Gå til hovedindhold

Alle gamere ønsker den bedst mulige spiloplevelse, og alle hader ”lag”. Oversigten viser, hvordan man kan forbedre spillets ydeevne ved at sænke ping og øge FPS.

Hvad er ping?

Hvad betyder ping? I spil på nettet, angiver ping til den tid, det tager for dataene at rejse fra computeren til en server (eller en anden spillers computer) og tilbage computeren igen. Målingen kaldes latency – eller ”lag” – mellem computeren og dens server. Ping måles i millisekunder (ms).

Ping hjælper spillerne med at forstå, hvor hurtigt deres computer kommunikerer med en spilserver eller en anden spiller på nettet. En ping-test kan hjælpe en spiller med at se, om han eller hun oplever et fald i reaktionstiden, mens der spilles. Begreberne ”lav ping” eller ”høj ping” bruges i forbindelse med pinghastigheden. Generelt foretrækker man en lav ping, især i de spil, hvor timing og placering er vigtigt. Spillere med høj ping oplever måske forsinkelser, som kan påvirke spillets resultat. Mange spil på nettet viser pingtiden, samt pings fra andre spillere eller servere.

Udtrykket ”ping” går tilbage til 2. Verdenskrig, hvor man brugte ordet om det signal, som ubådene udsendte for at måle afstanden til andre fartøjer på eller i havet.

Hvad er en god ping-hastighed?

Fordi ping er direkte forbundet med spillenes ydelse, er det vigtigt at forstå, hvad der giver en god pinghastighed, når man spiller.

Generelt, er en acceptabel ping på 40 ms–60 ms eller derunder. En hastighed på over 100 ms viser en mærkbar forsinkelse, og over 170 ms, afviser visse spil ligefrem forbindelsen fuldstændigt. Mindre end 20 ms er ideelt til spil, med klare billeder, hurtige handlinger og ingen forsinkelser, når man spiller. Tænk på, at hver yderligere 50 ms kan udgøre en negativ forskel.

Ping-kravene varierer dog fra spil til spil, så det afhænger af de spil, man spiller. Som fx:

 • First-person-shooters (FPS) og bilspil: Fordi timingen er afgørende, hjælper en ping, på mindre end 50 ms, spilleren med at være konkurrencedygtig, mod de andre.
 • Massively multiplayer online (MMO) spil: I MMO-spil, kan ping godt være højere, uden at spillet bliver umuligt at spille. Nogle spil kan endda spilles med 250 ms eller mere. Men når det gælder ”real-time player vs. player” (PvP), bør man have en ping, på mindre end 150 ms.
 • Real-time strategispil (RTS): selvom kan man spille RTS-spil med lidt under 200 ms, anses mindre end 150 ms at være ideelt.

Sådan tester man ping

Hvis du tænker ”hvad er min ping?” – kan du teste den på to måder:

En ping-test i spillet:

De fleste spil på nettet måler pingen direkte i spillet. Gå til spillets indstillinger og se efter noget i retning af ”vis præstationsstatistikker” eller ”vis netværksindstillinger” (ordlyden kan variere fra spil til spil). En ping-test i spillet angiver det mest nøjagtige mål for netværkets ydeevne i det specifikke spil, med den server, der spilles på.

Pingtest på nettet:

Man kan også tjekke sin ping på nettet, ved at bruge en af nettets mange ping-testsider. De finder servere, som er tæt på brugeren, og oplyser den gennemsnitlige ping, man kan forvente, når man spiller på nettet.

Hvorfor er min ping så høj?

Der kan være flere forskellige grunde til, at din ping er høj. Det gælder fx:

 • Routeren, hvor opdateret den er, hvor den er placeret, og om firmwaren er opdateret.
 • Hvilken slags computer, der spilles på, om den er optimeret til spil, om den er opdateret, eller skal renses.
 • Caches på modemmet eller routeren.
 • Om der kører applikationer eller programmer i baggrunden, på enheden.
 • Om der sker automatiske opdateringer, mens der spilles.
 • Antallet af aktive enheder, som er forbundet til routeren.
 • Spillets indstillinger og måden, de er optimeret på.

Sådan reducerer man ping

Her er nogle gode tip, der fortæller, hvordan man forbedrer ping’en og spiloplevelsen:

 • Luk de programmer eller processer, der kører i baggrunden. Nogle af applikationerne bruger hukommelse eller starter processer, der benytter internettet – og sænker spillets ydelse.
 • Sluk for opdateringerne. Sæt opdateringerne til at køre, mens computeren ikke er i brug. Opdateringer, der kører, mens man spiller, konkurrerer om båndbredden eller downloader filer på ubelejlige tidspunkter.
 • Tjek, om andre i hjemmet bruger en båndbreddekrævende tjeneste, mens de fx downloader store filer. Jo flere enheder, der er tilsluttet og bruger internetforbindelsen, jo højere ping får man.
 • Tjek ledningerne mellem routeren og indgangen. Sørg for, at stikkene sidder rigtigt og er helt i – de kan løsne sig lidt med tiden, og skal måske strammes efter.
 • Overvej at flytte enheden tættere på routeren eller at sætte computeren eller konsollen direkte til routeren, med et Ethernet-kabel. Trådløse forbindelser taber nogle gange noget, enten pga. krypteringsteknologien eller fordi de servicerer flere enheder på én gang. Man opnår en stærkere og hurtigere forbindelse ved at bruge et ethernet-kabel.
 • Slet routerens cache. En fuld internetcache gør enhederne langsommere. Udfør en komplet nulstilling af routeren, som rydder alle cookies og giver enheden en frisk start.
 • Placer routeren, så den står frit. Vægge og genstande blokerer ofte trådløse internetforbindelser. Tjek, om routeren står frit, og om den er konfigureret korrekt.
 • Opdater routerens firmware. Enheder bliver ofte langsommere, når de mangler software- eller sikkerhedsopdateringer. Det samme gælder routerne, så man bør altid holde dens firmware opdateret. 
 • Sluk routeren, og tænd den igen. Tag strømkablet ud af routeren, og vent et minut, før det sættes i igen. Hvis man bruger separat router og modem, skal man huske at slukke for begge dele, ikke bare routeren.
 • Overvej at købe en ny router. Hvis man bruger internetudbyderens standardrouter, får man måske ikke det bedste ud af forbindelsen. En bedre router giver typisk også en hurtigere forbindelse og bedre Wi-Fi-dækning. Læs vores vejledning til opsætningen af hjemmets netværk her.
 • Overvej et internetabonnement med større båndbredde. Hvis man har prøvet alt ovenstående og stadig er utilfreds med ping’en, bør man kontakte internetudbyderen. Udbyderen kan typisk finde og rette eventuelle problemer udefra, hvilket bør forbedre hastigheden. Hvis der ikke er nogen fejl på forbindelsen, er det måske på tide at skifte udbyder. En internetabonnement med større båndbredde er måske det bedste, man kan gøre for at forbedre spillets ydelse.

Uanset hvilket spil, man foretrækker, reducerer forbedringerne ping’en og får spillet til at køre hurtigere.

Hvad er ping?

Hvad er FPS?

Ud over ping’en, er FPS en anden kritisk parameter ifm. onlinespil. I en spilsammenhæng, refererer FPS til first-person shooter-spil. Det kan dog også stå for ”frames per second”, som angiver til hvor mange frames (dvs. billeder) dit grafikkort kan gengive pr. sekund, eller hvor mange frames, at skærmen viser hvert sekund. Jo højere FPS, jo glattere og mere responsivt kører spillet. En lav FPS får det til at se ud som om spillet hakker, hvilket gør det sværere og knap så behageligt at spille.

Hvilken FPS anses så for at være ideel til spil?

30 FPS: Betragtes som minimum for, at et spil kan spilles. Det er den mest almindelige billedhastighed eller frame rate, der ses i konsolspil og på billigere PC’er. De fleste spillere bemærker sjældent, at noget hakker, før FPS falder til 20 FPS eller mindre.

60 FPS: Betragtes som den ideelle billedhastighed. En rimelig gamer-PC bør nå 60 FPS i de fleste spil, selvom nogle kan kræve særlige indstillinger. 60 FPS er også den billedhastighed, der vises på helt almindelige skærme og fjernsyn.

120 FPS: Kan kun opnås på avancerede gaming-pc’er, som er forbundet til skærme med en opdateringshastighed på 144 Hz. På grund af hardwarekravene og de dermed forbundne omkostninger, er det typisk kun de mest entusiastiske spillere, der bruger den.

240 FPS: Den højeste billedhastighed, man kan opnå. Det ses på skærme med en opdateringshastighed på 240 Hz. De store hardwareomkostninger betyder, at 240 FPS nærmest kun bruges af få gaming-entusiaster.

Mange spil viser billedhastigheden på skærmen, mens man spiller. Man aktiverer funktionen via videoindstillingerne i spillets opsætnings- eller indstillingsmenu. 

Det er ikke muligt at fastholde en fuldstændig stabil billedhastighed, da den altid svinger noget, uanset hvor stærkt et system, man bruger, eller hvor godt optimeret, spillene er. Men jo højere billedhastigheden er, des mindre mærker man udsvingene.

De mest almindelige grunde til en lav FPS er:

 • Forældede drivere
 • Gamle eller langsomme grafikkort
 • Andre programmer, der kører på computeren
 • Spillets indstillingerne er sat for højt
 • Man bruger en højere opløsning end nødvendigt

Sådan øger man FPS

Hvis du tænker på, hvordan man øger FPS’en på en PC eller bærbar computer, kan du prøve det her:

Aktiver spiltilstanden i Windows 10:

 • Klik på knappen ”Søg”, og klik på ”Indstillinger”.
 • I indstillingsvinduets søgefelt, skriver du ”spil” og vælge ”Spiltilstand indstillinger” i søgeresultaterne.
 • Hvis det ikke allerede er tændt, aktiverer du spiltilstanden ved at rykke knappen til højre. Du skal muligvis genstarte PC’en, for at indstillingerne træder i kraft.

Sørg for, at du har installeret den nyeste videodriver:

Når computerens systemopdateringer og enhedsdrivere er opdaterede, optimerer det PC’en til spil.

Kig efter Windows-opdateringer: 

 • Klik på Start-knappen og vælg ”Indstillinger”
 • Skriv ”Opdateringer” og vælg ”Søg efter opdateringer” i søgeresultaterne
 • Brug Windows opdateringsvindue til at sikre, at de seneste opdateringer er installeret 

Opdater grafikkortets drivere: 

 • Det bør ske automatisk, når man kigger efter Windows-opdateringer. Men der kan også være nyere opdateringer, der venter til grafikkortet
 • Hvis man bruger Nvidia GeForce Experience, skal man starte appen og klikke på ”Drivere” øverst i vinduet
 • Klik på ”Søg efter opdateringer” for at se, om der er nye, som skal installeres

Optimer spillets indstillinger:

 • Alle spil er forskellige, men hvis billedhastigheden er for lav, kan man altid tjekke spillets indstillinger og sænke billedkvaliteten
 • Der kan være nok at flytte en enkelt knap og ændre billedkvaliteten fra ”høj” til ”medium” – eller justere de individuelle indstillinger for synsafstand, skygger, tekstureffekter osv.

Sænk skærmopløsningen:

 • Man kan også prøve at sænke skærmopløsningen, som ofte er en separat indstilling ift. videokvaliteten
 • Gå til PC’ens indstillinger, vælg ”System” og ”Avancerede skærmindstillinger” – vælg så en indstilling med lavere opløsning i menuen, under opløsning

Opgrader grafikkortet:

 • Måske kan man ikke opgradere grafikkortet, hvis man spiller på en bærbar computer (selvom der findes undtagelser)
 • Hvis man bruger en stationær PC, kan man skift grafikkortet til et hurtigere, der øger billedhastigheden og optimerer spillenes ydelse

Når man sænker sin ping og øger sin FPS, får man typisk en glat og god spiloplevelse.

Anbefalede produkter

Kaspersky beskytter mod alle de større trusler på nettet, inklusive malware, spyware og trojanere. Hver løsning inkluderer en række forskellige værktøjer, der klarer enhver gamers behov. Se, hvordan Kaspersky hjælper med at holde dig i toppen af ligaen og foran cybersvindlerne:

Kaspersky Security Cloud

Kaspersky Total Security

Kaspersky VPN Secure Connection

Relaterede artikler:

Sådan sænker man ping og optimerer spillenes ydelse

Se hvordan man sænker ping, og hvordan man øger FPS, så spillene kører hurtigere. Læs, hvordan man gør PC’en hurtigere at spille på, og hvordan man forbedrer spillenes ydelse.
Kaspersky Logo