Gå til hovedindhold

Malware er en forkortelse af "malicious software" (ondsindet software) og refererer til en type computerprogram, der er beregnet til at inficere en legitim brugers computer og skade den på flere måder. Malware kan inficere computere og enheder på flere måder og findes i mange forskellige former, hvoraf nogle indeholder vira, orme, trojanere, spyware og meget mere. Det er derfor vigtigt, at alle brugere forstår, hvordan de registrerer og beskytter sig mod malware i alle dens former.

Hvad er malware? Den findes i et utal af former. Computervira er nok den mest velkendte form for malware — det kaldes de, fordi de spredes ved at lave kopier af sig selv. Orme har en tilsvarende egenskab. Andre typer malware, såsom spyware, har fået deres navn efter det, de gør: I tilfældet med spyware sender den personlige oplysninger, f.eks. kreditkortnumre.

En kriminel virksomhed

Så efter at have spurgt "Hvad er malware?", er det næste logiske spørgsmål: "Hvem laver den, og hvorfor?" De dage, hvor den meste malware blev udviklet af teenagespøgefugle, er for længst forbi. Malware udvikles i dag i vid udstrækning af og for professionelle kriminelle.

Disse kriminelle kan anvende en række avancerede taktikker. I nogle tilfælde, som på teknologiwebstedet Public CIO notes, har cyberkriminelle endda "låst" computerdata — ved at gøre oplysninger utilgængelige — og derefter krævet løsesum fra brugerne, før de kunne få deres data tilbage.

Men den overordnede risiko, som cyberkriminelle udgør for flittige computerbrugere, er at stjæle netbank-oplysninger som f.eks. bank- og kreditkortkonti samt adgangskoder. De kriminelle hackere, der stjæler disse oplysninger, kan derefter bruge oplysningerne til at tømme din konto eller få falske kreditkortregninger til at løbe op i store summer i dit navn. Eller de kan sælge dine kontooplysninger på det sorte marked, hvor disse fortrolige oplysninger opnår en god pris.

Beskyttelse mod malware

Vi er nu nået til det største spørgsmål af dem alle: "Hvordan kan jeg sikre mig, at min computer eller mit netværk er malwarefrit?"

Svaret består af to dele: Personlig årvågenhed og beskyttende værktøjer. En af de mest populære måder at sprede malware er via e-mail, som kan være forklædt for at skulle se ud, som om den er fra en velkendt virksomhed som f.eks. en bank eller en personlig e-mail fra en ven.

Vær på vagt over for e-mails, der beder dig om at oplyse adgangskoder. Eller e-mails, der synes at være fra venner, men kun består af en meddelelse som f.eks. "tjek denne cool hjemmeside!" efterfulgt af et link.
Personlig årvågenhed er det første lag af beskyttelse mod malware, men blot at være forsigtig er ikke nok. Fordi forretningssikkerhed ikke er perfekt, kan selv downloads fra legitime websteder sommetider have malware vedhæftet. Hvilket betyder, at selv den mest snusfornuftige bruger er udsat for fare, medmindre du træffer yderligere forholdsregler.

Hvad er malwarebeskyttelse?

Malwaresikkerhedsbeskyttelse er det andet vigtige lag til beskyttelse af din computer eller dit netværk. En robust antivirussoftwarepakke er den primære komponent i et teknologisk forsvar, som alle personlige og professionelle computersystemer bør have.

Veldesignet antivirusbeskyttelse har flere karakteristika. Den kontrollerer et eventuelt nyligt downloadet program for at sikre, at det er malwarefrit. Den scanner jævnligt computeren for at registrere og fjerne eventuel malware, der kunne have sneget sig igennem. Den opdateres jævnligt, så den kan genkende de nyeste trusler.

God antivirusbeskyttelse kan også genkende — og advare mod — selv tidligere ukendte malwaretrusler, baseret på tekniske funktioner (f.eks. ved at forsøge at "skjule sig" på en computer), der er karakteristiske for malware. Derudover registrerer og advarer en robust antivirussoftware mod skadelige websteder, især dem, som måtte være udviklet til "phishing" (en teknik, der narrer brugerne til at indtaste adgangskoder eller kontonumre).

Endelig skal malwarebeskyttelse være brugbar. En effektiv antivirussoftware skal være nem at downloade og installere, så du ikke behøver at have en doktorgrad i datalogi for at kunne bruge den. Kig efter en antivirussoftwareløsning, der indeholder de karakteristika, der er beskrevet ovenfor — og følg op ved at installere den.

Robust malwarebeskyttelse beskytter særligt din økonomi. Disse værktøjer beskytter dine kontooplysninger og kan også indeholde adgangskodestyringsværktøjer, så du i ren frustration over glemte adgangskoder ikke springer over denne væsentlige beskyttelseskomponent.

Ingen beskyttelse er absolut. Men en kombination af personlig bevidsthed og veldesignede beskyttelsesværktøjer gør din computer så sikker som overhovedet muligt.

Få mere at vide om malware, og hvordan du beskytter alle dine enheder mod den

Malware er en forkortelse af "malicious software" (ondsindet software) og refererer til en type computerprogram, der er beregnet til at inficere en legitim brugers computer og skade den på flere måder. Malware kan inficere computere og enheder på flere måder og findes i mange forskellige former, hvoraf nogle indeholder vira, orme, trojanere, spyware og meget mere. Det er derfor vigtigt, at alle brugere forstår, hvordan de registrerer og beskytter sig mod malware i alle dens former.
Kaspersky Logo