Gå til hovedindhold

De fleste børn er vokset op med internettet og bruger de sociale medier som noget helt naturligt. En undersøgelse foretaget af Pew Research har konkluderet, at 95 % af alle teenagere har en smartphone, mens 90 % af dem har adgang til en computer eller laptop. Ifølge samme undersøgelse siger 54 % af teenagere, at de ville finde det svært ved at undlade at bruge sociale medier, mens 50 % af forældre med børn i alderen mellem 10 og 12 år siger, at deres børn har brugt sociale medier i første halvdel af 2021. (kilde: CNN)

Med så en omfattende brug af sociale medier er mange forældre med rette bekymret over disse platformes virkninger og spekulerer på, hvordan de kan beskytte deres børn. Der er mange ting, forældre kan gøre for at sikre, at deres børn bruger sociale medier på en sikker måde, herunder at have samtaler om, hvordan man opfører sig online, og ved at bruge værktøjer til børnesikring. Det er dog også vigtigt, at forældrene forstår, hvorfor deres børn bruger sociale medier, og hvorfor forældrene skal overholde deres egne regler, mens de overvåger deres børns brug.

Børn og sociale medier

Sociale medieplatforme er websteder og apps, hvor folk – inklusive børn og teenagere – kan interagere med andre – både venner og fremmede. De mest populære medieplatforme blandt nutidens teenagere er YouTube (95 %), TikTok (67 %), Instagram (62 %) og Snapchat (59 %). Andre sociale medieplatforme, som Facebook og Twitter, bruges også af teenagere, men deres popularitet er faldet de seneste år. 

Børn bruger sociale medier på mange måder, lige fra at sende beskeder til venner og "møde" nye mennesker til at dele deres daglige liv og endda lære nye ting. Sociale medier har generelt en positiv påvirkning på børn. Blandt de positive faktorer kan nævnes:

 1. Mulighed for at lære, bruge og styre teknologi fra barnsben.
 2. Udvikling af kommunikationsevner ved at holde kontakten med venner og familie.
 3. Mulighed for at følge med i aktuelle begivenheder og nyheder.
 4. Opdagelse af nye hobbyer.
 5. Tilegnelse af ny viden i samarbejde med andre.
 6. Forbedring af børns kreativitet ved at udforske ny musik, kunst og litteratur.
 7. Opbygning af selvstændighed og selvtillid.
 8. Modvægt til negative følelser som fremmedgørelse og isolation.
 9. Mulighed for at bidrage til og være aktiv i lokalsamfundet.
 10. Skabelse af kulturel bevidsthed.

Hvilke ulemper er der?

Udover de ovennævnte fordele er der også en række potentielle risici knyttet til de sociale platforme. Det er vigtigt, at forældre er klar over de udfordringer, som sociale medier også indeholder. Blandt de udfordringer, der er relateret til børns brug af sociale medier, kan der nævnes følgende:

 • Eksponering for upassende indhold.
 • Kontakt med fremmede og risikoen for at havne i farlige eller kompromitterende situationer.
 • Risiko for overvågning af børnenes placering og stalking.
 • Identitetstyveri.
 • Hacking.
 • Mangel på privatliv.
 • Cybermobning.

Hvilken virkning har de sociale medier på børn

En anden udfordring for forældre i forbindelse med sociale medier er de effekter, omfattende brug af sociale medier kan have på børn. Mere specifikt er det adfærd og vaner, der kan komme til udtryk hos børn, hvis de regler, som forældre definerer omkring brug af sociale medier, ikke overholdes. Nogle af de bekymrende adfærdsændringer, som forældre bør holde øje med hos deres børn, er:

 • Rigtig meget tid brugt foran skærmen.
 • Afhængighed af sociale medier.
 • Kun onlinevenner.
 • Depression som følge af cybermobning og/eller isolation.
 • Tilbagetrækning fra sociale relationer.
 • Irritabilitet.
 • Angst.
 • Lavt selvværd.
 • Dårlig fysisk form.
 • Distancering fra virkeligheden.
 • Tab af interesse for tidligere hobbyer.
 • Forringelse af kommunikationsevner og evnen til at begå sig blandt andre.

Skal børn have en bestemt alder for at kunne bruge sociale medier?

Mange forældre og børn, der overvejer at bruge sociale medier, vil gerne vide, hvor gammel man skal være for at begynde at bruge disse platforme. De fleste platforme, herunder Instagram og TikTok, kræver, at brugerne accepterer deres juridiske vilkår og betingelser, hvori der fremgår, at brugeren er fyldt 13 år. Men i virkeligheden begynder mange børn at bruge sociale medier, allerede før de opnår den påkrævede alder.

Når du som forælder overvejer regler for brug af sociale medier for teenagere, bør du tage hensyn til barnets modenhed og digitale færdigheder. Derfor er det vigtigt, at forældre og børn har samtaler omkring sociale medier og sammen aftaler et sæt retningslinjer for brug af disse platforme.

Regler for forældre omkring de sociale medier

Børn og sociale medier behøver ikke at være en dårlig kombination. Forældrene skal dog forsyne deres børn med et sæt regler omkring brug af sociale medier. I mange tilfælde kan det betyde, at børnene bliver præsenteret for sociale medier, og I tager en snak med dem om, hvordan disse platforme bruges, og hvilke farer og risici der er forbundet med dem, allerede før børnene opretter deres egne konti. Når I bedømmer, at tiden er inde for, at børnene kan begynde at bruge disse platforme, er det en god ide at følge nogle simple retningslinjer, for på den måde kan I komme de fleste af de dårlige ting, som sociale medier kan have på børn, i forkøbet. Her er et par ting, der er værd at bemærke:

 • Find ud, hvilke sociale medieplatforme dine børn bruger.
 • Sæt dig ind i de lovmæssige alderskrav, der findes til de sociale medieplatforme. Der findes bl.a. en forordning kaldet Children's Online Privacy Protection Act (COPPA), der fastsætter den tilladte aldersgrænse for brug af sociale medier til 13 år.
 • Stil spørgsmål, men uden at være anmassende – vis ægte interesse for, hvad børnene ser online, og hvem de kommunikerer med.
 • Når og hvis det bliver nødvendigt, kan du vælge at bruge et børnesikringsværktøj på dine børns enheder og deres konti på sociale medier.
 • Tal med dine børn om vigtigheden af at opretholde personlige venskaber og interagere socialt i det virkelige liv såvel som online.
 • Bekræft ægtheden af de personer, dine børn har kontakt med på sociale medier, og lær dine børn, hvordan de genkender falske konti.
 • Tag en snak med dine børn om, hvad der er passende at dele på sociale medier. Forklar, at når en ting først havner online, forbliver den der permanent, selvom du bagefter forsøger at få den slettet.
 • Tag en snak med dine børn om, hvordan man skal opføre sig online. Det er vigtigt for børn at forstå, hvad cybermobning er, hvordan man genkender det, og hvordan det påvirker andre.
 • Børn bør se deres forældres brug af sociale medier som en god ting, så vis et godt eksempel.
 • Lær dine børn at tage regelmæssige pauser fra skærmen og fra teknologi i det hele taget.
 • Vær opmærksom på virkningerne af sociale medier på børn. Tag en snak om mental sundhed, cybermobning, følelser af isolation og behovet for at sammenligne sig selv med andre.

Håndhævelse af regler og brug af anbefalede indstillinger for at beskytte børn og teenagere på sociale medier

Det er en god ide for forældre at bruge visse anbefalede indstillinger til deres børn på sociale medier, herunder indstillinger for privat, børnelåse og andre begrænsninger. Forældrene med børn, der bruger sociale medier, bør overveje følgende:

 • Fastsættelse af regler om, hvor i hjemmet det skulle være tilladt at bruge sociale medier.
 • Mild overvågning af børnenes onlineaktivitet ved at følge deres profiler.
 • Fastsættelse af daglige grænser for brug af sociale medier.
 • Deaktivering af GPS-indstillinger for at forhindre sporing og geotags.

Mange tips til sikkerhed på sociale medier for forældre anbefaler også at bruge de privatlivsindstillinger, der findes på de fleste sociale medieplatforme, herunder Instagram, TikTok, Snapchat og Facebook, såvel som dem på enheder som iPhones og tablets. Både forældre og børn bør læse fortrolighedspolitikken, der gælder på det pågældende sociale medie, før de opretter en konto på det, og efter oprettelsen bør de tilpasse privatlivsindstillingerne for kontoen. Dette kan f.eks. være at sikre, at brugerens fødselsdag, e-mailadresse, telefonnummer og placering ikke er offentligt tilgængelig.

Der er også mere detaljerede privatlivsindstillinger, der tillader yderligere beskyttelse, som forældre kan administrere via barnets konto til det sociale netværk. For eksempel giver Instagram deres brugere mulighed for at gøre sin konto privat, skjule kommentarer og beskeder, der indeholder bestemte ord eller sætninger, og angive, hvem der kan kommentere eller tagge på opslag. Derudover kan Facebook-brugere blandt andet vælge, hvem der kan se deres opslag, hvem der kan sende venneanmodninger til dem, og om deres profil kommer frem ved onlinesøgninger.

Regler for teenagere omkring brug af sociale medier

Det er vigtigt, at forældrene definerer et sæt regler for brug af sociale medier, som deres teenagebørn så skal følge. Inden børnene får lov til at oprette konti på sociale medier, bør deres forældre fastsætte et sæt regler og begrænsninger – og også blive enige om, hvilke konsekvenser det skal have, hvis disse regler ikke følges. Nogle sikkerhedseksperter anbefaler, at der formuleres en slags "kontrakt" mellem forældrene og deres børn, som begge parter så skriver under på. Dette skaber en følelse af tillid og ansvar, der kan hjælpe børnene med at bruge sociale medier på en fornuftig måde. Regler for teenagere omkring brug af sociale medier kan indeholde følgende punkter:

 • Det er kun tilladt at oprette en konto, hvis barnet er over det tilladte alder.
 • Barnet bør bruge et kaldenavn eller en ændret variant af sit rigtige navn.
 • Adgang til sociale medier er kun tilladt på bestemte tidspunkter af dagen og kun i fællesområder i hjemmet.
 • Det er ikke tilladt at dele sine personlige oplysninger som telefonnummer eller adresse med nogen.
 • Inden barnet offentliggør fotos af andre personer eller tagger dem på et foto, skal vedkommende spørges om lov først.
 • Barnet bør kun deltage i direkte kommunikation med personer, som barnet kender i det virkelige liv.
 • Barnet bør kun indsende indhold med geooplysninger, når barnet allerede har forladt den omtalte placering. Dette gøres af hensyn til eget privatliv og egen sikkerhed.
 • Barnet bør altid bruge adgangskoder, når det er muligt, og skifte dem ofte for at beskytte sin konto.
 • Barnet skal altid respektere andre personer og ikke deltage i cybermobning.
 • Barnet må ikke offentliggøre ting, som en fremtidig lærer, chef eller barnets bedsteforældre ikke burde se.
 • Der skal altid bruges de mest restriktive privatlivsindstillinger, der er tilgængelige på det pågældende sociale medie.
 • Barnet må ikke mødes med sine onlinebekendte personligt. Hvis dette ikke kan undgås, skal det være på et offentligt sted, og der skal være en voksen til stede.

Fordele og ulemper ved forældreovervågning af barnets brug af sociale medier

Selvom børns brug af sociale medier kan være en grund til bekymring for deres forældre, er der en række overvejelser, der skal foretages, inden forældrene begynder at overvåge deres børn online. Børn er for det meste meget imod, at deres forældre skal blande sig i deres aktiviteter på sociale medier, men en smule opsyn er alligevel på sin plads – og det er også nødvendigt. Du kan se, hvilke fordele og ulemper der er ved at overvåge dine børn på sociale medier, nedenfor.

Fordele

Nogle af grundene til, at de fleste råd til forældre om sikkerhed på sociale medier ofte anbefaler en eller anden form for overvågning, er mulighed for følgende:

 • Mulighed for at blokere børnene fra at se og dele upassende eller eksplicit indhold eller indhold, der kan være farligt, skadeligt eller have en negativ indflydelse.
 • Mulighed for at gribe ind i potentielt farlige situationer, før tingene går for vidt – det kan f.eks. være et aftalt møde med en børnelokker eller svindler, eller deltagelse i cybermobning.
 • Mulighed for at begrænse mængden af den tid, dine børn tilbringer foran skærmen.
 • Mulighed for at forhindre dine børn i at bruge for mange penge online – for eksempel til at spille på sociale medier eller købe varer, når de har set en spændende annonce.

Ulemper

Børn kan ofte være meget imod, at deres forældre blander sig i deres brug af sociale medier, især hvis der allerede eksisterer regler for teenageres brug af sociale medier. Selvom forældre er nødt til at passe på deres børn, er der også grunde til at begrænse den direkte overvågning, herunder:

 • For at forhindre børn i at føle, at de ikke har noget privatliv eller uafhængighed.
 • Børn, der er født i den digitale alder, ved, hvordan de kommer uden om forældres overvågning – f.eks. ved at oprette hemmelige konti til sociale medier.
 • Dette kan blive udnyttet af børnelokkere og svindlere til at forsøge at komme i kontakt med børnene.

Skal forældre have adgang til deres børns konti til sociale netværk?

Mange vejledninger til forældre anbefaler, at de skal have adgang til børnenes konti. Ifølge en undersøgelse fra Pew Research siger 60 % af forældrene, at de jævnligt tjekker deres teenagebørns aktiviteter på sociale medier, mens 39 % siger, at de bruger børnesikringsværktøjer til at overvåge deres børns konti. Derudover siger 35 %, at de har adgangskoden til mindst én af deres barns konti til sociale medier.

Selvom det kan være nyttigt at overvåge børnenes aktivitet, nedsætter det at have fuld adgang til et barns konto deres følelse af privatliv og uafhængighed og kan udhule tilliden mellem forældre og deres børn. I stedet kan forældre måske bede deres børn om at give dem lov til at følge dem på sociale medier eller lejlighedsvis bede om at kaste et blik på deres konti på deres enheder.

Forældre og sociale medier

Forældre har allerede meget at bekymre sig om, og sociale medier kan være et rent minefelt. Sociale medier kan have flere potentielt skadelige virkninger på børn, og derfor skal forældrene være opmærksomme på deres børns brug af disse platforme. Dette kan bl.a. gøres ved at have samtaler med børnene om de risici, der er forbundet med brug af sociale medier, korrekt brug af indstillinger for beskyttelse af personlige oplysninger og privatliv og fastsættelse af en række regler for teenageres brug af sociale medier.


Få Kaspersky Premium + 1 ÅRS GRATIS Kaspersky Safe Kids. Kaspersky Premium har fået fem AV-TEST-priser for bedste beskyttelse, bedste ydeevne, hurtigste VPN, samt bedste børnesikring til Windows og Android.

Relaterede artikler og links:

Sådan beskytter du dine børn online under corona-pandemien

Ting, som forældre bør overveje, inden de lægger billeder af deres børn online

Internetsikkerhed for børn: Sådan beskytter du dit barn mod de 7 største farer online

Relaterede produkter og tjenester:

Kaspersky Safe Kids

Kaspersky Standard

Kaspersky Plus

Kaspersky Premium

 

Beskyt dine børn på sociale medier: En vejledning til forældre

Internettet kan være et farligt sted for børn. Brug disse tips til bedre at kunne beskytte dine børn online.
Kaspersky Logo