Skip to main

I mange år har folk troet, at Mac-computere ikke kan blive ramt af virus, og at Mac OS er sikrere for vores data end Windows. Men tiderne har ændret sig, og Mac-brugerne bør også lytte efter nu.

Kan Mac-computere blive ramt af virus? Ja – i takt med Mac-computernes stigende popularitet og fremkomsten af stadigt mere raffineret malware er der kommet flere og flere dokumenterede tilfælde af angreb på Apple-computere. Faktisk er problemet med Mac-malware igennem de seneste år rapporteret til at være stigende. Pc'er er stadig mest udsatte for at blive ramt af malware og virus, men Macbook-computere er ikke usårlige.

Mac-computere er mest udsat for fare i forbindelse med forskellige former for adware, phishing og potentielt uønskede programmer (PUP'er). Vær opmærksom på, at forskellige former for social engineering for at få dine legitimationsoplysninger og følsomme oplysninger er platformuafhængige. Hvis du er klog og proaktiv, er der dog ting, du kan gøre for at undgå problemer og deraf følgende potentielle økonomiske tab. Følg disse tip fra vores eksperter for at opretholde sikkerheden på din Mac-computer.

Vær opmærksom på symptomerne

Malware er normalt usynlig, så du bemærker det muligvis ikke med det samme, hvis din computer er ramt. De ting, der afslører, at en computer er ramt, er de samme for både Windows og Mac OS. Og ingen af disse ting er positive. Du bemærker måske, at computeren begynder at køre langsommere, eller at der pludselig vises en ny værktøjslinje, som du ikke har installeret, der hævder at give dig bedre søge- eller shoppingoplevelser. Dine websøgninger fører dig muligvis på afveje, eller de websider, du besøger, er fyldt med reklamer. Pop op-vinduer, der tilsyneladende dukker op tilfældigt, er også et faresignal.

Hvis du bemærker nogen af disse tegn, skal du slette din cache og din fil med downloads, tømme din papirkurv og lukke computeren ned. Når du genstarter computeren, skal du køre antivirussoftware og overvåge systemet nøje. Undgå at indtaste adgangskoder eller kreditkortoplysninger, før du er sikker på, at computeren er ren.

Surf intelligent

Google er blevet så allestedsnærværende en virksomhed, at navnet er blevet til et verbum, som alle ved hvad betyder – men Google Chrome bør ikke bruges af alle. Safari er med god grund den indbyggede webbrowser på Mac-computere, og eksperter anbefaler, at du bruger den for at opnå bedre beskyttelse af personlige oplysninger.

Google indsamler data fra din browserhistorik og bruger dem til annonceringsmæssige formål. Safari indeholder også en funktion, der kan generere tilfældige adgangskoder, når du opretter nye konti. Dette er endnu et trin fremad med hensyn til din sikkerhed online. Som en sidste ting udfører Safari også screening af alle downloadede filer og undersøger, om de kan udgøre en fare for dit system. Du kan altid annullere en download, hvis der er noget mistænkeligt ved den.

Hold dig opdateret

Lad være med at vente, når Apple frigiver nye opdateringer til din computer. Nogle brugere tror, at det er bedst at vente, indtil Apple "retter fejlene", men dette er ikke klogt at gøre. Mac OS-opdateringer er udviklet til at løse alvorlige problemer i relation til f.eks. sikkerhed, så du udsætter din computer for fare, hvis du venter med at installere opdateringerne. Gå til App Store for at sikre, at din computer har de nyeste versioner af dine programmer og operativsystemet. Alle opdateringer, der er installeret i løbet af de sidste 30 dage, vises også der.

Opbevar adgangskoder sikkert

En af de enkleste måder at beskytte din Mac på er at passe godt på dine adgangskoder og gøre dem stærke nok til, at hackere ikke kan gætte dem. Sørg for, at der altid indgår tal og specialtegn, f.eks. et udråbstegn eller andre symboler, i dine adgangskoder. En endnu bedre måde er at bruge en iCloud-nøglering. Din Mac-computer kan gemme alle dine adgangskoder – og dine kreditkortoplysninger – sikkert bag en krypteret væg. Ikke sikker på, hvordan? Følg anvisningerne fra Apple-support.

Overvej at bruge antivirussoftware

Antivirussoftware til Mac-computere bliver ofte regnet for at være unødvendigt for Mac-brugere. Men dedikeret beskyttelse er i virkeligheden den bedste måde, du kan beskytte din computer mod ransomware og adware på. Og det kan også bruges til at beskytte dine økonomiske og private oplysninger, når du foretager indkøb online. Du behøver ikke at være bekymret for, at din computer bliver langsommere. Den smule ekstra tid, computeren skal bruge, bliver rigeligt opvejet af, at du får ro i sindet.

Relaterede artikler og links:

Produkter:

Kan Mac-computere blive ramt af virus? Sådan beskytter du din bærbare Mac-computer

Når medierne rapporterer om nye malwareangreb og vira, undlader mange brugere af bærbare Mac-computere bevidst at følge med i, hvad der bliver sagt.
Kaspersky Logo