Gå til hovedindhold

Hvad er smarte kontrakter?

En digital illustration af en smartcontract.

Smarte kontrakter er en type digital kontrakt, der er gemt på en blockchain eller distribueret ledger-teknologi. Når et sæt forudbestemte handlinger eller funktioner har fundet sted, aktiveres smarte kontrakter automatisk. Når de er aktiveret, er smarte kontrakter normalt irreversible, men kan stadig spores.

Siden Bitcoins fremkomst er blockchain-teknologien blevet en af de hurtigst voksende teknologier. Blockchain-teknologien er primært kendt for sin rolle i kryptovalutakredse som en innovativ distribueret ledger-teknologi, der bruges til at facilitere decentraliseret handel, men den har ført til udviklingen af andre teknologier og anvendelser i en række forskellige sektorer. En af de mest populære opfindelser i dag er smarte kontrakter. Smarte kontrakter kaldes nogle gange fejlagtigt som en "Dapp" (som vi forklarer senere i denne artikel), og de ser nu ud til at spille en vigtig rolle i den kommercielle bank- og finanssektor.

Smarte kontrakter blev oprindeligt udviklet i 1994 af den anerkendte amerikanske datalog Nick Szabo (også kendt som manden, der udtænkte en virtuel valuta kaldet "Bit Gold" i 1998, 10 år før Bitcoin blev introduceret, og som konsekvent rygtes at være Bitcoins mystiske opfinder Satoshi Nakamoto). Disse var tænkt som computerstyrede protokoller, der skulle udføre vilkårene i en kontrakt, som derefter kunne handles med lave transaktionsomkostninger på grund af deres sikre digitale natur.

Definition af smarte kontrakter

Smarte kontrakter, som nogle gange fejlagtigt kaldes "Dapp", kan defineres som et computerprogram eller en transaktionsprotokol, der er udviklet til at køre automatisk, når en række forudbestemte betingelser er opfyldt. Smarte kontrakter indeholder ingen juridisk ordlyd eller bindende kontraktlige forpligtelser. Det er snarere "scripts", der er designet til at lette transaktioner uden brug af en tredjepart.

Sådan fungerer smarte kontrakter

Smarte kontrakter fungerer ved at udnytte en af de enkleste computerprogrammeringsteknikker, som næsten alle kodere og softwareingeniører kender, nemlig "hvis"-erklæringen. I bund og grund er udsagn, der følger logikken "hvis ... så", kodet ind i en blockchain. Det betyder, at et netværk af computere udfører en eller flere handlinger/transaktioner (f.eks. betalingsoverførsler), "hvis" et sæt forudbestemte handlinger har fundet sted (f.eks. hvis to handlende begge har sendt deres handler). Blockchain, hvor denne transaktion har fundet sted, opdateres derefter, når transaktionen er gennemført. I henhold til blockchain og dens kryptografiske teknologi betyder det, at transaktionen ikke kan ændres, og at kun dem med tilladelse kan se resultaterne. En intelligent kontrakt kan indeholde så mange "hvis ... så"-betingelser, som der er behov for, for at opfylde sikkerhedsforpligtelserne i en bestemt transaktion. Det er dog vigtigt at have et team af pålidelige udviklere og en solid overordnet styring af blockchain-systemet, fordi det vil påvirke præcis, hvordan de smarte kontrakter og netværket oprindeligt konstrueres og senere udføres.

Eksempler på smarte kontrakter og applikationer

Der er en hel del eksempler og applikationer, der er blevet brug af smarte kontrakter. Se eksempler på nogle af de mest innovative her:

  • Virksomheder inden for byggebranchen og franchises er begyndt at bruge blockchain-baserede smarte kontrakter til at løse tvister med leverandører via kommunikation i realtid og øget transaktionssynlighed (på grund af blockchain'ens offentlige karakter) i forsyningskæden.
  • Internationale finanscentre og organisationer bruger store blockchain-netværk med smarte kontrakter til at etablere mere sikker, mere effektiv og billigere handel med finansielle aktiver og penge.
  • Sundhedsorganisationer i lande, der har private faciliteter eller delvist subsidierede sundhedsydelser, har foreslået at bruge smarte kontrakter til at tilbyde hurtigere og mere sikre måder for hospitaler og forsikringsselskaber at dele patientoplysninger og distribuere resultater på.

Hvad er Dapp?

Dapps, eller "dApps", defineres mere præcist som decentrale applikationer. De er distribuerede (ofte open source) computerprogrammer, der opererer og kører på en blockchain eller et peer-to-peer-netværk (P2P). I kraft af deres decentrale drift er de ikke kontrolleret af en enkelt forfatter, virksomhed eller organisation. Dapps bliver efterhånden brugt af en række forskellige sektorer, herunder spil, bank og finans, fordi de giver større sikkerhed og gennemsigtighed. Dapps bruger smarte kontrakter til at aktivere deres funktioner.

Sådan fungerer Dapps

Dapps bruger smarte kontrakter til at udføre foruddefinerede regler via kode, hvilket fjerner behovet for centraliserede servere og databaser (og eliminerer risikoen for enkeltstående sårbarheder og fejl). På samme måde som konventionelle softwareapplikationer bruger Dapps frontend-kode til at foretage opkald til backend, men i dette tilfælde er backend afhængig af en blockchain eller et P2P-netværk, der hovedsageligt består af smarte kontrakter, som muliggør applikationens funktionalitet. Kort sagt gør smarte kontrakter det muligt for Dapp'ens frontend at kommunikere med dens backend på den pågældende blockchain.

Dapps-typer

Der er udviklet en række forskellige typer Dapps for at decentralisere bestemte funktioner og eliminere mellemmænd. På samme måde, men ikke så udbredt, er Dapps blevet integreret i webbrowsere for at fungere som plugins til at vise annoncer, spore brugeradfærd eller anmode om "krypto"-donationer.

Nogle af de mest populære eksempler på Dapps, der er blevet udviklet eller er under udvikling:

  • Finansielle tjenester: Som tidligere forudset, er Dapps blevet udviklet til at lette finansielle transaktioner, som f.eks. udveksling af valuta eller aktiver.
  • Boliger: Decentrale teknologier er blevet udviklet for at reducere transaktionsomkostningerne ved køb af ejendom. På samme måde er der udviklet Dapps til at hjælpe med at spore ejerskab og dokumentation, f.eks. skøder.
  • Forsyningskæder: Dapps bruges til at øge gennemsigtigheden og ansvarligheden ved automatisk at spore varer gennem internationale forsyningskæder.
  • Uddannelse: En foreslået anvendelse af Dapps har været i uddannelsessektoren som en måde at skabe decentrale læringsplatforme på, så studerende og undervisere kan interagere og samarbejde direkte.
  • Cybersikkerhed og identitetsbekræftelse: Decentrale applikationer er blevet taget op af cybersikkerhedssektoren som en potentiel måde at opbevare og bekræfte identitetsoplysninger sikkert på. I blockchain-teknologiens tidlige dage anså mange faktisk distributed ledger-teknologi for at være en mulig ny grænse for cybersikkerhed generelt. Men på grund af dens computerintensive natur er andre veje blevet mere ønskværdige.
  • Sundhedspleje: Som nævnt ovenfor, er Dapps (via smarte kontrakter) ideelle til opbevaring og sporing af sundhedsjournaler, især i internationale sammenhænge.
  • NFT'er: En række Dapps bruges ligeledes til at skabe en decentral markedsplads for handel med NFT'er. Mange entusiaster foretrækker Dapps på grund af gennemsigtigheden og sikkerhedsfordelene ved at bruge blockchain-teknologi til at handle.

Hvilke fordele er der ved smarte kontrakter?

Der er en række fordele ved at bruge smarte kontrakter i dagens digitale landskab. De vigtigste er, at de som regel er:

  • Effektive: Da smarte kontrakter er fuldt digitale og udløses automatisk, undgås dyre og langvarige processer, som f.eks. manuel udfyldning af dokumenter og fejlhåndtering.
  • Sikre: Da de smarte kontrakter er på blockchain, er optegnelser og transaktioner krypterede, ansvarlige over for alle andre i kæden og uforanderlige (hvilket betyder, at programmeringen ikke kan ændres).
  • Gennemsigtige: Som nævnt ovenfor har alle deltagere i kæden adgang til de transaktioner, der foretages af hver smart kontrakt, fordi de arbejder på en decentral ledger og/eller et decentralt netværk. Det betyder, at alle medlemmer af processen står til ansvar over for alle andre involverede parter.

Sårbarheder

På trods af den revolution, som blockchains udgør gennem sin brug af smarte kontrakter og Dapps, er det stadig ikke et perfekt system. Siden fremkomsten af distributed ledger-teknologi er hackere blevet stadig mere avancerede. Derfor anbefaler vi at bruge total cybersikkerhedssoftware, som f.eks. Kaspersky Premium, som en slags beskyttende skjold for dit blockchain-netværk. Hvis du vil have adgang til en del af kæden eller udløse en smart kontrakt, mens du er væk fra dit hovedsystem, anbefaler vi, at du bruger en VPN. Et virtuelt privat netværk fungerer ved at skabe en krypteret privat tunnel mellem en brugers fjerncomputer og eventuelle eksterne servere, så dine data eller transaktioner forbliver beskyttet mod udefrakommende trusler mod netværket – specielt når du er på farten.

Ofte stillede spørgsmål om smarte kontrakter

Hvad er smarte kontrakter?

Smarte kontrakter er en type digital kontrakt, der er gemt på en blockchain eller distribueret ledger-teknologi. Det er computerprogrammer, der er designet til at køre automatisk, når en række forudbestemte betingelser er opfyldt. Smarte kontrakter indeholder ingen juridiske formuleringer eller bindende kontraktlige forpligtelser, kun computerkode.

Er smarte kontrakter det samme som Dapps?

Ikke helt. Smarte kontrakter bruges ofte af Dapps til at kommunikere med blockchain, ligesom en grænseflade. Smarte kontrakter kan ses som mekanismer, der gør det muligt for frontend-koden at interagere med backend-koden i den decentraliserede applikation.

Hvad er Dapps?

Dapps, eller "dApps", er decentrale applikationer. De er distribuerede (ofte open source) computerprogrammer, der opererer og kører på en blockchain eller et peer-to-peer-netværk (P2P). Ligesom andre apps bruger de frontend-kode til at foretage opkald til backend, men backend er afhængig af en blockchain-teknologi, der består af smarte kontrakter for at muliggøre funktionalitet.

Dapps-typer

Dapps, eller decentrale applikationer (dApps), kan inddeles i en række forskellige typer og kategorier baseret på den sektor, de bruges i, herunder kryptotegnebøger og -opbevaring, kryptobørs, forretning og finans, spil, sociale medier, styring og udvikling, ejendom, cybersikkerhed, forsikring og sundhed, bank og detailhandel.

Smarte kontrakter i sundhedssektoren?

Smarte kontrakter bruges i stigende grad i privatiseret og delvist privatiseret sundhedspleje via oprettelsen af specialfremstillede Dapps eller decentrale applikationer. Det skyldes, at smarte kontrakter er ideelle til at opbevare og spore sundhedsjournaler, følsomme patientoplysninger og kommunikere/dele viden sikkert i en international sammenhæng.

Anbefalede artikler og links:

Anbefalede produkter:

Hvad er smarte kontrakter?

Vil du vide mere om fremtiden for globale transaktioner og handler? Klik her for at læse mere om smarte kontrakter, det blockchain-baserede system til digital autentificering.
Kaspersky logo

Relaterede artikler