Gå til hovedindhold

En fil sikkerhedskopieres, når du gemmer kopier af dine vigtige system- og personlige filer på en harddisk eller ekstern lagerenhed, f.eks. et eksternt backupdrev eller et flashdrev. At oprette sikkerhedskopier er et afgørende trin i vedligeholdelsen af computeren for at beskytte dine data i tilfælde af systemnedbrud eller ødelagte filer.

Hvem bør sikkerhedskopiere filer?

Alle enkeltpersoner og organisationer risikerer at miste vigtige data permanent, hvis de ikke opretter sikkerhedskopier af deres filer. For enkeltpersoner kan tab af personlige bankdokumenter, vigtige dokumenter og uerstattelige fotografier føre til en hel del stress og skuffelse.

Virksomheder, der ikke sikkerhedskopierer deres filer – især deres regnskaber – risikerer at skade deres virksomhed, måske endda så slemt, at de mister den.

Mange virksomheder er afhængige af, at computere kører hele virksomhedens drift: Økonomi, HR, løn, salg, marketing og meget mere. I nogle tilfælde vil virksomheder, der ikke har adgang til deres filer på grund af utilsigtede eller ondsindede årsager, være ude af stand til at fortsætte driften.

I foråret 2017 fik National Health Service (NHS) i Storbritannien deres drift kompromitteret af malware, der gjorde filer utilgængelige. Sony Pictures oplevede en lignende blokering, der havde en negativ indvirkning på selskabet i 2014.

Hvad er de største risici for filer?

De tre mest væsentlige risici for computerfiler er:

  • Uagtsomhed fra bruger eller administrator
  • Computerfejl eller tyveri
  • Computerhacking

Nogle gange kommer brugere – og endda IT-administratorer – ved en fejltagelse til at trykke på slet-knappen på en fil eller mappe. Den der tunge fornemmelse, man får, når man opdager, at fejlen kun kan udbedres ved at gendanne filerne.

Den bedste beskyttelse mod denne slags fejl er software til sikkerhedskopiering, der intervalkopierer åbne filer. Derudover kan man i slutningen af arbejdsdagen oprette en automatisk "spejling" af computerens lager, hvilket giver en yderligere sikring, så du kan gendanne data hurtigt, når det er nødvendigt.

Hvis du nogensinde har oplevet en computer stå af uventet, kender du den frustration, der følger i kølvandet. At oprette og gemme hyppige sikkerhedskopier på fysiske fjernenheder giver den ro i sindet, du har brug for, når du overlader værdifulde oplysninger til en maskine. – Denne tilgang kan også være en livredder, hvis nogen stjæler din computer eller enhed, da du kan erstatte enheden og downloade filerne fra det eksterne lager til den nye enhed.

Cyberkriminelle er blevet stadigt mere dristige, når det drejer sig om at inficere computere med en form for skadelig software kaldet ransomware. Ransomware blokerer slutbrugere mod at få adgang til filer og programmer på deres computere. Hackere kræver derefter, at enkeltpersoner eller virksomheder betaler en løsesum mod at få adgang til deres filer.

Det tidligere omtalte NHS-angreb – samt tusindvis af andre angreb rundt omkring i verden – var et ransomware-angreb. Hændelsen tvang klinikker til at lukke ned og forsinkede operationer i hele Storbritannien.

For at gøre ondt værre: I mange tilfælde kan de, der betaler løsepenge, stadig ikke overtage styringen af deres maskiner. En hacker skal give brugerne krypterede nøgler for at låse filerne op, og de overholder ikke altid deres aftaler.

Nogle ransomware-typer sletter alle data på en computer, selv efter betaling af løsepenge. Computer-sikkerhedskopier, der er gemt et andet sted, sikrer, at ransomware-angreb ikke afbryder arbejdet hos virksomheder og enkeltpersoner i lang tid.

Hvordan opretter jeg en sikkerhedskopi?

Den mest almindelige måde at sikkerhedskopiere computerfiler på er at bruge den software, der leveres med operativsystemet på pc'er. Apple iOS og Microsoft Windows har integrerede værktøjer, der tilbyder funktioner til sikkerhedskopiering og gendannelse af computere.

Du kan enten sikkerhedskopiere filer på separate partitioner på lokale harddiske eller sikkerhedskopiere til eksterne lagerenheder. Den første metode kan ikke beskytte dig, hvis din computer bryder helt ned, og du ikke har adgang til dine interne drev. Sikkerhedskopiering til en ekstern enhed er den mest ønskelige løsning for at opnå komplet beskyttelse.

Softwareprodukter som Kaspersky Total Security giver dig de værktøjer og den support, du har brug for, til at oprette krypterede sikkerhedskopier. Derudover er installation og opdatering af et antivirusprogram af høj kvalitet det første skridt til at beskytte dit udstyr mod potentielt dyre malware- og ransomware-angreb.

Tip:Kaspersky Internet Security beskytter din internetadgang mod indtrængen. Overvej også hyppige opdateringer af brugeradgangskoder med mindst otte tegn af forskellige typer (store/små bogstaver, tal og specialtegn).

Backup-tjenester, f.eks. iDrive, SpiderOakONE og SOS Online Backup, kopierer filer til skyen, der understøttes af specialsoftware. Andre generiske skybaserede løsninger omfatter dem fra Dropbox, Google Drive og Apple Cloud.

Selv om det er lykkedes hackere at stjæle kundernes kontooplysninger fra Dropbox i 2016, leverer tjenesten nu et styrket cybersikkerhedsforsvar for at beskytte vigtige brugerdata.

Hvis computeren oplever tekniske vanskeligheder eller udsættes for ondsindede angreb, kan en sikkerhedskopi være den vigtigste fil, du nogensinde har oprettet. Du opfatter det muligvis ikke som det vigtigste forsvar, men det kan være den foranstaltning, der giver dig ro i sindet eller redder din virksomhed, hvis det værste skulle ske.

Relaterede artikler:

Relaterede produkter:

Derfor har du brug for at sikkerhedskopiere filer

At oprette sikkerhedskopier er et afgørende trin i vedligeholdelsen af computeren for at beskytte dine data i tilfælde af systemnedbrud eller ødelagte filer. Få mere at vide om de største risici for filer, og hvordan du opretter en sikkerhedskopi.
Kaspersky Logo