Gå til hovedindhold

Tjek din lomme. Der er en god sandsynlighed for, at du har et af to operativsystemer (OS) på din smartphone: Android eller iOS, som kører iPhones. Brugere af disse to typer telefoner debatterer ofte, hvad der er bedst. Nogle foretrækker design og brugervenlighed, mens andre fokuserer på omkostninger og sikkerhed.

Samlet set køber og bruger mange flere mennesker Android-telefoner: 74 % af markedet har dette OS på enheder ifølge Forrester Research. Apple-telefoner udgør ca. 21 % af markedet, og Windows Phone sakker langt bagud med 4 procent, afslører Forrester Research.

Mens det er vigtigt at afveje, hvad der er vigtigt for dig, så er der én ting, du ikke kan komme uden om: hackere er langt mere tilbøjelige til at gå efter enheder, der kører med Android. Hvorfor det? Lad os dykke dybere ned i de mere almindelige trusler, og hvad du kan gøre for at beskytte din enhed og dine data.

Open source-software

Den største forskel mellem Android OS og Apples iOS er, at Android er et open source-system. Koden kaldes endda "Android Open Source Project" eller AOSP. Det betyder, at udviklere af apps til Android-telefoner kan tage kildekoden og skabe deres eget OS med det.

Dette gør Android-enheder lettere at "roote", hvilket går ud på at fjerne producentens softwarebegrænsninger og installere uautoriserede programmer. Det betyder også, at der er en større chance for, at der vil være sårbarheder i koden på telefonen.

Det faktum, at disse sårbarheder er til stede, forstærkes af, at så mange flere mennesker har Android-telefoner. Når noget går galt, påvirkes langt flere personer. Det er noget, der lægges mærke til med udbredte hacks, der omtales i nyhederne.

Flere muligheder betyder mere malware

For hackere giver det mening at skrive hackingkoden for et system, der ikke kun er lettere at hacke, men også mere udbredt. På den måde er der en meget bredere base af brugeroplysninger, der kan stjæles. Generelt er det meste mobilmalware rettet mod Android-enheder på grund af dets popularitet.

Der er næsten ikke skrevet malware til lukkede systemer som iOS, Windows Mobile og det gammeldags Blackberry. Selvom det er nemmere at bryde ind i en iOS-enhed, er Android-enheder mere interessante for hackere med hensyn til at stjæle personlige oplysninger, fordi det er så udbredt.

Opdateringer er afgørende

Endnu en realitet for Android-brugere er, at de generelt er tilbøjelige til ikke at opdatere deres telefoner til den nyeste OS, bemærker How To Geek. Android 9 OS, også kaldet Pie, blev udgivet i august 2018. I slutningen af 2018 havde den en ibrugtagningsrate på mindre end 0,2 %. Det gør Android-brugere så meget mere sårbare. Det kompliceres yderligere af, at mobiltelefonproducenter og netværksudbydere kan tilpasse OS'et. Disse enheder frigiver muligvis ikke opdateringer helt så rettidigt, som Google gør.

Android-malware tegnede sig for den største andel af alle mobiltrusler i 2018. For at bekæmpe dette problem er Google begyndt at kræve, at smartphoneproducenter udbedrer sårbarheder over for malware i software inden for 90 dage, efter de bliver opdaget. Regelmæssig download af disse opdateringer til Android-smartphones er en vigtig måde at forebygge cyberangreb på.

For at være på forkant med udviklingen af hackere skal du altid opdatere til den nyeste version af dit OS, så hurtigt du kan. Denne enkle proces kan stoppe hele serier af malware i at vinde slaget om dine data.

Invester i beskyttelse

Sammen med jævnlig opdatering bør du overveje at investere i andre teknologier, der hjælper med at beskytte dine private og personlige data. Virtuelle private netværk (VPN) er en god måde at sikre dine mobilenheder. Med en sikker VPN-forbindelse installeret kan du sende bankoplysninger, kreditkortoplysninger og andre personlige oplysninger over ikke-sikrede internetservere med færre bekymringer. Læs mere om, hvad VPN er, og hvorfor du har brug for et VPN, her.

Virksomheder, hvis medarbejdere bruger deres egne enheder eller arbejder med virksomhedens smartphones, ønsker sig måske et stærkere sikkerhedsprogram. Der er mange muligheder at overveje. Uanset hvad du vælger, skal du oprette din plan i god tid, før der opstår et problem.


Android vs. iOS: hvad er sikrest?

Android versus iOS: Hvilket af disse systemer er mest sikkert i forhold til mobilmalware? Hvis Android er mere sårbart, så find ud af, hvorfor, og hvordan du kan forblive beskyttet.
Kaspersky Logo