Gå til hovedindhold

Hvis du troede, at websteder for onlinedating er på fremmarch, har du ret. Ifølge Statistic Brain Research Institute har 49 millioner amerikanere prøvet websteder til dating. Men det er ikke alle, der opretter en profil på disse websteder, der har reelle hensigter. Ifølge FBI mistede ofre for onlinedating-svindel mere end $82 millioner i andet halvår af 2014. Faktisk medfører romantiske eller "tillids"-svindelnumre de største tab pr. person sammenlignet med anden internetsvindel – med et gennemsnitligt tab pr. offer på mere end $100.000. Her får du et hurtigt overblik over anatomien af en dating-fidus, og hvordan du kan undgå en falsk romance.

Almindelige svindelnumre

De fleste dating-fiduser starter uskyldigt nok. Svindlere kontakter ofre via sociale medier eller via e-mail, hvor de foregiver fælles interesser eller en fjern, indbyrdes sammenhæng, for eksempel en præsentation ved et bryllup eller en anden stor begivenhed. Andre svindlere får deres falske profiler til at se så tiltrækkende ud som muligt og venter på, at ofre kontakter dem og begynder samtalen. Når svindleren har fået dig på krogen, er mulighederne uendelige, men her er nogle af de mest almindelige variationer:

Online Dating Scams

Militære romantiske svindelnumre

Som A Soldier's Perspective har bidt mærke i, er denne type svindel almindelig og ofte svær at opdage. Svindleren kan bruge et navn og et udseende, der minder om en faktisk soldat, eller oprette en helt igennem falsk profil. De sender e-mails, der ser legitime ud, hvor de præsenterer sig selv som værende tæt på slutningen af deres karriere, hvor de ofte har ældre børn og er blevet enkemænd under tragiske omstændigheder. Disse e-mails er fyldt til bristepunktet med militær jargon, titler og baselokaliteter, som lyder imponerende. De begynder at opbygge en stærk følelsesmæssig tilknytning, men før det fysiske møde finder sted, bliver "soldaten" udsendt. Dernæst kommer anmodninger om penge for at kunne oprette en ordentlig internetforbindelse, til at betale for flybilletter hjem eller til at supplere påståede "begrænsninger" på militærets dækning af medicin eller pension. I mange tilfælde arbejder disse svindlere sammen med én eller flere medskyldige, der giver sig ud for at være læger eller advokater, for at udtrække en lind strøm af penge. I mange tilfælde trækker militærsvindel ud i måneder eller endda år, før ofrene endelig får mistanke.

Svindel med intime aktiviteter

Her bliver ofre kontaktet af potentielle bejlere fra for eksempel Østeuropa eller endda Sydøstasien, hvor de bliver "venner" på flere sociale medier. Efter en intens periode med bejleri anmoder svindlerne offeret om at kontakte dem via webcam og "chat". Bedragerens webcam er på mystisk vis gået itu, men de giver offeret komplimenter, og med en blanding af smiger og vedholdenhed overbeviser de deres "partner" til delvist at afklæde sig eller udføre andre intime handlinger. Svindlerne afslører derefter deres sande identitet. De påstår, at de har lavet en videooptagelse og truer med at dele videoen med fælles venner på de sociale medier eller med at lægge optagelsen ud på internettet, medmindre offeret sender penge. Hvis offeret så gør, hvad der bliver bedt om, øges kravene, indtil offeret til sidst nægter.

Falske dating-websteder

Den nylige Ashley Madison-lækage giver et glimt ind i en verden af falske dating-websteder. Tjenester foregiver at tilbyde legitime mødesteder, men har enten ekstremt få medlemmer eller er fyldt med svindlere. Hold øje med tilmeldingsspørgeskemaer, der ikke kræver så mange personlige oplysninger, men som har mange spørgsmål vedrørende økonomi. Hold også øje med tilstrømningen af opmærksomhed, lige efter du har oprettet din profil. Hvis det eneste, din profil indeholder, er et par linjer med tekst, ingen billeder og ingen angivne præferencer, men du begynder at få den ene besked efter den anden fra potentielle bejlere, er du sandsynligvis stødt på et falsk dating-websted.

Beskyt dit hjerte (og din pengepung)

Selv om du bruger et legitimt dating-websted, kan du risikere at løbe ind i en charlatan. Hold øje med disse faresignaler for at skelne mellem soulmate-materiale og svindlere:

Mistænkelig stavning og grammatik

Før du kontakter nogen på et dating-websted eller via sociale medier, skal du se nøje på deres profil. Hvis de angivelig kommer fra et engelsktalende land, skal du holde øje med virkelig dårlig stavning og grammatik. Selv om ikke alle, der leder efter kærlighed online, har en poet i maven, kan virkelig forfærdelige grammatiske fejl og uendelige sætninger uden tegnsætning, der byder på et væld af personlige oplysninger, være et faresignal om, at det ikke er ærligt. Det samme gælder for e-mails. Folk med engelsk som modersmål har en naturlig kadence, når de taler og skriver, som ikke sådan lige kan efterlignes. Vær mistænksom, hvis noget virker "underligt" i tone eller tempo.

banner

Kopier og indsæt

Hvis beskeder og profilbeskrivelser lyder alt for godt, skal du være på vagt. Ofte vil svindlere ikke spilde deres tid med at skrive deres eget materiale, men i stedet tage det fra andre websteder eller dating-profiler. Her er det en god idé at køre den mistænkelige tekst gennem en internetsøgning og se, om der dukker resultater op. Hvis der gør, skal du undlade at svare fidusmageren.

Mærkelige links

Legitime brugere slår ofte links op med deres yndlingsbands, rejsedestinationer eller hobbyer. Svindlere fylder ofte deres profiler med links til "spam"-websteder af lav kvalitet, der forsøger at sælge et produkt eller fortælle dig, hvordan du "bliver rig på en hurtig måde". Du kan også finde links til X-klassificerede websteder – et advarselstegn om, at profilen ikke har helt rent mel i posen.

Utålmodighed

Mens stærke følelser ofte spirer inden for de første par uger af enhver ny romance, vil svindlere forsøge at fremskynde denne proces yderligere ved ikke blot at bombardere dig med et væld af komplimenter og rare ord, men også med intime detaljer om deres eget liv, som de "aldrig har fortalt til andre". Og noget, der i endnu højere grad skal få alarmklokkerne til at ringe, er, hvis de efter et par chatsessioner eller e-mails beder om et lille beløb til dækning af underlige udgifter – for eksempel at de er strandet i et fremmed land, har et familiemedlem med akut sygdom, eller at de lige er blevet berøvet, og de har brug for, at du overfører penge til dem hurtigst muligt. Hvis der nogensinde bliver bedt om penge, bør du afslutte kontakten.

Onlinedating-svindel udnytter ofte sårbare brugere, der leder efter menneskelig kontakt i en mere og mere fremmedgjort verden. Men lad ikke din søgen efter kærlighed blænde din sunde fornuft. Bevæbnet med viden om de mest almindelige former for svindel, og hvordan man undgår svindlere, kan du manøvrere uden om de falske romancer og finde den ægte kærlighed i stedet.

Anatomien af onlinedating-svindel - Sådan undgår du at blive offer for en cyberromance

Medfører romantiske eller "tillids"-svindelnumre de største tab pr. person sammenlignet med anden internetsvindel – med et gennemsnitligt tab pr. offer på mere end $100.000. Her får du et hurtigt overblik over anatomien af en dating-fidus, og hvordan du kan undgå en falsk romance.
Kaspersky Logo