Gå til hovedindhold

Internettet kan være et farligt nabolag for børn og teenagere. Fra cybermobbere til indlæg på sociale medier, der kan komme tilbage for at hjemsøge dem senere i livet, farerne kan være skræmmende. Børn kan også ubevidst udsætte deres familier for risici på internettet, for eksempel ved uforvarende at hente malware, der kunne give de cyberkriminelle adgang til deres forældres bankkonto eller andre følsomme oplysninger. Beskyttelse af børn på internettet er først og fremmest et spørgsmål om bevidsthed – viden om, hvilke farer, der lurer, og hvordan man kan beskytte sig mod dem. Software til internetsikkerhed kan beskytte mod nogle trusler, men den vigtigste sikkerhedsforanstaltning er at kommunikere med dine børn.

Her er de syv største risici, som børn står overfor online:

 1. Cybermobning

  Ifølge Internetsafety101.org har 90 procent af teenagere, der bruger sociale medier, ignoreret mobning, som de har været vidne til, og en tredjedel har selv været udsat for cybermobning. Sociale medier og onlinespil er nutidens virtuelle legeplads, og det er der, hvor megen cybermobning finder sted. For eksempel kan børnene blive hånet i beskeder på sociale medier. Eller, i onlinespil kan de selv eller deres "spillerfigurer" blive udsat for uophørlige angreb, der vender spillet fra at være et fantasifuldt eventyr til at blive en ydmygende affære.

  Det bedste grundlag for beskyttelse mod cybermobning er i ro og mag at tage en snak med børnene om, hvad der sker i deres liv, og hvordan man kan bekæmpe bøller.

 2. Cyberforfølgere

  Seksuelle og andre forbrydere kan forfølge børnene på internettet, udnytte børns uskyld, misbruge deres tillid og måske i sidste ende lokke dem til meget farlige personlige møder. Disse forbrydere lurer på sociale medier og spillewebsteder, der henvender sig til børn (de samme virtuelle legepladser, hvor megen cybermobning finder sted). Der kan de ikke alene udnytte børns uskyld, men også deres livlige fantasi. "Lad os lege 'lade som om'" er en almindelig og sund del af onlinegaming og interaktion, men forbrydere kan bruge det som en krog til at hale børn ind.

  FBI tilbyder vejledning i beskyttelse mod forbrydere og andre onlinefarer mod børns sikkerhed. Men igen, den bedste beskyttelse er at kunne tale med børnene om, hvad der sker i deres liv.

 3. Offentliggørelse af private oplysninger

  Børn har endnu ikke forstået sociale grænser. De kan slå personlige oplysninger op online, for eksempel i deres profil på sociale medier, som ikke skal ud i offentligheden. Det kan være alt fra billeder af akavede øjeblikke til deres privatadresser.

  Hvis dine børn slår indlæg op til offentligt skue, kan du også se det – og der er ingen skam i at minde dem om, at hvis mor og far kan se det, kan alle andre også. Lad være med at spionere, men tal med dine børn om offentlige grænser.

 4. Phishing

  Phishing er det, specialister inden for internetsikkerhed kalder brugen af e-mails, der forsøger at narre folk til at klikke på ondsindede links eller vedhæftede filer. ("Hejsa, jeg tænkte, at du måske vil kunne lide dette!") Dette kan også gøres med ondsindede sms'er (så kaldes det "smishing").

  Phishing-e-mails og smishing-sms'er kan dukke op når som helst, men de cyberkriminelle, der udtænker dem, kigger på hjemmesider, der er populære blandt børn, og indsamler oplysninger, herunder e-mailadresser og venners navne, til brug i deres svindel. Lær dine børn at undgå at klikke på e-mails eller sms'er fra fremmede og at være på vagt over for beskeder, der hævder at komme fra deres venner, men hvor der ikke er nogen egentlig personlig hilsen vedhæftet.

 5. At falde for svindel

  Børn falder sandsynligvis ikke for nigerianske prinser, der tilbyder dem en million dollars, men de kan nemt falde for svindlere, der tilbyder ting, de kunne sætte pris på, for eksempel fri adgang til onlinespil. Unge er nemme mål for svindel, fordi de endnu ikke har lært at tage sig i agt. Ligesom det er tilfældet med phishing, kan cyberkriminelle bruge sites, der er populær blandt børn, til at identificere potentielle ofre og derefter love dem noget til gengæld for det, de ønsker – for eksempel forældres kreditkortoplysninger.

  For unge og ældre er den bedste beskyttelse mod svindel at vide, at hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt, er det det sandsynligvis også. Lær jeres børn at være på vagt over for onlinetilbud, der lover for meget.

 6. Utilsigtet download af malware

  Malware er software, der installeres uden offerets viden og tilladelse og udfører skadelige handlinger på computeren. Dette omfatter tyveri af personlige oplysninger fra din computer eller kapring af den til brug i et "botnet", hvilket giver en træg ydeevne. Cyberkriminelle narrer ofte folk til at downloade malware. Phishing er et sådant trick, men der er andre – for eksempel at lokke ofre til at downloade et påstået spil – som kan være særligt brugbare over for børn.

  Ligesom med svindel, er det at opdrage dine børn den bedste beskyttelse, men antivirussoftware og tilhørende sikkerhedsbeskyttelse kan beskytte dit barns computer mod malware, der sniger sig ind i den. Derudover omfatter mange internetsikkerhedsprodukter også funktioner til forældrekontrol, som kan hjælpe dig med at skabe en sikker ramme for dine børns online aktiviteter.

 7. Indlæg, der kan vende tilbage og hjemsøge et barn senere i livet

  Internettet har ikke en Delete-tast. Alt, hvad dit barn lægger online, er næsten umuligt at fjerne senere. Men teenagere i særdeleshed tænker ikke over, hvordan en fremtidig chef – eller en fremtidig potentiel ægtefælle – kan reagere på "sjove" billeder eller andet personligt indhold, som de lægger ud på deres profiler på sociale medier eller andre hjemmesider.

  Forklar dine børn, at de måske senere ændrer holdning til, hvordan de ønsker at profilere sig selv online – men at internettet ikke vil lade dem gøre det.

Internettet kan udgøre en fare for børn. Det kan også åbne forunderlige døre for dem, som tidligere generationer ikke engang kunne have drømt om. Vær med til at sikre, at dine børn oplever glæderne ved den online verden, ikke dens farer.

Anden nyttig læsning og links

Top syv over farer, som børn oplever online: Sådan sørger du for deres sikkerhed

Internettet kan være et farligt nabolag for børn og teenagere. Fra cybermobbere til indlæg på sociale medier, der kan komme tilbage for at hjemsøge dem senere i livet, farerne kan være skræmmende.
Kaspersky Logo