Skip to main

Dit netværk i en mindre virksomhed kan være under angreb fra cyberkriminelle. Vi behøver ikke nogen insiderviden for at vide det, og det er ikke en skræmmekampagne. Det er et grundlæggende faktum i denne internettid. I modsætning til virkelighedens indbrudstyve, der har brugt tid og kræfter på at lede efter steder at bryde ind, kan cyberkriminelle udvælge tusindvis af potentielle mål med et par tastetryk. At beskytte mindre virksomheder mod disse konstant undersøgende angreb kræver en sikkerhedskultur i selve virksomheden.

Medarbejderne – og virksomhedens ejer – skal lære og følge god, grundlæggende sikkerhedspraksis. Men årvågenhed er ikke nok i sig selv. Virksomhederne skal også investere i passende sikkerhedsværktøjer. Når alt kommer til alt, kan man ikke lære medarbejderne altid at holde bagdøren låst, hvis der alligevel ikke er lås på døren.

Beskyttelse af netværk i mindre virksomheder

Medarbejdere, der er uddannet i cybersikkerhed, taler meget om "netværkssikkerhed". Det lyder som noget, der kun gælder store koncerner, men alle virksomheder med mere end én computer har et netværk. Hvis medarbejderne rent faktisk benytter deres smartphones til arbejde, udgør en stationær computer samt disse smartphones et virksomhedsnetværk.

Bevidstheden om internetsikkerhed er det første kritiske beskyttelseslag. Adgangen til netværket skal være beskyttet med stærke adgangskoder. ("Adgangskode" er ikke en stærk adgangskode.) Disse adgangskoder skal udskiftes regelmæssigt.

Brugere med netværksadgang skal lære at være forsigtige med e-mails. Klik ikke på links i e-mails, medmindre du er sikker på, at e-mailen kommer fra en kendt og betroet kilde. Vær på vagt over for e-mails, der hævder at komme fra kollegaer, men ikke indeholder nogen reel, personlig besked. Vær også opmærksom på e-mails, der angiveligt kommer fra banker eller andre virksomheder, og som beder dig om at afsløre dine kontooplysninger. Begge er tegn på "phishing"-svindlere, der forsøger at narre modtagerne.

Investér i en lås for at holde døren låst

God, grundlæggende sikkerhedspraksis mindsker i høj grad risikoen for, at cyberkriminelle bryder ind i virksomhedens netværk. Men sikkerhed i mindre virksomheder kræver samtidig passende virksomhedsløsninger.

Gratis beskyttelse af mindre virksomheder er ikke altid nok. Freewaresikkerhedsværktøjer er i bund og grund markedsføringsenheder. De kan være nyttige til at få en fornemmelse af en potentiel løsning på en prøv-før-du-køber-basis, men de er i sagens natur begrænsede. Effektive sikkerhedsværktøjer for mindre virksomheder kan dog fås til en overkommelig pris.

Effektive virksomhedsløsninger bør indeholde disse fem grundlæggende elementer:

  • Den skal indeholde beskyttelse mod computervira og anden malware.
  • Da adgangen til en slags mobilt netværk nu er næsten universel, skal den sørge for at beskytte mobile enheder.
  • Den skal sørge for kryptering af enkelte filer, mapper eller hele datadiske.
  • Den skal beskytte slutpunkter – de forskellige enheder og placeringer, som giver adgang til netværket.
  • Sidst, men ikke mindst, skal en effektiv sikkerhedsløsning til virksomheder indeholde systemadministrationsværktøjer, såsom programrettelsesstyring til opdatering af beskyttelsen.

Med en effektiv beskyttelse og god internetsikkerhedspraksis kan mindre virksomheder gøre sig selv til svært tilgængelige mål for cyberkriminelle. De kan forsøge at åbne dørene til netværket, men når dørene ikke åbner, går de på udkig efter et nemmere offer.

Andre artikler og links relateret til sikkerhed i mindre virksomheder

Sikkerhed i mindre virksomheder kræver årvågenhed, værktøjer

Dit netværk i en mindre virksomhed kan være under angreb fra cyberkriminelle. Vi behøver ikke nogen insiderviden for at vide det, og det er ikke en skræmmekampagne. Det er et grundlæggende faktum i denne internettid. I modsætning til virkelighedens indbrudstyve, der har brugt tid og kræfter på at lede efter steder at bryde ind, kan cyberkriminelle udvælge tusindvis af potentielle mål med et par tastetryk...
Kaspersky Logo