Skip to main

Internettet udgør Virkelige risici for børn og teenagere, men forældre kan hjælpe dem med at træffe velovervejede beslutninger, der sikrer dem, når de er online. Her er seks måder at tale om internetsikkerhed med dine børn på.

  1. Opstil et sæt regler

Før du lader dine børn bruge en computer eller mobilenhed, bør du have en alderssvarende diskussion med dem om, hvad de må og ikke må gøre. Start med at sætte grænser for onlinetiden. Bed dine børn om at tale med dig, før de deler oplysninger som for eksempel deres navn eller adresse, og før de taler med personer, de møder online. De skal med det samme kontakte dig, hvis de ser noget, der forstyrrer eller skræmmer dem.

Det er også meget vigtigt at indskærpe over for dem, at de skal behandle andre, som de gerne selv vil behandles, når de er online. National Center for Missing and Exploited Children tilbyder en række alderssvarende "Sikkerhedsløfter", som du kan diskutere med dine børn.

  1. Tal om, hvordan – og hvorfor – du vil overvåge deres onlinebrug

Når børnene bliver ældre og deltager i sociale netværk, skal du være på forkant med hensyn til at fortælle dem om, at du overvåger deres opslag og forklare, hvorfor du gør det. Selv teenagere forstår måske ikke fuldt ud, hvad langtidseffekterne af deres opslag er, eller at internettet aldrig glemmer. De skal vide, at du bekymrer dig om dem, og at du forsøger at afværge problemer for dem.

Det kan være en hård balancegang at forsøge at beskytte dine børn, uden at de føler, at du ikke har tillid til dem. Sæt grænser, og diskuter situationer, hvor det kan være nødvendigt for dig at forhindre dem i noget. Hvis du oplever, at din måde at overvåge på giver anledning til konflikter, skal du være åben i forhold til at prøve noget nyt. Mind dine børn om, at deres sikkerhed er det vigtigste for dig, men vær ikke bange for at give dem lidt frihed, når de bliver lidt ældre.

Med software til forældrekontrol, for eksempel Kaspersky Safe Kids, får du en nem løsning til overvågning og håndtering af dine børns aktivitet online.

  1. Tal om, hvad der foregår i deres liv

Åbne kommunikationslinjer er meget vigtige i forbindelse med mange aspekter af forældrerollen – og særligt i forbindelse med onlinesikkerhed. Det skyldes, at cybermobning svarer til mobning i den virkelige verden. Dette er ofte noget, som børn undlader at tale om, fordi de er bange for at få problemer eller miste deres adgang til internettet. Gør det klart, at du er interesseret i alle områder af dine børns liv. Sørg også for, at de ved, at de altid kan komme til dig med de problemer, de har. Hav regelmæssige samtaler med dine børn, hvor du aktivt lytter til dem, så de ved, at du altid er der for dem, uanset hvad der sker.

  1. Lær dine børn, hvordan de selv kan gøre noget

Vis dine børn, at der er ting, de kan gøre for at blive proaktive online, ved at lære dem at bruge funktioner til beskyttelse af personlige oplysninger, rapportering og blokering på de websteder, de besøger. Net Aware indeholder oplysninger om disse funktioner for En bred vifte af sociale netværk og apps. Større børn ved muligvis mere om onlineverdenen, end du selv gør. Overvej at lade dem være eksperterne og få dem til at vise dig sikkerhedsfunktionerne på de websteder, de bruger.

  1. Inddrag børn i beslutningsprocesser

Ligesom alle samtaler om opdragelse bør samtaler om onlinesikkerhed være læringsoplevelser – ikke ensidige foredrag fra din side. Spørg, hvad de synes om det, de ser online, og om det kunne være farligt. Hvis de er uenige, skal du høre dem hvorfor – og være klar til at svare. Selv om de ikke bryder sig om regler, er børn mere tilbøjelige til at følge regler, hvis de oplever, at de selv har været med til at definere dem.

  1. Glem ikke det positive

Det er vigtigt, at du ikke får det til at se ud, som om hele internettet er et skræmmende sted, der skal undgås for enhver pris. Vær med til at definere reglerne for ansvarlig adfærd online ved at fortælle, hvordan internettet kan være en hjælp i forbindelse med lektier og dyrkning af andre interesser. Børn følger forældrenes eksempel på mange synlige og usynlige måder. At vise eksempler på, hvordan du bruger internettet ansvarligt kan være langt mere effektivt end at indføre regler og begrænsninger.

I dag vokser børn op i en verden, der er cybercentrisk. Børn bliver før eller siden introduceret for internettet og alle mulige digitale ting. Det er umuligt at undgå. Men det er muligt at sørge for deres sikkerhed og undgå risici, samtidig med at du lærer børnene, hvordan de kan være sikre, når de er online. Det starter med den rigtige strategi, og disse tip kan hjælpe.

Relaterede artikler og links:

Produkter:

Internetsikkerhed for børn: 6 måder at tale med dine børn om internetsikkerhed på

Cybermobning. Cyberforbrydere. Malware, forsøg på phishing og upassende opslag på sociale medier.
Kaspersky Logo