Gå til hovedindhold

Familiemødet indebærer nu drøftelser om sikkerhed på internettet for børn - hvad forældrene forventer af deres børn i forhold til ansvarlig brug af internettet, og drøftelserne om fornuftige forholdsregler, der beskytter børnene, når de er på internettet.

De sociale medier er af særlig stor betydning i denne sammenhæng. Ifølge en nyere internetrapport fra det amerikanske forskningscenter Pew Research Center bruger 81 procent af de adspurgte teenagere i alderen fra 12-17 år de sociale medier. Mange af børnene har profiler på sociale medier som Facebook, men de ikke altid aktive på disse sites af en lang række grunde: Nogle børn føler sig presset af for meget deling, de føler sig udsat for mobning, eller de bliver faktisk mobbet, eller fordi de ikke føler, at de frit kan udtrykke sig. De søger derefter måske mod nyere sociale websteder, som forældrene ikke kender. Forældre har brug for at vide, hvor deres børn er online, hvem de interagerer med, og hvad der er lige så vigtigt, hvorfor de foretrækker visse sociale websteder frem for andre.

Sociale profiler og indstillinger til beskyttelse af personlige oplysninger

Hvert socialt websted starter med oprettelse af en profil. Børnene har fået større og større viden, mht. hvad de lægger i en profil, men det er stadig forældrenes opgave at gennemgå den, da dette er et afgørende punkt i forbindelse med internetsikkerhed for børn. Når det handler om en profil, er mindre mere. Ingen på internettet behøver at vide, hvor et barn går i skole, personlige forhold, navne på tidligere eller nuværende kæledyr, hjemme- eller e-mailadresser, telefonnumre eller andre identificerende oplysninger.

Forældre kan coache deres børn om, hvordan forbryderiske individer bruger identificerende oplysninger til at få adgang til personlige konti, spam, stjæle deres identitet eller på anden måde forvolde skade. Hjælp dem med deres personlige indstillinger, så de begrænser, hvem der kan se deres aktiviteter på de sociale medier og se deres profil. Venners venner behøver for eksempel ikke at se deres opslag og fotos. Det er vigtigt med jævne mellemrum at gennemgå deres personlige indstillinger for at sikre, at intet har ændret sig.

Faren ved for stor deling

Det samme gælder med hensyn til for stor deling. Det kan virke uskadeligt at slå oplysninger op om at være alene hjemme, men sådanne oplysninger kan bringe et barn i fare. Dette gælder også at fortælle venner på internettet om ferier, hvilket faktisk er det samme som at fortælle hele verden, hvornår hjemmet står tomt. Børn kan måske ikke forstå, at et enkelt opslag, der beder om et telefonnummer, kan være fra en ondsindet kilde. Forældre kan hjælpe ved at diskutere forskellige situationer med deres børn, så de forstår, hvilke oplysninger de ikke bør dele via de sociale medier.

Det, der kommer online, forbliver online

Børn bliver ofte trukket ind i gruppepres på de sociale medier, hvor de overdænger hinanden med skænderier og spydige bemærkninger. Bølleadfærd kan forekomme, så børnene føler sig sårbare og alene. Børn kan være hurtige til at optage en video og slå den op på internettet uden at tænke konsekvenserne igennem. Forældre kan gøre meget ved at forklare, at det, der kommer online, forbliver online. For evigt. De kan lære børnene at tage en dyb indånding, før de slår noget op, og aldrig straks at bruge Facebook eller Twitter i vrede. Forældre bør slå fast, at kommentarer, handlinger og onlineadfærd bør være underlagt den samme høflighed og respekt, som børnene ville udvise over for mennesker, de møder ansigt til ansigt.

Mobil sikkerhed og sociale medier

Sikkerhed på internettet for børn omfatter også mobile enheder. Flere børn end nogensinde før har adgang til internettet fra deres telefoner, tablets og håndholdte gadgets. Mobil adgang betyder også, at børnene har mulighed for meget hurtigt at gå over på nye sociale medier, før det er muligt at se beviser på det på familiens computer. Det er afgørende at opstille faste regler om tilmelding til nye websteder, ligesom det er afgørende at holde kommunikationen åben. Spørg, hvorfor dit barn kan føle et behov for at hoppe ind på et nyt socialt mediewebsted, enten det er for at komme væk fra bølleadfærd eller bare for at være en del af et nyere, venligere og blidere online-fællesskab.

Topjob til forældre

Sikkerhed på internettet for børn virker som en uoverkommelig opgave i lyset af de allestedsnærværende sociale medier, men det er absolut nødvendigt og vigtigt. Forklar dine børn, hvilken online-adfærd du forventer af dem, og insistér på at være ven med dem og følge dem på deres sociale websteder. Konfigurér forældrekontrol, sørg for at være på forkant med nye sociale websteder, og afgør, om de er egnede for dine børn. Da mobiladgang øger dit barns samlede eksponering over for de sociale medier, kan det være en hjælp at investere i mobil sikkerhedssoftware med forældrekontrolværktøjer til at overvåge dit barns mobile aktivitet. Frem for alt skal sikkerhed på internettet prioriteres højt i familien.

Sikkerhed på sociale medier

Familiemødet indebærer nu drøftelser om sikkerhed på internettet for børn - hvad forældrene forventer af deres børn i forhold til ansvarlig brug af internettet, og drøftelserne om fornuftige forholdsregler, der beskytter børnene, når de er på internettet.
Kaspersky Logo