Gå til hovedindhold

Computeren fryser – nogle gange siger man også, at den hænger eller staller – altså når den bare ikke reagerer. På grund af et eller andet problem, reagerer computerens system ikke længere, så den ikke fungerer normalt. Brugeren kan måske ikke bruge musen eller tastaturet, skifte mellem programmerne eller gemme en fil. Det er altafgørende, at brugerne løbende sikkerhedskopierer deres computere, så de, hvis de begynder at lave fejl, kan beholde de fleste af de data, der er gemt på maskinerne.

Der er flere forskellige måder, at computerne fryser på, som skyldes mange forskellige årsager. Der kan fx være problemer med hard- eller softwaren, systemet kan være overbelastet, eller der kan være malware på computeren. Fordi den slags altid kan opstå på enhver maskine, er det afgørende, at brugerne har en grundlæggende forståelse af, hvad der får computere til at fryse, hvordan de undgår, at det sker, og hvad de skal gøre, når det uundgåelige sker.

Computeren fryser: Identificer problemet

Når en bare computer, skal man allerførst identificere det, der forårsager problemet. Der er fire primære årsager til, at en computer stopper, og identifikationen hjælper ofte med at løse problemet senere. Her er de fire mest almindelige problemer:

 1. Hænger: Der beskriver, når den bærbare computer fryser, ifm. udførelsen af en meget specifik operation ellerhandling. Normalt er en genstart af systemet den eneste måde at få computeren til at fungere på.
 2. Hænger tilfældigt: Det sker, når en computer fryser tilfældigt, og ikke længere reagerer – uden nogen umiddelbar årsag. Det virker typisk at genstarte computeren.
 3. Fryser generisk : Selvom det bare er en anden form for tilfældig frysning, løser problemet ofte sig selv, uden at brugeren foretager sig noget.
 4. En enkelt app fryser: I dette tilfælde, stopper en computer, når den forsøger at bruge et bestemt program eller en særlig hjemmeside.

Hvad får computere til at fryse?

Computere er meget følsomme maskiner. Derfor kan selv den mindste fejl på hardware eller software få en bærbar computer til at fryse. Når en PC fryser, er det vigtigt at forstå, hvad der skaber fejlen. Ofte kan man finde problemet, ved at kigge på det, computeren laver, eller ved at køre nogle diagnostiske værktøjer. Her er et par ting, du kan overveje, næste gang du tænker ”Hvorfor bliver min computer ved med at fryse”?

For meget multitasking

Hver software – og noget hardware – på en computer kræver en vis systemhukommelse og nogle ressourcer for at fungere normalt. Derfor kan det, at køre for mange programmer, apps eller sider samtidigt, få den bærbare computer til at fryse.

Overophedning

Hvis en computer pludselig begynder at lave mærkelige eller højfrekvente lyde, kan den være ved at overophede. Det kan ske i varme omgivelser, på varme dage, eller hvis maskinen har kørt i længere tid. På grund af computerens meget følsomme natur, går den i en selvbeskyttende tilstand, når den overopheder, for at minimere enhver mulig skade på systemet. Her kan maskinen blive langsom eller i nogle tilfælde lukke helt ned.

Dårlige drivere

For dem, der konstant tænker på sig over, hvorfor deres computer fryser fast, kan defekte drivere være svaret. Alle computerprogrammer kræver drivere for at køre normalt. Ergo, hvis driverne bliver beskadigede eller forældede, kan programmerne ikke kommunikere effektivt med computerens hardware. Når det sker, kan programmet – og computeren – stoppe helt.

Malware

Når computeren fryser, kan det være et af de mest almindelige tegn på, at den er ramt af malware. Brugerne kan utilsigtet komme malware på deres computere, ved fx at downloade en ondsindet, vedhæftet fil eller besøge tredjepartssider og downloade upålidelige filer. Når malwaren inficerer computeren, kan det få den til at agere mærkeligt og endda stoppe helt. Den kan fx overbelaste operativsystemet, ved at åbne adskillige programmer, der kører i baggrunden og bruger computerens hukommelse.

Problemer med operativsystemet

Forældede operativsystemer kan hæmme en maskines funktionalitet og få den til at fryse hele tiden. Systemets filer kan blive beskadiget og medføre fatale fejl, som betyder, at computeren ikke fungerer normalt.

Softwareproblemer

Det er en anden almindelig grund til at computeren fryser. Gamle programmer fungerer måske ikke rigtigt godt på nyere operativsystemer. Det kan få nogle programmer til at agere mærkeligt og skabe en vis forvirring i maskinen, så den går i stå.

Hardwareproblemer

Computerhardware kan være yderst følsom og selv det mindste problem kan stoppe maskinens systemer og forårsage funktionsfejl eller få computeren til at fryse. Hardwaren kan overophede, samle støv eller endda miste formen. Enhver af de ting, kan få en bærbar computer til at opføre sig mærkeligt.

Hukommelsesproblemer

En computer bruger RAM (Random Access Memory) – som er en slags kortvarig datalagring – når den kører. RAM'en gemmes på små stykker hardware, som kaldes RAM-klodser, og når de bliver beskadigede, kan det stoppe computeren. På samme måde, kan den pågældende computer mangle tilstrækkelig processorkraft til at kunne følge med brugen, hvilket får den til at blive langsommere eller endda gå i stå hele tiden. Det kan også få de blå fejlskærme til at dukke op konstant.

Ekstern hardware

Bærbare computere fryser ofte, når man bruger eksterne enheder med dem. Således kan en ekstern mus, et tastatur eller en harddisk, der ikke kommer med den bærbare computer eller ikke er produceret af samme firma, medføre fejl på maskinen.

Defekt harddisk

Harddisken er computerens hjerte, og når den begynder at gå i stykker, ser brugerne ofte, at computeren fryser uafbrudt. Typisk laver en defekt harddisk flere kliklyde, så problemet er normalt let at identificere. Man kan også køre et diagnostisk tjek af harddisken og dermed se, om den fungerer korrekt.

Museproblemer

Hvis computerens pil fryser fast, kan det være et museproblem. Mus kan fx have en defekt ledning, et stik, der er faldet ud eller måske bare trænge til et nyt batteri.

Minimer faren for at computeren fryser

Selvom alle computerbrugere af og til oplever, at computeren fryser, er der flere måder at minimere det på. Her er nogle tips, der sikrer, at din computer kører så godt som muligt:

 1. Prøv at bruge så få programmer som muligt samtidigt
 2. Installer kun de mest nødvendige apps og programmer
 3. Lad være med at downloade noget, medmindre du, eller hjemmesiden, bruger en pålidelig cybersikkerheds-løsning.
 4. Kør løbende malwarescannere for at eliminere den slags fra computeren
 5. Sørg for, at computeren har tilstrækkelig med hukommelse til dine behov
 6. Lad luften cirkulere om computeren, eller brug en bærbar køler, hvis du bruger en bærbar computer
 7. Sørg for, at alle softwaredriverne er opdaterede
 8. Sørg for, at computeren kører det nyeste operativsystem
 9. Sørg for, at den eksterne hardware er kompatibel med computeren
 10. Undgå at gemme for mange programmer, dokumenter, billeder eller for megen musik på computeren – fjern løbende alt det, der ikke skal være på maskinen

Sådan undgår du, at computeren fryser

Alle, der bruger computere, vil uundgåeligt opleve, at deres computer fryser en dag. Det er altid vigtigt at huske, at der findes en løsning, når det sker. Faktisk forekommer der meget få tilfælde, hvor en ”frosset” computer ikke kan diagnosticeres og den kan køre igen. Så næste gang det sker, så prøv nogle af disse ting, der kan få maskinen til at køre godt igen, i stedet for bare at spørge dig selv ”Hvorfor fryser min PC nu”:

 • Tjek dens Task Manager: Når en computer stopper, kan det være en bestemt hjemmeside, der forårsager fejlen. Man kan ofte finde løsningen på problemet i internetbrowserens Task Manager – også altså ikke operativsystemets Task Manager. Selvom sidstnævnte godt kan pege på et problem med browseren, giver førstnævnte en bedre forståelse af de processer og sider, browseren kører, og giver en klarere indikation af, hvad der får den bærbare computer til at fryse.
 • Tjek dens Reliability Monitor: Når du har at gøre med computer, der fryser, kan dens pålidelighedsmonitor – eller aktivitetsmonitoren på en Mac – hjælpe med at løse problemet. Dette program tilbyder en visualisering af maskinens funktionalitet og angives fejllogs, opdateringer, nye applikationer og eventuelle problemer. Det kan isolere det, der udløste problemet, og angive hvordan man løser det.
 • Opdater driverne: Når en computer fryser, og man ved, at et bestemt program eller en særlig app skabte problemet, kan man prøve at opdatere softwaren og driveren for at løse problemet.
 • Tjek RAM'en: Problemer med RAM’en kan stoppe computeren. Man kan tjekke og løse problemet, ved at køre maskinens hukommelsesdiagnosticering, som advarer om eventuelle problemer.
 • Tjek harddisken: Brug et gratis værktøj til at tjekke, om din harddisk fungerer normalt. Hvis der er selv den mindste antydning af et problem, bør man skifte harddisken forhindre computeren i at fryse uden videre.
 • Forstå Blue Screen of Death: Hvis en PC fryser og viser ”Blue Screen of Death”, er det vigtigt at undersøge sagen grundigt. Der bør være en QR-kode og ”Stopkode” på skærmen, der fortæller lidt mere. Det er også tilrådeligt at bruge et gratis værktøj, der læser koden og viser den i et nemmere format, så man kan løse problemet.
 • Træk vejret: Ligesom mennesker, kan computere blive overbelastede og få brug for et øjeblik til komme oven på igen. Det kan være nyttigt at give maskinen et minut, til at arbejde sig igennem dens komplicerede opgaver. Ofte, kører computerens videre af sig selv, efter nogle sekunder, når den har gennemgået en særlig intensiv proces.
 • Genstart computeren: Nogle gange kan en frosset bærbar komme videre med en simpel genstart. Sluk maskinen helt, vent et par minutter, og lad den så gennemgå hele genstartens proces.
 • Luk resourcekrævende programmer og apps: Nogle programmer bruger mere RAM end andre, hvilket kan få den bærbare til at fryse. Hvis computeren ser ud til at gå i stå, når den bruger et bestemt program, kan Windows Task Manager eller MAC Force Quit vise hvad det er, der ikke reagerer. Afslut programmet og prøv at genstarte det. Hvis det ikke virker, skal du måske slette og geninstallere programmet.
 • Kig efter malware: Et svar på, hvorfor din computer fryser, kan være malware. Start med at køre end malwarescanner for at se om der er malware på computeren. Hvis den viser, at det er tilfældet, kan værktøjet også fjerne det og løse problemet.

Fakta, når computeren fryser

Uanset hvor godt computeren vedligeholdes, fryser alle systemer før eller siden. Der er mange grunde til, at en bærbar computer fryser, som fx uopdaget malware, inkompatibel eller forkert konfigureret hardware, utilstrækkelig hukommelse og overophedning.

Når en computer fryser, er det vigtigste at diagnosticere problemet. Når først problemet er isoleret, ved man også mere om de ting, der skal gøres for at løse problemet. Brugere kan også gøre sig, for at minimere faren for at computeren fryser, som fx at sikre sig, at al software og driverne er opdaterede, kun bruge nogle få programmer og regelmæssigt køre malwarescannere.

Kaspersky Endpoint Security modtog tre AV-testpriser for den bedste ydeevne, beskyttelse og brugbarhed for et endpointsikkerhedsprodukt til virksomheder i 2021. I alle tests, viste Kaspersky Endpoint Security fremragende ydeevne, beskyttelse og brugbarhed for virksomheder.

Relaterede artikler og links:

Sådan sletter du cache og cookies i flere browsere

Sådan sænker man ping og optimerer spillenes ydelse

Computerbeskyttelse versus computerydeevne

Sådan øger du hastigheden på din bærbare computer eller PC

Relaterede produkter og tjenester:

Kaspersky Home Security

Kaspersky Endpoint Security Cloud

Hvorforfryser min computer hele tiden?

Det kan være frustrerende, når computeren fryser. Se mere om, hvorfor computere fryser fast, og hvordan du løser de eventuelle problemer, der måtte opstå.
Kaspersky Logo