Gå til hovedindhold

Da juletiden nærmer sig med hastige skridt og november snart slutter, er det tid til at forberede sig på alle de vilde tilbud, som Black Friday byder på. Og mere end nogensinde før, i tidens super digitale verden, bliver det stadig nemmere at finde nettets bedste tilbud.

Nettets mange shoppingmuligheder medfører også faren for svindel! Og på Black Friday, er alle digitale shoppere ekstra udsatte. Coronas medførte en massiv stigning i nethandel og hjemmearbejde, så shopperne bør være ekstra opmærksomme på Black Fridays trusler i år. Heldigvis har vores team af eksperter i cybersikkerhed samlet denne guide om at shoppe trygt og sikkert på nettet, op årets Black Friday.

Undgå Black Fridays trusler på nettet

Den bedste måde at sikre sig på, når du shopper på nettet i år, er kende de cybertrusler, der findes - samt nogle tegn på, at du er i fare for at blive ramt af dem, når du shopper på nettet. Så, for at undgå, at du bliver snydt af sæsonens svindlere, har vi lavet en detaljeret liste over alle nettets potentielle trusler nedenfor.

Phishing og fusk på Black Friday

Phishing er en velkendt teknik, klodens mange cybersvindlere ofte bruger. Det er derfor også en form for svindel, som alle nettets shoppere bør kende før Black Friday (og resten året). Efterhånden som phishingens teknikker bliver mere avancerede, ser cybereksperterne en tilsvarende stigning i antallet af svindelnumre, der kræver, at brugeren indtaster sine personlige data via linket til en svindelside. Den falske side ligner ofte en velkendt forhandlers rigtige hjemmeside, hvor svindlerne opsnapper dine oplysninger, for så at stjæle din identitet eller dine kreditkortdata. Den typiske Black Friday Phishing-svindel, du bør være opmærksom på, består af:

Phishing med falske ordrer

Som navnet antyder, betyder phishing, at phisheren sender dig en falsk besked (via sms eller e-mail), som fortæller, at der er et problem med din ordre (også selvom du ikke har bestilt noget). Beskederne kræver typisk, at du klikker på et link til en falsk hjemmeside, som beder om dine følsomme oplysninger til en "bekræftelse", så angriberen kan opsnappe dine data.

Teknikken bruges både med nettets ordrebekræftelser, formularer og beskeder. Nogle gange får du endda en falsk besked eller bekræftelse pr. sms eller mail. Uanset måden, fortæller den, at du er blevet opkrævet et forkert beløb, og at du skal klikke på et link eller gå til en bestemt hjemmeside for at "annullere" din ordre. Men, når du fx klikker på linket, forsøger phishernes falske hjemmeside at stjæle dit login eller andre følsomme oplysninger. Svindlerne sender måske også falske beskeder om problemer med leveringen af din pakke.

Du kan også blive bedt om at downloade en fil, via en phishing-mail, og returnere den med dine oplysninger, for annullere ordren. Pas godt på, for dels er formularen falsk, dels kan filen også indeholde malware, der kan inficere dit system.

Falske hjemmesider

I de senere år, har cybersvindlere og andre forbrydere gjort en stor indsats for at skabe velfungerende, men falske hjemmesider, som snyder nettets shoppere.

De falske sider ligner de ægte på en prik, og der er sjældent større forskelle i design og URL-struktur.

Når man har travlt, til jul eller udsalg, lægger man sjældent mærke til de små forskelle. Den skødesløshed medfører måske, at man mister sine personlige data eller penge.

Husk, at hvis du ubevidst har shoppet online, via en falsk hjemmeside, er du ramt af økonomisk bedrageri. Derfor skal du straks fortælle din bank det og melde det til politiet eller andre, relevante myndigheder.

Falsk velgørenhed

Cybersvindlerne udnytter også Black Friday eller julen til lancere falske hjemmesider og kampagner på sociale medier, som ser ud som om, de kommer fra en velgørende organisation. I nogle tilfælde forsøger de falske organisationer endda at kontakte dig via spam-mails eller sms'er, der beder om "digitale donationer." Så tjek den givne velgørenhedsorganisation grundigt, før du sender den penge.

Sådan shopper du sikkert på nettet på Black Friday

Selvom du kender de nævnte trusler og svindelformer, er det måske ikke engang nok til at stoppe tidens avancerede cybersvindlere og forbrydere, som prøver at få dig til at betale noget eller afsløre dine personlige oplysninger i dagene (eller ugerne) op til Black Friday. Derfor har vi sammensat en praktisk liste med ting, du kan gøre for at undgå at blive snydt i år:

banner

Shop kun hos forhandlere, du har tillid til

Det lyder sikkert simpelt, selvom det faktisk kan være en mindre udfordring at shoppe hos respekterede og velkendte webshops, når du søger de bedste tilbud. Mange eksperter i cybersvindel anbefaler, at du altid googler hjemmesiden først for at se, om den måske er kendt som en svindelside. Og at du tjekker hvem, der står bag brandet, og hvor butikkerne og hovedkontoret ligger. Du kan også gøre det samme mht. selve produktet:

Bare søg på “mærke + svindel” eller “produktnavn + svindel”, i din foretrukne browser.

Endnu et godt råd er at bruge “WHOIS”-funktioner, som typisk viser domænets oprettelsesdato: Hvis den blot er nogle uger gammel, kan det være et tegn på en svindelside, hvor du børe være ekstra opmærksom.

Du bør også altid læse anmeldelserne af de produkter, der ligger på den hjemmeside, hvor du handler. Hvis der kun er korte anmeldelser, som alle scorer ekstremt højt, er der også grund til bekymring, når du tjekker produktet.

Pas på selve hjemmesiden

Selvom du måske skynder dig, for få de bedste tilbud først, så tag det roligt og tjek selve hjemmesiden. Se om nogle af sidens farver ser lidt anderledes ud, i forhold til sidste gang, du brugte den? Det samme gælder stavefejl, fejl i selve URL'en eller mærkelige formateringer.

Du skal også være ekstra forsigtig, hvis siden ikke har et rigtigt SSL-certifikat; det ses ved at hjemmesidens adresse begynder med "HTTPS" i stedet for "HTTP" i browsers øverste linje - ligesom der bør være en lille, grøn hængelås i linjens venstre side.

Endelig, er et tydeligt tegn på, at du bruger en falsk side eller svindelside, hvis virksomhedens fysiske adresse eller rigtige kontaktoplysninger ikke står på den.

Undgå altid at klikke på ukendte links i mails, sms'er og beskeder

Det lyder sikkert indlysende, men da phishing og svindel løbende bliver mere avanceret, er det afgørende, at du hverken klikker på ukendte links eller downloader mistænkelige, vedhæftede filer, der kommer med mails, links eller meddelelser, på nogen af dine enheder. Omkring Black Friday, bør du holde ekstra øje med links, der ser mærkelige ud, som forsøger at sende dig til post- eller kurersider, eller beder dig om at løse et problem med din ordre. De kommer sikkert fra cybersvindlere.

Brug en password manager eller boks

For at undgå, at forbryderne får adgang til din e-mail eller andre webkonti (især hvis det gælder en shoppingkonto med dine bankoplysninger på), anbefaler vi, at du bruger en password manager eller adgangskodeadministrator, som kan oprette, gemme, hente og beskytte dine følsomme adgangskoder. Vores password manager giver dig mulighed for at generere "stærke" og unikke adgangskoder (10-12 tegn, med en blanding af specialtegn, tal samt store og små bogstaver) samt gemme og holde styr på dem (med automatisk udfyldning).

Brug et anerkendt VPN

Alle, der arbejder eksternt, og shopper på Black Friday, bruger måske et ubeskyttet, offentligt WI-FI. Desværre giver de offentlige netværk ofte angriberne nem adgang til dit system. For at undgå faren, anbefaler vi at bruge et VPN. Et virtuelt privat netværk skaber en krypteret, privat tunnel mellem brugerens computer og de eksterne servere (som fx forhandlere med Black Friday-tilbud). Det beskytter både browseren og systemet mod enhver ekstern trussel.

Brug et virtuelt kort i stedet for et almindeligt betalingskort

Virtuelle kort øger sikkerheden ved webshopping, sammenlignet med fysiske kort. Da de virtuelle kortoplysninger er forskellige fra brugerens fysiske kort, falder faren for svindel. Virtuelle kort kan også let deaktiveres eller slettes, ligesom de kan forsynes med transaktionsgrænser.

Hvad skal du gøre, hvis du bliver snydt eller phished på Black Friday?

Hvis du bliver snydt eller phished på Black Friday, skal du først og fremmest tage det roligt. Du skal bare følge nedenstående trin for at undgå alvorlige personlige og/eller økonomiske tab:

  • Bloker dit kredit- eller betalingskort omgående, og oplys din bank om, at den også bør blokere alle fremtidige transaktioner på kortet.
  • Aktiver en kreditlås, som fastfryser dine midler og kredit.
  • Om muligt, skal du annullere eventuelle afventende betalinger, som endnu ikke er overført fra kontoen.
  • Skift alle brugernavne og adgangskoder med det samme, så der ikke foretages mere svindel med dine identifikationer.
  • Gennemfør et virustjek på din computer for at se, om der er er gemt malware på dit system. Vi anbefaler at bruge vores særlige sikkerhedsprogram, Kaspersky Premium, som tilbyder total beskyttelse, regelmæssige opdateringer samt effektiv hjælp og support.

Følg de ovenstående tips og råd, som sikrer dig på nettet. Glædelig jul og godt nytår!

Anbefalede artikler og links:

Anbefalede produkter:

Black Fridays trusler på nettet: Sådan shopper du sikkert på nettet

Er du bange for Black Friday-svindel, når du handler på nettet i år? Bare rolig, læs vores guide om at shoppe sikkert på nettet denne vinter.
Kaspersky Logo