Gå til hovedindhold

Hvad er robocalls?

En robocall er et opkald, der leverer forindspillede beskeder via software, som automatisk ringer til flere millioner mennesker hver dag. Hvis du tager din telefon og hører en optaget besked i stedet for en rigtig person, lytter du til et robocall.

Nogle robocalls giver nyttige oplysninger, og minder dig måske en aftale eller en aflyst flyafgang. For det meste prøver de dog at sælge dig noget, og mange af dem er svindel.

Hver måned laves milliarder af robocalls verden over, som typisk opfattelse som generende. Teknologien gør det billigt og nemt for telemarketingbureauer og svindlere at lave robocalls over internettet, og derfor er de så udbredte.

Er robocalls lovlige?

Lovene varierer i de forskellige land, så tjek den juridiske status i dit land.

I USA betragter man nogle robocalls som lovlige. Det gælder fx:

Informationsbeskeder

Det kan være robocalls, der fortæller dig, at din flyvning er blevet annulleret, eller minder dig om en aftale ved lægen.

Opkrævningsopkald

Virksomheder, der helt legitimt forsøger at inddrive en gæld, må bruge båndede meddelelser over for dig. Det gælder dig ikke de tjenester, der forsøger at sælge tjenester til dig for at reducere din gæld (Det er sandsynligvis også svindel).

Sundhedsudbyderes opkald

Det gælder fx apoteker, der minder dig om at forny en recept.

Beskeder fra velgørenhedsorganisationer

Velgørenhedsorganisationer må godt selv foretage disse opkald. Men hvis en velgørenhedsorganisation ansætter andre til at lave robocalls på deres vegne, må robocalls kun rettes mod tidligere donorer eller medlemmer af organisationen. De skal også indeholde en automatiseret mulighed for at stoppe fremtidige opkald.

Robocalls, der forsøger at sælge dig noget, er ulovlige, medmindre virksomheden har indhentet dit skriftlige samtykke til at måtte ringe til dig, på netop den måde. For at få din tilladelse skal virksomheden gøre det helt klart, at den beder om lov til at kontakte dig via robocalls, og det må ikke få dig til at acceptere opkaldene, som en betingelse for at modtage et produkt eller en tjeneste. Hvis du giver din tilladelse til det, kan du stadig trække den tilbage senere.

Robocalls, der er designet til at narre eller svindle folk, er forbudt i flere lande og områder. I januar 2020 blev loven om overvågning af kriminel håndhævelse og afskrækkelse via robocalls (Robocall Abuse Criminal Encerrence Act eller 'TRACED') vedtaget af begge partierne i USA, som gav Federal Trade Commission styrkede beføjelser til at begrænse spamopkald. Loven forhøjede bøden for robocall-svindel fra $ 1.500 til hele $ 10.000 pr. spamopkald.

Hvad sker der, hvis du besvarer et robocall?

Hvis du modtager et spam-robocall, er den bedst slet ikke at tage telefonen. Hvis du besvarer opkaldet, opfatter svindlerne dit nummer som 'godt,' selvom du ikke nødvendigvis falder for svindlen. Det får dem til at prøve igen, fordi de ved, at personen i den anden ende er et potentielt offer for bedrageri. Jo mindre du tager opkaldene, jo færre robocalls får du.

Det er bare svært at vide, hvornår et opkald er et robocall, og om det robocall er et spam-robocall.

I de senere år, er spoofing-opkald blevet mere almindelige. Spooferne ændrer bevidst det navn eller nummer, der vises som opkalds-ID, når de ringer. Det er typisk for at efterligne det rigtige firma eller en anden persons navn for at narre dig til at tage opkaldet. Når du trykker på svarknappen, bør du tænke dig godt om.

Du minimerer faren for at blive snydt, ved at følge disse tip:

1. Læg på, så snart du opfatter, at det er et robocall

Jo mindre du gør eller siger, des bedre. Hvis du taler eller reagerer, markeres opkaldet som 'live', så du får flere af dem.

2. Hvis du kan, så undgå at sige JA

Mange robocall-svindlere starter med et spørgsmål, som fx "Hej, kan du høre mig?" som umiddelbart får folk til at svare JA. Så gemmer de optagelsen af ​​din bekræftelse og bruger den til at svindle med. Undgå derfor at sige JA, når du kan.

3. Undgå at gøre som robottens siger

Robocalls beder dig undertiden om at gøre noget. Det kan være 'Tryk 1 for at tale med en rigtig sælger' eller 'Tryk 2 for at framelde dig' og så videre. Når du følger instruktionerne, bekræfter du over for robocallerne, at du er et potentielt offer og inviterer således til flere robocalls. Prøv at undgå at gøre noget som helst.

4. Meld opkaldet

I USA, kan du melde robocalls til Federal Trade Commission på donotcall.gov. Når du melder det nummer, der står på opkaldets ID, hjælper du FTC med at spore svindlerne bag opkaldet. FTC tager de telefonnumre, som folk melder, og offentliggør dem dagligt. Det hjælper telefonudbydere og andre partnere, der arbejder på løsninger, som stopper opkaldene. Indberetningerne hjælper også myndighederne med at identificere personerne, som står bag de ulovlige opkald.

5. Tænk dig om

Den skade, som robocalls kan forårsage, er betydelig. Selvom de ikke får fat i dine kreditkortoplysninger, spilder de din tid. Tænk dig godt om, når du ser et opkalds-ID, du ikke kender. Hvis en virksomhed ringer til dig, kan du bare lægge på, finde kontaktnummeret på deres hjemmeside og ringe dem. Dermed kan du selv tjekke, om opkaldet er ægte.

Bloker spamopkald på Android

Hvad sker der, hvis du ringer tilbage til et spamnummer?

Det bør du undgå. Dels kan det medføre store omkostninger at ringe til et potentielt overtakseret nummer. Men du fortæller også spammerne, at dit nummer er brugbart, hvilket bare inviterer til flere, nye spamopkald. Enhver kontakt, du har med svindlerne, risikerer at give dem oplysninger, de kan bruge til social engineering-angreb.

Typer af spamopkald

Udtrykkene "robocall" og "spam call" bruges undertiden i flæng. De betyder dog lidt forskelligt:

 • Hvad er et robocall? Et robocall er et opkald, der leverer en automatiseret eller forudindspillet talemeddelelse - nogle gange er de ganske lovlige og sker med kundens samtykke.
 • Hvad er et spam-opkald? Et spamopkald er et uopfordret opkald, hvor man typisk forsøger at narre eller svindle modtageren.

Typer af spamopkald eller ondsindede robocalls inkluderer:

1. Spoofing-opkald

Et opkald, der 'spoofer' eller efterligner et lokalt nummer eller en velkendt virksomheds. Svindlerne ved nemlig godt, at du er mere tilbøjelige til at tage opkaldet, hvis du tror, ​​det er et lokalt eller velkendt nummer.

2. SKAT svindel

Disse opkald foretages af svindlere og kriminelle, der foregiver at være SKAT. De vil fx bede dig om at betale en falsk skatteregning og potentielt hævde, at dit personnummer kan blive slettet, hvis du ikke gør det. Dem, der ringer til dig, bruger falske titler og numre fra SKAT for at få opkaldet til at virke ægte. I Storbritannien foregiver de fx at være fra HMRC.

3. Velgørenhedssvindel

Opkald fra falske velgørenhedsorganisationer, der beder om penge til at hjælpe områder eller mennesker, som er ramt af sygdom eller naturkatastrofer.

4. Rejsesvindel

Denne type opkald starter fx med en besked, der fortæller dig om en gratis eller billig ferie. Modtageren bliver bedt om at indtaste sine kreditkortoplysninger for at få den gratis rejse.

5. Opkald fra helbredsforsikringer

Disse opkald fortæller måske, at du ikke får den bedste pris på din helbredsforsikring eller tilbyder dig rabat på særlige forsikringspakker. Det egentlige formål er at få dig til at angive dine personlige oplysninger.

6. Lånesvindel

Svindleren, der ringer, tilbyder fx lån eller kreditkort mod et mindre gebyr, og går typisk efter folk med dårlige kreditvurderinger. Selvom man betaler gebyret, udbetales lånet aldrig.

7. Kundeservicesvindel

Svindlerne foregiver at være fra en legitim virksomhed - som Apple eller et andet velkendte mærke - som du kender. De beder dig om personlige oplysninger, som den rigtige virksomhed allerede har og aldrig vil bede dig om, over telefonen.

8. Svindel med gratis prøver

Svindlerne lover et gratis produkt eller tjeneste, men beder om dit kreditkort, der så opkræves månedligt.

9. SEO/Google-opkald

Disse fupopkald rettes typisk mod mindre virksomheder og fortæller dem, at deres placering på Google er ved at forsvinde. De truer med at markere deres virksomheder som lukkede, medmindre de betaler for ganske unødvendige SEO-ydelser.

10. Svindel med lokal kortbekræftelse

Disse spamopkald informerer ejere af mindre virksomheder om, at de skal bekræfte en kortangivelse på nettet. Den, der ringer op, siger, at de skal bruge virksomhedens følsomme oplysninger for at fortsætte angivelsen. Bagefter bruger de oplysningerne til at tømme organisationens finansielle konti.

11. Kinesiske robocalls

Hvis du bor i et område med en større, kinesisk befolkningsgruppe, får du muligvis robocalls på mandarin. For dem, der ikke taler mandarin, virker opkaldene ret forvirrende. De, der gør det, og som følger robocallerens anvisninger, risikerer at blive offer for svindel.

Temaet varierer lidt, men ofte hævder robocalleren at komme fra den kinesiske ambassade. Derefter informerer han modtageren om et dokument, han eller hun skal hente for at bevare opholdstilladelsen. Målet er naturligvis at svindle penge fra ofrene.

Sådan stopper du robocalls

Hvis du spekulerer på, hvad du skal gøre ved robocalls eller hvordan du blokerer spam-opkald, er her nogle god råd:

Sådan stopper du robocalls på iPhone

Hvis du tænker på, hvordan du blokerer spamopkald på iPhone, giver iOS-enheder dig mulighed for at forhindre, at bestemte numre kontakter dig. Du kan også stille alle opkald, fra ukendte kontakter, direkte videre til din telefonsvarer.

Sådan blokerer du et nummer på din iPhone:

 1. Vælg telefonappen og tryk på "Seneste"
 2. Find det nummer, du vil blokere
 3. Tryk på det blå “i” inde i cirklen, til højre for nummeret
 4. På den næste skærmbillede, ruller du ned og trykker på 'Bloker'
 5. Tryk på indstillingen 'Bloker' på den meddelelse, der kommer frem

Hvis du vil gøre dig selv utilgængelig for alle numre, der ikke er med på din kontaktliste:

 1. Gå til "Indstillinger" og vælg indstillingen "Telefon"
 2. Rul ned
 3. Tryk på 'Ignorer opkald fra ukendte'

Sådan stoppes du robocalls på Android

Den proces, der stopper spamopkald på Android, ligner den, der bruges på iPhone.

Sådan blokerer du et nummer på din Android-enhed:

 1. Åbn telefonappen via startskærmen
 2. Find fanen "Seneste", og tryk på den
 3. Find det nummer, du vil blokere. Tryk på det, og tryk så på 'i'et' i cirklen
 4. Find knappen 'Bloker', og bekræft det, ved at trykke på 'Bloker' i pop op-meddelelsen

Sådan blokerer du ukendte numre på din Android-enhed:

 1. Åbn telefonappen via startskærmen
 2. Find de tre prikker, og tryk på dem for at åbne en rullemenu
 3. Vælg 'Indstillinger' på listen
 4. Tryk på 'Bloker numre'
 5. Sæt 'Bloker ukendte opkald' til grøn

Hvis du modtager robocalls på din smartphone, kan du også overveje at installere en tredjepartsapp, der kan blokere dem eller i det mindste advare dig om dem. Der findes flere forskellige muligheder til hhv. Androids og Apples platforme. Et produkt, som Kaspersky Internet Security til Android, har en funktion, der filtrerer opkald, så du kan blokere uønskede opkald.

Sådan stopper du robocalls på din fastnettelefon

Det, du kan gøre for at beskytte din fastnettelefon afhænger af typen:

På en traditionel fastnetlinje

Hvis du bruger en traditionel fastnetlinje, kan du købe og installere en enhed, der blokerer opkald. Enhederne er typisk små bokse, du sætter på din telefon. Nogle enheder bruger sortlistedatabaser over kendte svindelnumre, hvor du også kan tilføje andre numre, som du blokere. Andre enheder lader dig selv oprette og opdatere din egen sortliste med de numre, der skal blokeres.

På VoIP

Hvis du bruger Voice Over Internet Protocol (VoIP) som fastnetteknologi, kan du kontakte din tjenesteudbyder og spørge, om de leverer software, der stopper robocalls. Og i så fald hvilke muligheder og priser, de tilbyder. Selvom de måske ikke har den slags, kan de måske stadig lade dig angive uopfordrede opkald.

Sådan melder du robocalls

I USA, kan du melde robocalls til Federal Trade Commission. Du kan også registrere dit nummer i National Do Not Call Registry (husk, at det kun gælder virksomheder, der overholder loven - svindlere er helt ligeglade med, at dit nummer er registreret her).

I Storbritannien tilbyder Citizen's Advice oplysninger om indberetning af generende opkald, hvor man også kan melde dem til 'Telephone Preference Service'. I Australien kan du klage til Australian Communications and Media Authority. Andre lande og områder har lignende klagemyndigheder.

Relaterede artikler:

Hvad er robocalls, og hvordan stopper du dem?

Hvad er robocalls? Robocalls kan være generende og i værste fald svindel. Se, hvad der sker, når du besvarer et robocall, og hvordan du stopper robocalls.
Kaspersky Logo