Gå til hovedindhold

Teknologiens verden er altid under udvikling, og det samme er vores forhold til internettet. Tilbage i 1990'erne var det eneste, du tilsyneladende skulle bekymre dig om, din e-mail. Derefter begyndte du at bruge banken online, og nu er din smartphone tilsluttet, du har Facebook ... og stort set hele dit liv er online. Og du bliver altid sporet. Hele din browserhistorik gemmes af din internetudbyder, spores af Facebook og måske andre annoncører. Selv dine IoT-enheder rapporterer måske om dig. Så det at holde tingene private er allerede et meget stort spørgsmål – allerede før hackerne bliver involveret …

Hvilke oplysninger er tilgængelige for hackere?  

Du er måske ikke klar over, hvor mange af dine personlige oplysninger, der er tilgængelige på internettet. Lad os gennemgå nogle af de typer oplysninger, der er der, og hvorfor hackere kan være interesserede.

 1. PIO – personligt identificerbare oplysninger. Disse inkluderer dit navn, adresse, e-mailadresse, cpr-nummer, cvr-nummer, fødselsdato, medicinske journaler, uddannelsesregister, ansættelsesforhold. Der er masser i denne type data, som en hacker kunne bruge til at stjæle din identitet. De kan indeholde detaljer om køb, du har foretaget på Amazon, eller investeringer foretaget hos en online mægler. Alle disse private oplysninger kan også bruges til at kompromittere dine andre online konti.
 2. E-mails, SMS og onlinemeddelelser opbevares alle på servere et eller andet sted. Der kan være masser af oplysninger i dine e-mails, som du ikke ønsker, at verden skal se – fortrolige forretningsdokumenter, kærlighedsbreve, detaljer om dine bankkonti. Og hackere vil også være interesserede i dine kontakter, for hvis de kan få fat i dem, kan de sende phishingmails til alle, du kender.
 3. Dine browserdata inkluderer cookies, ISP-logfiler og browser-plugins, der måske gemmer data. Det er nyttigt for annoncører, og med fremkomsten af Big Data er det måske mere nyttigt, end du er klar over.
 4. I realtid bruger du muligvis internettet til at foretage et Skype-opkald eller til videokonferencer. Er du sikker på, at ingen lytter med?

Du er måske ikke engang klar over, at nogle af disse detaljer er blevet gemt. Eller du kan blive irriteret over, hvordan Facebook vil fortælle dine venner, hvad du lige har købt eller lyttet til, eller hvordan LA Times viser dig annoncer for noget, du har slået op for to uger siden.

Hackere udvikler hele tiden deres teknikker. F.eks. har phishing været en standardmetode i over et årti. Det involverer afsendelse af falske e-mails, der enten beder dig om at oprette forbindelse til et forfalsket websted, der ligner et, du har tillid til, eller som har links, der installerer malware på din computer. Men nu fungerer falske links på sociale medier og hackede sociale mediekonti også som veje til at trænge ind i dit privatliv og stjæle dine data.

Offentlig trådløs internetadgang er en vidunderlig ting, så du kan arbejde fra enhver Starbucks, men det er også en enorm sikkerhedssårbarhed. Ubeskyttede hotspots giver hackere endnu en måde at bryde ind på din enhed og stjæle dine data. I betragtning af at hackere er en massiv trussel mod dit online privatliv, hvad kan du så gøre ved det?

Brug et VPN til at beskytte dig selv mod hackere

Offentligt Wi-Fi kræver ikke godkendelse for at få adgang til det. Det er godt for dig, og det er godt for hackere, fordi de heller ikke har brug for nogen godkendelse. De kan bruge mand-i-midten-angreb (MTM) til at stjæle dine data, eller – i nogle tilfælde – kan de endda oprette et Wi-Fi-hotspot som "honningkrukke" til at opsuge dine data.

Hvis du har brug for Wi-Fi til din bærbare computer, kan det være en bedre idé at dele din mobile 4G-forbindelse ved at konfigurere din mobil som et Wi-Fi-hotspot og lade din bærbare computer oprette forbindelse til den sikkert.

Endnu bedre, brug et virtuelt privat netværk (VPN), hvilket skaber en privat gateway til internettet for dig.

Hvordan forhindrer et VPN hacking?

Ved at omdirigere din internettrafik til at skjule din IP-adresse gør det det umuligt at spore dig. Og ved at kryptere de oplysninger, du sender over internettet, forhindrer det enhver, der ønsker at opfange dine oplysninger, i at kunne læse dem. Det inkluderer din internetudbyder. Så et VPN er en rigtig god måde til at beskytte dit privatliv online.

Et VPN er ikke kun godt for dit online privatliv og sikkerhed, det har et par andre fordele. Det kan give dig mulighed for at besøge websteder, der muligvis er blokeret af Wi-Fi-udbyderen – nogle steder inkluderer det Facebook og Twitter. Og fordi det kan få adgang til geoplaceringsblokeret indhold, kan det være nyttigt, hvis du rejser i udlandet og ønsker at få adgang til finansielle konti, der kan være blokeret for "udenlandske" brugere.

Du kan få gratis VPN'er – men de kan komme med visse betingelser. Hvis du virkelig ønsker at beskytte dit privatliv online, skal du bruge et premium VPN – det er værd at betale for.

Sådan beskytter kryptering dit privatliv   

Du kan også overveje at bruge kryptering til at beskytte dit online privatliv. Faktisk gør du det sandsynligvis allerede i nogen grad, da virksomheder, der håndterer dine data, undertiden krypterer dem. Din bank bruger f.eks. sandsynligvis kryptering på sit websted gennem SSL- og TLS-certifikater.

Hvis du ser en hængelås i starten af din browseradresselinje, er linket mellem din browser og serveren krypteret. Hvis du udfylder en formular uden hængelåsen, kan en hacker knytte et ondsindet program til serveren, der er vært for webstedet, som kan lytte til din kommunikation og stjæle dine data. Hvis du udfylder det med SSL/TLS, kan ingen lytte med.

how hackers can access your personal data online

En anden måde til at se, om et websted bruger SSL/TSL er, hvis webadressen begynder med https:// og ikke http://. HTTPS er en meget mere sikker protokol end HTTP. Men husk, at krypteringen kun beskytter din kommunikation. Når dine oplysninger er på virksomhedens server, kan de være sårbare over for ethvert angreb på virksomhedens netværk.

Det er også værd at vide, at telefonopkald på Skype er 100 % krypterede – så længe de foretages 100 % på Skype. Men hvis du foretager et Skype-opkald til et almindeligt telefonnummer, er linket over PSTN (almindeligt telefonnetværk) ikke krypteret. Det kan give nogen mulighed for at lytte med. Du kan udnytte kryptering af dine beskeder på Facebook ved hjælp af "Hemmelige samtaler", hvis du er på en iPhone eller Android-smartphone – men ikke på din pc eller bærbar computer.

Én af grundene til, at WhatsApp er blevet så populært, er dens kryptering fra slutpunkt til slutpunkt. Andre apps tilbyder kryptering, men slår den ikke til som standard. Kig efter indstillingen for at slå den til – hvorfor i alverden skulle du ikke have lyst til det?

Du er måske også interesseret i at bruge Tor, et anonymt, krypteret browsernetværk, for at undgå, at din browseshistorik spores. Undersøgende journalister bruger ofte Tor, ligesom ngo'er, der arbejder i fjendtlige miljøer. Tor er imidlertid ikke helt sikker. Det har været kendt for at levere malware, og det er stadig sårbart over for mand-i-midten-angreb.

Kryptering er en stor bonus, når du vil beskytte dit privatliv online. Men regeringerne er ikke altid enige. Nogle forsøger at tvinge teknologiudbydere til at inkludere en bagdør, der giver sikkerhedstjenester adgang til dataene. Problemet er selvfølgelig, at så snart du lader en bagdør stå åben, vil hackere forsøge at komme ind.

Reducer dit digitale fodaftryk for at beskytte dit privatliv

Når du tænker over, hvordan du beskytter dit privatliv online, er det værd at overveje, om du måske ønsker at reducere dit digitale fodaftryk. Vi er så vant til at slå billeder op online, fortælle vores venner, hvad vi lige har lyttet til, eller hvor vi har været på sociale medier ... vi tænker ikke altid, hvor disse oplysninger gemmes, eller hvad de potentielt kunne bruges til.

Det kan betyde at modstå nogle af de forslag, som sociale medier og andre websteder fremsætter, såsom tags til folk, du var sammen med. Det kan betyde at slå placeringstjenester fra for nogle af dine sociale medier. Beskæring af din online tilstedeværelse kan være meget nyttig til at beskytte dit privatliv. Du kan også overveje følgende måder til at reducere, hvor mange af dine personlige oplysninger der er tilgængelige på nettet, og til hvem:

 • Hold dine sociale medier private, og begræns dine Facebook-opslag til kun venner i stedet for at give hvem som helst på internettet adgang til dem.
 • Stram op på, hvem der kan sende dig venneforespørgsler, fra f.eks. "hvem som helst" til "venner af venner".
 • Slå placering, ansigtsgenkendelse, "interesser"-knapper og annoncører på sociale medier fra. Nogle sociale medieplatforme offentliggør faktisk din placering online, uanset om du vil have det eller ej – det er ikke godt for dit privatliv, og det er en stor sikkerhedsrisiko at annoncere "Jeg er ikke hjemme" til indbrudstyv. Eller du kan bare slå geotagging fra ved at slukke GPS'en på din telefon.
 • Afmeld abonnement på gamle e-maillister, som du ikke ønsker at være på. Overvej at bruge en sekundær e-mailadresse til engangskøb, forespørgsler om tilbud osv. Hold din personlige e-mail fri til dine venner og familie.
 • Vær forsigtig med Tingenes internet-enheder (IoT), der overvåger dine personlige vaner – beskyt dem med adgangskode, kør dem på et separat gæstenetværk, så de ikke kan bruges til at få adgang til dine internetkonti, og fjern ældre enheder eller enheder, du ikke bruger fra netværket.
 • Du er velkommen til at redigere. Hvis du f.eks. vil vise, at du har bestået din køreprøve, kan det være en god idé at lægge et billede op af dit testresultat – men vær smart nok til at skjule din adresse, telefonnummer og andre identificerende oplysninger på billedet.
 • Kontrollér, hvad der gøres for dig automatisk. Nogle mennesker ønsker f.eks. ikke, at Google automatisk logger rejseplaner i deres kalender.

Husk, at sociale medier ikke kom i gang som reklamevirksomhed. De kom i gang som en tjeneste, som de enkelte brugere mente gjorde deres liv sjovere. Alle disse tips lyder måske som hårdt arbejde, men de er bare en måde til at få sociale medier tilbage som en sjov tjeneste snarere end en belastning på dit privatliv.

Beskyttelse af dit privatliv med antihackersoftware

Der er nu en bred vifte af software tilgængelig for dig for at beskytte dit online privatliv og din sikkerhed. Nogle er rettet mod at forhindre websteder i at spore dig, nogle mod at forhindre hackere i at installere malware på din pc, nogle er tilgængelige som udvidelser til din webbrowser, mens andre kræver separat installation. Måske er det lidt langt ude at kalde det antihackersoftware – det stopper ikke en bestemt hacker, men at bruge sådan software kan gøre det meget vanskeligt for en hacker at komme ind på din computer eller få adgang til dine data.

F.eks. kan browser-plugins bruges til at forhindre websteder i at spore dig. Facebook sporer dig, mens det er åbent, selvom du ikke er på webstedet på det tidspunkt, og samler din browseshistorik til brug for visning af målrettede annoncer. Det er måske et uskyldigt formål, men Facebooks praksis for dataindsamling og deling har ofte været under anklage, så overvej at beskytte dig selv.

Brug en god antivirus- og antimalwaresoftware. Hvis det lykkedes en keylogger/trojaner at installere sig selv på din pc, er det farvel online privatliv! Oprydning af din pc eller telefon fra tid til anden er også en god idé. Sørg for, at ingen hackerprogrammer lytter med.

Det kan også være en god idé at downloade en app, der kan slette telefonens data, hvis den går tabt eller bliver stjålet. Hvis du synkroniserer Google-enheder, kan du allerede fjerne dataene fra enhver enhed med fjernadgang. Lad ikke din kontaktliste eller bankapps komme i hænderne på hackere – bare ryd telefonen.

Det er ikke decideret antihackersoftware, men en god adgangskodeadministrator er sin vægt værd i guld. Brug af stærke adgangskoder og forskellige adgangskoder til forskellige konti og netværk er, hvad vi vil anbefale som en grundlæggende forsigtighed for alle, der ønsker at minimere risikoen for indtrængen – men det er ikke så let at gøre, hvis du har flere konti at sikre. Brug af en adgangskodeadministrator hjælper med at beskytte dine konti. Du skal blot sørge for, at du har sikret selve din adgangskodeadministrator med en stærk adgangskode.

Du kan installere alle disse beskyttelsesfunktioner separat. Alternativt kan du drage fordel af Kasperskys Total Security, der samler al den beskyttelse, du har brug for, i en enkelt pakke.

Sådan sikrer du dit privatliv

At beskytte dit online privatliv er ensbetydende med at holde dine enheder og netværk sikre. Vi har allerede nævnt nogle måder at gøre dette på – f.eks. at bruge en god adgangskodeadministrator. Her er nogle ekstra tips, der kan hjælpe dig med at beskytte dit privatliv mod hackere:

 • Aktivér tofaktorgodkendelse på dine konti. Når du f.eks. bruger PayPal, får du en SMS-besked, der bekræfter hver transaktion. Andre konti bruger biometriske markører som f.eks. fingeraftryk, mønstre eller endda en fysisk nøgle eller dongle til at give en yderligere metode til bekræftelse.
 • Download ikke uofficielle apps på din smartphone – brug Apple App Store eller Google Play.
 • Pas på, hvilke tilladelser du giver til smartphone-apps. Hvis en tekstbehandlingsapp ønsker at bruge dit kamera og din mikrofon, dine placeringsoplysninger og køb i appen samt adgang til din Google-konto, skal du stille spørgsmålstegn ved det og undersøge hvorfor.
 • Afinstaller software og apps, som du ikke længere bruger eller har brug for.
 • Deaktiver "kør som administrator" på alle dine enheder, og root eller jailbreak ikke din telefon. Dette betyder, at hvis en hacker formår at få kontrol over et program, vil denne ikke være i stand til at få kontrol over telefonen eller ændre indstillingerne og vil sandsynligvis ikke være i stand til at installere software på din telefon eller computer.
 • Hold al din software opdateret. Hackere finder regelmæssigt nye sårbarheder i forældet software og operativsystemer.
 • Deaktiver den automatiske udfyldningsindstilling. Det er en tidsbesparende funktion, men hvis det er praktisk for dig, er det også praktisk for hackere. Alle oplysninger for den automatisk udfyldning skal opbevares et sted, f.eks. i din browserprofilmappe. Dette er det første sted, en hacker vil gå til for at se efter dit navn, adresse, telefonnummer og alle andre oplysninger, denne har brug for, for at stjæle din identitet eller få adgang til dine konti.
 • Når du har en særlig følsom transaktion, bør du bruge et VPN eller privat browsingtilstand.
 • Telefoner er små og bliver let væk. De er også et yndlingsmål for tyve. Sørg for, at du har en skærmlås, og som nævnt ovenfor skal du installere software, der kan rydde din telefon, hvis den går tabt.
 • Konfigurer din router med et sikkert nyt routernavn og adgangskode. Hvis du ændrer adgangskoden ved hjælp af WPA-godkendelse, har du gjort det mindre sandsynligt, at nogen hacker din router. Men hvorfor ændre brugernavnet? Enkelt – de fleste brugernavne viser typen af router eller det netværk, den kører på. Skift den til noget andet (men helst ikke dit navn), og du fratager også hackere disse oplysninger.
 • Husk at logge ud! Når du er færdig med at bruge en konto, skal du logge ud af den. Når du lader dine konti køre i baggrunden, er det et stort sikkerhedsbrud. Heldigvis logger de fleste banker nu kunder ud efter et bestemt tidsrum. Men den store trussel mod dit privatliv kommer ikke fra dem – den kommer fra sociale medier.

Disse tips skulle gerne hjælpe med at blokere alle de små bagdøre, som hackere kan bruge til at komme ind i netværk, apps og enheder. Sammen med de andre ting, du har gjort – reducering af dit digitale fodaftryk, brug af et VPN og brug af kryptering – kan de hjælpe med at holde dit privatliv, som du ønsker det: privat.

Til sidst, hvis du interesserer dig for at beskytte dit online privatliv, bør du sørge for at holde dig ajour om cybersikkerhed. Nye trusler dukker altid op, og nye måder til at håndtere disse trusler dukker op som svar. Ligesom du ville opdatere din computersoftware, skal du holde din hjerne opdateret ved at tjekke ind hos IT-sikkerhedssamfundet engang imellem og gennemse de seneste artikler her på Kaspersky.com.

Relaterede links

Tips til identitetstyveri for Facebook-brugere

Online eksponering af privatliv … hvad er det værste, der kan ske?

Hackinger med store berømtheder og hvordan de kan påvirke dig

Sådan undgår du sikkerhedsrisici ved offentligt Wi-Fi

Måder, hvorpå hackere kan krænke dit online privatliv

Hvordan kan hackere krænke dit privatliv? Vi forklarer, hvordan hackere kan true dit privatliv, farerne, og hvordan du beskytter dit online privatliv.
Kaspersky Logo