Skip to main
What is IoT and IoT Security.jpg

Verden er blevet digital. Mobiltelefoner er hverdagskost, tablets har erstattet notesbøger med spiralryg i skolerne, og virksomheder er i gang med at udvikle næste generations teknologi, som f.eks. førerløse biler.

 

Det virker til, at alt er forbundet, især for virksomheder. Antallet af enheder, der er online, og samarbejdet mellem dem er kun vokset - lige fra automatiske sikkerhedssystemer til bærbare computere. I 2020 vil omkring 20,4 milliarder enheder være forbundet ifølge en prognose fra Gartner. Der er et udtryk for denne type tilslutningsmuligheder. Det kaldes IoT eller "Internet of Things".

"IoT" er oprindeligt et udtryk fra it-kredse, der nu er blevet en del af almindeligt sprogbrug. Det er dog ikke alle, der forstår, hvad IoT egentlig betyder, og hvorfor det er så vigtigt for virksomheder og forbrugere. Vi nedbryder det tekniske fagsprog, og forklarer, hvad du behøver at vide.

Hvad er IoT?

Internet of Things (IoT) er en samling af enheder, der er forbundet til internettet. Du tænker muligvis på ting som f.eks. en bærbar computer eller et smart TV, men IoT er mere end det. Tænk på elektronik, som historisk set ikke har været online, f.eks. kopimaskiner, køleskabe i hjemmet eller kaffekanden i pauserummet. Internet of Things refererer til alle enheder, selv de mere udsædvanlige af slagsen, der kan oprette forbindelse til internettet. Næsten alt med en tænd/sluk-knap kan i disse dage potentielt oprette forbindelse til internettet, hvilket gør det til en del af IoT.

Hvorfor taler alle om IoT nu?

IoT er et ømtåleligt emne, fordi vi netop indser, hvor mange ting der kan tilsluttes, og hvordan det kan påvirke virksomheder. Flere ting gør IoT til et væsentligt emne for debat, herunder:

 • Billigere måder at opbygge teknologikyndige enheder
 • Et stigende antal produkter er Wi-Fi-kompatible
 • En kraftig stigning i brugen af smartphones
 • Muligheden for, at smartphones kan bruges som styreenheder for andre enheder

Derfor er IoT ikke bare intern it-slang længere. Det er et udtryk, enhver virksomhedsejer bør kende til.

Hvad er almindelige IoT-applikationer på arbejdspladsen?

Undersøgelser viser, at IoT-enheder kan forbedre virksomhedens drift. Ifølge Gartner tyder undersøgelser på, at medarbejderproduktivitet, fjernovervågning og strømlinede processer er blandt de vigtigste IoT-fordele for virksomheder.

Men hvordan ser IoT ud i en virksomhed? Alle virksomheder er forskellige, men her er et par eksempler på IoT-opkobling på arbejdspladsen:

 • Intelligente låse tillader en travl forretningsmand at oplåse en dør fra sin smartphone, så en leverandør kan få adgang på en lørdag.
 • Intelligent styrede termostater og lys tændes og slukkes for at spare på energiomkostningerne.
 • Stemmestyrede assistenter som Siri eller Alexa åbner apps, der giver dig mulighed for at tage noter, angive påmindelser, få adgang til din kalender eller sende e-mails.
 • Forbundne sensorer inde i printere registrerer lavt blækniveau og bestiller automatisk mere.
 • CCTV-kameraer, der gør det muligt at streame indhold via internettet.

Hvad bør du vide om IoT-sikkerhed?

Forbundne enheder kan give din virksomhed et markant skub fremad, men alt, hvad der har forbindelse til internettet, kan være sårbart over for cyberangreb.

Undersøgelser viser, at 55 procent af it-medarbejdere anfører IoT-sikkerhed som deres førsteprioritet ifølgeen undersøgelse foretaget af 451 Research. Cyberkriminelle kan finde måder at udnytte oplysninger på via mange punkter inden for et IoT-økosystem lige fra virksomhedens servere til lagring i skyen. Det betyder ikke, at du skal droppe din arbejdstablet og gå tilbage til pen og papir. Det betyder bare, at du skal tage IoT-sikkerhed alvorligt. Her er nogle IoT sikkerhedstip:

 • Hold styr på mobile enheder

Sørg for, at mobile enheder som f.eks. tablets tjekkes ind og låses inde ved afslutningen af hver arbejdsdag. Hvis tablets forsvinder, kan data og oplysninger tilgås og kompromitteres. Sørg for at bruge en effektiv adgangskode eller biometri, så ingen kan komme ind i en enhed, der bliver væk eller stjålet. Brug et sikkerhedsprodukt, der giver dig mulighed for at begrænse apps, der kører på enheden, adskil personlige og forretningsmæssige data, og fjern forretningsdata, hvis en enhed bliver stjålet.

 • Implementer automatiske antivirusopdateringer

Du skal bruge software på alle enheder til at beskytte mod virus, der giver hackere adgang til dit system og dine data. Konfigurer automatiske antivirusopdateringer for at beskytte enheder mod et cyberangreb.

 • Kræv effektive loginoplysninger

Mange mennesker bruger samme login og adgangskode for hver enhed, de bruger. Det er nemmere for folk at huske, men også nemmere for cyberkriminelle at hacke. Sørg for, at hver loginsession er unik for hver medarbejder, og anmod om stærke adgangskoder. Skift altid standardadgangskoden på nye enheder.  Genbrug aldrig den samme adgangskode på tværs af enheder.

 • Implementer start til slut-kryptering

Forbundne enheder kommunikerer med hinanden, og når de gør, overføres data fra ét punkt til et andet. Du skal kryptere data ved alle overførselssteder. Med andre ord har du brug for start til slut-kryptering til at beskytte oplysninger, når de sendes fra punkt til punkt.

 • Sørg for, at enheds- og softwareopdateringer er tilgængelige, og installer dem til tiden

Når du køber en enhed, skal du altid sørge for, at leverandøren leverer opdateringer, og at du altid anvender dem, så snart de bliver tilgængelige. Implementer automatiske opdateringer, når det er muligt, som nævnt ovenfor.

 • Hold styr på enhedens tilgængelige funktioner, og deaktiver ubrugte funktioner

Kontroller de tilgængelige funktioner på dine enheder, og deaktiver alt, du ikke vil bruge, for at reducere potentielle angrebsmuligheder.

 • Vælg en erfaren udbyder af cybersikkerhed

Du vil gerne have, at IoT bidrager til din virksomheds succes, ikke det modsatte. Derfor henvender mange virksomheder sig til en velrenommeret leverandør af cybersikkerhed og antivirusløsninger, der kan håndtere sårbarheder og levere unikke løsninger, som forhindrer cyberangreb.

IoT er ikke en teknologisk døgnflue. Flere virksomheder kan realisere deres potentiale med forbundne enheder, men du må ikke overse de mulige sikkerhedsproblemer. Efterhånden som du opbygger dit IoT-økosystem, skal du sørge for, at din virksomhed, dine data og dine processer er beskyttede.

Relaterede artikler og links:

Internet of Things: sikkerhed

Produkter:

Enterprise Security: IoT og integreret sikkerhed

Internet of Things: Hvad er IoT? IoT-sikkerhed

Internet of Things (IoT) er en samling af enheder, der er forbundet til internettet. Få mere at vide om IoT, hvordan din virksomhed kan drage fordel af det samt IoT-sikkerhed i den forbindelse.
Kaspersky Logo