Gå til hovedindhold

5G cyber-sikkerhed: Alt hvad du behøver at vide

Den femte generation af mobilnetværk (også kaldet 5G) vil indføre nye muligheder for teknologisk udvikling og innovation. Udvikling af teknologier som Internet of Things (IoT) forventes at vokse med 5G. Imidlertid er hackere allerede målrettet mod deres sårbarheder som nye vinduer til udbredte cyberangreb. Bedre cybersikkerhed er vigtig for vores 5G-fremtid.

Den kommende opgradering fra 4G til 5G vedrører stort set enhver, der bruger en mobilforbindelse. Det er klogt at forstå cybersikkerhed 5G-netværkstilbud - og hvor det muligvis mangler...

Hvad er 5G?

5G er et kort udtryk, der står for den femte generation af trådløse mobilnetværk.

De første fire generationer bragte hver et nyt niveau af forbindelse, hvor 3G og 4G blev fokuseret på at forbedre mobildata. 5G søger at fortsætte denne tendens og udvide brugen til mobil bredbåndsadgang. 5G vil arbejde sammen med 4G og efterhånden erstatte det helt.

Hvordan fungerer 5G?

For at gøre forklaringen enkel transmitterer 5G tonsvis af data over kortere afstande end 4G LTE. Dette hjælper hastigheden og konsistensen af forbindelsessignaler og selve netværket - selv når du er i bevægelse. Netværket er også i stand til at understøtte flere enheder på grund af brug af nye signalspektrer. Oven på alt dette muliggør energieffektiv teknologi brug af mindre strøm.

Hvorfor 5G?

Mens 4G LTE er kraftfuld, vokser vi hurtigt ud af dette netværk, når vi skubber det til dets grænser. Nuværende LTE-netværk bliver overbelastet i større byer, med regelmæssige afmatninger, der forekommer på travle tidspunkter af dagen. Derudover vil stigningen af internet-tilsluttede “smarte” gadgets betyde, at vi har brug for et hurtigere system med større kapacitet til at understøtte de milliarder af enheder, der allerede findes. Med disse og andre frynsegoder bliver mobildata billigere, mindre strømsultne og hurtigere til at forbinde flere enheder end vi kan i dag.

Hvad er nogle af mulighederne med 5G?

Naturligvis er bedre internetoplevelser et direkte resultat af dette netværk. Ud over dette vil den femte generation af mobilt bredbånd give mange fordele, hvoraf de fleste kan defineres ved følgende:

 • Opgradering til et massivt Internet of Things (IoT) vil styrke teknologibaseret vækst for både industri og forbrugere. Mens mange IoT-enheder allerede er i brug, er de begrænset af den nuværende internetramme. 5G betyder, at batteridrevne enheder kan forblive aktive og tilsluttet med færre tune-ups, hvilket tillader nye helt trådløse anvendelser i fjerntliggende, ubelejlige eller vanskeligt tilgængelige områder. Alt fra smarte termostater og højttalere til sensorer i industriel last og forsyningsnetværk i byer har deres egen rolle at spille.
 • Smarte byer og industri 4.0 hver enkelt er målrettet efter at gøre os mere effektive, sikre, produktive i arbejde & liv. 5G-understøttet IoT er nøglen til at give byerne bedre infrastrukturovervågning. Det vil også blive brugt til smart automatisering i fabrikker - dynamisk skiftende arbejdsprocesser.

Hvad er forskellen mellem 4G og 5G?

Der er et par bemærkelsesværdige forskelle, der tillader 5G at gøre ting 4G LTE ikke kan.

Sammenlignet med 4G LTE, bringer 5G følgende fordele:

 • 5G er hurtigere end 4G med flere bit per sekund i stand til at rejse på netværket. Med de nye upload- og downloadhastigheder kunne du muligvis downloade film på sekunder versus minutter.
 • 5G er mere lydhør end 4G med lavere latenstid, der henviser til den tid, det tager for enhed-til-netværkskommunikation. Da enheder kan "tale" med netværket hurtigere, får du data hurtigere.
 • 5G bruger mindre strøm end 4G da det hurtigt kan skifte til lavt energiforbrug, når mobilradioer ikke er i brug. Dette forlænger enhedens batterilevetid for at lade enheder forblive frakoblet længere.
 • 5G giver stærk, hurtig service mere pålideligt end 4G på grund af bedre brug af båndbredde og flere forbindelsespunkter. Med mindre stress på netværket kan dataomkostninger falde lavere end ved 4G-netværket.
 • 5G kan bære flere enheder end 4G, når det udvider de tilgængelige radiobølger. Overbelastningsproblemer, der fører til langsom service reduceres, når 5G træder ind.

Generelt er 5G et massivt skridt fremad for cellulær. I lighed med det legendariske skifte fra fastnet opkald til højhastighedsbredbånd, vil vi begynde at overveje, hvad mobildata kan gøre.

Når det er sagt, er der en stor ulempe, der forhindrer 4G i at blive udskiftet helt lige nu:

5G er svært at installere og implementere. Flere master er nødvendige for at dække det samme område som de nuværende 4G-netværk. Udbydere arbejder stadig med placering af nogle af disse "celler." Nogle regioner har fysiske udfordringer som beskyttede historiske steder eller grov geografi.

Langsom udrulning kan virke negativt for fremtiden for 5G. Imidlertid kan den forlængede opgradering muligvis give leverandører tid til at tackle en anden stor bekymring: sikkerhed.

5g dangers and facts

5G Bekymringer vedrørende cybersikkerhed

5G cybersikkerhed har brug for nogle væsentlige forbedringer for at undgå stigende risici for hacking. Nogle af sikkerhedsmæssige bekymringer er et resultat af selve netværket, mens andre involverer enheder, der opretter forbindelse til 5G. Men begge aspekter sætter forbrugere, regeringer og virksomheder i fare.

Når det kommer til 5G og cybersikkerhed, er her et par af de største bekymringer:

Decentral sikkerhed. Præ-5G-netværk havde færre kontaktpunkter for hardware-trafik, hvilket gjorde det lettere at udføre sikkerhedskontrol og vedligeholdelse. 5Gs dynamiske softwarebaserede systemer har langt flere routingpunkter for trafikken. For at være helt sikre skal alle disse overvåges. Da dette kan vise sig at være vanskeligt, kan usikrede områder kompromittere andre dele af netværket.

Mere båndbredde vil belaste den aktuelle sikkerhedsovervågning. Mens nuværende netværk er begrænset med hensyn til hastighed og kapacitet, har dette faktisk hjulpet udbydere med at overvåge sikkerhed i realtid. Så fordelene ved et udvidet 5G-netværk kan faktisk skade cybersikkerheden. Den ekstra hastighed og volumen vil udfordre sikkerhedsteamene til at oprette nye metoder til at stoppe trusler.

Mange IoT-enheder er fremstillet med manglende sikkerhed. Ikke alle producenter prioriterer cybersikkerhed, som det ses med mange lavpris smarte enheder. 5G betyder mere nytte og potentiale for IoT. Efterhånden som flere enheder opfordres til at oprette forbindelse, betyder milliarder af enheder med varieret sikkerhed milliarder af mulige overtrædelsespunkter. Smart TV, dørlåse, køleskabe, højtalere og endda mindre enheder som f.eks termometer til en akvarium kan være en netværkssvaghed. Mangel på sikkerhedsstandarder for IoT-enheder betyder, at netværksbrud og hacking muligvis kører.

Manglende kryptering tidligt i forbindelsesprocessen afslører enhedsinfo, der kan bruges til enhedsspecifikke IoT-målrettede angreb. Denne information hjælper hackere med at vide nøjagtigt, hvilke enheder der er forbundet til netværket. Detaljer såsom operativsystem og enhedstype (smartphone, køretøjsmodem osv.) kan hjælpe hackere med at planlægge deres angreb med mere præcision.

Sårbarheder inden for cybersikkerhed kan tage form i en lang række angreb. Nogle af de kendte cybertrusler inkluderer:

 • Botnet angreb kontrollerer et netværk af tilsluttede enheder for at opstille et massivt cyberangreb.
 • Distribueret nægtelse af tjeneste (DDoS) overbelaster et netværk eller et websted for at tage det offline.
 • Man-in-the-Middle (MiTM) angreb aflytter stille og udveksler kommunikation mellem to parter.
 • Placeringssporing og opkaldsaflytning kan gøres, hvis nogen endda kender et lille beløb om sendte personsøgerprotokoller.
5g cyber security for your phone

Fremtiden for 5G og cybersikkerhed

For at afværge udbredte svagheder i nationale mobilnetværk skal teknologiudviklere være ekstra opmærksomme på 5G-sikkerhed.

Der kræves først 5G-sikkerhedsfundamenter i netværk. Netværksudbydere vil begynde at fokusere på softwarebeskyttelse for at dække de unikke risici ved 5G. De bliver nødt til at samarbejde med cybersikkerhedsfirmaer for at udvikle løsninger til kryptering, netværksovervågning og mere.

Producenter har brug for incitament til at øge deres sikkerhedsindsats. 5G-sikkerhed er kun så stærk som dens svageste links. Men omkostningerne ved at udvikle og implementere sikker tech motiverer ikke alle producenter til at fokusere på cybersikkerhed. Dette gælder især i avancerede produkter som smartwatches til børn og billige smarte babymonitorer. Hvis producenterne får fordele, der opvejer deres tab, kan det være mere sandsynligt, at de øger forbrugerbeskyttelsen.

Forbrugeruddannelse om IoT-cybersikkerhed er nødvendig. Den store variation i sikkerhedskvalitet betyder, at der er behov for produktmærkningsstandarder. Da brugere ikke har nogen let måde at vide, hvor sikre IoT-enheder er, kan smart tech-producenter muligvis begynde at holdes ansvarlige med et mærkningssystem. FCC klassificerer andre former for radiotransmission, så det voksende marked for IoT-enheder kan snart også inkluderes. Derudover skal brugerne lære vigtigheden af sikring af alle internet-enheder med softwareopdateringer.

Arbejdet med at forbedre sikkerheden sker sammen med den indledende introduktion af 5G. Men fordi vi har brug for resultater fra den virkelige verden for at forfine beskyttelsen, vil arbejdet fortsætte længe efter at 5G er implementeret.

For mere information om fremtiden for 5G, tjek nogle af vores Kaspersky-blogs ud.

Sådan skal du forberede dig på 5G

5G er lidt længere væk, end mængder muligvis får dig til at tro, men du skal stadig være forberedt. Selvom udrulning vil tage lang tid at være virkelig betydningsfuld, har nogle områder set opgraderinger begynde at dukke op. Sørg for at tage sikkerhed og privatliv i dine egne hænder så meget som muligt:

Installer en antivirusløsning på alle dine enheder. Produkter som Kaspersky Total Security hjælper med at forhindre, at dine enheder bliver inficeret.

Brug en VPN for at forhindre fremmede i at få adgang til dine data uden tilladelse og spionere på din online aktivitet. 

Øv dig på stærk adgangskodesikkerhed. Brug altid adgangskoder, når det er tilgængeligt, og gør dem utroligt stærke. Lange strenge af tilfældige, forskellige karakterer er blandt de bedste mulige adgangskoder. Medtag store bogstaver, små bogstaver, symboler og tal.

Opdater standard backend-adgangskoder på alle dine IoT-enheder. Følg din enheds instruktioner om opdatering af "admin / adgangskode" -stil legitimationsoplysninger om dine gadgets. For at finde disse oplysninger skal du konsultere producentens tech-manualer eller kontakte dem direkte.

Hold alle dine IoT-enheder opdateret med sikkerhedsrettelser. Dette inkluderer din mobiltelefon, computere, alle smarte hjemme-enheder og endda din bils infotainmentsystem. Husk, enhver enhed, der opretter forbindelse til internet, Bluetooth eller anden dataradio, skal have alle de nyeste opdateringer (apps, firmware, OS osv.)

Beskyt alle dine enheder i dag, begynd at bruge Kaspersky Total Security - den ultimative software til beskyttelse mod virus og malware til dig og din familie.

Relaterede artikler:

Er 5G-teknologi farligt? -Fordele og ulemper ved 5G-netværk

Hvad er 5G, og er det farligt? Hvordan vil det påvirke smartphones og internetsikkerhed i fremtiden? Lær, hvad du har brug for at vide om 5G cybersikkerhed.
Kaspersky Logo