Gå til hovedindhold

Du handler på internettet, du har fundet et godt tilbud på et nyt kamera, og du vil ikke gå glip af det.

Du har dog aldrig hørt om forhandleren før. Eller måske er det en du kender, men du tror, at der er noget forkert ved det…

Vil du tage chancen og købe kameraet? Eller vil du være på den sikre side og annullere transaktionen? Du har brug for nogle sikkerhedstips til handel på internettet.

Vær sikker på, at du surfer på et sikkert websted

Cyberkriminelle opretter ofte falske websteder, der fremstår som højt profilerede forhandlere på internettet. Disse websteder ser legitime ud og beder dig om at indtaste personlige oplysninger for at bekræfte din konto. De udbeder sig dit brugernavn og din adgangskode, så de kan bruge det til at hacke sig ind i dine andre handelskonti på internettet, såsom Amazon eller eBay – eller endda din bankkonto. De ønsker også dine kreditkortoplysninger og dine personlige oplysninger. Du vil være sikker på, at du beskytter dine penge online.

"Cyberkriminalitet er en god forretning – og den hiver pengene direkte ud af lommerne på dem, der handler på internettet. Bekæmpelse af global cyberkriminalitet koster omkring $400 millioner årligt i retshåndhævelse alene." -Prisen for cyberkriminalitet, Bloomberg Business Week, 2. August 2012

Hvordan kontrollerer du, at webstedet er sikkert? Her er et godt tip til handel på internettet. Når du befinder dig på siden med indkøbsvognen eller på betalingssiden, skal du se på adresselinjen i din browser. Der skal stå "https" – ikke "http" – i starten af URL-adressen, og der skal være et lille hængelåssymbol ved siden af. Det viser, at du er i gang med en sikker session med webstedet. Det er et godt tegn og et godt tip til sikker handel på internettet. Men der er ikke meget andet, der angiver, at du handler med et betroet websted.

Heldigvis er hjælpen nær i form af totale internetsikkerhedsløsninger, der er udviklet til at beskytte alle dine økonomiske transaktioner på internettet. Uanset om du skal bruge en sikkerhedsløsning til Windows eller Apple, er der flere på markedet, såsom Kaspersky Total Security. Kaspersky Total Security "Safe Money"-funktionen, der bekræfter, om webstedet er ægte ved at kontrollere det i forhold til en opdateret liste over betroede websteder. Kaspersky Total Security kontrollerer ligeledes webstedets sikkerhedscertifikat ud fra en database over stjålne eller falske sikkerhedscertifikater – noget, som er næsten umuligt for den utrænede bruger at gøre.

Endelig giver Kaspersky Total Security mulighed for at åbne webstedet i "Safe Money"-tilstand. Når denne tilstand er aktiveret, bliver alle overførte data, herunder dine kreditkortoplysninger, særligt beskyttet mod tyveri.

Sæt en stopper for keyloggere

Cyberkriminelle skriver ofte keylogging-programmer, som kører lydløst i baggrunden på din pc, så ingen kan se dem. Du kan ved et uheld have fået installeret dem ved at klikke på et pop op-vindue eller et link i en spammail. Uden kvalitetsstemplet internetsikkerhed er de næsten umulige at opdage.

Keylogging-programmer registrerer alle tastetryk, du benytter for at indtaste dit navn, din adgangskode og kreditkortoplysninger, når du foretager et køb. Kort sagt registrerer de alt, hvad du indtaster på tastaturet.

Disse oplysninger sendes derefter tilbage til en fjerncomputer/hacker, som bruger dit kort til at købe ting til sig selv, eller sælger oplysningerne til andre cyberkriminelle, der bruger det til at købe varer, der bliver leveret til en midlertidig adresse – stjæler dine penge og identificerer dig eventuelt i processen.

Et simpelt tip til handel på internettet er at installere stærk internetsikkerhed. Førsteklasses internetsikkerhedsløsninger fås ofte med en funktion, der kaldes et "virtuelt tastatur". Når du indtaster et brugernavn eller en adgangskode, vises et billede af et tastatur på skærmen, og du kan udføre processen ved at klikke på det virtuelle tastatur med en mus. Det narrer keylogging-programmerne, som forventer, at du benytter pc'ens tastatur.

Sæt en stopper for keyloggere

Hackere bruger også din e-mailadresse og din adgangskode til at få adgang til forskellige onlinebutikkers websteder. Folk bruger ofte den samme, svage adgangskode til flere konti. Hvis de knækker koden til blot én af disse konti, kan de cyberkriminelle få adgang til en masse personlige oplysninger.

Et andet vigtigt tip til sikkerhed på internettet er at oprette stærke adgangskoder til alle dine onlinekonti, herunder til netbutikker. Det kan betale sig at benytte disse enkle trin:

  1. Lad ikke din adgangskode være et ord, der er nemt at gætte, eller et stednavn

  2. Brug en blanding af bogstaver (store og små), tal og selv tegnsætningstegn

  3. Hav forskellige adgangskoder til de websteder, du bruger

  4. Registrer hver adgangskode i din totale internetsikkerhedsløsnings krypterede bankboks

  5. Brug din totale internetsikkerhedsløsnings Password Manager (adgangskodebeskyttelse).

Oprettelse og registrering af flere adgangskoder kan blive for meget for nogle. Kaspersky Total Security Password Manager opretter en unik, vilkårlig adgangskode for hver onlinekonto, beskytter den vha. kryptering og gemmer den på computeren og i skyen. Det betyder, at du ikke længere behøver at opfinde og registrere nye adgangskoder selv.

Handel på internettet behøver ikke være farlig

Vi har givet dig nogle tips til sikker handel på internettet, fordi det kan være problematisk, når cyberkriminelle forsøger at stjæle din adgangskode, dit kreditkort og selv din identitet. Men med en førsteklasses total internetsikkerhedsløsning kan du kontrollere, om hver eneste onlinebutik er sikker, oprette en unik adgangskode for hvert websted, logge på vha. virtuelle tastaturer for at undgå keylogging og gemme dine adgangskoder sikkert på alle dine pc'er.

Nu er handel på internettet lige så sikker, prismæssigt overkommelig og bekvem som handel på hovedgaden. Få flere tips til handel på internettet ved at gå til Internet Security Center, og få oplysninger om internetsikkerhed og sikkerhedstrusler.

Andre artikler og links relateret til tips om handel på internettet

Vær beskyttet med disse tips til sikker handel på internettet

Du handler på internettet, du har fundet et godt tilbud på et nyt kamera, og du vil ikke gå glip af det. Du har dog aldrig hørt om forhandleren før. Eller måske er det en du kender, men du tror, at der er noget forkert ved det…
Kaspersky Logo