Skip to main

Cybersikkerhed er hurtigt blevet en prioritet for både forbrugere og virksomheder. I de sidste syv år er datasikkerhed blevet en topprioritet for it-afdelinger ifølge Global Knowledge. Men hvis du ikke er hjemmevant i verdenen af cybersikkerhed, kan du godt blive lidt forvirret over noget af terminologien. Her er en grundlæggende liste over termer og definitioner, så du kan komme i gang og kende forskel på f.eks. IPS og VPN.

Term

Definition

GodkendelseProcessen med at bekræfte en persons identitet, der forsøger at få adgang til en computer eller filer.
APT, Advanced Persistent Threat (avanceret vedvarende trussel)Et komplekst angreb på højt niveau rettet mod at opnå følsomme data over en længere periode. Læs mere om, hvad APT er, og om APT-advarselstegn.
SikkerhedskopierLagring af kopier af dine filer på en server, harddisk, computer eller flytbart drev for adgang i tilfælde af tab.
Skybaserede systemerDatabehandlingstjenester fra eksterne servere.
CybersikkerhedDen strategiske handling, der gennemføres for at beskytte oplysninger og kommunikation ved hjælp af en række avancerede værktøjer, politikker og processer.
DatabrudUautoriseret adgang til data.
KrypteringTransformering af data for at skjule eller gemme dem.
Endpoint securitySikring af enheder ved et netværks slutpunkt. Dette omfatter mobile enheder (tablets, bærbare computere), som medarbejderne bruger.
Enterprise risk managementEn omfattende metode til at beskytte virksomhedens aktiver ved at identificere risici og implementere modtræk og reagere på trusler i realtid.
FirewallHardware eller software, der er designet til at holde uønskede brugere ude af dit netværk.
HackerEn person, der med ondsindede hensigter bryder gennem sikkerhedsforanstaltninger for at få adgang til data.
ISP, Internet Service Provider (internetserviceudbyder)En virksomhed, der skaber en forbindelse til internettet.
IPS, Intrusion Prevention System, system til forhindring af indtrængenEt program, der registrerer og blokerer hackere i at få adgang til din computer eller dine data.
Tastetryk-loggerSoftware eller en hardwareenhed, der registrerer tastetryk for hemmeligt at registrere oplysninger som f.eks. adgangskoder.
MalwareSoftware, der er beregnet til at udføre uautoriserede og skadelige handlinger på en computer.
PhishingE-mails sendt af hackere med henblik på svindel og beregnet til at opnå følsomme oplysninger som bankoplysninger eller adgangskoder.
Risikovurdering?Processen med at identificere potentielle risici, som din specifikke virksomhed og dit netværk står over for.
SpywareMalware, der overvåger aktivitet eller information på din computer uden samtykke og sender den til en anden person.
VPN, Virtual Private Network (virtuelt privat netværk)En sikker måde at få adgang til internettet ved at omdirigere din forbindelse via en server, der skjuler din placering. Læs mere om, hvad VPN er
VirusMalware, der er designet til at kopiere sig selv.
OrmMalware, der installerer sig selv én gang på en computer og kopierer sig selv til andre computere.

For mange mennesker er administration af cybersikkerhed en opgave, det er bedst at overlade til eksperter. En effektiv it-sikkerhedsvirksomhed kan hjælpe dig med at evaluere dine risici, gennemføre proaktive løsninger og håndtere trusler, der opstår.


Helt grundlæggende: vigtige termer i forbindelse med cybersikkerhed

Cybersikkerhed er hurtigt blevet en prioritet for forbrugere og virksomheder. Kig på listen over definitioner om grundlæggende cybersikkerhed, du har brug for at kende.
Kaspersky Logo