Gå til hovedindhold

BitTorrent er en internetoverførselsprotokol. Ligesom http (hypertext transfer protocol) og ftp (file transfer protocol) er BitTorrent en metode til at downloade filer fra internettet. Men i modsætning til http og ftp er BitTorrent en distribueret overførselsprotokol.

BitTorrent peer-to-peer (P2P) protokol finder brugere med filer, som andre brugere ønsker, og downloader så stykker af filerne fra disse brugere samtidig. Derfor er transmissionshastighederne højere end med http og ftp, der begge henter filer sekventielt fra kun én kilde.

I 2005 indikerede estimater, at BitTorrent optog ca. 35 procent af al internettrafik. Efter at have toppet i begyndelsen af 2008, faldt BitTorrents popularitet gradvist, da internethastigheder øgedes.

I samme periode dominerede streamingtjenester som Netflix, Hulu, og Amazon Prime markedet med billige downloads. Det medførte, at BitTorrents 10 procent andel af den samlede downloadtrafik i Nordamerika i 2010 faldt til 3 procent i 2015.

Er torrenting lovligt?

BitTorrent er en legitim filoverførselsprotokol, og brug af den – kaldet torrenting – er lovligt, så længe indholdet kan downloades eller uploades lovligt. Men hvis du bruger den til at downloade ophavsretligt beskyttet materiale – f.eks. en helt ny film – uden ophavsretsejerens tilladelse, er det ikke lovligt. Mere end 200.000 brugere blev retsforfulgt i USA mellem 2010 og 2011 for at downloade ophavsretligt beskyttet materiale ved hjælp af BitTorrent.

Siden da er retssager blevet erstattet af copyright-trolde, der er autoriseret til at handle på vegne af indehavere af ophavsret.

Da BitTorrent-teknologi afslører IP-adressen på enheder, der er tilsluttet dens datastrøm – en såkaldt torrent – kan trolde identificere, hvilke adresser, der downloader filer.

Troldene sender opkrævninger til internetudbyderne, som derefter sender dem videre til deres kunder.

En typisk opkrævning fra gruppen kaldet Rights Enforcement var i 2017 $300. Men da IP-adresser ikke opfattes som retslige enheder, har troldene sjældent enkeltpersonernes navne og kan derfor ikke forfølge opkrævningen.

Er der en lovlig grund til at bruge torrenting?

Download af programrettelser, ændringer og opdateringer til ældre, ikke-understøttede videospil og brugergenererede modifikationer til understøttede spil er en god grund til at bruge BitTorrent.

Adgang til klassiske film, B-film, indie-musik, bøger og software i det offentlige domæne, eller som er tilgængelig via Creative Commons-licenser, er en anden lovlig grund til at bruge BitTorrent. Eksempler på lovlige websteder omfatter blandt andre Public Domain Torrents og indie-webstedet Vodo.

Er det sikkert?

Torrenting bør bruges med forsigtighed. BitTorrent har ry for at være en teknologi, der bruges til pirat film, spil og andet ophavsretligt beskyttet indhold. Internetudbydere ved dette og sender ofte advarselsbreve og undervisningsmateriale til bekæmpelse af pirater til BitTorrent-brugere.

Gentagne lovbrydere kan opleve at få deres båndbredde reduceret eller deres konti suspenderet. Internetudbydere kan ikke skelne mellem lovlige BitTorrent-websteder, der distribuerer materiale med Creative Commons-licenser, og dem, der deler piratkopieret indhold.

Derudover bruger hackere ofte gratis indhold som malwarebærende lokkemiddel til at skabe ravage på brugernes computere eller starte angreb. For at minimere risikoen er der dukket BitTorrent-streamingwebsteder op, der hævder at kontrollere filer for virus og anden malware.

Synlighed er en anden fare. Internetudbyderadresser på brugere og det indhold, de sender, er synligt for alle brugere af BitTorrent – og disse oplysninger spores ofte af indehaverne af ophavsret, retshåndhævere, annoncører og hackere. Det er vigtigt, at torrent-brugere opdaterer vha. internetsikkerhedssoftware så malwaredefinitioner er opdaterede og programrettelser til operativsystemer installeres, så snart de bliver tilgængelige. Kryptering af en internetforbindelse ved hjælp af et virtuelt privat netværk (VPN) til at skjule IP-adressen hjælper også, men det er ikke 100 % sikkert.

Sådan bruges BitTorrent

Som nævnt ovenfor, skal du sørge for at have et og oprette forbindelse til et VPN for at maskere din IP-adresse. Derefter kan du downloade og konfigurere en BitTorrent-klient. For at finde indhold, skal du bruge din webbrowser til at besøge populære BitTorrent tracker-websteder. Brug BitTorrent-klienten til at hente de filer, du har brug for.

Husk, selv om BitTorrent i sig selv er lovligt, er masser af det indhold, der er tilgængeligt via andre brugere, piratkopier. Pas på kun at downloade lovligt indhold, og scan altid alle filer for malware.

Relaterede artikler:

Relaterede produkter:

Hvad er BitTorrent, og er det sikkert?

BitTorrent er en distribueret overførsel af protokoller, der giver brugerne mulighed for at downloade filer fra andre. Før du bruger torrenting, skal du sørge for at kende dens lovlighed og sikkerhed.
Kaspersky Logo