Gå til hovedindhold

Et PUP er et potentielt uønsket program, der ofte installeres, når der installeres anden software på computeren. Et PUP fungerer som et marketingværktøj og ændrer ofte browserindstillinger eller viser uønskede annoncer. Den mest almindelige form for PUP er adware. PUP står for "potentielt uønsket program".

I modsætning til trojanere, orme, Emotet, spyware eller ransomware downloades softwaren ikke på din computer via sikkerhedshuller eller hackerangreb. Installationen finder normalt sted med brugerens samtykke. De fleste PUP'er giver ikke brugeren nogen merværdi. Kun et lille antal partnerprogrammer, der installeres sammen med andre programmer, anvendes rent faktisk af brugeren.

Sådan downloades PUP'er på din pc

Selvom selve PUP'erne normalt er harmløse, kan de stadig begrænse brugen af computeren, reducere dens hastighed og være til gene for brugeren. Derfor skal du altid være opmærksom på, hvilke programmer der eventuelt downloades sammen med software, du installerer på computeren. Hvis du klikker dig hurtigt gennem en installation, kan du nemt komme til at overse de oplysninger, der er skrevet med småt, og acceptere download af yderligere programmer.

Ofte forhindrer ikke engang antivirussoftware, at et PUP installeres, fordi et PUP rent teknisk ikke er et ondsindet program. Det er ikke malware, fordi PUP'et ikke er beregnet til at beskadige computeren. Det betyder, at et PUP ikke er lige så farligt som en virus eller en trojaner, men du skal stadig være opmærksom på, at du ikke uforvarende kommer til at installere PUP'er. Hvorfor? Nedenfor kan du se et par eksempler på, hvordan PUP'er påvirker din computer.

 • PUP'er sænker computerens hastighed, fordi de er meget hukommelseskrævende.
 • De viser mange annoncer.
 • PUP'er føjer hukommelseskrævende værktøjslinjer til browseren.
 • PUP'er indsamler personlige oplysninger.

De mest populære PUP'er

Den mest almindelige form for PUP er annonceringssoftware – den såkaldte adware. Det mest velkendte eksempel er værktøjslinjer – også kaldet knaplinjer. De fleste brugere har sandsynligvis på et eller andet tidspunkt installeret en værktøjslinje i deres browser. De fleste gange er det noget, brugerne uforvarende kommer til, for de har sjældent brug for værktøjslinjerne. De ender næsten altid på en pc i forbindelse med installation af anden gratis software.

Ud over værktøjslinjerne er der andre typer PUP'er, der kan være nyttige. De fleste af dem er programmer, der udfører en systemscanning. Under scanningen registrerer de små fejl i systemet og frigiver midlertidige filer, der skal slettes. For at udføre den egentlige optimering skal brugeren imidlertid normalt først opgradere til et betalt produkt.

Denne praksis er ikke ulovlig, men den er diskutabel og frem for alt irriterende. Hvis du ikke vil bruge den betalte version af produktet, kan du lige så godt afinstallere værktøjet med det samme, da du ikke har nogen gavn af det.

Hvordan genkender jeg PUP'er?

For at registrere et PUP, skal du først kategorisere disse uønskede programmer. Når sikkerhedsingeniører skal finde ud af, om et program er et PUP, kigger de på lister over uønskede funktionsmåder. Hvis en eller flere af disse funktionsmåder findes i programmerne, klassificeres de som PUP'er.

PUP-kriterierne omfatter webovertrædelser, for eksempel ændrede søgeresultater, downloadovertrædelser og oprettelse af bogmærker samt uønskede annoncer, for eksempel i form af uvedkommende pop op-vinduer. Der er også nogle PUP-kriterier ved installation af software, for eksempel forhåndsudfyldte afkrydsningsfelter eller anbefalinger om at vælge et stort antal yderligere indstillinger.

PUP: Sådan beskytter du dig selv mod et potentielt uønsket program

 • Vær forsigtig, når du installerer et program: Som tidligere nævnt, downloades potentielt uønskede programmer ofte på computeren, uden at du lægger mærke til det. Hvis du installerer gratis software, omfatter det normalt download af partnerprogrammer, der bruges til at finansiere softwaren. For at undgå at installere PUP'er skal du altid være forsigtig, når du installerer gratis software. Læs oplysningerne i alle dialogbokse omhyggeligt. Ud over at beskytte dig mod PUP'er, sikrer dette trin også, at malware ikke finder vej til computeren.
 • "Avanceret installation": Når du har downloadet softwaren, får du ofte mulighed for en "hurtig installation" eller en "avanceret installation". Den sidste mulighed betyder ikke, at du skal have et stort kendskab til computere og teknologi, men er blot et marketingtrick. Vælg "Avanceret installation", og fjern altid markeringen af yderligere software under installation. På den måde løber du ikke nogen risiko for uforvarende at installere yderligere PUP'er.
 • Hav kun tillid til originalen: Som en yderligere sikkerhedsforanstaltning bør du altid downloade software fra den originale producent og ikke fra freeware- eller downloadportaler.
 • Sund skepsis: Mange PUP'er lover at optimere dit system eller hævder at øge internethastigheden betydeligt. Du bør altid udvise en sund skepsis over for disse løfter. Hvis du er usikker, kan yderligere research på internettet give dig de oplysninger, du mangler.
 • Bliv i stand til at genkende mørke mønstre: "Mørke mønstre" er brugergrænseflader, der bevidst er konfigureret til at narre brugerne. De er designet til at narre brugerne til at udføre handlinger, de sandsynligvis ikke ville have udført af sig selv. Det kan for eksempel være et nyhedsbrev, hvor det er svært at finde knappen Afmeld eller et websted, hvor kontaktoplysningerne er svære at finde. Nedenfor ses et par eksempler mere på mørke mønstre:
 • Uofficielle "stempler" som indikatorer for troværdighed
 • Forhåndsudfyldte afkrydsningsfelter
 • Fremhævelse af en ønsket fremgangsmåde (knappen "Spring over" er nedtonet, mens knappen "Fortsæt" er fremhævet)
 • Yderligere sikkerhedsforanstaltninger: Ud over at kontrollere softwaredownloads omhyggeligt, bør du gøre brug af yderligere sikkerhedsprogrammer. Det kan for eksempel være en pop op- eller annonceblokker, et antispyware-program eller anti-malware-software.

Fjernelse af et PUP fra din pc: Vejledning

Potentielt uønskede programmer installeres normalt utilsigtet som et partnerprogram. Men eftersom PUP'er ikke er sejlivede vira, er det forholdsvis nemt at afinstallere dem, selvom det kan tage lidt tid. Du kan normalt selv forholdsvist nemt afinstallere PUP'er.

Fjernelse af PUP'er på en Windows-pc

På Windows 10-pc'er: Åbn Kontrolpanel, vælg tandhjulsikonet, og vælg derefter kategorien Apps. Du får nu vist en liste over alle installerede programmer. Vælg det program, du vil afinstallere, og klik derefter på knappen Fjern. Følg afinstallationsvejledningen for at fjerne softwaren fuldstændigt fra computeren.

Fjernelse af PUP'er på en Mac eller MacBook

På Apple-pc'er er afinstallationsprocessen en smule anderledes. Hvis du vil fjerne software, der ikke blev installeret via Mac App Store, skal du åbne Finder og vælge navnet på din MacBook eller Mac i menuen til venstre. Derefter skal du åbne computerens interne harddisk. Den er som standard markeret Macintosh HD.

Alle installerede programmer findes i undermappen Programmer. Nu skal du blot trække det ønskede program til papirkurven i Dockog slippe det der. Det sletter den pågældende software fuldstændigt. Hvis du vil frigøre lagerpladsen, skal du klikke på papirkurven med to fingre og derefter vælge "Tøm papirkurv".

Sammenfatning af PUP'er

PUP'er (potentielt uønskede programmer) anses ikke rent teknisk for at være malware, men de kan stadig skabe problemer, hvis de inficerer din computer. PUP'er er irriterende og både tids- og hukommelseskrævende. Det store hukommelsesforbrug betyder, at de får din pc til at køre langsommere. Ekstra sikkerhedsforanstaltninger kan hjælpe med at beskytte dig mod PUP'er. Den bedste beskyttelse mod PUP'er er imidlertid at være påpasselig, når du installerer gratis software. Læs oplysningerne i installationsdialogboksen omhyggeligt, og undgå at vælge installationsmuligheden "hurtig" eller "standard". Sørg for at fjerne markeringen af yderligere afkrydsningsfelter, så du ikke uforvarende installerer unødvendige programmer.

Disse sikkerhedsløsninger beskytter dig mod trojanere og anden malware:

Kaspersky Internet Security

Kaspersky Total Security

Kaspersky Security Cloud

Interessante definitioner i andre onlineemner:

Hvad er jailbreaking?

Hvad er en IP-adresse?

Hvad er biometri?

Hvad er et PUP?

Hvad er et potentielt uønsket program (PUP), og hvordan kan jeg beskytte mig mod det? Sådan genkender du PUP'er og undgår infektion.
Kaspersky Logo