Gå til hovedindhold

Få mere at vide om forebyggelse og beskyttelse mod ransomware i 2024. Men hvad er ransomware helt præcist? Hvis ransomware eller en krypteringstrojaner trænger ind på din computer, krypterer den dine data eller låser dit operativsystem. Så snart ransomwaren får fat i et "digitalt gidsel", kræver den en løsesum for at frigive det.  Det er derfor vigtigt at være forberedt for at reducere sandsynligheden for, at din computer bliver låst, eller dine data bliver krypteret. Chancerne for infektion kan reduceres betydeligt både med sikkerhedssoftware og ved at være tilstrækkelig opmærksom. Du kan undgå en situation, hvor du skal betale høje summer for en mulig frigivelse af dine data, ved at bruge anti-ransomware.  Ransomware-infektioner kan forekomme på forskellige måder, f.eks. ved at besøge usikre og svigagtige websteder, gennem softwaredownloads og via spammail. Ransomware er rettet mod enkeltpersoner såvel som mod virksomheder i alle størrelser.

Sikkerhedssårbarheder – er du et potentielt mål for et ransomwareangreb?

Der er en række faktorer, der kan gøre dig til mål for et ransomwareangreb.

 • Den anvendte enhed er ikke længere opdateret
 • Enheden har forældet software
 • Browsere og/eller operativsystemer får ikke længere programrettelser
 • Der findes ikke en ordentlig plan for sikkerhedskopiering
 • Der er ikke lagt tilstrækkelig vægtcybersikkerhed, og der følges ikke en konkret plan

Hvis et eller flere af disse punkter gælder for enheden, risikerer du at blive offer for et ransomwareangreb. En sårbarhedsscanning, som kan udføres af din Kaspersky-sikkerhedssoftware, kan afhjælpe denne risiko. Softwaren scanner enheden for mulige sikkerhedssårbarheder i operativsystemet eller i de programmer, der er installeret på computeren. Ved at registrere disse sårbarheder, som gør det muligt for malware at infiltrere computeren, er det muligt at forhindre en infektion. Du kan se, præcis hvordan du udfører en scanning, her.

Beskyttelse mod ransomware – sådan forebygger du en infektion

 • Klik aldrig på usikre links: Undgå at klikke på links i spambeskeder eller på ukendte hjemmesider. Hvis du klikker på ondsindede links, kan det starte en automatisk download, hvilket kan føre til infektion af din computer.
 • Undgå at videregive personlige oplysninger: Hvis du modtager et opkald, en sms eller en e-mail fra en person, du ikke har tillid til, og denne person anmoder om personlige oplysninger fra dig, skal du ikke videregive dem. Cyberkriminelle, der planlægger et ransomwareangreb, forsøger at indsamle personlige oplysninger på forhånd, som derefter bruges til at skræddersy phishing-meddelelser, der er specifikt målrettet dig. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt meddelelsen er legitim, skal du kontakte afsenderen direkte.
 • Åbn ikke mistænkelige vedhæftede filer i e-mails: Ransomware kan også finde vej til din enhed via vedhæftede filer i e-mails. Undgå at åbne tvivlsomme vedhæftede filer. For at sikre, at e-mailen er troværdig, skal du undersøge afsenderen og kontrollere, at adressen er korrekt. Åbn aldrig vedhæftede filer, hvor du bliver bedt om at køre makroer for at få dem vist. Hvis den vedhæftede fil er inficeret, vil den køre en ondsindet makro, der giver malware kontrol over din computer.
 • Brug aldrig ukendte USB-lagringsmedier: Sæt aldrig USB-sticks eller andre lagringsmedier i din computer, hvis du ikke ved, hvor de kommer fra. Cyberkriminelle kan have inficeret lagringsmediet og placeret det på et offentligt sted for at lokke nogen til at bruge det.
 • Hold dine programmer og dit operativsystem opdateret: Regelmæssig opdatering af programmer og operativsystemer hjælper med at beskytte dig mod malware. Når du udfører opdateringer, skal du sikre dig, at du får de nyeste sikkerhedsrettelser. Dette gør det sværere for cyberkriminelle at udnytte sårbarheder i dine programmer.
 • Brug kun kendte downloadkilder: Hvis du vil minimere risikoen for at downloade ransomware, skal du aldrig downloade software eller mediefiler fra ukendte websteder. Stol kun på verificerede og troværdige websteder til downloads. Troværdige websteder kan genkendes på deres tillidscertifikater. Sørg for, at der står "https" i stedet for "http" i browserens adresselinje på den side, du besøger. Et skjold eller låsesymbol i adresselinjen kan også angive, at siden er sikker. Vær også forsigtig, når du downloader noget til din mobilenhed. Du kan stole på Google Play Butik eller Apple App Store, afhængigt af din enhed.
 • Brug VPN-tjenester på offentlige Wi-Fi-netværk: Brug af offentlige Wi-Fi-netværk med omtanke er en meget vigtig beskyttelsesforanstaltning mod ransomware. Når du bruger et offentligt Wi-Fi-netværk, er computeren mere sårbar over for angreb. For at forblive beskyttet skal du undgå at bruge offentlig Wi-Fi til følsomme transaktioner, eller du skal bruge en sikker VPN-tjeneste.

Software til anti-ransomware – hvad er fordelene?

Ud over disse infektionsforebyggende foranstaltninger er det også vigtigt at anvende passende software til beskyttelse mod ransomware. Brug af virusscannere og indholdsfiltre på dine mailservere er f.eks. en smart måde til at forhindre ransomware. Specialprogrammer reducerer risikoen for spam med ondsindede vedhæftede filer eller inficerede links, der når frem til din postkasse.

Man bør også installere internetsikkerhedsløsninger som f.eks. Kaspersky Internet Security. Denne type software er i stand til at blokere inficerede filer, når du downloader eller streamer noget, hvilket giver beskyttelse i realtid. Dette forhindrer ransomware i at inficere din computer og holder cyberkriminelle i skak. Kaspersky tilbyder også et særligt anti-ransomwareværktøj, der kan give yderligere hjælp. Værktøjet hjælper med at registrere og blokere ransomware ved at udføre scanninger og beskytter dine data mod lokale ransomwareangreb og fjernadgang.

Hvis du har installeret den rigtige software, har du allerede taget et stort skridt i den rigtige retning. Opdater regelmæssigt din internetsikkerhedsløsning for at få fordel af den bedste og nyeste beskyttelse, den kan tilbyde. Hver opdatering indeholder de seneste sikkerhedsrettelser og forbedrer beskyttelsen mod ransomware.

Databeskyttelse – neutraliser truslen om det værst tænkelige scenarie 

Her er en liste over, hvad du skal være opmærksom på, når du opretter sikkerhedskopier

Sørg for, at dine data altid er beskyttet af sikkerhedskopier, hvis din computer bliver inficeret med ransomware, og dekryptering ikke er mulig. Brug en ekstern harddisk, og sørg for at afbryde forbindelsen fra computeren, når du har oprettet sikkerhedskopien. Hvis harddisken er tilsluttet, når ransomware bliver aktiv, bliver dataene på drevet også krypteret. Du bør sikkerhedskopiere dine data på denne måde med jævne mellemrum.

Sikkerhedskopieringssoftware – beskyttelse eller trussel? 

Hvis du ikke vil beskytte dine data manuelt, kan du bruge det, der kaldes sikkerhedskopieringssoftware. Men her skal du også være ekstra forsigtig. Det skyldes, at nogle "sikkerhedsværktøjer" kan vise sig at være trojanere. Sikkerhedskopiering er den primære opgave for sikkerhedskopieringssoftware, hvilket betyder, at den har adgang til alle filer og har mange rettigheder.

Software har normalt en direkte forbindelse til udbyderen, så det er nemt for cyberkriminelle at inkludere yderligere funktioner og kommandoer. Dette kan være skadeligt og kan ikke altid ses af brugeren. For at undgå en sådan situation bør du være meget forsigtig, når du søger efter passende sikkerhedskopieringssoftware. Nogle sikkerhedsløsninger, f.eks. Kaspersky Total Security Tool, tilbyder allerede plugins, der kan oprette sikkerhedskopier. Ved at bruge denne type plugin kan du undgå at skulle søge efter tredjepartsudbydere.

Beskyttelse mod ransomware – dette skal virksomheder være opmærksomme på

Ransomwareangreb er på ingen måde kun en trussel mod enkeltpersoner. Tværtimod er virksomheder ofte mål for angreb. Det er ikke kun store, lukrative virksomheder, der er ofre for ransomware. Ofte går det ud over små og mellemstore virksomheder (SMV'er). De har normalt dårlige sikkerhedssystemer og er derfor særligt attraktive for angribere. Nedenfor ser du en liste over faktorer, der bør tages i betragtning af virksomheder, der ønsker at undgå ransomwareinfektion.

 • Hold dig opdateret til enhver tid med den nyeste driftssoftware – også i virksomhedsmiljøet. Tidligere erfaringer viser (for eksempel WannaCry 2017), at virksomheder, der forsømmer dette område, er særligt udsatte for ransomwareangreb.
 • Øg medarbejderbevidstheden – en person, der ved, hvad man skal holde øje med, er mere effektiv. Implementer en sikkerhedsprotokol, der gør det muligt for medarbejdere at vurdere, om en vedhæftet fil, et link eller en e-mail er skadelig eller ej.
 • Vær forberedt – sørg for, at der er en plan i tilfælde af ransomwareinfektion.
 • Overvej cloudteknologier, hvis I ikke allerede har implementeret det. Sårbarheder i cloudbaserede arkitekturer er vanskeligere at udnytte, og det er en fordel i forhold til systemer i det lokale miljø. Derudover giver cloudbaserede lagerløsninger dig mulighed for at gendanne ældre versioner af dine filer. Det betyder, at hvis filerne er krypteret af ransomware, kan du gendanne en ukrypteret version ved hjælp af clouden.
 • Sikkerhedskopiering – selv i virksomhedsmiljøer er det vigtigt altid at sikkerhedskopiere forretningskritiske data til eksterne enheder. Ansvaret for denne væsentlige opgave bør klart tildeles og formidles.

Ransomware i dag – sådan udvikler malware sig 

Mens det grundlæggende koncept for ransomwareangreb – datakryptering og afpresning af løsepenge – stort set forbliver det samme, ændrer cyberkriminelle regelmæssigt den måde, de opererer på.

 • Fra PayPal til Bitcoin – fordi det er sværere at spore, stiller de cyberkriminelle nu krav om, at løsepenge betales i Bitcoin. Tidligere blev PayPal hovedsagelig brugt til dette formål.
 • Distribution – tidligere blev spam-e-mails betragtet som det vigtigste angrebspunkt. Selv om de ikke helt har mistet deres relevans i dag, er VPN-sårbarheder og distribution over botnets nu også almindelige muligheder.

Ligesom cyberkriminelle driver udviklingen af ransomware, udvikler anti-ransomwarebeskyttelse sig også til at blive mere effektiv.

Konklusion 

Som det er tilfældet med andre former for malware, er handling med omtanke og brug af en god sikkerhedssoftware et fremragende skridt i den rigtige retning, når det gælder ransomware. Med hensyn til denne type malware er oprettelsen af sikkerhedskopier særlig vigtig, da dette giver dig mulighed for at være godt forberedt selv i det værst tænkelige scenarie. Hvis du bliver offer for et ransomwareangreb på trods af disse forebyggende og beskyttende foranstaltninger, kan du finde mere information her om, hvordan du slipper af med den ubudne gæst.

Beskyttelse mod ransomware: Sådan holder du dine data sikre i 2024

Er du bekymret for ransomware-angreb? Få at vide, hvordan du kan forebygge ransomware-angreb, og se den bedste taktik til fjernelse af ransomware.
Kaspersky Logo