Gå til hovedindhold

Arkade og videospil på nettet er sjovt. Sådan kan man møde og interagere med andre. Mange elsker at spille spil, uanset om det er på konsoller, computere eller mobile enheder. Der er dog flere farer ved spil på nettet, som fx vira, identitetstyveri og phishing. Læs mere om de største farer, ved spil på nettet, og hvordan du beskytter dig.

Farerne ved spil på nettet

De største farer, ved spil på nettet, er:

Malware og vira

Hvis du prøver at finde billigere eller gratis versioner af dine yndlingsspil, risikerer du at downloade vira og malware i stedet. Det gælder også, når du får adgang til snydekoder eller køber ting via tredjeparts-sælgere. Selvom du downloader et spil helt lovligt, kan et sikkerhedshul stadig medføre fare. Når først malwaren ligger på din maskine, kan hackerne bare stjæle dine personlige oplysninger.

Identitetstyveri

Cybersvindlerne samler personligt identificerbare oplysninger og bygger profiler af deres potentielle ofre. En af de potentielle farer ved spil på nettet, sammen med fremmede, er chatten, som giver dig mulighed for at tale med andre spillere. Svindlerne kan bruge chatten til at indsamle følsomme oplysninger, som dit navn, telefonnummer og adresse. Derfor er det vigtigt at være forsigtig med de oplysninger, du deler, når du spiller.

Kontoovertagelse

Hvis du bruger samme brugernavn og adgangskode til alle dine foretrukne spil og platforme – hvad vi ikke anbefaler – kan hackerne få fat i dine legitimationsoplysninger, så de kan tilgå alle dine konti og evt. overtage dem. Nogle hackere bruger brute force attacks – som involverer brugen af automatiserede scripts, som prøver at bryde ind på din konto, vha. de legitimationsoplysninger, man har stjålet fra andre kilder.

Swatting og doxing

Hvis hackerne får fat i dine personoplysninger, kan de lægge din adresse eller dit telefonnummer ud på nettet – hvilket kaldes doxing. Formålet med doxing er at straffe, skræmme eller ydmyge offeret. Der findes mange grunde til doxernes handlinger – som fx ”bare” at more sig på nettet, uden at forstå den skade, de påfører andre, udøve retfærdighed (ofte helt forkert), hævn, jalousi, chikane og/eller endda penge. Doxing er noget, der kan ske én gang og stadig forstyrre en anden persons liv fuldstændigt, uden at man kan forudse det. Hvad værre er, har man oplevet spil-relaterede eksempler på swatting – Det er, når svindlerne sender politiet ud til dig, ved at indtelefonere en falsk nødsituation, for at skræmme dig.

Spyware

Spillere bliver nogle gange udsat via spyware, især hvis de spiller online, via et upålideligt firma. Spyware overvåger personers aktiviteter, på nettet, uden de ved det. Når spywaren finder oplysningerne, kan de sælges til tredjepart og forstyrre privatlivets fred.

Brud på datasikkerheden

Hackerne kan angribe spillets udgivere direkte. Hvis de får adgang til udgiverens systemer, kan de stjæle masser af informationer – lige fra spillenes kildekode, til til de personoplysninger, der ligger på brugernes konti. Et bemærkelsesværdigt eksempel var databruddet, Zynga, hvor hackerne stjal loginoplysninger (brugernavne, adgangskoder og e-mailadresser) fra dem, der spillede Draw Something og Words With Friends. Det omfattede mere end 172 millioner konti, som gjorde det til et af de største databrud nogensinde.

Cross-site scripting

Ældre spilplatforme bruger nogle gange mindre sikre metoder, når de behandler dine loginoplysninger. Det gør dem sårbare over for en hackerteknik, som kaldes cross-site scripting (XSS), hvor svindlerne kan opsnappe og stjæle de oplysninger.

DDoS-angreb

Distributed Denial of Service (DDoS)-angreb opstår, når hackerne forsøger at overbelaste spillets servere, hvilket skaber et nedbrud, der tvinger tjenesten offline. Det stjæler ganske vidst ikke nogen brugerdata, men er stadig super generende for brugerne – og nedetiden samt genoprettelsen kan koste spillets udbyder en masse penge og ressourcer.

Phishing-e-mails

Phishing-e-mails eller phishing-links, som sendes via chatten, når man spiller på nettet, er en anden måde, som hackerne snyder folk til at installere malware på deres maskiner på. For eksempel, så kan e-mails eller chatbeskeder se ud som om, de kommer fra legitime kilder, der bare beder dig downloade bonusindhold eller gå til en login-side. I virkeligheden, er de e-mails eller beskeder falske og vil gerne skade offeret.

Cybermobning

Nogle gange kan spillere opleve, at andre spillere mobber dem. Ud over at forsøge at ydmyge ofrene, prøver cybermobberne også at få deres mål til at afsløre personlige oplysninger, som de kan bruge mod dem.

A woman playing online games. Gaming is fun, but it's important to be aware of online gaming security.

Sådan beskytter du dig selv mod farerne ved spil på nettet

Det er sjovt at spille på nettet, men når man vil optimere sikkerheden, er det vigtigt at praktisere god cyberhygiejne. Her er nogle fornuftige forholdsregler, man bør følge:

Brug stærke adgangskoder

En af de enkleste måder at beskytte dig selv på er at bruge en stærk adgangskode. En stærk adgangskode består mindst af 12 tegn (helst flere) – og er en blanding af store og små bogstaver, tal og symboler. Den undgår det åbenlyse – som fx fortløbende tal (”1234”) eller personlige oplysninger, som en person, der kender dig, kan gætte, som fx din fødselsdato eller dit kæledyrs navn. Det kan være svært at holde styr på de mange adgangskoder – så det kan hjælpe at bruge en password manager.

Konfigurer flerfaktorgodkendelse

Hvis et spil eller en distributør tilbyder to- eller multifaktorgodkendelse, bør du aktivere det. Det føjer et ekstra trin til login-processen, som fx at sende en kode til din telefon eller e-mail. To- eller multifaktorgodkendelse øger sikkerheden på din spilkonto – nogle spil tilbyder endda belønninger i spillet, til de spillere, der aktiverer det.

Beskyt dine personlige oplysninger

Undgå at bruge identificerende oplysninger i dine spils brugernavne – som fx dit navn, fødselsdato eller bopæl – og lad være med at dele personlige oplysninger i spillenes grupper. Når du bruger dit gaming-headset, skal du være opmærksom på, hvilke personlige oplysninger du siger højt.

Download kun ting fra legitime kilder

Pas på dig selv og din computer, ved at lade være med at downloade noget, fra ulovlige kilder. Uanset om det gælder spil, tredjeparts-tilføjelser eller snydekoder, kan downloads, fra uofficielle eller piratkopierede kilder, lægge virus eller malware på din maskine. Hold dig til velrenommerede downloadsider, som maksimerer sikkerheden, når du spiller.

Vær opmærksom på skjulte gebyrer – samt potentielle svindelnumre

Læs producentens eller hostingfirmaets vilkår og betingelser, så du sikrer dig, at du forstår de mulige, umiddelbare eller fremtidige skjulte gebyrer. Hold øje med potentielle svindelnumre, når du køber eller sælger de ”ting”, der findes i et computerspil.

Hold softwaren opdateret

Sørg for at holde dine enheder og software opdateret. Opdateret software sikrer, at du bruger de nyeste sikkerhedsrettelser til at lukke eventuelle cybersårbarheder.

Vær på vagt over for phishing-e-mails

Pas på e-mails, der siger, at du skal klikke på, hente eller åbne en vedhæftet fil med det samme. Hovedreglen er aldrig at klikke på nogen links, åbne nogen vedhæftede filer eller svare på nogen e-mail, du føler dig usikker på.

Bortskaf din spilleenhed på en sikker måde

Når tiden er kommet, til at skille dig af med din spilleenhed – enten ved at sælge den, skrotte den eller give den væk – så sørg for at dine personlige oplysninger er slettet helt fra den. Måden kan variere fra enhed til enhed. Når man tænker på fortroligheden, er det vigtigt at slette alle kontooplysningerne og sikkerhedskopiere eller overføre evt. spil til den nye enhed, hvis det er relevant.

Installer og brug et VPN, når du spiller spil

Hvis du spiller spil på en stationær computer, er det vigtigt at skjule placeringen, for at beskytte identiteten. Når du bruger et virtuelt privat netværk eller VPN, ser det ud som om, din computer er et helt andet sted i verden, så angriberne ikke kan finde din placering.

VPN’er er nemme at installere og kræver kun en lille smule konfiguration, mens fordelene omfatter:

  • Større sikkerhed mod angreb, som fx DDoS, som kan bruges mod spillets modstandere på nettet, især i konkurrencernes spillesituationer.
  • Ekstra sikkerhed ved data- og banktransaktioner – da VPN’et leverer en forbindelse, som ikke kan spores.

Der findes VPN-klienter til Mac, Android, PC, og Apple iOS.

Kaspersky tilbyder VPN Secure Connection, som kan installeres på flere enheder og operativsystemer. Der findes også gratis VPN’er – de har dog ofte databegrænsninger og giver muligvis ikke fuldstændig beskyttelse.

Før du vælger et VPN, bør du læse servicevilkårene, for at sikre dig, at du forstår, hvad der er dækket – inklusive fortrolighedspolitikken. Husk på, at selvom nogle VPN-tjenester hævder, at de beskytter mod malware og phishing-sider, giver de ikke det samme beskyttelsesniveau, som de unikke antivirusprogrammer. Derfor er det bedst at have begge dele.

Relaterede produkter:

Læs mere:

De 10 største farer ved spil på nettet – og sådan undgår du dem

Det er sjovt at spille på nettet – men det kan også være farligt. Hvad er de største farer ved spil på nettet, og hvordan kan du garantere sikkerheden ved arkade og videospil på nettet?
Kaspersky Logo