Gå til hovedindhold

Skruppelløse telefonsælgere og svindlere søger altid nye måder at få dig til at besvare deres opkald på. De fleste telefoner kan screene opkald og give oplysninger om den, der ringer op. De bruger dog oftere og oftere teknikker, der forfalsker eller "spoofer" opkaldets ID.

Falske telefonnumre får din telefon til at vise et andet telefonnummer eller andre oplysninger, som fortæller, at opkaldet kommer fra en anden person eller virksomhed. Selvom den, der ringer op, virker helt lokal, kommer opkaldet ofte fra en telefonsælger, der sidder i et andet land. Den, der ringer, bruger typisk spoofing eller falske numre for at svindle dig på en eller anden måde. Derfor stoler færre og færre efterhånden på opkaldets oplysninger.

Historien om spoofing

Svindlerne har spoofet eller forfalsket telefonnumre i mange år og benyttet med en speciel, digital forbindelse til telefonselskabet. Selv i nogle lande har visse myndigheder også gjort det - nogle gange med loven i hånden, andre ikke. I 2004, lancerede firmaet Star38.com den første almindelige spoofingtjeneste, der kan omplacere spoofede opkald over nettet. Og siden er der kommet mange lignende hjemmesider til.

Nogle bruger også falske numre til at snyde sælgere på eBay eller lignende. Svindleren, der ringer til sælgeren, påstår, at han ringer fra et andet land og gerne vil købe den annoncerede vare. Han beder typisk sælgeren om personlige oplysninger, som en fuldstændig kopi af varens beskrivelse mv. og laver så en falsk salgsannonce med varerne. I USA brugte man også falske telefonnumre ifm. det amerikanske valg, hvor svindlerne brugte falske opkaldsprofiler fra hospitaler og redningstjenester for at få potentielle vælgere til at tage telefonen. Man har endda også brugt maskinopkald eller ’robocalls’, som også benytter falske opkaldsoplysninger. Dermed ser det ud som om de ringer fra et lokalt nummer, i stedet for fra et større callcenter.

Nogle bruger også spoofing til telefonfis. De ringer og sørger for, at det ser ud som om, at en TV-station eller en læge ringer op og laver gas med dem. I 2008, fortalte en viral nyhed, at en mand blev anholdt for at lave truende opkald til kvinder. Og at han brugte spoofingteknikken til at vise kvindernes egne numre i opkaldsoplysningerne, så det så ud som om, at opkaldene kom fra deres eget hjem.

I de seneste år, er spoofing med VoIP eller netopkald blevet mere populært, fordi flere teleselskaber udlejer tusindvis af telefonnumre til anonyme telefonsvarer-udbydere. Derfor er telefonspam ved at blive et større og større problem. Svindlerne bruger også spoofing til at efterligne politi, forsyningsselskaber, immigrationsmyndigheder, forsikringsselskaber og meget mere. Mange af dem går efter ældre mennesker og efterligner familiemedlemmer, som beder om falske pengeoverførsler.

Sådan virker spoofing

Spoofing eller falske numre betyder, at svindlerne får opkaldsoplysningerne til at vise falske informationer. Kriminelle organisationer eller enkeltpersoner forstår godt, at mange ikke tør besvare opkald fra fx 1-800 numre, numre med ukendte landekoder, eller som slet ikke viser nogen opkaldsoplysninger (nogle gange står der bare "ukendt" på telefonens display). Når de spoofer eller forfalsker lokale numre eller oplysninger på opkaldet, forsøger de at lokke modtageren til at besvare opkald, de ellers aldrig ville tage.

Du kan fx få opkald på din smartphone, der har samme landekode som din egen eller fra numre, der er næsten mage til dit eget. Nogle gange ser du endda dit eget navn og nummer, når svindlerne ringer til dig. Svindlerne, der spoofer dig, gør det med flere forskellige metoder og teknologier.

VoIP eller Voice over Internet Protocol

I spoofingens første dage, skulle man have indgående kendskab til telefoni og teknologi, hvilket ofte var rigtigt dyrt. Med tiden, har open source-programmer gjort det muligt for de fleste at forfalske opkald, uden at bruge ret mange penge eller teknisk viden på det. En af de mest populære måder at spoofe på er VoIP.

VoIP står for Voice over Internet Protocol og er sådan set bare en telefontjeneste, der kører over internettet. Hvis din internetforbindelse er rimelig god, kan du bare ringe via internettet, i stedet for din telefonudbyder. VoIP-tjenester kan være et godt alternativ til de mere traditionelle telefonudbydere, men der kan også være mere spoofing eller svindel på dem.

Du kender sikkert udtrykket "IP-adresse", som er din internetprotokol-adresse, og som bruges til opkald via VoIP. IP-adressen bruges når computere og smartphones kommunikerer med hinanden over internettet. Enhedens IP-adresse betyder, at brugeren kan foretage og modtage opkald over internettet. Mange virksomheder og privatpersoner mener, at VoIP er et rigtigt godt alternativ til et lokalt telefonselskab.

Udviklingen af VoIP

Siden bredbåndet kom frem, er VoIP blevet en populær telefonløsning for virksomheder og private. Fordi det er så udbredt og er et ret simpelt system at installere og bruge, giver det god mening, at så mange mennesker og virksomheder har taget det til sig. Det tilbyder både færre omkostninger, end de traditionelle telefonselskaber, og flere funktioner. VoIP-udbydere tilbyder også andre funktioner, de almindelige udbydere ikke har. De kan fx hjælpe dig med at integrere et andet telefonnummer, så du hverken behøver en fastnettelefon, en anden mobiltelefon eller endda bare et SIM-kort til virksomhedens opkald. Det er rigtigt praktisk for nogle brugere, men det betyder også, at svindlerne nemt kan udnytte VoIP-tjenesterne.

Nogle VoIP-udbydere lader selv brugeren bestemme det vidste nummer, som en del af konfigurationsmulighederne på deres hjemmeside. Det kræver ikke engang nogen særlig software. Nogle gange genereres opkaldsoplysningerne bare fra en database, som er knyttet til modtagerens telefon. I andre tilfælde, konfigureres opkaldets navn som en del af indstillingerne på en analog telefonadapter, som kunden ejer. De udbydere, der lader brugerne anvende deres egne enheder, gør det også muligt at købe direkte, indgående opkaldsnumre, via de udgående opkaldsminutter. Det betyder, at nogen nemt kan fjerne det indgående nummer, fra deres udgående opkald, og erstatte opkaldsoplysningerne med et andet nummer, de selv vælger.

Udbydere, som Skype, der ikke følger de gængse hardwarestandarder eller forhindrer brugerne i at ændre deres hardwares konfigurationer, som Vonage, gør det sværere at forfalske opkald.

Udbydere

Nogle spoofing-tjenester fungerer bare som et klassisk telekort. Kunderne betaler forud for en pinkode, som de bruger til at foretage opkald med. Så ringer de til det nummer, som udbyderen leverer, indtaster deres pinkode, indtaster det udgående opkaldsnummer og indtaster så det nummer, de vil bruge som opkaldsoplysning. Derefter udføres opkaldet og vises på modtagerens telefon, som det falske nummer, svindleren selv har valgt.

Nogle udbydere bruger også en webbaseret platform eller mobilapp, der lader brugerne oprette en konto, logge på og selv angive opkaldsoplysningerne, sammen med det nummer, de ringer til. Så foretager udbyderen opkaldet og viser de indtastede opkaldsoplysninger. I nogle tilfælde, kan virksomheder eller private også sende tekstbeskeder fra falske numre.

Orange boxing

En anden spoofingteknik kaldes ’orange boxing’. Den bruger en software, der genererer lydsignalet, som parres med telefonlinjen, under opkaldet. Formålet er at få modtageren til at tro, at der venter et indgående opkald fra det falske nummer, selvom ingen rent faktisk ringer. Tricket involverer en anden medskyldig, som foregiver at være den anden på linjen.

Spoofing på displays

Dem, der laver telefonudstyr, håndterer opkaldsoplysninger på flere forskellige måder. Noget amerikansk udstyr sender bare nummeret fra den, der ringer op, til en fjerntliggende central og bruger så et databaseopslag til at finde navnet, der skal vises sammen med nummeret. I andre lande, som Canada, bruger fastnetcentraler Nortels udstyr til at sende navnet sammen med nummeret. Andre centraler håndterer numrene på flere forskellige måder, som betyder at opkald mellem to centraler kan være ekstra modtagelige for forstyrrelser. Det samme gælder opkald fra udenlandske numre med forskellige landekoder, da opkaldsoplysningerne ofte viser den lokale del af det indgående nummer, uden at vise landekoden. Dermed kan opkaldene, helt forkert, faktisk ligne indenlandske numre.

Amerikansk lovgivning

Det er generelt helt lovligt at forfalske eller spoofe telefonnumre i USA, medmindre det gøres for at bedrage eller skade nogen. Ifølge FCC’s hjemmeside og ’Truth in Caller ID Act’, så "forbyder FCC’s regler enhver person eller enhed at transmittere vildledende eller unøjagtige opkaldsoplysninger med den hensigt at bedrage, forårsage skade eller uretmæssigt opnå noget af værdi." Men i henhold til denne lov, må du gerne bruge andre numre, bare der ikke er til hensigt at skade nogen eller noget.

Da hensigten om at skade nogen eller noget er svær at bevise, og legitime virksomheder ikke kan anklages for at have intentioner om at gøre skade, er det teknisk set lovligt at forfalske numre. Spoofing eller forfalskning af numre er lovligt for en virksomhed, der viser sit gratis opkaldsnummer eller en læge, der bruger mobiltelefonen og viser klinikkens nummer i stedet. Selvom hensigten er at skade eller bedrage andre, ligger mange af callcentrene i udlandet, så det er svært at spore og regulere dem.

Sådan forhindrer du andre i at forfalske dit nummer

I virkeligheden er det rigtigt svært at beskytte sit nummer mod spoofing eller falskneri. Nummeret vælges ofte tilfældigt, så det er sjældent man går præcist efter nogen. Det nemmeste forsvar er at ændre sit nummer. Det kræver bare en hel del arbejde og besvær, hvorfor man gerne vil undgå det.

Enhver amerikansk statsborger, der mener, at han eller hun er offer for spoofing, kan indberette det til FCC Consumer Complaint Center. FCC uddeler bøder på op til $10.000 pr. forseelse.

Sådan genkender du spoofede telefonnumre

En af de bedste måder at beskytte sig på er at lære at genkende svindel, der bruger spoofing, så du kan undgå at besvare eller blive en del af spoofede eller falske opkald. Her er nogle gode råd.

Vær skeptisk

Vær skeptisk over for SMS’er eller opkald, der bruger generiske eller upræcise henvendelser, i stedet dit rigtige navn. Lad være med at antage, at den, der ringer, faktisk er den, som han eller hun siger. Hvis du får et opkald fra en person, der repræsenterer en virksomhed eller offentlig myndighed, skal du lægge på og ringe tilbage til telefonnummeret, som står på deres hjemmeside. Dermed kan du bekræfte, at den, der ringer op, er den rigtige.

Beskyt din telefonsvarer med adgangskode

Sæt en adgangskode på din telefonsvarer. Svindlerne kan sagtens hacke sig ind i din telefonsvarer, medmindre den er godt sikret med en adgangskode.

Undgå ukendte numre

Undgå at besvare ukendte numre, selvom de virker lokale.

Lad være med at trykke på nogen knapper

Hvis den, der ringer, beder dig trykke på en eller anden knap, skal du lægge på.

Undgå at hoppe på limpinden

Vær opmærksom på tonen hos den, der ringer op. Undgå at give nogen oplysninger til folk, som ringer og virker påtrængende eller krævende. Telefonsælgere forsøger ofte at få nogen til at virke som om, at det haster og er vigtigt. Det får typisk flere modtagere til at reagere og give dem flere informationer. Hvis nogen ringer og siger, at de skal bruge dine oplysninger til en begivenhed eller et produkt, du aldrig har hørt om, bør du virkelig være på vagt. Undgå at svare på spørgsmål, især omkring dine personlige oplysninger. Svindlerne beder typisk om oplysninger, som dit CPR-nummer, din mors pigenavn, adgangskoder eller kreditkortnumre.

Læg på

Stol på din mavefornemmelse. Hvis du kommer i tvivl om den, der ringer, så læg på. Jo længere du bliver på linjen, jo større fare er der for, at de får informationer ud af dig.

Det kan ofte være en god ide at myndighederne eller politiet for at beskytte dine personlige oplysninger. Andre effektive måder at stoppe uønskede opkald på kan være at filtrere opkald og blokere spamnumre. Android og iOS bruger filtrering eller blokering forskelligt. Begge styres dog rimeligt let via telefonens indstillinger, hvor man kan vælge at "blokere en kontakt". Nogle gange tilbyder din udbyder endnu flere måder at stoppe uønskede opkald på, som fx Verizon Mobiles Call Filter app. Der findes også mange sikkerheds- og spamapps, som hjælper med at blokere uønskede eller ukendte opkald. Nogle får endda ukendte eller potentielle spam-opkald til at bruge en særlig ringetone eller sender dem på en opkaldsliste, så du ikke bliver generet af dem så tit.

Folk, der ofte rammes af spoofing eller falske numre kan dog overveje at kontakte deres udbyder og få ændret deres nummer. Nogle udbydere, som Verizon Mobile og ATT, giver sågar kunder mulighed for at vælge et nyt nummer på hjemmesiden - ganske gratis. Her skal kunden bare logge ind på udbyderens app og ændre sit mobilnummer. Selvom det typisk stopper svindelopkald for en tid, er det desværre ikke en endegyldig løsning. Svindlerne kan altid gå efter dit nye nummer, så det er altid godt at følge de gode råd ovenfor.

Anbefalet læsning

Hvad er VoIP

Sådan fjerner du en hacker fra din smartphone

Hvad skal du gøre, hvis din telefon forsvinder eller bliver stjålet

Alt om falske telefonnumre

Svindlere og telefonsælgere kontakter dig ofte fra falske telefonnumre eller opkaldsprofiler. Læs og forstå, hvordan du undgår det.
Kaspersky Logo