Gå til hovedindhold

"Spam" er blevet et internet-modeord siden starten på e-mail, men hvad betyder det helt præcist? Spammail er i bund og grund en form for junk mail, som er uønsket af modtageren. Det er normalt en enkelt meddelelse som indeholder annoncer og sendes til en række modtagere, som aldrig accepterede at modtage sådanne meddelelser. De mest almindelige metoder, som spammere bruger til at opbygge deres e-maillister, er blandt andet: at købe adresselister, narre brugere til at udlevere deres oplysninger via falske konkurrencer og falske tilbud om gratis gaver eller ved hjælp af e-mailopsnapningsprogrammer til at udtrække adresser fra hjemmesider.

Derfor er spammail mere end blot en gene

Der er mange grunde til at undgå interaktion med spammail, men nogle af de situationer, der virkelig giver grund til bekymring, er blandt andet den mulighed, at du kan udsætte dig selv for risikoen for identitetstyveri eller tillade en hacker mulighed at indlæse virus og malware på din computer. I de værst tænkelige tilfælde kan du oven i købet blive anklaget for forbrydelser, som du ikke var klar over, at du hjalp spammeren med at begå – f. eks. ved at blive involveret i hvidvaskning af penge eller hæleri af stjålne genstande. I de fleste tilfælde er det bedst at slette en spammeddelelse straks.

Som en tommelfingerregel, hvis du vil undgå spambeskeder, er det vigtigt at huske, at hvis noget er for godt til at være sandt, så er det sandsynligvis ikke sandt. Dette vil hjælpe dig med at frasortere konkurrencer og tilbud, der ser mistænkelige ud.

Sådan beskytter du dig mod spammail

Selv om det kan være vanskeligt helt at undgå spam-mail, kan du reducere eller måske endda helt forhindre, at spam fylder op i din indbakke, ved at bruge en effektiv anti-spam-software. Takket være fremskridt inden for software-intelligens er mange antispamfiltre i stand til automatisk at lære, hvilke meddelelser, der er legitime, og hvilke, der er spam med minimal indgriben fra brugeren. I tilfælde af, at et spamfilter overser en spammail, kan brugeren simpelthen kan markere meddelelsen som uønsket. Det bevirker, at filtrene tilpasser sig den nye trussel.

Ved at installere en effektiv programpakke til internetbeskyttelse kan du nedsætte risikoen for spammail ved at sikre, at det filtreres væk fra din indbakke og andre vigtige e-mailmapper. Derudover yder mange internetsikkerhedssoftwareprogrammer brugerne phishing-beskyttelse, som kan hjælpe i tilfælde, hvor en e-mail ser ud til at være legitim, men ikke er det. Da disse e-mails ofte beder om bankoplysninger og andre finansielle legitimationsoplysninger, er beskyttelse mod phishing et væsentligt element i ethvert anti-spam-værktøj.

Betydningen af bundling-sikkerhedssoftware

Når du skal købe anti-spam-software, kan det godt betale sig at vælge en løsning, der er pakket med antivirusbeskyttelse (såkaldt "bundling"), for visse spam-meddelelser er fyldt med vira og anden malware. Ved hjælp af en enkelt softwarepakke kan du forenkle processen med at sikre din computer og samtidig forbedre systemets pålidelighed. Selv om anti-spam-software kan omdirigere meddelelserne fra dine indbakker, sikrer et solidt antivirussoftwareprogram, at din computer ikke blive inficeret, hvis du ved et uheld åbner en spammeddelelse.

Gode råd til beskyttelse mod spammail

"Spam" er blevet et internet-modeord siden starten på e-mail, men hvad betyder det helt præcist?
Kaspersky Logo