskyldige hjemmesider kan stadig indeholde ondsindede links der kan kompromittere sikkerheden på hele dit netværk.

3. Visse links, downloads og hjemmesider kan gøre computere syge.

Cyberkriminelle ved, at børn er på udkig efter gratis software, musik og spil. De ved også, at børn er mere tilbøjelige til at stole på links og vedhæftede filer i e-mails.

Hvad dit barn skal vide: Hvis dit barn klikker på et af disse links, kan det downloade en virus, der har potentiale til ikke bare at kompromittere sikkerheden på deres pc, men på hele dit netværk. Det kan komme til det ved et uheld, f.eks. ved at klikke på en bannerreklame, hvorefter malware usynligt indlæses og derved kompromitterer dit barns sikkerhed på internettet.

Sådan kan du hjælpe dit barn: Den bedste beskyttelse er en god internetsikkerhedspakke, der blokerer usikre links og tjekker alle downloads for tegn på malware. Et komplet sikkerhedsprodukt som Kaspersky Total Security vil gøre dette for alle og alle computere eller mobile enheder i dit hus. Du kan overvåge hele netværket fra din pc og tilpasse sikkerhedsindstillingerne for hver computer.

Intet erstatter forældrevejledning, når det gælder børns sikkerhed på internettet. Bare det at tale med dine børn kan hjælpe enormt – hvor du lærer dem, at de ikke pr. automatik må klikke på "Ja"-knapper, og at de skal ignorere mobbere eller potentielle cyberkriminelle. Internetsikkerhedspakker med forældrekontrol er beregnet til at supplere dette ved at overvåge, hvad de foretager sig online.

4. Alt, hvad der deles på internettet, deles for evigt.

Intet kan nogensinde helt slettes fra internettet, selv om det aldrig har været "offentligt". Børn ved måske ikke, om det, de siger, viser eller deler på nettet, er permanent. Men du skal sørge for, at de ved, at der er mange måder, hvorpå disse oplysninger lever videre.

Internettets rammer betyder, at intet kan fjernes permanent. Der vil altid være artefakter af data tilbage, næsten som brødkrummer. Mennesker er en anden måde, hvorpå private data bliver opbevaret længere end planlagt. Hvis dit barn sender et billede, en besked eller andre data til nogen, vil den person altid have mulighed for at gemme det. Dit barns enheder kan endda blive aflyttet via spyware eller man-in-the-middle-angreb.

Hvad dit barn skal vide: Del aldrig noget online, som du ikke ville dele offentligt med alle resten af dit liv. Uanset om dit barn taler med en fremmed eller en, det kender uden for nettet, er risikoen der altid. Selv beskeder med tidsindstillet sletning i apps som Snapchat er aldrig permanent væk fra nettet.

Sådan kan du hjælpe dine børn: Sørg for, at de taler med dig, hvis der dukker noget tvivlsomt op. Bed dem om at tale med dig, hvis de vil købe en app, få en besked om en gratis giveaway eller endda få en besked, der spørger dem om detaljer fra det virkelige liv. Åben kommunikation kan være en hindring for en masse lyssky onlineadfærd over for børn.

De første skridt var at få din internetsikkerhedssoftware aktiveret. Nu, hvor du er bevidst om farerne på nettet, er du klar til at tale med dine børn om cybersikkerhed.

Sådan gør du: 6 måder at tale med dine børn om internetsikkerhed

https://www.kaspersky.com/content/en-global/images/repository/isc/2019-images/How-to-Talk-to-Your-Kids-about-Internet-Safety.jpg

I sidste ende skal du tale med dine børn om onlinetrusler på en måde, som de forstår. Internettet udgør en reel risiko for børn og teenagere, men forældre kan hjælpe dem med at træffe informerede beslutninger, der holder dem sikre online.

Her er seks måder at tale om internetsikkerhed med dine børn på.

1. Sæt de grundlæggende regler

Før du lader dine børn bruge en computer eller mobilenhed, bør du have en alderssvarende diskussion med dem om, hvad de må og ikke må gøre.

Start med at sætte grænser for onlinetiden. Når deres tid online ikke går med tomgang, er der mindre risiko for, at de bevæger sig ind på uønskede dele af nettet.

Bed dine børn om at tale med dig, før de deler oplysninger som deres navn eller adresse eller taler med nogen, de møder online. De skal med det samme kontakte dig, hvis de ser noget, der forstyrrer eller skræmmer dem.

At behandle andre online, som man selv ønsker at blive behandlet er en lige så vigtig værdi at lære dine børn. Anonymitet på nettet kan få enhver til at sige grusomme ting, de normalt ikke ville sige, det gælder også for børn. Hvis de er med til at gøre nettet til et bedre sted, bliver de gladere for det.

2. Tal om, hvordan og hvorfor du vil overvåge deres onlinebrug

Når børnene bliver ældre og deltager i sociale netværk, skal du være på forkant med hensyn til at fortælle dem om, at du overvåger deres opslag og forklare, hvorfor du gør det. Selv teenagere forstår måske ikke fuldt ud, hvad langtidseffekterne af deres opslag er, eller at internettet aldrig glemmer. De skal vide, at du bekymrer dig om dem, og at du forsøger at afværge problemer for dem.

Det kan være en hård balancegang at forsøge at beskytte dine børn, uden at de føler, at du ikke har tillid til dem. Sæt grænser, og diskuter situationer, hvor du kan blive nødt til at overskride dem.

Hvis du oplever, at din måde at overvåge på giver anledning til konflikter, skal du være åben i forhold til at prøve noget nyt. Mind dine børn om, at deres sikkerhed er det vigtigste for dig, men vær ikke bange for at give dem lidt frihed, når de bliver lidt ældre.

Software til forældrekontrol, f.eks. Kaspersky Safe Kids, tilbyder en nem løsning til at overvåge og styre dine børns onlineaktiviteter.

3. Tal om, hvad der foregår i deres liv

Åbne kommunikationslinjer er meget vigtige i forbindelse med mange aspekter af forældrerollen – og særligt i forbindelse med onlinesikkerhed. Det skyldes, at cybermobning svarer til mobning i den virkelige verden. Dette er ofte noget, som børn undlader at tale om, fordi de er bange for at få problemer eller miste deres adgang til internettet.

Gør det klart, at du er interesseret i alle områder af dine børns liv. Sørg også for, at de ved, at de altid kan komme til dig med de problemer, de har. Hav regelmæssige samtaler med dine børn, hvor du aktivt lytter til dem, så de ved, at du altid er der for dem, uanset hvad der sker.

4. Lær børnene selv at handle

Vis dine børn, at der er ting, de kan gøre for at blive proaktive online, ved at lære dem at bruge funktioner til beskyttelse af personlige oplysninger, rapportering og blokering på de websteder, de besøger.

Større børn ved muligvis mere om onlineverdenen, end du selv gør. Overvej at gøre dem til eksperter og få dem til at vise dig sikkerhedsfunktionerne på de sider, de besøger.

5. Inddrag børnene i beslutningstagningen.

Ligesom alle samtaler om opdragelse bør samtaler om onlinesikkerhed være læringsoplevelser – ikke ensidige foredrag fra din side.

Spørg, hvad de synes om det, de ser online, og om det kunne være farligt. Hvis de er uenige, skal du høre dem hvorfor – og være klar til at svare. Selv om de ikke bryder sig om regler, er børn mere tilbøjelige til at følge regler, hvis de oplever, at de selv har været med til at definere dem.

6. Glem ikke det positive

Det er vigtigt, at du ikke får det til at se ud, som om hele internettet er et skræmmende sted, der skal undgås for enhver pris.

Vær med til at definere reglerne for ansvarlig adfærd online ved at fortælle, hvordan internettet kan være en hjælp i forbindelse med lektier og dyrkning af andre interesser. Børn følger forældrenes eksempel på mange synlige og usynlige måder. At vise eksempler på, hvordan du bruger internettet ansvarligt kan være langt mere effektivt end at indføre regler og begrænsninger.

Internetsikkerhedstips til børn – vigtige råd til forældre

I dag vokser børn op i en verden, der er cybercentrisk. Det er umuligt at undgå, at børn på et tidspunkt bliver introduceret til internettet og alt det digitale. Men det er muligt at sørge for deres sikkerhed og undgå risici, samtidig med at du lærer børnene, hvordan de kan være sikre, når de er online. Det starter med den rigtige strategi, og disse tip kan hjælpe.

For at opsummere er her de mest værdifulde tips til at holde børn sikre online:

 • Tal med dine børn om de potentielle farer, de kan møde på nettet.
 • Flyt dine børns computere til et fælles familieværelse, hvis muligt.
 • Prøv at gøre computeren til en fælles familieoplevelse.
 • Opmuntr dine børn til at tale med dig om alt det, de oplever online, som gør dem oprørte eller får dem til at føle sig utilpasse.
 • Begræns indholdet der kan tilgås via computeren:
 • Mange internetsikkerhedsløsninger kan hjælpe dig med at gøre dette.

 • Internet Explorer indeholder en Content Advisor, der også kan hjælpe

 • Giv retningslinjer, der lader dit barn vide, hvad det må og ikke må på internettet. For eksempel kan dine retningslinjer fortælle dit barn, om det må:
 • Tilmeld dig sociale netværk eller andre hjemmesider

 • Foretage onlinekøb

 • Download musik, video eller programfiler

 • Bruge programmer til instant messaging

 • Besøge chatrum

 • Hvis dit barn har lov til at bruge instant messaging og/eller besøge chatrum, er det værd at forklare dem, at det er farligt at chatte med eller sende beskeder til nogen, som de ikke kender og stoler på.

 • Download og installer de seneste sikkerhedsrettelser og opdateringer til alle dine enheder, når de kommer ud. Dette omfatter dine operativsystemer, apps og anden software.
 • Installer et ordentligt antivirusprodukt der er i stand til at forsvare alle familiens computere og mobile enheder mod ondsindede programmer og hackere. Mange internetsikkerhedssoftwareprodukter kombinerer antivirusfunktioner og avancerede forældrekontrolfunktioner, der gør det lettere at beskytte dine børn, når de er online. Du bør kigge efter disse funktioner:
 • Anti-malware

 • Anti-spam-filter

 • Beskyttelse mod phishing

 • Forældrekontrol

 • Overvågning af webbrowsing i realtid

 • Mange internetsikkerhedsløsninger kan hjælpe dig med at gøre dette.
 • Internet Explorer indeholder en Content Advisor, der også kan hjælpe
 • Tilmeld dig sociale netværk eller andre hjemmesider
 • Foretage onlinekøb
 • Download musik, video eller programfiler
 • Bruge programmer til instant messaging
 • Besøge chatrum
 • Hvis dit barn har lov til at bruge instant messaging og/eller besøge chatrum, er det værd at forklare dem, at det er farligt at chatte med eller sende beskeder til nogen, som de ikke kender og stoler på.
 • Anti-malware
 • Anti-spam-filter
 • Beskyttelse mod phishing
 • Forældrekontrol
 • Overvågning af webbrowsing i realtid

Relaterede artikler:

Internetsikkerhed for børn: Tips til at holde børn sikre online

Internetsikkerhed for børn: Tips til at holde børn sikre online
Kaspersky Logo