Gå til hovedindhold

Det mørke net er en fællesbetegnelse for en række hjemmesider og markedspladser, der samler personer, som er villige til at deltage i ulovlige eller lyssky aktiviteter. De kan ikke tilgås via traditionelle browsere og er ikke indekseret af søgemaskiner som Google. En stor del af det mørke net handler med stjålne oplysninger, herunder personlige data høstet fra brud på datasikkerhedeneller med hjælp fra info-tyveog andre cyberkriminelle. Det kan få store konsekvenser, ikke kun for den almindelige bruger, men også for virksomheder og endda hele lande, når personlige og måske økonomiske oplysninger stjæles på mørke websider. Denne trussel er reel, og derfor kan scanninger af det mørke net være en vigtig del af beskyttelsen af almindelige internetbrugeres identitet.

Kan mine oplysninger ende op på det mørke net?

Før man spørger "Hvad er en mørk net-scanning?", er det værd at stille spørgsmålstegn ved, om og hvordan personlige oplysninger kan finde vej til det mørke net. Det enkle svar er, at alle internetbrugere risikerer, at deres oplysninger bliver frigivet til nettets skumle sider, selv om de ikke selv har adgang til det. Det skyldes, at alle kan blive ofre for phishing- eller malware-angreb, hvor hackere kan indsamle data som adgangskoder, identiteter og kreditkortoplysninger. I nogle tilfælde kan hackere stjæle disse data fra de virksomheder, der indsamler og gemmer personlige oplysninger til reklame og markedsføring. I begge tilfælde gør hackerne, efter at have indsamlet alle disse oplysninger, dem tilgængelige for andre på det mørke net.

Hvad er mørk net-scanning?

Kort sagt gør en mørk net-scanning det muligt for internetbrugere at finde ud af, om deres personlige oplysninger er blevet gjort tilgængelige på det mørke net. Disse digitale værktøjer gennemsøger det mørke net- specifikt gennem lister fra kendte databrud—for at se, om en brugers data er blevet uploadet. Hvis værktøjet opdager brugeroplysninger på det mørke net, advarer det brugeren og giver dem mulighed for at foretage passende foranstaltninger.

Selvom de kan være nyttige til at beskytte personlige data og brugernes privatliv, er det vigtigt at bemærke, at mørke net-scannere ikke kan klare alt. Det skyldes, at uanset hvor kraftigt scanningsværktøjet til det mørke net er, er det umuligt for en scanner at tjekke alle dele af det mørke net, da mange hjemmesider på denne side af internettet forbliver private og utilgængelige. Derfor er det vigtigt for internetbrugere at være opmærksomme på deres data online, for eksempel ved at bruge VPN'er og antivirussoftware, og opretholde gode vaner omkring deling af information på nettet.

Mørke net-scanninger er også i stand til at identificere forskellige typer af kriminel aktivitet, som det mørke net er berygtet for. Derfor kan nogle sikkerhedsorganisationer eller retshåndhævende myndigheder bruge mørk net-scannere til at hjælpe med efterforskninger, og bruge dem til at gennemsøge det mørke net for omtale af f.eks. ulovlige stoffer, våben og forfalskede produkter.

Hvordan fungerer en mørk net-scanning?

I al sin enkelhed er mørk net-scanningsværktøjer software, der bruger særligt udformede algoritmer til at gennemtrawle det mørke net for omtale af en brugers personlige data. Generelt skal brugeren først indtaste specifikke personlige oplysninger for at køre en scanning. Softwaren sammenligner derefter disse oplysninger med data-dumps – kendte lister over personlige oplysninger, der er stjålet ved databrud, som er tilgængelige på det mørke net. En mørk net-scanning kan søge efter alle mulige følsomme brugeroplysninger, herunder:

 • Navne
 • Emailadresser
 • Adgangskoder
 • Ukrypterede chat-udskrifter
 • IP-adresser
 • Kreditkort- eller bankkontooplysninger
 • Konti på sociale medier
 • Identitetsoplysninger (f.eks. pas, sygesikringsbevis eller ID-kort)

Hvis scanningen finder en brugers personlige oplysninger på det mørke net, advarer den straks brugeren om, hvad der er blevet fundet og hvor. Derefter er det op til brugeren at tage de næste skridt for at beskytte sig selv, som tidligere beskrevet.

Brugere skal dog huske, at en enkelt mørk net-scanning normalt begrænser sig til populære markedspladser, der har færre privatlivsprotokoller og ikke kan søge på hele det mørke net. De kan heller ikke redegøre for eventuelle brud, der opstår umiddelbart efter scanningen. Derfor kan brugere, der er meget bekymrede for deres privatliv, vælge at køre regelmæssige mørk net-scanninger med forskellige værktøjer eller bruge mørk net-overvågning til konstant at analysere det mørke net for deres stjålne oplysninger.

Hvorfor er mørk net-scanninger vigtige?

Den gennemsnitlige internetbruger beskæftiger sig ikke med det mørke net, så hvorfor skulle de have nogen interesse i at udføre en mørk net-scanning? Svaret er enkelt: at beskytte deres personlige data og forsøge at forhindre cyberkriminelle i at bruge disse oplysninger til at begå forbrydelser. De åbenlyse problemer kan omfatte hacking af e-mails og konti på sociale medier eller tyveri af penge fra bankkonti. Men der er mange typer af mere ondskabsfuldt bedrageri og svindel, der kan udføres med de rigtige personlige oplysninger, for eksempel, identitetstyveri, kreditkortsvindel, økonomisk svindel og svindel med robocalls.

Fordele ved scanning af det mørke net

Den vigtigste funktion ved mørk net-scanning er, at brugerne kan vide, om deres personlige data er blevet stjålet og potentielt gjort tilgængelige for cyberkriminelle. Hvis det er tilfældet, kan brugeren træffe visse foranstaltninger for at forsøge at beskytte sig mod yderligere problemer. De kan f.eks. spærre kreditkort, advare banker og ændre adgangskoder for at undgå økonomisk tab og identitetstyveri. Men der er flere andre grunde til, at nogle brugere, eller faktisk virksomheder vælger at gøre mørke net-scannere til en del af deres rutinemæssige online tjek:

 1. Identificer og afbød databrud: Ved regelmæssigt at udføre en mørk net-scanning bliver enkeltpersoner advaret, hvis der er dukket følsomme oplysninger op på det mørke net, og de kan tage skridt til at undgå alvorlige konsekvenser. Det er især vigtigt for organisationer, som kan blive hårdt ramt, hvis kundedata eller loginoplysninger til systemet bliver lækket. Timing er vigtigt i disse situationer, så regelmæssige scanninger kan sikre, at overtrædelser identificeres så hurtigt som muligt.
 2. Forebyg fremtidige brud: Med mørk net-scanninger kan brugerne identificere, hvilke oplysninger der blev stjålet, og potentielt, hvordan de blev stjålet. At forstå alt dette kan være nyttigt for at sikre, at de samme fejl ikke gentages, og derfor hjælper det med at beskytte sig mod fremtidige lækager.
 3. Behandl kundedata ansvarligt: Organisationer ved måske ikke altid, om deres systemer er blevet hacket, så en rutinemæssig mørk net-scanning er en måde at sikre, at de behandler kundedata med omhu. Disse scanninger vil identificere brud så hurtigt som muligt, så der kan tages afhjælpende skridt, og kunderne kan underrettes.

Ulemper ved mørk net-scanninger

Selvom mørk net-scanninger er nyttige, er der selvfølgelig uundgåeligt nogle problemer. Nedenfor er et par overvejelser, man skal gøre sig, når man planlægger at bruge mørk net-scannere:

 1. Scanninger er ikke 100 % idiotsikre: På trods af hvor omfattende nogle mørk net-scanningsværktøjer er, kan de umuligt scanne hele det mørke net, eller garantere, at dine oplysninger altid vil blive fundet og beskyttet.
 2. Scanninger fanger kun et øjeblik i tiden: Hver mørk net-scanning fanger kun en bestemt del af det mørke net på det bestemte tidspunkt, hvor scanningen køres, og kan ikke tage højde for eventuelle overtrædelser, der måtte forekomme umiddelbart efter. Derfor får brugerne kun et øjebliksbillede af, hvilke oplysninger der er tilgængelige online på tidspunktet for scanningen.
 3. Omkostninger: Mens nogle mørk net-scannere er gratis, tager mange andre betaling for deres tjenester. Det kan blive dyrt for enkeltpersoner eller små virksomheder, der ønsker at foretage regelmæssige tjek.
 4. Timing: Desværre er brugerens data allerede blevet brudt, når en e-mailscanning af det mørke net identificerer et problem. Men når man opdager, at ens data er blevet lækket, kan man skifte adgangskode, eller anvende andre anbefalede sikkerhedsforanstaltninger for at mindske risikoen.
 5. Mangel på problemløsning: Selvom mørk net-scanninger kan identificere stjålne persondata, kan de ikke fjerne dem. Brugerne bliver derfor nødt til at tage skridt til at forsøge at slette det fra det mørke net, og indføre afhjælpende foranstaltninger.

Hvad du skal gøre, hvis en scanning finder dine personlige data

Cyberkriminelle bruger stadig mere sofistikerede metoder til at fange internetbrugere og lokke dem til at dele følsomme oplysninger. Derfor er det fuldt ud muligt, at adgangskoder, kreditkortoplysninger og andre data ender på det mørke net. Men hvis en mørk net-scanner identificerer stjålne oplysninger, er der et par umiddelbare tiltag, man kan tage for at forsøge at begrænse skaden:

 • Skift brudte adgangskoder: Hvis adgangskoder er blevet stjålet, skal du straks ændre dem på de tilknyttede konti. Det er også god praksis at bruge multifaktorgodkendelse og en adgangskodeadministrator for at beskytte konti i tilfælde af et brud.
 • Spær kreditkort: Ved brud på kreditkortoplysninger skal du tjekke de seneste transaktioner for mistænkelig aktivitet og hurtigt advare udbyderen om at blokere transaktioner og spærre det stjålne kort.
 • Advar bankerne: Hvis bankkontooplysninger er dukket op på det mørke net, skal du tjekke kontoudtog for mistænkelig aktivitet og straks tale med den tilknyttede bank for at få kontoen spærret og alle transaktioner blokeret.
 • Gennemgå tilladelser: Gennemgå altid, hvilke tilladelser der er givet til konti på sociale medier og alle apps, der bruges. Det er generelt god praksis at bruge de mest basale tilladelsesindstillinger, så de fleste gemte oplysninger – herunder kontaktoplysninger, fotos, placeringer og mere – ikke er tilgængelige for disse konti.
 • Begræns deling af information: Det er normalt en god strategi at dele så få oplysninger som muligt online, især på hjemmesider eller med virksomheder, der ikke er velkendte.

Sådan undgår du, at personlige oplysninger bliver lækket

Hvis det bedste angreb er et godt forsvar, så betyder det, at dét at undgå et datalæk, kræver opretholdelse af beskyttende vaner mens man bruger internettet. Selvom der altid er sårbarheder, kan følgende foranstaltninger hjælpe med at undgå, at personlige data dukker op i en mørk net-scanning:

 1. Brug en adgangskodeadministrator til at generere stærke adgangskoder, som derefter kan gemmes sikkert. Husk også at skifte adgangskoder regelmæssigt.
 2. Aktivér multifaktorautentificering på alle onlinekonti og apps, hvor det er muligt.
 3. Undgå at bruge gratis eller offentlige Wi-Fi-netværk, som ofte er usikre.
 4. Abonner på en kraftfuld VPN-tjeneste og brug den så meget som muligt, når du er online, især når du har med følsomme oplysninger at gøre, såsom bankkonti og kreditkort.
 5. Vær opmærksom på potentielle phishing-angreb, såsom mistænkelige e-mails og links.
 6. Kontroller altid webadressen for at sikre, at en hjemmeside er sikker og officiel, før du giver nogen oplysninger.
 7. Brug antivirussoftware, og kør regelmæssige scanninger for at opdage malware og anden potentielt skadelig software.

Hvorfor Kaspersky Premium skiller sig ud inden for sikkerhed på det mørke net

For enkeltpersoner og virksomheder, der søger robust beskyttelse mod de trusler, der lurer på det mørke net, tilbyder Kaspersky Premium en banebrydende løsning, der adskiller sig fra mængden. Dette førsteklasses sikkerhedsprodukt kan prale af to enestående funktioner, der er specielt designet til at dykke ned i dybet af det mørke net og beskytte dine personlige oplysninger.

Den første af disse funktioner er 'Data Leak Checker': et kraftfuldt værktøj, der omhyggeligt undersøger e-mails for tegn på kompromittering. Ved at scanne din e-mailkommunikation kan Kaspersky Premium identificere alle lækkede eller eksponerede personlige data og tilbyde et kritisk lag af beskyttelse mod identitetstyveri og anden cyberkriminalitet.

Derudover introducerer Kaspersky Premium 'Identity Theft Check': en unik funktion, der undersøger telefonnumre, der er forbundet med dine e-mailadresser. Denne innovative tilgang sikrer, at ingen potentielle lækager af personlige oplysninger går ubemærket hen, hvilket giver brugerne omfattende sikkerhed og ro i sindet.

Disse to funktioner, kombineret med Kaspersky Premiums samlede pakke af sikkerhedsværktøjer, giver et robust forsvar mod truslerne fra det mørke net. Ved at vælge Kaspersky Premium øger du sandsynligheden for at bevare dit privatliv og din datasikkerhed online, hvilket gør det til en vigtig tilføjelse til dit cybersikkerhedsarsenal. Så uanset om du er en privatperson, der ønsker at beskytte dine personlige oplysninger, eller en virksomhed, der beskytter kritiske data, tilbyder Kaspersky Premiums avancerede funktioner et uovertruffent beskyttelsesniveau, hvilket gør det til et værdifuldt aktiv i kampen mod trusler på det mørke net.

Om scanning af det mørke net

Bare ved at engagere sig i verden løber alle risikoen for, at deres personlige oplysninger lækkes og potentielt gøres tilgængelige på det mørke net. Selv dem, der ikke bruger internettet regelmæssigt, kan få stjålet deres kreditkortoplysninger, hvis de f.eks. foretager et køb i en butik, og kassesystemet senere bliver hacket. Derfor kan regelmæssige mørk net-scanninger være nyttige til at beskytte personlige data og undgå at blive offer for forbrydelser som identitetstyveri og økonomisk svindel. Selvom de måske ikke er helt ufejlbarlige, er scanningsværktøjer til det mørke net en måde for brugerne at være på forkant med cyberkriminelle.

Få Kaspersky Premium + 1 ÅRS GRATIS Kaspersky Safe Kids. Kaspersky Premium har vundet fem AV-TEST-priser for bedste beskyttelse, bedste ydeevne, hurtigste VPN, godkendt forældrekontrol til Windows samt bedste score på børnesikring til Windows og Android.

Relaterede artikler og links:

Hvad gør man, hvis ens privatliv bliver krænket?

Hvad kan hackere gøre med din e-mailadresse?

Relaterede produkter og tjenester:

Kaspersky Small Office Security

Kaspersky Plus

Kaspersky Endpoint Security for Business

Hvad er en scanning af det mørke net?

Scanning af det mørke net kan være nyttig til at beskytte personlige oplysninger. Lær, hvad disse onlinescanninger er, hvordan de fungerer, og hvorfor de er vigtige.
Kaspersky Logo